Како мириса мет?

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Дали моето дете користи метот?

 

Една од најзависните и најлесните дроги во моментов е метамфетаминот или мет. Лекот стана популарен во делови од светот поради неговата леснотија за правење и големите суми на пари за кои може да се продава. Телевизиското шоу Breaking Bad дури и глорифицирано производство и продажба на мет. Ова доведе до тоа многу деца да го пробаат лекот од љубопитност.

 

Ако сте загрижени дека вашето дете користи мет, можеби ќе ви требаат докази за неговата употреба пред да се соочите со него. Еден начин да се идентификува дали некој користи мет или не е со мирисот на лекот. Метам може да се пуши, да се шмрка, да се голтне или да се инјектира, оставајќи посебен мирис. Користејќи го овој мирис, можеби ќе можете да идентификувате дали вашето дете користи смртоносна дрога.

 

Како мириса метот?

 

Најчесто, метот е без мирис и се верува дека човечкиот нос не може да го следи. Сепак, метамфетамините може да испуштаат слаба арома. Мирисот на мет е сличен на отстранувачот на лак кој содржи ацетон, расипани јајца, урина од мачки или изгорена пластика. Ова се должи на хемикалиите кои се користат за готвење мет. Пареата на метамфетамин се исклучително штетни за човекот. Пареата може да предизвикаат болест, смрт и/или повреда на секој што е изложен на нив.

 

Откако куќата е идентификувана како готвачка, таа мора да се исчисти од опасниот отпад што останал. Во некои случаи, имотот мора да се урне за да се спречи оштетување на другите од пареата што навлегла во мебелот, опремата и ѕидовите на зградата.

 

Кои состојки се користат за готвење мет?

 

Различни штетни состојки се користат за готвење мет. Овие состојки може да се купат од локални продавници и честопати се евтини за добивање. Состојките што се користат за готвење серија мет го менуваат мирисот на лекот.

 

Типични состојки што се користат за правење мет вклучуваат:

 

 • Амонијак
 • Литиум
 • Ацетон
 • Сулфурна киселина
 • Хлороводородна киселина
 • Црвен фосфор

 

Откако овие производи ќе се зготват во лекот за мет што го консумираат корисниците, може да мириса на:

 

 • Болнички производи за чистење
 • Запалена/запалена пластика
 • Рози
 • Слатки или сладок мирис

 

Можеби нема да можете да ги разликувате овие мириси од другите или ќе ви требаат дополнителни докази за употребата на мет од вашето дете пред да се соочите со него. Ако вашето дете било во или околу лабораторија за метатологија, може да има некои дури и силни мириси во облеката, косата или на кожата.

 

Металабораториите обично мирисаат силно на амонијак и хемикалии за чистење бидејќи овие се популарни состојки за лекот. Може да има и мирис како расипани јајца или истекување на природен гас. Ова се должи на отровните испарувања и мириси што ги ослободуваат состојките за време на производството на лекот.

 

Типичните мириси на лабораторија за метот вклучуваат:

 

 • Течност за запалка/стартер
 • Етер
 • Амонијак
 • Чистач на автоделови
 • Расипани јајца
 • Природен гас

 

Зошто е важно да се идентификува мирисот на мет?

 

Прво и најважно, испарувањата што се испуштаат за време на производството на мет се исклучително опасни за здравјето на секој во близина. Ако мислите дека во близина има лабораторија за метатологија поради мирисите во воздухот, од витално значење е да контактирате со локалните власти. Пареата на мет не им штети само на оние луѓе кои го готват или користат дрога. Пареата може да му наштетат на животот на секој што ќе дојде во контакт со нив.

 

Изложеноста на токсични хемикалии што се користат во лабораторија за мет може да предизвика здравствени проблеми. Состојките што се користат за готвење мет се екстремно корозивни и можат да ја изгорат кожата, носот, грлото и очите на една личност.

 

Ако некое лице вдишува отровни испарувања од мет, тоа може да предизвика здравствени проблеми како што се:

 

 • Тешкотии со дишењето
 • Вртоглавица
 • Конфузија
 • Гадење
 • Повраќање

 

За да се исчисти поранешната лабораторија за метологија, органите на редот мора да носат гас-маски и костуми за хазмат. Ова покажува колку е опасно готвењето, производството и употребата на лекот.

 

Добивање помош за зависност од мет

 

Ако вашето дете е на метатологија, можете да му ја добиете потребната помош од установа за лекување. Резиденцијален центар за рехабилитација го третира нарушувањето на употребата на мет супстанци кај една личност користејќи детоксикација за управување со симптомите на повлекување1Галбрајт, Најл. „Проблемот со метамфетамин: Коментар на ... Психијатриски морбидитет и социо-професионална дисфункција кај жители на центар за рехабилитација од дрога†“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4706185. Пристапено на 11 октомври 2022 година.. Откако ќе заврши детоксикацијата, поединецот ќе дипломира на програмата за третман каде што ќе се лекува нивната зависност од мет. Во овој период може да се третираат и заедничките нарушувања.

 

Добрата вест е дека ниту вие, ниту вашето дете не треба да живеете со зависност од мет. Има помош таму. Ако мислите дека вашето дете е на метатологија, тогаш контактирајте со станбениот центар за рехабилитација денес за да најдете помош.

Што е Shake and Bake Meth?

Протресете и печете мет

Разбирање на зависноста од кристал мет

Зависност од кристален мет

Мет заби – метолошки несакани ефекти

Дознајте повеќе за Meth Teeth

Што е P2P Meth?

P2P Meth: Новата мет епидемија

Најдобра рехабилитација во светот

https://www.worldsbest.rehab/

 

Претходно: шмркање Wellbutrin

Следна: Дознајте повеќе за Meth Teeth

 • 1
  Галбрајт, Најл. „Проблемот со метамфетамин: Коментар на ... Психијатриски морбидитет и социо-професионална дисфункција кај жители на центар за рехабилитација од дрога†“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4706185. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.