Исцрпеност наспроти депресија

Сличности и разлики помеѓу исцрпеноста и депресијата

автор: Д-р Рут Аренас  Уредник: Александар Бентли  Ревидирани: Мајкл Пор
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Исцрпеност наспроти депресија

 

Исцрпеноста обично се смета за нешто што се случува професионално и предизвикано од работниот стрес, но начинот на кој се чувствувате може да се чувствувате многу слично на депресијата, вообичаена дефиниција е дека има три компоненти во него, исцрпеност, цинизам и неефикасност. Оваа статија ќе ви помогне да го разберете исцрпеноста наспроти депресијата.

 

Симптоми на депресија

 

Постојат 12 симптоми на депресија, потребни се само 5 од нив за да се смета дека имаат голема депресивна епизода.

 

12-те симптоми на депресија се:

 

 1. Низок интерес
 2. Неефикасност
 3. Цинизам
 4. Исцрпеност
 5. депресивно расположение
 6. Промена на апетитот
 7. Промена на сонот
 8. Вознемирени или забавени
 9. Ниска енергија
 10. безвредност
 11. Проблеми со размислување
 12. Суицидалност

 

Со депресија имате и ментални и физички промени. Тоа е повеќе од само размислување: „Го мразам мојот живот“, бидејќи вклучува и физички промени во начинот на кој функционира вашето тело како со апетитот, спиењето и нивото на енергија.

 

Симптоми на исцрпеност

 

Со исцрпеност добивате емоционална исцрпеност како одговор на продолжен стрес, добивате персонализација или цинизам, како негативен одговор на вашата работа и на другите околу вас.

 

Деперсонализацијата е искуство на чувство на одвоеност од себе. Може да изгледа како само да се набљудувате себеси во светот и навистина не сте внатре во себе. За личноста која е изгорена, може да се чувствувате како да поминувате низ движења секој ден и навистина не го живеете тоа.

 

Сега, личноста која е депресивна, може да има искуства со обезличување, но има толку многу друго што се случува што персонализацијата не е истакната карактеристика. Меѓутоа, со исцрпеност тоа е истакната карактеристика и обично е поврзана со стресот во вашата работа, или со барањата на вашата работа, па дури и со барањата на вашиот домашен живот.

 

Последниот симптом на исцрпеност е намаленото чувство за лично достигнување. Ова е она што е познато како неефикасност. Тоа е како само да се дружите, да ја завршите работата и да ги правите сите работи што сите сакаат да ги правите, но едноставно не добивате ништо од тоа.

Разлики помеѓу исцрпеност и депресија

 

Една од главните разлики помеѓу депресијата и исцрпеноста е тоа што со депресијата, обично имате проблем да добиете задоволство од која било од работите што вообичаено ве натерале да се чувствувате добро претходно, а тоа е во секој амбиент.

 

Значи, човек во длабока депресија може да биде одлетан на егзотичен остров и со сопствена лежалка, а тој човек може да седи таму и сепак да се чувствува мизерно. Додека со исцрпеноста, чувството на исцрпеност, стресот и незадоволството е тесно поврзано со стресот, така што можете да ја земете таа личност и да кажете еј, „направивме договор некој да ја преземе целата ваша работа и ќе те летаат на Бора Бора на една недела. И кога ќе се вратиш, ќе имаш чиста листа, нема да има работа што е натрупана затоа што Џејн таму ќе се грижи за целата твоја работа и таа нема да се налути поради тоа, а ти си ќе биде платена цела оваа недела“.

 

Сега можете да кажете: „Кому не би го сакал тоа“. Па, со депресивниот човек, ништо од тоа не е важно. Темнината е сè уште во вашата глава. Но, изгорениот човек може да оди на такво патување, да седне во лежалката и да биде целосно подмладен и опуштен.

 

Всушност, често луѓето кои се во раните фази на исцрпеност, може да имаат целосно ослободување од нивните симптоми за време на викендите, ако не работат, но потоа може да имаат страв од недела навечер.

Фази на исцрпеност и депресија

 

Во раните фази на исцрпеност, луѓето кои се изгорени може да станат депресивни11. Согледано колективно исцрпување: објаснување на повеќе нивоа на исцрпеност – PubMed, PubMed.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21229404/. Не е како да можете да го имате само едното или другото, но може да започне како исцрпеност и да напредува до депресија, особено ако сте некој кој претходно бил депресивен во минатото или сте склони кон развој на депресија, независна на која било од вашите околности. Депресијата не мора да е резултат на нешто лошо што се случува, таа може да биде само своја работа, без никакви негативни ситуации да ја предизвикаат.

 

Друг начин да се направи разлика помеѓу исцрпеноста и депресијата е дека со депресија, може да имате чувства на омраза кон себе и безвредност, кои се прилично генерализирани, но со исцрпеност, вашата самодоверба обично се зачувува, но ако имате некаква чувството на безвредност, тоа обично е поврзано само со вашата вредност и во вашата работа, а не е со вашата вкупна вредност и самовредност како личност.

