Исклучени од училиште со АДХД

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Исклучени од училиште со АДХД

Во 2016 година, беше откриено дека на 6.1 милиони деца во Соединетите држави едно време им била дијагностицирана АДХД.1ЦДЦ. „Податоци и статистики за АДХД | ЦДЦ." Центрите за контрола на болести и превенција, 8 јуни 2022 година, www.cdc.gov/ncbddd/adhd/data.html. Бројките беа прилично зачудувачки, особено ако се земе предвид дека беше наведено дека бројката е составена од сите децата некогаш дијагностицирале. Ова значи дека веројатно ќе има повеќе деца со АДХД, но никогаш не им било дијагностицирано невро-развојно нарушување.

Децата со АДХД често поседуваат друго емоционално, однесување или ментално нарушување во исто време. Всушност, истражувањето тврди дека 60% од сите деца со АДХД, исто така, имаат пореметување кое исто така се јавува.2Синг, Аџеј и др. „Преглед на растројство на дефицит на внимание и хиперактивност кај мали деца - PMC“. PubMed Central (PMC), 13 април 2015 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4768532. Комбинацијата на АДХД и друго нарушување се зголемуваат еден со друг и може да доведе до дополнителни проблеми во училиште и дома.

Состојбата може да предизвика детето да биде исклучено од училиште со АДХД или привремено преку суспензија или трајно протерување. Училиштата не секогаш нудат средина за поддршка на учениците кои страдаат од АДХД. Без грижа да се справат со учениците, училиштата едноставно можат да ги избркаат децата за да се ослободат од она што се смета за проблем. Ова не му помага на ученикот ниту на нивните родители.

Што е АДХД?

АДХД е вообичаено невро-развојно нарушување кое се јавува во детството.3Американско психијатриско здружение. „Што е АДХД? Што е АДХД?, www.psychiatry.org/patients-families/adhd/what-is-adhd. Пристапено на 12 октомври 2022 година. Лекарите обично дијагностицираат АДХД во детството, но исто така не можат да го откријат кај некои поединци додека не станат полнолетни. АДХД може да ги спречи децата да обрнуваат внимание, да го контролираат однесувањето или да ги натера да бидат премногу активни во споредба со другите деца.

Децата може да имаат потешкотии да се фокусираат и однесувањето може да биде тешко да се контролира од време на време. За жал, децата со АДХД не растат од овие проблеми. Тешкотиите што ги имаат децата при обрнувањето внимание и однесувањето не се ограничени само на домот. Проблемите се пренесуваат на училиште каде што децата може да се борат на часовите, со другите деца и наставниците.

Симптоми на АДХД

Симптомите на АДХД може да бидат збунувачки бидејќи многу деца од време на време покажуваат слични особини. Децата со АДХД може да ги покажат истите системи; сепак, тие се зголемуваат во поголем степен спречувајќи го учењето на училиште. Симптомите на АДХД може да вклучуваат:

 • Постојано мечтаење
 • Често заборавете или губите предмети
 • Свиткувајте се или нервозни кога седите или стоите
 • Зборувајте премногу/постојано
 • Правете невнимателни грешки
 • Преземете непотребни ризици
 • Имајте тешкотии да се спротивставите на искушението
 • Се борат да го чекаат својот ред и да се менуваат
 • Имаат потешкотии да формираат односи со другите

 

Може ли АДХД да ги натера децата да се борат на училиште?

Децата кои страдаат од лошо ментално здравје можат да се борат да се справат со строгоста на училишниот живот. Проблемите можат да започнат уште од мали нозе и да продолжат низ образовната кариера на детето. Проблемите со менталното здравје може да се активираат кај детето од повеќе причини, вклучително конфликти дома, развод или експлозивна домашна средина која има мала стабилност. Децата може да доживеат проблеми пред, за време или по возраст од основно училиште што предизвикува проблеми со менталното здравје.

Ова не се единствените причини зошто детето може да страда од АДХД. Генетиката, како и животната средина, можат да играат улога во развојот на АДХД кај детето. Ако и двете се присутни кај детето, тогаш тие може да имаат истовремени проблеми со менталното здравје што го спречува учењето на училиште.

Генетските и другите фактори кои можат да предизвикаат АДХД вклучуваат:

 • Повреда на мозокот
 • Употреба на алкохол и тутун од страна на родителите за време на бременоста
 • Предвремено раѓање
 • Ниска родилна тежина

 

Многу луѓе веруваат дека факторите како јадењето премногу слатка храна, гледањето голема количина телевизија и сиромаштијата може да предизвикаат формирање на АДХД кај децата. Истражувањата покажаа дека ова не е точно и науката не го поддржува аргументот дека децата развиваат АДХД поради овие фактори.

Може ли моето дете да биде исклучено од училиште со АДХД?

