Тинејџерска ментална болест

Исклучени од училиште со АДХД

Исклучени од училиште со АДХД

Децата може да бидат исклучени од училиште со АДХД, но тоа често е последно средство. Истражувањето покажа дека децата со АДХД имаат 100 пати поголема веројатност да бидат исклучени од училиште во споредба со нивните пријатели кои не страдаат од АДХД. 15% од младите...

Прочитај повеќе
Знаци на самоповредување кај тинејџери и млади возрасни

Знаци на самоповредување кај тинејџери и млади возрасни

Самоповредувањето кај младите возрасни е многу распространето кај младите жени и девојки на возраст од 15 до 24 години, а и младите мажи можат да се самоповредуваат...

Прочитај повеќе
Тинејџерско самоповредување

Тинејџерско самоповредување

Родителите често прашуваат „зошто мојот тинејџер се самоповредува?“ Некои од дополнителните причини зошто тинејџерот ќе изврши самоповредување се поради расправии, прекин на врската, проблем дома или училиште, малтретирање, чувство на прекумерна тежина, чувство на осаменост, чувство на напуштеност или преселба во училиште. Некои ...

Прочитај повеќе
Што е терапевтски интернат

Што е терапевтски интернат?

Претходно се сметаше дека идејата да се отстрани проблематичен ученик и да се смести во специјализирано училиште беше пресилен и премногу скап. Сега, кога традиционалните училишта не можат да се справат со овие ученици повеќе од кога било, концептот на терапевтски интернат се ...

Прочитај повеќе
Тинејџерски Гранично растројство на личноста

Тинејџерски Гранично растројство на личноста

DBT е златен стандарден третман за гранично растројство на личноста. Третманот го нагласува развојот на четири вештини: внимателност, интерперсонална ефективност, регулирање на емоциите и толеранција на вознемиреност. Дополнително, на страдањата им се предава комбинација на техники на когнитивно однесување (КБТ) и се користат практики за внимателност за да се помогне ...

Прочитај повеќе
Емоционална занемарување во детството

Емоционална занемарување во детството

Емоционалното запоставување во детството може да резултира со циклус во кој личноста што ја доживеала како дете станува родител кој емоционално ги запоставува своите деца. Личноста која како дете страдала од емоционално запоставување можеби нема да разбере како да го негува сопствениот...

Прочитај повеќе
Употреба на алкохол кај тинејџерите - Водич за родители

Употреба на алкохол кај тинејџерите

Употребата на алкохол меѓу тинејџерите и младите возрасни е во пораст. Децата пристапуваат кон алкохол порано од кога било и консумираат повеќе од претходните нивоа. Многу тинејџери и млади луѓе првпат консумираат алкохол дома. Тоа е најраспространето...

Прочитај повеќе
Нарушување на сонот кај тинејџерите

Нарушување на сонот кај тинејџерите

Спротивно на популарното верување, на тинејџерите не им е лесно во денешно време. Просечниот тинејџер поминува низ различни промени низ кои претходно поминале возрасните и, честопати, родителите не ги разбираат. Една промена што ја доживуваат тинејџерите е промена на нивниот биолошки сон...

Прочитај повеќе
Тинејџерски BPD

Тинејџерски BPD

Кога лицето со гранично растројство на личноста се чувствува отфрлено, може да се нафрли импулсивно. Во некои случаи, поединецот нуди нула претходно предупредување пред да дејствува. Импулсивното однесување може да ескалира од мали прекршоци до самоуништувачки дејства. ...

Прочитај повеќе