Искуствена терапија

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Искуствена терапија

 

Настаните од минатото може да имаат начин да се судрат со сегашноста. Ова е особено точно за милиони луѓе кои постојано го преживуваат минатото. Без разлика дали се работи за непријатен момент, грешка во проценката или губење на некој близок, таквите спомени можат да бидат доста моќни.

 

Истото важи и за соочување со сегашни ситуации каде што предизвикува силни емоции со кои е тешко да се справите. Во такви случаи, стандардните терапии не го решаваат клучното прашање. Ова е местото каде што искуствената терапија може да биде од корист11.Б. Бинсон и Р. Лев-Визел, Промовирање на личен раст преку искуствено учење: Случај на терапија со експресивна уметност за предавачи во Тајланд – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5807882/.

 

Разбирање на терапевтски искуства

 

Искуствената терапија им овозможува на пациентите да рекреираат специфични ситуации од минатото или оние што ги доживуваат денес за да се справат со нив на здрав начин. Ова е играње улоги што може да користи реквизити, уметност или музика за да ја подигне свеста за мислите и емоциите што влијаат на нив во овој момент. Ова значи дека нивните успеси, неуспеси, одговорности и самопочит се подложени на оваа форма на терапија.

 

Тоа е на некој начин свртен кон вашето минато или сегашност како настан за играње улоги за да можете да ги ослободите негативните емоции поврзани со него. Разбирањето што е Искуствена терапија им помага на пациентите да го исчистат својот ум од негативните емоции и чувства за да можат да напредуваат со својот живот. Исто така, ги подобрува механизмите за справување, така што идните настани може подобро да се справуваат од страна на пациентот.

Каде се користи оваа терапија?

 

Оваа форма на третман може да се користи за широк спектар на прашања кои вклучуваат зависност, траума, нарушувања, несакано однесување и лоша комуникација помеѓу пациентот и нивните најблиски. Многу клинички практики вклучуваат некоја форма на искуствена терапија како дел од нивниот целокупен пристап за исцелување. Повремено се користи во рехабилитација заедно со дијалектичко и когнитивно однесување терапии.

 

Искуствената терапија ги вклучува следните модалитети:

 

 • Коњи, психодрама и уметност
 • Десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите (EMDR)
 • Авантура, игра и музика
 • Терапија на дивината

 

Може да се користат повеќе од еден тип на терапија во зависност од ситуацијата. Терапијата со коњи на пример е грижата за коњите, популарен третман на локации каде што се во близина штали.

Придобивките од искуствената терапија

 

Примарната придобивка е тоа што директно се справува со болните сеќавања кои можат да ги предизвикаат следните состојби:

 

 • Нарушувања во однесувањето и исхраната
 • Силен гнев или тага
 • Компулсивно однесување и зависност од дрога
 • Траума и повеќе

 

Покрај справувањето со болните спомени, оваа форма на терапија, исто така, им помага на луѓето да се справат со сегашните или дури и идните настани кои инаку би можеле да се претворат во жалење што тешко ги надминуваат. Крајната придобивка е здравото ослободување на негативните емоции додека ја намалува вината, срамот и болката. Искуствената терапија може да биде од корист и за тинејџерите и за возрасните.

 

Сега кога сфативте што е Искуствена терапија, следното прашање е дали третманот е вистинскиот за вас. Секој може да има корист од здравото ослободување на негативните емоции. Од соочување со болни спомени до справување со тешки ситуации, овој терапевтски модалитет има и придобивка од тоа што не бара лекови или лекови. Ова е вежба на умот за да помогне во соочувањето и справувањето со силните емоции и нивното ослободување на здрав начин.

 

Претходно: Неврофидбек терапија

Следно: Телездравство за третман на зависност

 • 1
  1.Б. Бинсон и Р. Лев-Визел, Промовирање на личен раст преку искуствено учење: Случај на терапија со експресивна уметност за предавачи во Тајланд – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5807882/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.