Кога вашата сакана ќе се врати дома од рехабилитација

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Како да се подготвите кога вашата сакана ќе се врати дома од рехабилитација

Враќањето дома по третманот за рехабилитација е огромен чекор, не само за вашата сакана, туку и за вас. Тоа означува значајна пресвртница во закрепнувањето, но може да биде опасно. Вашата сакана личност ќе ја напушти средина која е дизајнирана да помогне во нивното закрепнување и каде што секогаш биле во силен систем за поддршка. Ќе се прашувате што точно се случува по рехабилитација.

 

Враќањето дома во нивниот нормален живот е, очигледно, целта на закрепнувањето, но тоа значи враќање во домот каде што имале зависност. Внатре и надвор од домот ќе има искушенија и предизвикувачи кои предизвикуваа толку многу проблеми во минатото.

 

А и тебе ќе ти биде тешко. Ќе бидете задоволни што се враќаат дома, но и загрижени. Дали ситуацијата ќе биде непријатна? Дали ќе можете повторно да им верувате? Дали ќе можете да ја дадете потребната поддршка?

 

Многу работи ќе се сменат и за двајцата откако почнаа да се лекуваат. Но, има и многу работи што можете да ги направите за да бидете сигурни дека тие промени ќе функционираат на подобро.

Пред вашата сакана да се врати дома од рехабилитација

Треба да бидете сигурни дека сте подготвени за враќање на вашата сакана, психолошки и физички. Вреди да истражите што да очекувате за вашата конкретна ситуација, а можеби ќе добиете информации од давателот на лекување на вашата сакана1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1852519/.

 

Подгответе ги другите луѓе за враќање, особено децата. Иако треба да бидете позитивни за враќањето дома, секогаш треба да бидете искрени за тешкотиите. Користете соодветен јазик, за да бидат подготвени дека може да има тешки моменти и начините на кои можат да помогнат, но и да знаат дека тие тешки моменти нема да бидат нивна вина.

 

Исто така, треба темелно да ја исчистите куќата. Не само заради бришење прашина (иако е убаво да се вратите во чист дом), туку да бидете сигурни дека нема да останат елементи од зависноста на вашата сакана. Зависниците често кријат дрога или алкохол, па наоѓањето и отстранувањето на ова ќе го отстрани искушението и ќе спречи импулсивни рецидиви.

 

Ова ќе го вклучи и секој алкохол или дрога што можеби ги имате. Идеално, треба да ги отстраните од куќата, но ако ви треба лек, проверете дали е безбедно.

 

Конечно, истражете ја локалната поддршка што ќе биде достапна за вашата сакана живеење со зависност. На тој начин и двајцата ќе знаете каде се локалните групи или ресурси на кои може да се повикаат.

Кога ќе се вратат дома од рехабилитација

Првото нешто што ќе сакате да го направите е да им посакате добредојде назад, но има неколку работи што ќе треба да ги направите порано отколку подоцна.

 

Комуникацијата ќе биде клучна секој ден. Започнете со тоа што ќе бидете отворени и искрени за сè. Некои дискусии ќе бидат тешки, но колку повеќе комуницирате, толку ќе биде поцврста основата на довербата и ќе биде полесно.

 

Едноставно, но често занемарено прашање е да се праша што сакаат. Честопати луѓето мислат дека знаат што сака нивниот партнер или дека најдобро знаат. Всушност, треба да утврдите од вашата сакана што сакаат и што им треба од вас.

 

Некои луѓе би можеле да побараат да бидат внимателно следени, вреднувајќи ја дополнителната поддршка за да им помогне во тешките моменти. Други ќе сакаат простор, за да можат да најдат свој начин да живеат живот без зависност. На повеќето ќе им треба малку од двете.

 

Утврдувањето како вашата сакана сака да се прилагоди на својот нов живот, како можете да ја поддржите и на што можеби треба да внимавате, ќе го олесни процесот и ќе го олесни процесот.

 

Но, не заборавајте на вашите сопствени потреби. Тоа е и ваш дом и врска. Поставете јасни граници, за двете страни да знаат што е прифатливо. На пример, можеби ќе бидете среќни да им дадете простор, но ќе се грижите и затоа ќе побарате од нив да се пријават или да бидат дома до одредено време.

Живејте го вашиот нов живот заедно

Закрепнувањето е процес и ќе има свои подеми и падови. Како кога првпат пристигнаа, продолжи да се трудиш комуникацијата да биде отворена и искрена; искористете ја таа комуникација за да ги поздравите подемите и да научите од падовите. И секогаш погрижете се да живеете во сегашноста и да гледате во иднината, избегнувајте да ги договарате за грешките или да ги потсетувате како ве повредиле во минатото.

 

Сепак, треба да ги натерате да бидат одговорни и одговорни за своите постапки. Вашата улога е да ги поддржувате, а не да им го насочите животот или да го исчистите нивниот неред. Ќе треба да им дадете простор и тие треба да бидат одговорни за она што го прават со тој простор.

 

Многу луѓе сметаат дека е корисно да воспостават рутина. Строгата рутина е вообичаена карактеристика на рехабилитацијата и додека рутината дома можеби не е толку строга, имајќи нешто на место ќе помогне. Рутината може да ги зајакне очекувањата, од едноставно играње улога во одржувањето на куќата уредна до поставување на граници на просторот што го имаат.

 

Исто така, помага да се задржат ментално и физички активни. Недостатокот на структура може да ги остави со телото или умот да талкаат кон нешто што повторно ќе ги активира нивните зависни однесувања. Внимавајте и на минатите спомени и идентификации кои можат да предизвикаат еуфорично потсетување.

 

Уште еднаш, не заборавајте да размислите за сопственото закрепнување. Иако можеби не сте вие ​​тој што се враќа од лекување, зависноста ќе ве погоди вас. Важно е да се погрижите и вие да го искористите ова време за да се прилагодите на вашиот нов живот. Внимавајте да не паднете во замки што можеби ве фатиле во минатото, како што е овозможување на нивното зависно однесување или станување козависни.

 

Една од најдобрите работи што можете да ги направите за вашата сакана е да обезбедите поддршка и охрабрување. Но, не заборавајте да насочите дел од тоа назад кон себе и не се срамете или плашете се да го побарате. Честопати, терапијата со семејни системи може да помогне да се преструктуира семејната динамика на позитивен начин.

 

Враќањето дома од рехабилитација може да биде предизвик за секого. Одржувањето добра комуникација со искрени разговори, согледувањето дека тешкотиите се делат меѓу сите и нивното заедничко приближување ќе го олесни соочувањето со предизвиците и ќе ја зголеми веројатноста дека враќањето дома ќе биде успешно.

 

Претходно: Рехабилитации финансирани од државата

Следно: Семејна терапија во рехабилитација

  • 1
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1852519/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.