Третман на зависност

Milieu терапија

Milieu терапија за третман на зависност

Луксузните рехабилитации се наоѓаат на некои прекрасни локации. Честопати, луксузната рехабилитација се смета за одморалиште. Па, тоа не е премногу далеку од вистината. Тоа е одморалиште за поединци да станат подобри, чисти и трезни. Локациите ви даваат можност да...

Прочитај повеќе
Неврофидбек терапија

Неврофидбек терапија

Кога првпат ќе отидете на сесија за терапија со неврофидбек, вашиот лекар ќе прикачи електроди на вашата глава и ќе ја мапира вашата стандардна мозочна активност. Потоа, како што се доделуваат задачите, тие ќе следат како ја менуваат претходно мапираната активност. Овие информации потоа ќе бидат ...

Прочитај повеќе
Дијалектичко бихејвиористичка терапија

Дијалектичко бихејвиористичка терапија

Дијалектичката бихејвиорална терапија, позната и по акронимот DBT, е терапевтски пристап кој им помага на поединците да се справат со различни прашања од нарушувања на менталното здравје до зависност....

Прочитај повеќе
rTMS

rTMS

Клиентите посетуваат 15 сесии на терапија за третман со rTMS. Сесиите се одржуваат во текот на тринеделна временска рамка со клиенти кои учествуваат во пет третмани rTMS неделно. Терапијата исто така ја подобрува депресијата и расположението на пациентот. Пациентите може да подлежат на дополнителни сесии за одржување секој месец за да ...

Прочитај повеќе
мотивациско интервју

Мотивациско интервјуирање во лекувањето на зависности

Мотивациското интервју (МИ) се обидува да натера зависник од дрога или алкохоличар да го промени своето деструктивно однесување. Тоа е терапевтска техника која се справува со зависноста на една личност и злоупотреба на супстанции. МИ работи така што ја подобрува силата на поединецот и нивната мотивација за постигнување цел....

Прочитај повеќе
зошто последователната нега е важна

Поправка

Понатамошната грижа понекогаш вклучува и трезен објект за живеење. Тие се разликуваат по својата природа, понекогаш има професионалци за зависности кои живеат таму, а понекогаш се само група на зависници кои меѓусебно се поддржуваат. Овие ќе задржат некои правила и структура од рехабилитација, но, како и другите дополнителни грижи, тоа ...

Прочитај повеќе
Што се случува за време на детоксикација

Што се случува за време на детоксикација

Детоксот е краток за детоксикација и е процес на отстранување на токсините од телото од својот систем. Додека е сосема природен процес - човечкото тело постојано се детоксицира - кога токсинот е дрога што предизвикува зависност или метаболизиран нуспроизвод на лекот, процесот ...

Прочитај повеќе
Искуствена терапија

Искуствена терапија

Искуствената терапија им овозможува на пациентите да рекреираат специфични ситуации од минатото или оние што ги доживуваат денес за да се справат со нив на здрав начин. Ова е играње улоги што може да користи реквизити, уметност или музика за да ја подигне свеста за мислите и емоциите што се ...

Прочитај повеќе
двојна дијагноза

Двојна дијагноза

Двојна дијагноза (исто така позната како симултани или истовремени нарушувања) е термин кога ментална болест и нарушување на употребата на супстанции се јавуваат истовремено. Сепак, секое нарушување - употреба на супстанции или ментална болест - може да се развие прво. Комплексноста на менталното здравје, како што е депресијата, може да доведе до...

Прочитај повеќе
cbt за третман на зависност

КБТ за третман на зависност

КБТ е позната како „говорна“ терапија и е фокусирана на психолошките принципи на бихејвиоризмот[1]. Се осврнува на тоа како однесувањето на поединецот може да се промени и начинот на кој тие размислуваат и чувствуваат за општеството околу нив. Преку подобро разбирање на познанието...

Прочитај повеќе