Се чувствува осамено

Чувство на осамено и депресивно

автор: Филипа Голд  Уредник: Александар Бентли  Прегледано: Метју Ајдл
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Разбирање на чувството осамено

 

Дури и најсоцијалните од нас понекогаш се чувствуваат осамено. Сите ние сме чувствувале нијанси на осаменост во текот на нашите животи во различни точки и тоа често се чувствува како депресија. Веројатно дури и го почувствувавме тоа чувство пред да знаеме како се вика. Осаменоста не е невообичаена и веројатно не сте единствената личност за која знаете дека моментално се чувствува осамено, но тоа не ја одзема тежината на чувствата.

 

Да се ​​биде осамен не значи само дека сте сами. Тоа очигледно може да биде фактор за тоа како се чувствувате, но недостатокот на квалитет во вашите односи може да резултира и со чувство на осаменост. Осаменоста се јавува кога нашите социјални желби и потреби не се исполнети.

 

Ова може да се случи од немање никакви социјални интеракции, но може да се случи и од немање квалитетни врски со други кои ги задоволуваат нашите емоционални потреби. Честопати, кога некој има чувство дека сум осамен, тоа може да биде знак за длабока функционална депресија и ментално здравје11.Ј. Јангуас, С. Пиназо-Хенандис и ФЈ Таразона-Сантабалбина, Комплексноста на осаменоста – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6179015/.

 

Симптоми на осаменост

 

 • ниска енергија
 • вознемиреност, немир
 • безнадежност
 • намален апетит
 • тешко време за заспивање
 • болки во телото и настинки

 

Повеќето од нас имаат искусено осаменост и си рекле многу пати во текот на нашите животи „Јас сум осамен“. Поради ова, многумина од нас доживеале и хронична осаменост. Додека, редовната осаменост може да биде кратки чувства кои траат само неколку часа или неколку дена, хроничната осаменост е нешто што се јавува во подолг временски период22.Стр. Кујперс, А. Стрингарис и М. Волперт, Исходи од третманот за депресија: предизвици и можности – Психијатрија на Лансет, Психијатрија на Лансет.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(20)30036-5/fulltext.

 

Вашите чувства на осаменост во ова сценарио не доаѓаат накратко, а потоа потенцијално ќе се вратат неколку месеци подоцна. Хроничната осаменост значи дека ја поднесувате тежината на тоа чувство без никаков вид на пауза помеѓу.

 

Зошто се чувствувам осамено?

 

Чувството на осаменост може да се појави поради многу причини. Можеби штотуку сте се преселиле во нов град или град каде што не познавате никого. Требаше да се преселите за вашата работа, но бидејќи немате социјални врски во областа, тешко е да најдете значајни социјални врски надвор од работата.

 

Работата може да биде одлично место за луѓето да воспостават значајни и долготрајни врски, но не секој наоѓа некого со кого добро кликнува на своето работно место. Некои можеби нема да уживаат во дружењето со луѓе од работа бидејќи тоа ги потсетува на работа. Чувството на осаменост затоа што сте ги смениле работните места и градовите е вообичаено.

 

Работата од дома е исто така честа причина за чувството на осаменост. Многумина од нас поголемиот дел од работната недела го поминуваат на своето работно место. Ако работите дома сами, немате ни мали можности за помали социјални интеракции. Можеби за прв пат живеете сами.

 

Многу студенти дипломираат и првпат сами се вселуваат во станови или домови. Не само што живеат сами за прв пат во животот, туку и само што излегуваат од период во животот каде постојано биле опкружени со луѓе на нивна возраст. Поневообичаено е да НЕ се чувствувате осамено отколку да се чувствувате осамено после таа конкретна животна транзиција.

 

Животни транзиции и чувства на осаменост

 

Многу луѓе се чувствуваат осамено или хронична осаменост откако ќе направат животна транзиција, како на пример да се преселите од вашиот студентски дом во вашиот сопствен стан. Преминувањето од романтични или платонски врски предизвикува и чувство на осаменост.

 

Не само што се справувате со последиците од она што се случило и предизвикало прекин на таа врска, туку имате и еден помал или потенцијално повеќекратен број на помалку луѓе со кои имате можност да комуницирате сега.

 

Ова се многу практични причини зошто се чувствувате осамено. Овие причини имаат едноставен причинско-последичен начин на појавување и се лесно место. Сепак, постојат и други причини поради кои може да се чувствувате осамено, а кои се покомплицирани да се пронајдат.

 

Можеби сте постојано опкружени со луѓе и пријатели, но сепак го имате тоа чувство на осаменост. Вашето ментално здравје игра огромна улога во тоа како ние комуницираме и ги перципираме нашите интеракции со другите и нашето ментално здравје, депресија или анксиозност може да предизвикаат да бидете нервозни или немотивирани да излезете и да се поврзете со другите.

 

Депресијата е комплицирана состојба. Тоа може да биде и причина и последица во циклусите на осаменост. Вашата осаменост може да предизвика чувство на депресија, а депресијата може да предизвика да се изолирате и затоа да предизвика чувство на осаменост. Тоа е маѓепсан и фрустрирачки круг. Но, тоа не е невообичаено и секој што се чувствува вака не е сам.

