Причини да се исфрлите од рехабилитација

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

[popup_anything id="15369"]

Работи кои можат да ве исфрлат од рехабилитација

 

Рехабилитацијата им овозможува на поединците зависни од дрога и алкохол да ја добијат потребната помош за да живеат трезен начин на живот. Не сите поединци сакаат да добијат помош и за нив рехабилитацијата е повеќе слична на затвор отколку на пат кон добивање здрави. Програмите за лекување не се лесни процеси и поединците можат да се справат со различни ментални и физички проблеми кога започнуваат со третман за закрепнување.

 

Можеби верувате дека најдобриот начин да се избегне лекување е да се исфрлите од рехабилитација. Отфрлањето на програмата за обновување може да биде една од најлошите грешки што ги правите. Не само што ја губите можноста да бидете чисти и трезни, туку може да се прекршите со законот.

 

Да се ​​испратиме дома од Рехабилитација

 

Пред да направите нешто за да бидете исфрлени од рехабилитација, треба да ги разгледате вашите опции. Рехабилитација може да биде наредена од суд и ако ве отстранат од програма за лекување, може да бидете испратени во затвор. Односите може да се извалкаат со членовите на семејството и пријателите кои сакале да бидете чисти и трезни.

 

Повеќето лица кои ќе бидат исфрлени од рехабилитација се пратени дома поради релапс на алкохол или дрога. Рецидивите се вообичаени кај оние на рехабилитација11.РС Палмер, МК Марфи, А. Писели и СА Бол, Напуштање на третман со злоупотреба на супстанции од перспектива на клиент и лекар – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3678276/. Стресот од рехабилитација и предизвикувачите може да ве вратат на патот на дрогата и алкохолот. И покрај тоа што се повторуваат, поединците можеби сè уште сакаат да бидат чисти и трезни. Кај овие лица постои страв од испраќање дома.

 

Центрите за рехабилитација имаат свои правила. Ако клиентот рецидивира, тој ќе има начини да се справи со ситуацијата. Тие би можеле да понудат алтернатива за да ве испратат дома, како што е рестартирање на програмата. Сепак, ова е малку веројатно да биде без трошоци.

 

Неуспехот на тест за дрога може да ве избрка од рехабилитација

 

Некои рехабилитатори за лекови спроведуваат задолжително тестирање на дрога. Причината за тестирање е да се осигура дека клиентите не користат уште еднаш. Иако клиентот може да тврди дека не користи дрога за да спречи да биде исфрлен, тие можеби не се вистинити. Клиентот не може да измами тест за дрога и најчесто се користи тест на крвта за да се утврди дали некое лице користи дрога уште еднаш.

 

Рехабилитациите за рехабилитација во домовите се често контролирани средини и на поединците им е тешко да користат дрога и/или алкохол во просториите. Повеќето клиенти на рехабилитација во станбени простории ќе бидат подложени на рехабилитација од дрога по влегувањето во програмата. Повеќето рехабилитатори често прават тестови за дрога по случаен избор за да утврдат дали клиентот користи уште еднаш.

 

Казни за кршење на правилата за рехабилитација

 

Еден од начините на кои клиентите се испраќаат дома од рехабилитација е со кршење на правилата. Иако ова може да значи употреба на дрога или алкохол, тоа значи и кршење на други правила на однесување. Различни рехабилитации имаат различни правила. Кои се некои од правилата што поединците можат да ги прекршат на рехабилитација? Сексот со други клиенти на рехабилитација е еден од најголемите не-не. Користењето мобилни телефони за контактирање со луѓе надвор од рехабилитацијата е уште една причина поради која можете да бидете вратени дома. Во зависност од објектот за рехабилитација, употребата на мобилни телефони може да биде многу ограничена.

 

Најважното нешто што треба да се запамети е дека рехабилитацијата е таму за да ви помогне да се опоравите од зависноста од дрога и алкохол. Во ваш најдобар интерес е да останете во рамките на правилата за да спречите релапс, одење во затвор или исфрлање од пријателите и семејството.

 

Претходно: Кои се фазите на рехабилитација

Следно: Што се случува после рехабилитација

  • 1
    1.РС Палмер, МК Марфи, А. Писели и СА Бол, Напуштање на третман со злоупотреба на супстанции од перспектива на клиент и лекар – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3678276/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .