Како да му помогнете на алкохоличар

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Како да му помогнете на алкохоличар

 

Алкохолизмот или нарушувањето на употребата на алкохол може да влијае на луѓето од сите раси, полови и економско потекло. Алкохоличарот има физичка и психолошка зависност од пиењето.

 

И покрај тоа што алкохолот предизвикува проблеми и поединците се борат да го контролираат своето пиење, тие опстојуваат со консумирање алкохол. Проблемите на алкохоличарот можат да бидат толку сериозни што влијаат на секојдневните задачи, работни места и врски. Сепак, некои луѓе можат да го сокријат својот алкохолизам и да пијат без луѓето да сфатат дека консумираат значителни количини алкохол.

 

Нарушувањето на употребата на алкохол кај поединецот може да варира во степени од благи до тешки. Моделите на пиење на една личност може да започнат благо пред да прераснат во нешто посериозно. Колку порано лицето е подложено на третман и интервенција, толку е поголема веројатноста да добие помош за нарушувањето. Иако секое патување до трезвеноста зависи од поединецот, пријателите и семејството секако можат да им помогнат на патот.

 

Разбирање на зависноста од алкохол

 

Пред да му помогнете на алкохоличарот да ја добие потребната помош, мора да научите и да го разберете нарушувањето на злоупотребата на алкохол. Алкохолизмот е повеќе од едноставно пиење премногу пиво, вино или алкохолни пијалоци во прилики.

 

За некои луѓе, алкохолот е алатка за справување што им овозможува полесно да се дружат со луѓето, други сметаат дека им помага да се исклучат, некои пијат без објаснета или рационална причина. Честопати, алкохоличарот едноставно пие за да го избрка затемнувањето. Тој неостварлив прекинувач што ја исклучува реалноста, макар и за кратко време.

 

Алкохоличарите имаат тенденција да не пијат умерено. Наместо да пијат една пијачка, тие мора да пијат повеќе и често консумираат алкохол додека не се опијанат. Еден од показателите за алкохоличар е брзото пиење. Напојување преку шише вино пред другите да завршат една чаша, или само пијат се повеќе и повеќе, несвесни за тоа колку другите консумираат во исто време.

 

Како да му помогнете на долгорочен алкохоличар

 

Важно е да му дадете што е можно подршка на поединецот на кој се обидувате да му помогнете. Од витално значење е да се избегне користење на каков било негативен и/или штетен јазик. Алкохоличарот треба да се чувствува поддржан ако сака да се подобри. Многу луѓе кои се борат со алкохолот ќе негираат дека им е потребна помош.

 

Тие ќе создадат причини зошто се добро. Важно е да се подготвени одговорите на нивните прашања и изјави. Дополнително, треба да останете чисти и смирени кога му пристапувате на алкохоличар за лекување. Ако се обидувате да му помогнете на алкохоличар, се впуштате во често неблагодарна задача.

 

Терминот „алкохоличар“ носи толкава негативна стигма што е тешко некој да признае, и обично е потребно значително уништување, финансиска загуба, дефект на односите, деловен неуспех или проблеми со законот за поединецот да сфати дека можеби има проблем.

 

Понекогаш е потребно еден алкохоличар во закрепнување да разговара со друг во активна зависност за да му овозможи да се идентификуваат со одредени аспекти на тоа што всушност е алкохолизмот.

 

Времето е сè за да му помогнете на алкохоличарот

 

Пристапувањето кон алкохоличарот за лекување треба да се направи во вистинско време. Не можете само да им пријдете кога имате слободно време. Вашиот разговор треба да биде на тивко, безбедно место кое е приватно. Покрај тоа, сакате да избегнете да ве прекинуваат додека зборувате. Погрижете се поединецот да биде трезен кога се среќава.

 

Бидете сочувствителни

 

Како пријател или сакана личност, мора да бидете сочувствителни и грижливи. Алкохоличарот нема да го промени својот животен стил ако барате и му се заканувате. Кажете му на поединецот дека сте загрижени за нив. Објаснете им дека сакате да ги поддржите преку закрепнување. Алкохоличарите често негираат дека имаат некаков вид на проблем. Честопати, тие се лути и може да се нафрли. Важно е да не ги сфаќате нивните коментари лично. Наместо тоа, разберете од каде доаѓаат со тоа што ќе бидете сочувствителни.

 

Обезбедете поддршка за да му помогнете на алкохоличар

 

Никогаш не можете да натерате алкохоличар да се лекува. Важно е да се обезбеди поддршка и помош. Откако ќе им обезбедите поддршка, тие ќе донесат одлука дали да присуствуваат на рехабилитација или не. Треба да бидете сочувствителни, неосудувачки и искрени кон вашата сакана личност.

