Среден живот криза

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Што е средовечна криза?

 

Кога некое лице влегува во средните години од животот, се тврди дека прави некарактеристични работи за да се бори против стареењето. Од купување спортски автомобил до пластична хирургија до излегување со некој од половина нивна возраст, има многу примери што луѓето ги користат за да опишат средовечна криза. Сите тие често се користат на хумористични или критички начини за да се опишат нечии искуства и избори од други11.ME Lachman, S. Teshale и S. Agrigoroaei, Midlife as a Pivotal Period in the Life Course: Balancing Growth and Decline at the Crossroad of Youth and Old Age – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 3 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4286887/. Сепак, средовечната криза не е шега. Тоа е вистинско искуство низ кое поминуваат милиони луѓе и не можат да се заситат со материјални добра.

 

Поради долгогодишното верување дека средовечната криза е шега и дека не треба да се сфаќа сериозно, има малку истражувања направени за ова прашање. Стана контроверзна тема во психологијата. И покрај тоа што многумина ги исмеваат во полето на психологијата, вистина е дека луѓето честопати се борат да преминат во нова фаза од животот кога ќе стигнат до средна возраст.

 

Зошто се случува ова? Во средната возраст, многу луѓе доживуваат како нивните деца се движат надвор од семејниот дом, промена во односите, промени во кариерата и недостаток на форми на идентитет. Сите овие фактори се здружуваат за да создадат средовечна криза.

 

На одредена возраст, едно лице може да почне да доживува емоционална вознемиреност. Се верува дека вознемиреноста се создава кога поединецот се помирува со сопствената смртност. Кога повеќето луѓе ја достигнуваат оваа средина во нивниот живот, тие не ја доживуваат „забавната“ страна на стареењето. Наместо тоа, тие стануваат депресивни, анксиозни, лути, непроспиени и наоѓаат незадоволство во различни области од нивниот живот. Сите овие ставки може да се комбинираат за да стават крај на кариерата и врските.

Зависноста

 

Личноста која поминува низ средовечна криза може да открие дека одеднаш консумира повеќе алкохол отколку претходно во животот. Анксиозноста и депресијата можат да предизвикаат личноста да најде начин да стави крај на чувствата. Ако пиењето алкохол повеќе не функционира, едно лице може да се сврти кон лекови на рецепт или потешки улични лекови за да ја пополни празнината.

Средновечна криза кај жените наспроти мажите

 

Некои жени се соочуваат со предизвикувачки (и можеби отварање на очите) време некаде помеѓу 40-тите и раните 50-ти - нешто што се нарекува „средовечна криза“. Терминот, измислен во 60-тите, се однесува на криза на идентитет и самодоверба што може да се случи околу средната возраст.

 

Мажите во средовечни кризи се чувствуваат безнадежно заробени во идентитет или начин на живот што го доживуваат како ограничувачки, поттикнат од акутна свест за времето што минува22.HJM Hermans и PK Oles, Midlife Crisis кај мажите: Афективна организација на лични значења – човечки односи, SpringerLink.; Преземено на 3 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1023/A:1016972717003. Наоѓајќи се себеси во живот кој се чувствува празен и неавтентичен, тие чувствуваат притисок да избувнат и може очајно да ја сфатат шансата за виталност и задоволство.

Просечна возраст за средовечна криза

 

Не постои одредена возраст за средовечна криза, иако како што сугерира нејзиното име, средовечната криза има тенденција да се појави во средината на животот. Ова може да биде младо до средината на триесеттите, па дури и за луѓето во педесеттите често се вели дека страдаат од средна животна криза. Поединците над оваа возраст може да се каже дека доживуваат подоцнежна животна криза.

Сениорска животна криза

 

Иако сите се свесни за поимот „средовечна криза“, постои уште една животна фаза која со себе носи голем број предизвици. Во подоцнежниот живот, поединците често може да страдаат од она што се нарекува подоцнежна животна криза. Оваа подоцнежна животна криза не е едноставно одложена средовечна криза, ниту е само за пензионирање и губење на рутината. Подоцнежната животна криза има тенденција да се манифестира околу смртта на некој близок или сериозна болест. Тоа е шокантен и остар потсетник за човечката смртност и сознанието дека времето немилосрдно напредува додека постарите генерации отвораат пат во светот за новите генерации.

 

Анксиозност

 

Свесноста за смртноста и сознанието дека смртта може да настане поради здравствени причини може да предизвика вознемиреност кај една личност. Луѓето во 40-тите и 50-тите почнуваат да се навраќаат на нивните животи и да ги прегледуваат изборите што ги направиле. Појавата на една личност во средната возраст, исто така, може да предизвика вознемиреност бидејќи тие стануваат незадоволни од начинот на кој изгледаат сега.

Burnout

 

До моментот кога едно лице ќе влезе во средна возраст, тие потенцијално работеле на иста работа околу 20 години. Едно лице може да се изгори околу ова време откако ќе го направи истото одново и одново. Мотивацијата може да исчезне со поединци кои едноставно се појавуваат и поминуваат низ движењата за да добијат плата. Исцрпеноста е честа појава и може да се формира депресија. Исцрпеноста во средната возраст може екстремно да го заземе животот на една личност и да го направи неверојатно тешко да се живее или да се биде во близина.

 

Средовечната криза е реална и може да има штетни ефекти врз животот на една личност. За среќа, постојат рехабилитации во домот кои можат да им помогнат на поединците кои страдаат од средовечна криза и нивните ефекти.

 

Претходно: Подкаст за навреда - зошто треба да слушате

Следна: Интензивна програма за амбулантско лекување

  • 1
    1.ME Lachman, S. Teshale и S. Agrigoroaei, Midlife as a Pivotal Period in the Life Course: Balancing Growth and Decline at the Crossroad of Youth and Old Age – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 3 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4286887/
  • 2
    2.HJM Hermans и PK Oles, Midlife Crisis кај мажите: Афективна организација на лични значења – човечки односи, SpringerLink.; Преземено на 3 октомври 2022 година, од https://link.springer.com/article/10.1023/A:1016972717003
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.