Децата може да бидат исклучени од училиште поради нивниот АДХД, но тоа често е последно средство. Сепак, учениците можат да бидат исклучени за еднократни прекршувања наместо акумулација на серија настани. Еднократните прекршувања може да вклучуваат насилство врз соученици или училишен персонал, алкохол или дрога.

Кога детето со АДХД е исфрлено од училиште, тоа е обично последниот чекор по голем број помали прекршоци. Протерувањето е често првата поголема казна што детето ја добива, а која не е изречена од родител. За жал, можеби не е последен.

Родителите можат да се соочат со реалноста на вистинското однесување на нивното дете или тинејџер кога се среќаваат со училишниот персонал за протерување. Во тоа време се открива обемот на прекршоците на ученикот, давајќи му на родителот увид во причините за исклучувањето.

Исфрлањето од училиште може да предизвика стрес кај родителот. Тие може да се плашат дека нивното дете ќе биде неуспешно во животот и дека ќе биде отфрлено од општеството. Родителите можеби дури и веруваат дека протерувањето е првиот пат по лизгава патека што ќе заврши во затвор. Ако издржливите родители можеби чувствуваат дека нема речиси никакво решение за нивното дете да го надмине исфрлањето од училиште.

Познати личности исклучени од училиште со АДХД

 • Рајан Гослинг
 • Џим Кери
 • Вилем Дефо
 • Џастин Bieber
 • Вуди Харелсон
 • Парис Хилтон
 • Овен Вилсон

 

Влијанието на АДХД врз децата

Истражувањето покажа дека децата со АДХД имаат 100 пати поголема веројатност да бидат исклучени од училиште во споредба со нивните пријатели кои не страдаат од АДХД.4Ltd (www.waters-creative.co.uk), Waters Creative. „АДХД и исклученоста во училиштата | Обединетото Кралство АДХД партнерство“. АДХД и исклучување во училиштата | Партнерството за АДХД во ОК, www.ukadhd.com/adhd-and-exclusion-in-schools.htm. Пристапено на 12 октомври 2022 година. Полошо за родителите и учениците е тоа што 15% од младите луѓе кои страдаат од АДХД ќе поседуваат истовремени нарушувања на употребата на супстанции. Тинејџерите може да се свртат кон дрога и алкохол за да се лекуваат и да се справат со АДХД.

Исклучувањето од училиште може да доведе до антисоцијално и криминално однесување. Овие однесувања се почести кај тинејџерите кои прерано го напуштиле училишниот систем. Четириесет и четири проценти од машката затворска популација во САД5Википедија. „Затворање во Соединетите Држави – Википедија“. Затворање во Соединетите Американски Држави - Википедија, 1 јули 2014 година, en.wikipedia.org/wiki/Incarceration_in_the_United_States. во еден момент бил исфрлен од училиште. Се верува дека протерувањето од училиште претставува долгорочни проблеми со менталното здравје на децата откако ќе станат возрасни.

Родителите и учениците можат да добијат помош за АДХД, а децата кои земаат лекови соодветно можат да управуваат со својот АДХД многу подобро отколку истите тинејџери кои се свртуваат кон дрога и алкохол. Покрај лековите, програмите за лекување во домот им нудат на децата шанса да се вратат на образованието. Програмите за резиденцијален третман им даваат на децата потребната поддршка додека се фокусираат на психијатриските и психолошките проблеми што постојат.

Откако ќе се воспостави план за закрепнување по програма за третман во станбени простории или Терапевтски интернат, учениците можат да се вратат на училиште со потребната поддршка за остварување на нивните образовни цели.

Терапевтски интернати

Академија Њупорт

Да, ние можеме младинска клиника

Клаудија Блек

 

Претходно: Што е терапевтски интернат?

Следна: Тинејџерско самоповредување

 • 1
  ЦДЦ. „Податоци и статистики за АДХД | ЦДЦ." Центрите за контрола на болести и превенција, 8 јуни 2022 година, www.cdc.gov/ncbddd/adhd/data.html.
 • 2
  Синг, Аџеј и др. „Преглед на растројство на дефицит на внимание и хиперактивност кај мали деца - PMC“. PubMed Central (PMC), 13 април 2015 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4768532.
 • 3
  Американско психијатриско здружение. „Што е АДХД? Што е АДХД?, www.psychiatry.org/patients-families/adhd/what-is-adhd. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 4
  Ltd (www.waters-creative.co.uk), Waters Creative. „АДХД и исклученоста во училиштата | Обединетото Кралство АДХД партнерство“. АДХД и исклучување во училиштата | Партнерството за АДХД во ОК, www.ukadhd.com/adhd-and-exclusion-in-schools.htm. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 5
  Википедија. „Затворање во Соединетите Држави – Википедија“. Затворање во Соединетите Американски Држави - Википедија, 1 јули 2014 година, en.wikipedia.org/wiki/Incarceration_in_the_United_States.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.