 

Зошто одделно исцрпување и депресија?

 

Ако некое лице е изгорено, но не е депресивно, не треба да се лекува со антидепресиви. Начинот на решавање на исцрпеноста е да се одговори на факторите кои доведоа до исцрпеност.

 

Така, тоа води до прашањето зошто луѓето се изгоруваат на прво место.

 

Кристина Маслах беше пионер во истражувањето на исцрпеност. Таа го нарече исцрпеноста „ерозија на ангажираноста со вашата работа“. Кога не одговарате на некоја улога, помала е веројатноста да се справите со стресот на вашето работно место, со други зборови, кога вашиот карактер и вашиот темперамент не се совпаѓаат добро со барањата на културата на вашето работно место, можете да изгорите. надвор кога барањата на работата ја надминуваат вашата способност да ги компензирате овие работи кои не ви одговараат.

 

Значи, не е само прашање да имате многу работа или да бидете во стресна средина. Луѓето можат добро да се издржат под големи количини на стрес, ако чувствуваат лично задоволство од нивната работа22.Стр. Куцимани, А. Монтгомери и К. Џорганта, Врската помеѓу исцрпеноста, депресијата и анксиозноста: систематски преглед и мета-анализа - PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6424886/. Начинот на намалување на исцрпеноста е да го промените поединецот или да ја промените околината, немате голема контрола врз вашата околина, освен ако не сте самовработени. Така, фокусот станува учење на различни начини за справување со работната поставка.

Надминете го исцрпеноста

 

Како ќе се промените за подобро да се прилагодите на вашата работна средина ќе биде индивидуална работа, но подолу се некои општоприфатени идеи.

 

Не дозволувајте да бидете бескрајно достапни за луѓето. Развивме очекување дека ако некому испратите пораки или е-пошта, треба да добиете инстант одговор, но ги обучуваме луѓето да веруваат во ова со моментално одговарање. Но, да претпоставиме дека ги проверувате вашите пораки четири пати на ден во серии.

 

Луѓето кои ќе допрат до вас ќе очекуваат од вас да одговорите во подолг временски период и ќе престанат да очекуваат моментален одговор. Ако секогаш си дозволувате да бидете веднаш достапни, никогаш не му давате на вашиот ум шанса да се опушти. Премногу активниот ум води до стрес, анксиозност и исцрпеност.

 

Некои други интервенции за самопомош би биле работи како да се даде приоритет на вашиот сон и да се осигурате дека имате седум до девет часа. Ако секогаш го жртвувате сонот затоа што работите до доцна.

 

Станувате неефикасни поради лишувањето од сон, а потоа таа неефикасност ве натера да работите повеќе часови, бидејќи не размислувате како брзо одвојување време за вежбање, исто така, помага да се ослободите од стресот и да го подобрите вашето расположение, земајќи 10 минути во средината на Денот за декомпресија со медитација може многу да помогне во полнењето и рестартирањето на вашата ментална енергија.

 

Системите за полнење дома, како оние што се користат во најдобрата велнес клиника во светот, Remedy Wellbeing се одлични за да ви помогнат да го направите тоа на воден начин. Сега сите овие работи се начини да ве променат, но понекогаш менувањето на вас не е конечно решение, можеби, можеби ќе треба внимателно да погледнете дали вашата работа навистина ви одговара или не.

 

Терапевтот може да ви помогне да научите да ја надминете депресијата и исцрпеноста. Многу луѓе користат онлајн терапија бидејќи е подостапна од неделните сесии лице в лице чекање. Онлајн терапијата исто така чини помалку од традиционалната терапија за депресија и депресија. За да дознаете повеќе притиснете овде

 

Можете ли да го замислите ова ниво на работа уште 5, 10 или 15 години? Можеби промената е прашање на промена на вашата работна средина или наоѓање друга компанија која работи слична работа, можеби е слична работа, но во друга индустрија.

 

Ова не се лесни одговори, но исцрпеноста и депресијата имаат негативни последици врз вашето тело. И ако тие опстојуваат долго време, тоа е исто како да се обидувате да турнете квадратно колче во тркалезна дупка, ако притиснете силно и доволно долго, може да добиете тој квадрат да помине низ дупката, но ќе ги изгубите рабовите на квадратот и негативно ќе се промени кога ќе излезе на другата страна.

 

Ако забележите дека генерално се чувствувате безнадежно и дека паузата од работа не помага, тогаш разговарајте со вашиот лекар. Може да започнете со вашиот лекар од примарна здравствена заштита или да посетите терапевт за да видите дали почнувате да развивате депресија.

 

Претходно: Дали имате високофункционална депресија?

Следна: Центрите за третман на депресија

 • 1
  1. Согледано колективно исцрпување: објаснување на повеќе нивоа на исцрпеност – PubMed, PubMed.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21229404/
 • 2
  2.Стр. Куцимани, А. Монтгомери и К. Џорганта, Врската помеѓу исцрпеноста, депресијата и анксиозноста: систематски преглед и мета-анализа - PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6424886/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.