Како да престанете да пушите трева

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Како да престанете да пушите трева

 

Марихуаната е легална во многу држави низ Америка, а во некои земји ширум светот е легализирана за јавна потрошувачка1„Законитоста на канабисот според јурисдикција на САД – Википедија“. Законитоста на канабисот според јурисдикција на САД - Википедија, 3 јули 2018 година, en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_cannabis_by_U.S._jurisdiction.. Пот е популарна дрога, но нејзиниот потенцијал да доведе поединци кон поопасни дроги е распространет.

 

Многу луѓе тврдат дека марихуаната не е дрога која создава зависност. Сепак, истражувањата покажаа дека состојбата на THC што го менува умот е агенс за зависност. Дополнително, овие денови се одгледува и се произведува саксија во помоќни форми. Моќта на марихуаната сега е многу посилна отколку пред 30 години. Ова не само што ја прави поголема зависност, туку и ефектите врз корисниците се поекстремни. Скромитирањето, на пример, е ново прашање што е идентификувано од експерти и е резултат од долгорочно пушење во саксии. Се јавува кога поединец пуши марихуана и насилно се разболува, повраќа и вреска поради болката. Можеби една од причините за Скромитирањето е моќта на марихуаната денес. Одгледувачите произведуваат нишки од марихуана кои не само што ве издигнуваат, туку ве прават парализирани.

 

Повеќето луѓе кои консумираат марихуана го прават тоа поради нејзините способности за промена на расположението. Пот им дава на луѓето високо и им овозможува да се релаксираат. Сепак, голема потрошувачка на марихуана може да предизвика несакани резултати. Може да го зголеми анксиозност и депресија едно лице доживува. Истражувањето покажа дека анксиозноста е еден од водечките симптоми што ги создава марихуаната кај корисниците.

 

Употребата на плевелот во САД е на рекордно ниво. Неговата континуирана употреба обезбедува голем број ризици за поединци. Проблеми со менталното и физичкото здравје може да настанат од редовното пушење во тенџере. Ако сакате да престанете да пушите трева, но не знаете како, постои достапна помош. Рехабилитацијата е најдоброто место за почеток бидејќи може да има основни проблеми што доведоа до вашето пушење марихуана.

Влијанието на плевелот врз мозокот

 

Постојат вообичаени недоразбирања за влијанието на тревата врз мозокот. Многу корисници на марихуана веруваат дека влијанијата на дрогата врз умот и телото на една личност се позитивни. Ова е далеку од вистината бидејќи студиите покажаа дека и краткорочната и долгорочната изложеност може негативно да влијае на мозокот.

 

Областите на вашиот мозок што се користат за меморија, учење, внимание, одлучување, координација, емоции и време на реакција се под влијание на марихуаната. На пример, вашата меморија може брзо да се влоши поради употребата на тревата со текот на времето. THC влегува во телото преку белите дробови пред да премине во крвотокот кога се пуши тревата. Мозокот може да се престимулира кога THC ќе го достигне.

 

Кога тревата се вдишува или голта, соединението THC влегува во телото преку белите дробови и потоа поминува во крвотокот. Откако ќе влезе во крвотокот, се носи до органите низ телото, вклучувајќи го и мозокот2Бургрен, Алисон Ц., и сор. „Ефектите на канабисот врз структурата, функцијата и познанието на мозокот: размислувања за медицинска употреба на канабисот и неговите деривати - PMC“. PubMed Central (PMC), 31 јули 2019 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7027431..

 

Некои од краткорочните ефекти предизвикани од употребата на плевелот се:

 

 • Променети/променети сетила
 • Менување на расположението
 • Променето чувство за време и простор
 • Променети движења на телото
 • Влијателна и нарушена функција на меморијата
 • Недостаток на вештини за решавање проблеми
 • Тешкотии во размислувањето
 • Бавно или нарушено одлучување
 • Халуцинации, илузии и психоза

 

Долгорочните ефекти од пушењето трева вклучуваат:

 

 • Тешкотии во врската
 • Финансиски проблеми
 • Депресија и анксиозни нарушувања
 • Пониско задоволство од животот
 • Помал академски и кариерен успех
 • Проблеми со дишењето
 • Зголемен ризик од шизофренија
 • Зголемување на други нарушувања на употребата на супстанции како што се алкохол или кокаин

Влијанието на плевелот врз телото

 

Нема сомнение дека тревата нуди некои здравствени придобивки. Овие придобивки вклучуваат ублажување на болката, намалување на воспалението, намалување на притисокот во очите, намалување на гадење и намалување на симптомите на глауком.

