Клонопин Висок

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

[popup_anything id="15369"]

Klonopin High - Кои се опасностите

 

Клоназепам, исто така познат по неговото бренд име Клонопин, е а бензодиазепин лек медицински се користи како седатив за да им помогне на епилептични напади, напади на паника и симптоми на повлекување од злоупотреба на алкохол и други супстанции. Тој е моќен и треба да го користите само како краткорочен рецепт и само под внимателно набљудување од медицински професионалци.

 

И покрај тоа во текот на последните неколку години, тој стана се почесто користен за рекреација. Како резултат на тоа, нивоата на зависност од Клонопин и врвовите што тој ги предизвикува се на опасно високи бројки. Високиот клонопин обезбедува и резултирачките несакани ефекти и симптоми на повлекување се опасни поради многу причини, а зголемената злоупотреба на клонопин станува проблем, кој доколку не се прекине, ќе ривал на опиоидната епидемија.

Што е Клонопин

 

Пред да разбереме зошто злоупотребата на Клонопин е толку опасно прашање, мораме да разбереме и како тој функционира на прво место и зошто толку често го препишуваат медицинските работници од легитимни причини. Клонопин е дизајниран да ги натера корисниците да се чувствуваат опуштено и смирено, олеснувајќи ги нападите, нападите на паника и симптомите на повлекување, а понекогаш се препишува за да помогне при краткотрајна несоница. Нашироко е познат по тоа што е моќен лек и треба да се препишува и зема само 2-3 недели одеднаш.

 

Како бензодиазепин, Клонопин работи преку интеракција со рецепторот во мозочните клетки за протеинот Гама-аминобутерна киселина (ГАБА). Со мешање со ГАБА рецепторот, Клонопин ја зголемува активноста на невротрансмитер ГАБА на тој рецептор. Со други зборови, Клонопин го менува начинот на кој функционираат невротрансмитерите во мозокот и, како резултат, предизвикува кај корисникот да се чувствува смирено. По земањето на Клонопин неколку недели, толеранцијата на пациентот кон неговите ефекти се зголемува, па затоа е потребна поголема доза за да се постигне истиот ефект врз телото.

 

Меѓутоа, поради огромната моќ на Клонопин дури и при минимална доза, можно е да станете зависни од него само со земање на дозата што ви ја препишал вашиот лекар. Тоа е затоа што високиот клонопин може да има активен ефект врз телото некаде помеѓу 18 и 50 часа - максимум повеќе од 2 цели дена, што значи дека Клонопин сè уште може да биде во системот од претходната доза кога земате друга доза. Со оглед на ова, полесно е да се разбере како може да биде толку опасно и да стане толку зависно толку брзо.

Зависност од Клонопин

 

Клонопин брзо создава зависност и како резултат на тоа, несаканите ефекти од неговото земање и симптомите на повлекување од него може да направат хаос на телото. Кога се зема во повисоки дози отколку што е пропишано, лекот го потиснува централниот нервен систем и предизвикува краткотрајна еуфорична висока температура, која му претходи на опоен, маглив ступор. Некои злоупотребувачи ги кршат нивните таблети Клонопин во фин прав и ги шмркаат на ист начин како што можат корисниците на други супстанции како кокаин.

 

Оние кои го користат Klonopin рекреативно, често го добиваат лекот од пријатели или семејство кои имаат законски рецепти. Овој факт е уште поалармантен штом ќе сфатите дека околу 15% од Американците имаат некаков вид на законски пропишани бензодиазепини во нивните кабинети со лекови, што го прави лесно достапен за насилниците. Некои добиваат и рецепти од повеќе лекари само за да ги продадат своите дополнителни рецепти на црниот пазар.

 

Меѓутоа, бидејќи тоа е законски пропишан лек, многумина кои почнуваат да го користат рекреативно мислат дека е, според тоа, послаб и помалку зависник од другите, нелегални, улични дроги како хероин или кокаин. Во реалноста, несаканите ефекти од повлекувањето и леснотијата на зависност може да бидат во најдобар случај исто толку лоши како оние на нелегалните дроги, а во полошо поопасни поради леснотијата на зависност.

Несакани ефекти на Клонопин

 

Краткорочните несакани ефекти обично може да бидат поспаност, вртоглавица, губење на концентрација и координација, плитко дишење и нејасен говор. Долгорочните ефекти вклучуваат губење на меморијата, когнитивни проблеми, слабост и ризик од предозирање. Долготрајната злоупотреба може конкретно да ја наруши способноста на мозокот да снима нови информации, да го наруши учењето и да го спречи мозокот да се прилагоди толку брзо како што треба. Не само што овие се сериозни проблеми, туку и симптомите на повлекување се подеднакво лоши, ако не и полоши, особено кога се прават без медицинска поддршка за рехабилитација.

 

Клонопин повлекување

 

Интензивните напади на паника се особено чест симптом на повлекување, бидејќи нивоата на ГАБА се намалуваат и невроните во мозокот палат побрзо, бидејќи тие повеќе не се потиснуваат од Клонопин. Други симптоми на повлекување вклучуваат конфузија, промени во расположението, раздразливост, лутина, депресија, напади, нарушувања на спиењето или несоница, кома, а во полоши случаи, смрт. Закрепнувањето од кој било бензодиазепин е тешко и секогаш се препорачува медицински надзор.

 

Поради долгиот полуживот на активност на Клонопин во телото, ризиците и потребата за следење се уште поголеми. Лекови за олеснување на симптомите може да се дадат за време на детоксикација додека сте на рехабилитација, заедно со КБТ или DBT терапии, а симптомите на повлекување може да траат вкупно некаде од 2 недели до 6 месеци. Одењето „ладна мисирка“ на кој било бензодиазепин е многу обесхрабрено, особено затоа што повлекувањето е крајно болно, а ненадејното откажување или појавата на тешки симптоми на повлекување може да биде фатално, до степен што го надминува откажувањето од опиоиди.

 

Klonopin High – Опасностите

 

Иако Клонопин е корисен лек кој помага да се смират и ублажат проблемите со централниот нервен систем, тој е многу моќен и може да остане активен во телото неверојатно долго време, подолго од многу други бензодиазепински лекови. Посебно загрижува моќта и леснотијата на зависност, при што пациентите можат да се зависат само со земање на количината што ја пропишал лекар за 2-3 недели.

 

Клонопин може брзо да влијае на начинот на кој функционира хемијата на мозокот, предизвикувајќи зависност, додека релативно краткотрајниот еуфоричен висок (во споредба со активниот полуживот на истиот) лесно може да предизвика дополнително психолошка потреба. Широкиот опсег на симптоми на повлекување е исто така исклучително опасен.

 

Сите овие фактори значат дека зголемената рекреативна употреба на Klonopin е огромен проблем и проблем кој може да биде фатален доколку не се третира со медицински надзор. Медицинската и рехабилитациската помош е секогаш достапна. Треба да побарате совет или помош од лекар ако сте загрижени за нивната употреба на Клонопин или за тоа како се чувствуваат.

 

Претходно: Зависност од габапентин

Следна: Зависност и злоупотреба од пропофол

Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .