Третман на нарушувања во исхраната

Знаци на нарушување во исхраната Pica

Знаци на нарушување во исхраната Pica

Нарушувањата во исхраната се чести кај поединци. Многу луѓе претпоставуваат дека нарушувањата во исхраната се за луѓе кои сакаат да станат слаби. Сликите на супер модели и познати личности доаѓаат на ум кога се размислува за анорексија или булимија, но нарушувањата во исхраната ги доживуваат поединци од...

Прочитај повеќе
Замена на алкохол со шеќер во закрепнување

Замена на алкохол со шеќер во закрепнување

Важен дел е разбирањето што се случува со телото кога го обработува шеќерот и како тоа влијае на желбата. Кога се консумираат, шеќерите во храната се претвораат во гликоза која се транспортира во крвта; ова се рефлектира во нивото на шеќер во крвта. Еден ...

Прочитај повеќе
Дали рехабилитацијата е опција за третман на нарушувања во исхраната

Дали рехабилитацијата е опција за третман на нарушувања во исхраната?

Нарушувањата во исхраната не влијаат само на вашето тело. Тие влијаат и на умот. Ќе ви треба стручна помош за да го промените вашиот начин на размислување и навиките околу храната и тежината. Може да ви помогне да создадете здрави навики и да се ослободите од нездравите. Може да го преобликува...

Прочитај повеќе
Нарушувања во исхраната и совршен изглед

Нарушувања во исхраната и совршен изглед

Истражувањата открија дека девојчињата на возраст од шест години почнуваат да покажуваат загриженост за сликата на телото и до 12-годишна возраст, младите девојки се загрижени за нивната тежина. Дополнително на загриженоста за сликата на телото, повеќе од 50% од тинејџерките и скоро 33% од тинејџерките...

Прочитај повеќе
компулсивно вежбање

Забележете ги знаците на компулсивно вежбање

Вежбањето може да биде одличен начин за зајакнување и на вашето физичко и ментално здравје, без разлика дали се работи за џогирање низ соседството, одење на пливање или кревање тегови во теретана. Но, иако придобивките од вежбањето се добро познати, постои...

Прочитај повеќе
Што всушност значи да се чувствувате дебело?

Што всушност значи да се чувствувате дебело?

Фразата „да се чувствувате дебело“ е онаа што често ја користат и мажите и жените за да го изразат начинот на кој тие се чувствуваат за нивните тела. Тоа е фраза која често ја користат жените и девојките и ги надминува етничките линии и култури. Искривена слика за телото...

Прочитај повеќе
третман на орторексија

Разбирање на третманот на орторексија

Секоја година, милиони луѓе ветуваат дека ќе се хранат поздраво и ќе вежбаат. Многу поединци се способни да го променат својот живот и да го подобрат своето здравје и благосостојба благодарение на промената на нивната исхрана. Здравата храна може да го подобри вашето тело и ум и да ви даде поголема...

Прочитај повеќе
Силеџиство и нарушувања во исхраната

Силеџиство и нарушувања во исхраната

Силеџиство и нарушувања во исхраната. Жртвите на малтретирање може да чувствуваат срам, страв или тага - истите симптоми на оние кои се борат со нарушувања во исхраната...

Прочитај повеќе
Академско совршенство и нарушувања во исхраната

Академско совршенство и нарушувања во исхраната

Стремежот за академски успех може да создаде анксиозност кај тинејџерите. Како што еден млад човек оди во средно училиште, притисокот да се постигне добро се зголемува. Можеби ќе сакаат да добијат универзитетска стипендија, одреден резултат од тестот за да влезат во престижен универзитет или да поминат добро на ...

Прочитај повеќе
Знаци за нарушување во исхраната кај тинејџерите

Знаци за нарушување во исхраната кај тинејџерите

Иако не е секогаш лесно, постојат неколку знаци кои можеме да ги забележиме, физички, психолошки и знаци на однесување кои укажуваат дека нешто не е во ред со еден млад човек во нашите животи и дека можеби страда од нарушување во исхраната, како што е анорексија ...

Прочитај повеќе