 

Чекори за запирање на чувствата на осаменост

 

На многу луѓе, во зависност од нивниот тип на личност, можеби ќе им треба одмор од дружењето со другите. Ова е обично време поминато на полнење и релаксација пред идните социјални интеракции. На некои луѓе ова воопшто не им треба, а на некои им треба многу време за одмор и полнење пред да бидат подготвени да излезат и да се дружат со другите. И двете се во ред и зависат само од вас и вашата личност.

 

Осаменоста доаѓа кога ќе го надминеме времето потребно да го поминеме сами за да се наполниме. Можеби некоја социјална анксиозност се прикраде додека одвојувавме време да се наполниме и таа излезе од нашата контрола. Можеби долго време сме заглавени во циклус на хронична осаменост. Како и да е, постојат начини на кои можете да избегате од овој циклус и има многу ресурси и експерти кои можат да помогнат.

 

Начини за лекување на чувствата на осаменост

 

Разговарајте со професионалец

 

Без разлика дали вашата ситуација вклучува кратки чувства на осаменост или хроничен циклус на осаменост, има луѓе кои се обучени да ви помогнат да продолжите напред. Притиснете овде за да помогнете да најдете советник кој може да помогне

 

Дозволете си да се чувствувате осамено

 

Признајте си дека сте осамени. Тоа е вообичаено чувство и нема срам да се чувствува. Ако си кажете „осамен сум“ гласно за себе може да ве мотивира да спроведете план за да помогнете во ублажување на овие чувства.

 

Хоби и активности

 

Размислете за хоби, активност или нешто во кое уживате и запомнете го ова: вие не сте единствената личност или првата личност што ужива во тоа. Интернетот е убава работа кога станува збор за наоѓање истомисленици или други заинтересирани за истите работи што сте вие.

 

Кажете да повеќе

 

Во ред е понекогаш да се каже не на социјални настани, но ако сте имале чувство на осаменост и велите не на поканите, вашата вознемиреност може да ве спречи да ги завршите активностите што треба да ги преземете за да излезете од циклусот на осаменост. Кажете „да“ на нешто на што вообичаено не би рекле „да“.

 

Осаменоста е комплицирана и поразителна. Тоа може да биде и причина и последица на многу непријатни чувства, но не е безнадежно искуство. Има идни пријатели и професионалци кои можат да ви помогнат. И веројатноста е дека тие се чувствувале исто како вие во одреден момент од нивниот живот.

 

Се чувствува осамено? Обидете се со дигитална детоксикација

 

Една од најтешките емоционални болки е осаменоста. Човечките суштества се поттикнати да бидат социјални и да создаваат врски, нашите предци се потпираа на човечката поврзаност за опстанок и заштита од предатори.

 

Во модерниот живот оваа потреба е уште поприсутна бидејќи се бориме со илузијата за поврзаност преку социјалните медиуми, но често ни недостасува меѓучовечката врска што ни ја дава поминувањето време со друга личност.

 

Овие врски ни кажуваат дека сме важни, важни сме и имаме нешто вредно да му понудиме на светот. Кога сме оставени сами, честопати можеме да се бориме да се поврземе со нашата вистинска вредност.

 

Чувството на осаменост и депресија често се влошува со правење на дејствија кои звучат како да треба да направат да се чувствуваме подобро; поврзување со други на платформа за социјални медиуми или размислување за дискусија со коментар. Меѓутоа, во реалноста, овие мико-врски се бесмислени. Никој не се сеќава кој лајкувал некоја фотографија или некој особено духовит коментар.

 

Дигиталната детоксикација е еден од најновите трендови за закрепнување. Тој им нуди на поединците шанса да ја прекинат зависноста од технологијата, екраните и електронските предмети поврзани со работата. Дигитални центри за детоксикација, одмори и програми се појавуваат насекаде низ светот бидејќи повеќе луѓе сметаат дека е неопходно да избегаат од технологијата за сопствена ментална благосостојба.

 

Дигиталната детоксикација не мора да биде екстремна во која личноста се преселува на пуст остров за викенд. Едноставно може да биде исклучување на вашите уреди на неколку дена за да му дадете на некого простор и јасност повторно да се поврзе со активностите во кои уживале или да поминува време во природа. Тоа може да биде дури и одлична причина да се ставите таму и да се сретнете со стари пријатели или познаници.

 

Паузата од технологијата може да доведе до поздрави меѓучовечки односи. Паметните телефони и социјалните медиуми можат да ја исклучат комуникацијата што една личност ја има со саканите и пријателите. Спуштањето на телефонот може да доведе до подобрена комуникација и градење посилни врски.

 

Претходно: Депресија после откажување

Следна: ГАБА и депресија

 • 1
  1.Ј. Јангуас, С. Пиназо-Хенандис и ФЈ Таразона-Сантабалбина, Комплексноста на осаменоста – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6179015/
 • 2
  2.Стр. Кујперс, А. Стрингарис и М. Волперт, Исходи од третманот за депресија: предизвици и можности – Психијатрија на Лансет, Психијатрија на Лансет.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(20)30036-5/fulltext
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.