Забележете ги знаците на компулсивно вежбање

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Вежбањето може да биде одличен начин за зајакнување и на вашето физичко и ментално здравје, без разлика дали се работи за џогирање низ соседството, одење на пливање или кревање тегови во теретана. Но, иако придобивките од вежбањето се добро познати, постои проблем познат како зависност од вежбање кој се јавува кога луѓето стануваат опседнати со вежбање, често со негативни последици.

 

Иако вежбањето е дизајнирано да ја подобри вашата целокупна благосостојба, зависноста од вежбање всушност може да даде спротивен ефект и да го зголеми ризикот од повреда на вашето тело и ум.

 

Компулсивно вежбање не е призната клиничка дијагноза во DSM-5, но многу луѓе се борат со симптоми поврзани со овој термин. Ако сте загрижени за односот на вашата или на саканата личност со вежбањето, препорачливо е да се консултирате со професионалец за третман.

 

Добрата вест: можно е да се лекува зависноста од вежбање. Водичот подолу ги наведува начините да се забележат симптомите на компулсивно вежбање, нејзините причини и како да се надминат.

 

Што е компулсивно вежбање?

 

Нема апсолутно ништо лошо во редовното уживање во вежбањето, без разлика дали тоа е трчање, вежбање во теретана или каква било друга физичка активност. Рецензирани студии низ годините1Мекини, Џејмс. „Здравствените придобивки од физичката активност и кардиореспираторната фитнес | Медицински весник на Британска Колумбија“. Здравствените придобивки од физичката активност и кардиореспираторната фитнес | Медицински весник на Британска Колумбија, bcmj.org/articles/health-benefits-physical-activity-and-cardiorespiratory-fitness. Пристапено на 12 октомври 2022 година. постојано ги докажале овие придобивки, кои вклучуваат подобрена издржливост, намален ризик од кардиоваскуларни штети и намалена закана од хронични болести како рак или мозочен удар.

 

Меѓутоа, со компулсивно вежбање е можно да се вежбате над нивото што ви е потребно за да останете здрави и наместо тоа да стане опсесивно. Ова се случува кога вежбате, дури и ако сте повредени или уморни, или ако вежбањето ги повредува вашите односи со пријателите, семејството и саканите. Честопати, зависноста од вежбање може значително и негативно да влијае на професионалните и личните одговорности како што се работата и социјалните обврски.

 

Типично, компулсивната вежба се класифицира како примарна или секундарна.2Лихтенштајн, Миа Бек и др. „Компулзивна вежба: врски, ризици и предизвици со кои се соочува - PMC“. PubMed Central (PMC), 30 март 2017 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5386595.

 

Примарната зависност од вежбање се јавува кога опсесијата со вежбање е единственото компулсивно однесување, а тоа се среќава повеќе кај мажите отколку кај жените кои постигнуваат ментално високо ниво од ослободувањето на природните ендорфини во телото што се јавуваат за време на вежбањето.

 

Секундарната зависност од вежбање не е само опсесија со вежбање, туку е комбинирана и со друг вид на нарушување. Почеста е кај жените отколку кај мажите и има тенденција да се фокусира на сликата за телото на една личност, што резултира со истовремени нарушувања како што се булимија или анорексија.3НЕДА. „Компулзивна вежба“. Компулсивно вежбање, www.nationaleatingdisorders.org/learn/general-information/compulsive-exercise. Пристапено на 12 октомври 2022 година.

Знаци на компулсивно вежбање

 

Зависноста од вежбање може да се манифестира на повеќе начини, вклучувајќи:

 

 • Вежба која значително се меша со важни активности
 • Анксиозност, депресија и раздразливост доколку не можете да вежбате
 • Непријатност при одмор
 • Користење на вежбање за регулирање на емоциите
 • Вежба за прочистување
 • Користење на вежбање како дозвола за јадење
 • Тајно однесување
 • Редовно претренирање
 • Зголемена изолација

 

Што предизвикува зависност од вежбање?

 

Негативната слика за телото може да биде водечка причина за зависност од вежбање и објаснува зошто толку често се поврзува со други нарушувања. Вежбањето често се смета за единствено решение за овие прашања бидејќи може да го развие имиџот на една личност во поатлетска или послаба форма, а гледањето и градењето на таквите „добивки“ може да стане зависност.

