Интензивна програма за амбулантско лекување

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Што е интензивна амбулантска програма?

При изборот на третман за зависност, важно е да се избере вистинскиот третман. За многу луѓе, стационарното лекување е единствената опција и се смета за златен стандард со причина: тоа значи деноноќно внимание во посветена средина за закрепнување1Мекарти, Денис и др. „Интензивни амбулантски програми за злоупотреба на супстанции: проценка на доказите - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152944. Пристапено на 12 октомври 2022 година.. Сепак, за некои луѓе, ова не е остварливо, а за нив, интензивна амбулантска програма (ИОП) може да биде одговорот.

Што е ИОП?

Името - интензивна амбулантска програма - дава добар показател за што е тоа. Иако се работи за амбулантска програма, нема потреба од подолг престој во објект, сè уште нуди интензивен третман. Ова значи дека клиентот може да има корист од предностите на поддршката без потреба да остане во објект.

ИОП може да биде дел од процесот на испуштање на луѓето напуштање на станбени програми, обезбедувајќи етапно преместување од стационарното, до амбулантско, до закрепнување. За други, тоа може да биде првиот и најдобар избор за третман на зависност.

Зошто да изберете интензивна амбулантска програма?

Кога се разгледуваат опциите за третман, закрепнувањето е најважното внимание. Без оглед на придобивките што може да ги има која било опција, нема смисла да ја изберете ако е малку веројатно да резултира со закрепнување. Сепак, за многумина, IOPs може да го обезбедат потребниот третман успешно да ја победи нивната зависност.

IOP ќе ги има речиси истите карактеристики како и стационарната програма, но со голема разлика што клиентот може да остане во својот дом2Бадор, Курош и Нора Керекес. „Евалуација на интегриран третман со когнитивна бихејвиорална терапија во рамките на грижата за зависности - PMC“. PubMed Central (PMC), 17 април 2019 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6985065.. Без разлика дали ова е едноставно прашање на лични преференци или затоа што тие имаат одговорности што значат дека престојот во болница е невозможен, IOP обично може да работи околу другите обврски. За некои, ова всушност може да биде придобивка, овозможувајќи им да се префрлат на закрепнување во нивната вообичаена средина, наместо да го започнат процесот во вештачка, стационарна средина. Ова е особено точно ако имаат поддршка и разбирање дома.

Исто така, има придобивка што бидејќи не е станбена, таа е поевтина и подостапна опција. Иако цената не треба да биде главниот двигател, тоа е дополнителна придобивка за оние за кои е соодветна опција.

Зошто да не изберете интензивна амбулантска програма?

Најголемата причина да не се избере ИОП е од клинички причини. Ако зависноста е тешка, на пример, најдобри шанси за успешно лекување ќе бидат во чиста, стационарна установа. Дури и ако зависноста не е тешка, сите придобивки од амбулантски третман може да се отстранат ако домашната средина во која се враќа клиентот не дава поддршка или има многу предизвикувачи за зависничкото однесување.

Можеби исто така не е погодна за луѓе кои имаат, или може да имаат, истовремени нарушувања. Зависниците често ќе имаат друга состојба на ментално здравје, и ако е така, стационарната установа ќе биде најдобро поставена за да се справи со двете состојби.

Избор на интензивна амбулантска програма

Изборот на третман треба да биде воден од медицинско лице кое ќе биде најдобро поставено да ги процени потребите и најдобрите опции за третман, вклучително и дали ИОП е соодветен третман. Меѓутоа, ако некој се разгледува, постојат неколку фактори кои треба да се земат предвид како дел од одлуката. Многу од нив ќе важат за секој избор на третман.

Најочигледно, можеби, е колку е блиску. Нема смисла да се избере IOP што не е лесно достапен. Третманот што е долго патување ќе биде незгоден и со зголемен ризик од пропуштени сесии и дополнителни стресови што ќе ја намалат ефективноста на третманот3Коста, Марк и др. „Интензивно амбулантско лекување (ИОП) на проблеми со однесувањето на здравјето (БХ): Фактори на ангажман кои предвидуваат последователно користење на услугите – Психијатриски квартал“. SpringerLink, 10 февруари 2020 година, link.springer.com/article/10.1007/s11126-019-09681-w..

Доколку е достапна соодветно лоцирана установа, тогаш други фактори што треба да се земат предвид се опциите што ги нудат, како на пример дали можат да обезбедат персонализирана програма и дали е достапен квалификуван медицински персонал. Треба да се земе предвид и опсегот на опции за третман, барајќи установа која нуди третман заснован на истражување и докази кој е во тек, обезбедувајќи поддршка дури и по завршувањето на почетната програма.

Што да очекувате во интензивна амбулантска програма

Секој објект ќе понуди нешто различно, а третманот треба да биде персонализиран за да ги задоволи потребите на клиентот. Сепак, обично интензивната програма сè уште бара значителна посветеност. За многумина тоа ќе биде еквивалентно на работа со полно работно време, посетување цели денови. Ова веројатно ќе се намали како што третманот напредува, но барем, веројатно е дека ќе биде потребно присуство три или четири пати неделно за сесии кои ќе траат половина ден.

Овие сесии најверојатно ќе вклучуваат групна терапија и индивидуална терапија. Сесиите за групна терапија ќе понудат средина за поддршка во која зависниците ќе можат да комуницираат, без осудување, нудејќи взаемна поддршка и разбирање во безбедна средина. Индивидуалната терапија ќе се фокусира на разбирање на причините за зависноста и најверојатно ќе користи техники како когнитивна бихејвиорална терапија за да го опреми клиентот со алатки за управување со ситуациите со кои може да се соочи откако ќе заврши третманот. Обезбедување дека можат да избегнат предизвикувачи и да се спротивстават на искушението кога ќе се претстави.

Дали ИОП е одговорот?

ИОП не се погодни за секого. Оние кои имаат тешки зависности, особено оние како алкохолот каде медицинскиот надзор е суштински за повлекување, ќе бараат стационарна програма. И за некои луѓе, кои можеби немаат дом за поддршка или би биле изложени на многу предизвикувачи, можеби нема да можат да го започнат своето закрепнување со амбулантски третман.

Сепак, за оние чија зависност допрва требаше да стане тешка и со помошен дом, амбулантската програма може да биде неверојатно ефикасна, што ќе им овозможи да започнат со лекување и да се интегрираат во нивниот нормален живот, уште од самиот почеток.

Како и секоја зависност, третманот треба да биде правилен за клиентот и за зависноста што тие се обидуваат да ја надминат, а медицинскиот професионалец е најдобро место за советување. Но, ако околностите се во право, ИОП може да биде првиот чекор на патот кон закрепнување.

 

  • 1
    Мекарти, Денис и др. „Интензивни амбулантски програми за злоупотреба на супстанции: проценка на доказите - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152944. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
  • 2
    Бадор, Курош и Нора Керекес. „Евалуација на интегриран третман со когнитивна бихејвиорална терапија во рамките на грижата за зависности - PMC“. PubMed Central (PMC), 17 април 2019 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6985065.
  • 3
    Коста, Марк и др. „Интензивно амбулантско лекување (ИОП) на проблеми со однесувањето на здравјето (БХ): Фактори на ангажман кои предвидуваат последователно користење на услугите – Психијатриски квартал“. SpringerLink, 10 февруари 2020 година, link.springer.com/article/10.1007/s11126-019-09681-w.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.