Како да го одведам мојот сопруг на рехабилитација

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Како да го одведам мојот сопруг на рехабилитација?

На некој начин, можеби е потешко да се убеди некој што го сакате дека треба да се справи со својата зависност преку рехабилитација отколку да се убедите себеси. Има толку многу причини зошто едно лице може да наведе зошто не верува дека рехабилитацијата е за нив ако не сака да помине низ неа. Спротивно на тоа, личноста која е решена да се откаже нема да дозволи ништо да ги спречи.

 

Првата пречка е тоа што вашиот сопруг нема да ги гледа работите онака како што вие гледате. Негирањето е огромен дел од процесот на зависност, така што тие нема да имаат проблем да го негираат ефектот што го има врз вас и вашето семејство.

 

Како да го одведам мојот сопруг на рехабилитација?

 

Колку подолго чекате, толку повеќе може да се направи штета што не може да се врати. Ако ги видите знаците на зависност, тогаш треба да го направите следново.

 

  • Пристапете со претпазливост: Иако директниот пристап можеби одзема помалку време, сигурно ќе ја изгради одбраната на вашиот сопруг. Треба да бидете љубезни и да не се конфронтирате во започнувањето на процесот да им ја добиете потребната помош. Ова значи да започнете полека и да разберете дека ова може да потрае некое време пред да ги видат работите од ваша гледна точка.

 

  • Избегнувајте ултиматуми: Можеби функционира во филмови, но реалниот живот е значително поинаков. Во повеќето случаи, ултиматумот нема да работи и може да има контраефект. Ако тие не се усогласат и си заминете, тогаш тие се уште се во истата ситуација. Ако не заминете, тогаш ултиматумот беше бесмислен.

 

  • Не верувајте во ветувањата: Зависниците ќе дадат илјада ветувања, само да им купат време. Треба да ги барате одговорни за нивните постапки, а не за ветувањата што ги даваат.

 

  • Тоа е нивна одлука: Ќе се сведе на тоа што вашиот сопруг ќе ја донесе одлуката, а не вие. Ова значи дека треба да бидете трпеливи, упорни и да продолжите да работите на тоа додека не ја добијат потребната помош.

 

Како да го одведам мојот сопруг на рехабилитација? Побарај помош

 

Ако не го добивате потребниот одговор, тогаш треба да си ги поставите следниве прашања:

 

  • Колку пати сум го молел да добие помош?
  • Дали моите претходни обиди успеаја?
  • Како да го одведам мојот сопруг на рехабилитација?
  • Колку долго се чувствував вознемирен, надвор од контрола или само луд да се обидувам да го натерам да престане?

 

Ако сте поминале низ пекол во обидот да го натерате вашиот сопруг да си замине, можеби е време да го свртите вниманието на вас. На крајот на краиштата, живеете во дом со алкохоличар или злоупотребувач на дрога кој влијаел на вас на начини на кои можеби не сте свесни. Доста често, на брачниот другар на злоупотребувач на супстанција му е потребна терапија и третман исто како и тие.

 

Дали сакате да го добиете потребниот третман?

 

Размислете колку луѓе оставиле насилник или дури ги натерале да умрат само за да стапат во друга врска со друг насилник. Ова значи дека ќе треба сами да се советувате дури и ако вашиот сопруг сè уште не реагира. Запомнете, ако не се промените, тогаш вашиот сопруг нема шанси да ја прекине зависноста дури и ако влезе на рехабилитација.

 

Претходно: Што да очекувате од рехабилитација

Следно: Избор на локална рехабилитација

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.