 

Сепак, тоа се медицински проблеми што тревата помага да се ослободи и долгорочното пушење на лекот всушност може да произведе негативни резултати во човечкото тело.

 

Долгорочните здравствени проблеми вклучуваат:

 

 • Срцеви прашања
 • Кашлање
 • Проблеми со дишењето
 • Ослабен имунолошки систем

 

Канабиноидите кои се наоѓаат во плевелот може да го зголемат пулсот во мирување. Може да ги прошири крвните садови и да го направи срцето потешко да пумпа крв. Сето ова го оптоварува вашето срце. Ако веќе имате кардиоваскуларни проблеми, пушењето трева ќе го стави вашето срце под поголем притисок. Истражувањата покажуваат дека сте повеќе изложени на ризик од срцев удар во првиот час по пушењето марихуана.

 

Покрај тоа што влијае на срцето, моќта на чадот од тревата може да ги иритира и вашите бели дробови. Респираторни проблеми како резултат на пушење трева се слични на ризикот по здравјето од пушењето цигари. Пушењето може да предизвика бронхитис, што е постојана флегма кашлица и може да го зголеми ризикот од формирање на рак на белите дробови.

Како да престанете да пушите трева

 

Значи, сакате да престанете да пушите трева. Краткорочните и долгорочните ризици за менталното и физичкото здравје не вредат цел живот на пушење во тенџере. Но, како да престанете да пушите во тенџере? Ако секојдневно пушите тенџере, тогаш најверојатно сте зависни од дрогата. Откако ќе донесете одлука да престанете да пушите тенџере, треба да разберете дека вашето тело ќе помине низ некои промени, и физички и психички.

 

Најдобар начин да престанете да пушите трева е да смислите план. Вашиот план треба да вклучува:

 

 • Одредете датум - со одредување датум за откажување, ментално поставувате цел да ја прекинете употребата на дрога. Поставете го датумот како одредена точка во иднина. Треба да се совпадне со истекувањето на скривањето на тревата.
 • Ослободете се од реквизитите од плевелите - Со приближувањето на денот за откажување, треба да се ослободите од сите ваши реквизити од тревата. Со чување на предмети наоколу, ќе се потсетите на лекот и најверојатно ќе бидете поттикнати да го користите уште еднаш. Ослободувањето од реквизитите ќе ги намали и/или елиминира предизвикувачите.
 • Бидете подготвени за повлекување - Ако сте биле секојдневно пушач на трева, веројатно е дека ќе поминете низ повлекување. Симптомите на повлекување вклучуваат анксиозност, нервоза и промени во расположението за време на фазата на детоксикација.

Повлекување на марихуана

 

Ќе доживеете повлекување од марихуаната додека се детоксицирате од лекот. Детоксикацијата е начин на телото да го исфрли лекот од него. Како што телото минува низ повлекување, веројатно ќе почувствувате некои непријатни симптоми.

 

Симптомите на повлекување од плевел вклучуваат:

 

 • Раздразливост и промени во расположението
 • Агресија
 • Анксиозност
 • cravings
 • Проблеми со спиењето
 • Недостаток на апетит
 • Сериозна депресија
 • Гадење
 • Болки во стомакот
 • Потење
 • Тремор или треперење
 • Главоболки
 • Треска
 • треска

 

Добивање помош со зависност од плевел

 

Одамна се зборува дека пушењето трева води до употреба на многу потешки, поопасни лекови. Претходната изложеност на марихуана може да го промени начинот на кој мозокот реагира на други дроги. Не сите луѓе кои пушат трева напредуваат кон потешки, поопасни дроги. Некои чаши од саксии консумираат само марихуана. Сепак, секојдневното пушење може да доведе до зависност и здравствени проблеми надолу.

 

Денес, има центри за рехабилитација низ целиот свет кои работат со поединци кои сакаат да престанат со пушењето трева. Овие рехабилитации обезбедуваат резиденцијален третман, амбулантски програми и многу повеќе за клиентите. Рехабилитацијата не само што ќе ви помогне да ја прекинете зависноста од марихуана, туку ќе ви помогне да разберете зошто сте зависни од чад за пушење.

 

Претходно: Dabbing

Следна: Nicotine Buzz Никотинска главоболка

 • 1
  „Законитоста на канабисот според јурисдикција на САД – Википедија“. Законитоста на канабисот според јурисдикција на САД - Википедија, 3 јули 2018 година, en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_cannabis_by_U.S._jurisdiction.
 • 2
  Бургрен, Алисон Ц., и сор. „Ефектите на канабисот врз структурата, функцијата и познанието на мозокот: размислувања за медицинска употреба на канабисот и неговите деривати - PMC“. PubMed Central (PMC), 31 јули 2019 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7027431.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.