Колку долго е рехабилитацијата

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Колку долго ќе бидам на рехабилитација?

 

Излегувањето на ногата и барањето грижа што ви треба е возбудлив, но застрашувачки момент во времето. Повеќето луѓе кои западнале во циклуси на зависност се приспособиле на обрасците и навиките на тие зависности и на моменти наоѓале утеха во нив и предвидливост.

 

Во одреден момент, оние во овие модели сфаќаат колку се штетни - и покрај привремената удобност и олеснување што можат да ги донесат во моментот. Кога ќе се случи ова сознание, овие лица често почнуваат да истражуваат и размислуваат како и каде да добијат помош. Едно од прашањата што често се поставуваат е колку долго трае рехабилитацијата?

 

Зависноста е исклучително моќна работа. Без разлика дали имате зависност од алкохол или дрога, тоа е неверојатно тешко да се надмине без поддршка. За да се ослободат од шемите на овие зависности, на овие лица им е потребна стручна помош.

 

Најкорисен метод на лекување за некој што се обидува да надмине шема и циклус на зависност е често програма за рехабилитација. Овие програми често се резиденцијални. Ова е делумно зошто овие типови на програми се толку корисни при надминување на зависноста.

 

Зависноста вклучува некој да падне во штетни, но вообичаени обрасци на конзумирање или користење на нешто што е штетно за него. Таа штетна материја станува редовна појава во нивниот дом и нивното секојдневие.

 

Програмите за рехабилитација ги отстрануваат зависниците од нивниот простор и нивниот редовен животен распоред за одреден временски период и овој временски период историски изнесува 28 дена. Меѓутоа, модерното размислување е дека 28 дена не се доволно време да се исправи.

 

Овој пат подалеку од нивните нормални животни навики, исто така, ги отстранува од деловите од нивниот живот кои можеби ги поттикнале или предизвикале да преминат во модели на зависност.11.М. Inanlou, B. Bahmani, A. Farhoudian и F. Rafiee, Recovery од зависност: систематизиран преглед – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7215253/.

 

Понекогаш, дури и нормалните, здрави делови од домот или животот на една личност можат да ги вратат во штетни обрасци. Отстранувањето од нивниот нормален живот помага да се отстранат тие предизвикувачи додека тие учат како да ги надминат своите штетни навики.

Колку долго трае програмата за рехабилитација?

 

Одговорот на ова зависи од неколку различни фактори. Некои луѓе можеби се љубопитни за тоа колку долго траат програмите за рехабилитација бидејќи парите може да се тесни. Луѓето честопати имаат и семејни обврски или работни барања, па затоа што се свесни за тоа колку долги се одредени програми и можноста да се избере онаа што најмногу им одговара, може да ги мотивира луѓето официјално да ја започнат програмата.

 

Пократките програми се поевтини, а подолгите програми се поскапи. Осигурувањето може да покрие пократки програми, па некои можеби ќе можат да ги искористат само тие. Програмите обично се поделени во три различни должини категории:

 

  • 30 денови
  • 60 денови
  • 90 денови

 

Триесетдневните програми се оние кои најчесто се посетуваат. Тие се корисни, но подолгите програми како оние од 60 и 90 дена секогаш се покажале како покорисни. осигурувањето може да покрие стандардна должина на програмата и 30 дена често се сметаат за стандардна должина на програмата22.Д. Breithaupt, Зошто здравствените осигуреници треба да плаќаат за третман на зависност: Третманот функционира и би довел до нето општествени придобивки, PubMed Central (PMC); Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071416/.

 

60-дневните и 90-дневните програми се најкорисни, но 30-дневните програми се одлично место за почеток ако тоа е она што ви е достапно и до кое имате пристап. Ако осигурувањето покрива 30 дена и сакате да завршите подолга програма, почетните 30 дена може да бидат покриени со осигурување, а потоа поединецот можеби ќе треба да ги покрие само трошоците за следните 30 или 60 дена во зависност од должината на програмата што ќе ја избере.

Што нуди триесетдневната програма?

 

Триесетдневните програми се исклучително корисни иако се пократки од другите програмски должини. Секоја должина на програмата ќе има неколку основни компоненти: детоксикација, терапија, развој на нови навики и вештини за справување и поставување за живот по програмата.

 

Во триесетдневна програма, голем дел од вашето време ќе потрошите во детоксикација, но програмата ќе ги заврши сите потребни компоненти и ќе даде се од себе за да ве подготви за успех надвор од програмата. Некои поединци може првично да се пријават за триесетдневна програма, а потоа да додадат повеќе време или да се вратат по втор пат за да ги потврдат своите вештини и механизмите за справување.

Како 60-дневните програми за рехабилитација ја помагаат зависноста

 

Додека голем дел од триесетдневната програма ќе биде потрошена во детоксикација, шеесетдневната програма ќе понуди повеќе време за терапија и повторно учење или развивање важни животни и вештини за справување кои биле изгубени за време на циклуси на зависност. Оваа должина на програмата е среќен медиум помеѓу 30 и 90 дена и е докажано дека е исклучително корисна.

 

Дали навистина е неопходна 90-дневна програма за рехабилитација?

 

Не постои формула за должината на програмата. Поединците треба да изберат што е најдобро за нив врз основа на нивната индивидуална зависност и потреби. Некој кој има малку помалку длабоко вкоренета зависност може да биде многу добро по 30-дневен престој.

 

Некој кој има потешка и подолготрајна зависност може да има потреба од 90-дневна програма за целосно да ги надмине своите модели. Сето тоа зависи од поединецот и неговите специфични потреби. Ако некој не е сигурен колку време можеби ќе му треба, често се вели дека подолга програма или програма со средна должина обично најмногу напредува кај поединци.

 

Без оглед на должината на програмата што ќе ја изберете, вашата програма за рехабилитација ќе ги вклучи сите потребни компоненти и чекори неопходни за да помогне да се надмине вашата зависност. Подолгите програми ќе понудат поголем фокус на секоја поединечна компонента, но пократките програми нема да прескокнуваат важни делови поради пократкото време. Сè ќе биде допрено за време на вашата програма.

Колку долго трае продолжената нега?

 

За оние кои бараат малку дополнителна поддршка по нивното време во програма за рехабилитација, се нудат програми за продолжена нега. Овие се обично станбени домови или станбени објекти каде што поединецот живее самостојно, но е опкружен со оние кои исто така минуваат низ сопственото закрепнување. Ова нуди поддршка што може да биде неопходна по програма за рехабилитација за некои луѓе, а некои програми за продолжена нега може да понудат терапија и професионална помош на лице место за оние на кои им е потребна.

 

Без разлика во која програма ќе се најдете, правите монументален чекор за вашето здравје и вашиот живот. Оваа одлука ќе им помогне и на оние кои го поминуваат животот со вас. Може да биде застрашувачки и збунувачки да се одлучи на која програма да слета, но нема потреба да се грижите. Ако ви треба повеќе време, секогаш можете да додадете повеќе или да присуствувате на дополнителни програми доколку ви требаат.

 

Претходно: Во потрага по рехабилитација

Следно: Која е цената на рехабилитацијата?

  • 1
    1.М. Inanlou, B. Bahmani, A. Farhoudian и F. Rafiee, Recovery од зависност: систематизиран преглед – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7215253/
  • 2
    2.Д. Breithaupt, Зошто здравствените осигуреници треба да плаќаат за третман на зависност: Третманот функционира и би довел до нето општествени придобивки, PubMed Central (PMC); Преземено на 7 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071416/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.