 

Слично на тоа, високиот ендорфин од вежбањето исто така може да биде водечка причина за зависност од вежбање. Исто како и со високите вредности од нелегалните дроги, високиот ендорфин може да биде зависен до тој степен што луѓето компулсивно вежбаат за да постигнат такво чувство на постојана основа.

 

Зависност од вежбање и истовремени нарушувања

 

Постојат голем број на психолошки и физички нарушувања кои можат да се појават заедно со компулсивно вежбање.4Фрајмут, Мерилин и др. „Појаснување на зависноста од вежбање: диференцијална дијагноза, истовремени нарушувања и фази на зависност - PMC“. PubMed Central (PMC), 21 октомври 2011 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210598. Како што е опишано погоре, примарна причина за зависност од вежбање може да биде негативната слика за телото што го принудува лицето постојано да сака да вежба за да ги постигне она што тие веруваат дека се неопходни физички промени со неговото тело. Постојат неколку нарушувања тесно поврзани со таквите негативни чувства, вклучувајќи ги и нарушувањата во исхраната булимија, орторексија и анорексија кои се поврзани со огромната перцепција на сопственото тело.

 

Според Филипа Голд, експерт за нарушувања во исхраната и слика на телото „Зависноста од вежбање често не постои изолирано - таа е 4 пати почеста кај луѓето со нарушувања во исхраната. Компулсивното прекумерно вежбање се смета за уште еден начин за прочистување: компензирање за вооченото прејадување. Оние со телесно дисморфично растројство се занимаваат со прекумерно вежбање како начин да вршат контрола врз своето тело. Имањето негативна слика за телото е значаен фактор на ризик за развој на пореметување во исхраната или дисморфно нарушување на телото; како и да биде примарна причина за релапс или одложено закрепнување.
Има многу малку уживање во вежбањето за оние со оваа зависност: уживањето доаѓа од воочената контрола што им ја дава и „високото“ – слично како булимичното однесување при нарушувања во исхраната, како и други зависности“.

Компулсивно вежбање може да доведе и до други нарушувања, вклучително и злоупотреба на супстанции, особено кога луѓето почнуваат да користат стероиди за да постигнат уште поголема мускулна маса од нивните тренинзи. Ако некој е зависен од вежбање, но почне да верува дека удира во ѕид со физички придобивки од нивните тренинзи, може да се сврти кон стероиди, тестостерон, hGH или други додатоци за да ја постигне таа цел.

 

Слично на тоа, негативните ментални и физички аспекти на зависноста од вежбање, исто така, може да доведат до други видови злоупотреба на супстанции, вклучително и прекумерна употреба на алкохол или нелегални дроги.

 

Злоупотребата на лекови против болки, исто така, може да загрижува ако некој компулсивно вежба дури и кога е повреден, бидејќи лековите против болки може да помогнат да се надомести болката од повредата и да му овозможат на лицето да продолжи да вежба - дури и ако тоа го прави ризикот од дополнителна повреда.

 

Зависноста од вежбање може да се лекува преку повеќе начини, вклучувајќи терапија во комбинација со неинтензивни позитивни физички активности како што се пешачење или јога. Ако има нарушувања кои се јавуваат заедно со компулсивната зависност, тогаш најверојатно ќе има и курс на терапевтски третман за да се реши тоа нарушување.

 

Претходно: Нарушувања во исхраната и совршен изглед

Следна: Академско совршенство и нарушувања во исхраната

 • 1
  Мекини, Џејмс. „Здравствените придобивки од физичката активност и кардиореспираторната фитнес | Медицински весник на Британска Колумбија“. Здравствените придобивки од физичката активност и кардиореспираторната фитнес | Медицински весник на Британска Колумбија, bcmj.org/articles/health-benefits-physical-activity-and-cardiorespiratory-fitness. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 2
  Лихтенштајн, Миа Бек и др. „Компулзивна вежба: врски, ризици и предизвици со кои се соочува - PMC“. PubMed Central (PMC), 30 март 2017 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5386595.
 • 3
  НЕДА. „Компулзивна вежба“. Компулсивно вежбање, www.nationaleatingdisorders.org/learn/general-information/compulsive-exercise. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 4
  Фрајмут, Мерилин и др. „Појаснување на зависноста од вежбање: диференцијална дијагноза, истовремени нарушувања и фази на зависност - PMC“. PubMed Central (PMC), 21 октомври 2011 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210598.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.