 

Честопати, алкохоличарите даваат ветувања и завети кога се под притисок да одат на рехабилитација. Сепак, тие ветувања често се прекршуваат. Потребни ви се конкретни обврски кои се надоврзуваат. Покрај тоа, треба да се обидете да ги соберете другите пријатели и членови на семејството за да обезбедите поддршка.

 

Интервенција

 

Некои луѓе претпочитаат да користат интервенција кога му се обраќаат на алкохоличар за нивното пиење, а понекогаш ова е корисен начин да му помогнете на алкохоличарот да размисли за лекување. Интервенцијата е многу поинаква од едноставното пристапување кон поединец еден-на-еден11.А. Мојер и Џ.В. Фини, Кратки интервенции за злоупотреба на алкохол - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4401596/.

 

Интервенциите вклучуваат планирање, презентирање опции за третман, споделување приказни за тоа како пиењето на поединецот влијае на другите и давање последици за тоа што ќе се случи ако не се случи промена. Може да се користи интервенција доколку алкохоличарот е отпорен на одење на рехабилитација.

 

Пријателите, членовите на семејството и соработниците се собираат за време на интервенцијата за да се соочат со поединецот. Поединецот со нарушување на употребата на алкохол се повикува да добие третман. Професионалните советници често помагаат за време на интервенцијата.

 

Надминете го нарушувањето на употребата на алкохол

 

Третманот за нарушување на употребата на алкохол е во тек. Не завршува по посетата на рехабилитација. Програма за закрепнување му дава алатки на алкохоличарот да се справи со проблемот. Сепак, патувањето за лекување е долго и навивачко. Може да присуствувате на состаноци или групи за поддршка со вашата сакана по рехабилитација.

 

Можете да им помогнете така што ќе волонтирате да им помогнете во домашните задачи, грижата за децата и други предмети, за да можат да присуствуваат на лекување. Поддршката на вашата сакана за време и по третманот е од витално значење за да му помогнете целосно да закрепне. Една од клучните области во кои можете да ја поддржите вашата сакана е избегнувањето на употреба на алкохол. Водењето со пример е еден од најдобрите начини да се понуди поддршка.

 

Како да знаете дали некој близок е алкохоличар

 

Треба да ги разберете и препознаете симптомите на нарушување на употребата на алкохол за да му помогнете на алкохоличарот. Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања, петто издание (DSM-V или DSM 5) се користи за дијагностицирање на нарушување на употребата на супстанции како што е алкохолизмот.

 

Постојат 11 критериуми кои се користат за одредување на степенот на сериозност што го има лицето кога станува збор за зависност. Поставете си ги следниве прашања за да одредите дали некој близок има нарушување на употребата на алкохол:

 

 • Дали вашата сакана пие повеќе отколку што имаат намера?
 • Дали некогаш се обиделе да се воздржат од алкохол, но не успеале?
 • Дали поминуваат многу време за добивање, користење или закрепнување од консумирање алкохол?
 • Дали некогаш чувствуваат желби или нагони да пијат алкохол?
 • Дали сте забележале дека нивното пиење влијае на работата, домот или училиштето?
 • Дали продолжуваат да пијат дури и кога тоа предизвикува проблеми во односите?
 • Дали се откажале од важни рекреативни, професионални или социјални активности поради пиење алкохол?
 • Дали продолжуваат да пијат дури и ако пиењето ги стави во опасни ситуации?
 • Дали нивната толеранција кон алкохол пораснала со текот на времето?
 • Дали сте забележале дека поминуваат низ симптоми на одвикнување од алкохол?
 • Дали продолжуваат да пијат дури и ако тоа предизвикува физички или психолошки проблем или го влошува?

 

Ако одговоривте со „да“ на две до три прашања, тоа може да укажува на тоа дека поединецот има форма на нарушување на употребата на алкохол.

 

За да му помогнете на вашата сакана, важно е да го пронајдете вистинскиот начин да и пристапите. Обидете се да се ставите во нивната ситуација пред да им пристапите за ситуацијата. Тоа би можело да ја промени вашата перспектива и да ви овозможи да разговарате со нив посочувствително.

 

Претходно: Дефиниција за алкохоличар

Следно: Фази на алкохолизам

 • 1
  1.А. Мојер и Џ.В. Фини, Кратки интервенции за злоупотреба на алкохол - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4401596/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.