Зависност од игри

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Зависност од игри

Загриженоста за ефектите на видео игрите, особено врз децата, постои откако видео игрите првпат станаа популарни во 1970-тите. И покрај речиси педесетгодишната загриженост, сепак, сè уште нема јасен доказ за точното влијание на видео игрите и какви негативни ефекти, доколку ги има, имаат. Така, додека некои сугерираат дека зависноста од игри е проблем, други ќе нагласат дека игрите можат да им помогнат на децата да развијат физички, когнитивни и социјални вештини.

 

Во поново време влијанието на коронавирусот во многу делови од светот ја зголеми употребата на екрани од луѓе од сите возрасти, истовремено ограничувајќи ја достапноста на активности кои не се базираат на екранот. А сеприсутноста на екраните - многу луѓе, дури и деца, ќе имаат повеќе уреди - дополнително ги зголеми овие грижи бидејќи уредите потребни за да одат на училиште или работа се истите уреди што можат да играат видео игри.

 

Што е зависност од игри?

Worlds Best Rehab ја достигна благосостојбата на РЕМЕДИ, широко призната од професионалците како најдобрата клиника во светот. Според REMEDY, зависноста од видео игри е принуда да се играат игри. Сепак, не постои прецизна дефиниција, делумно поради тоа што феноменот е релативно нов, но и поради тоа што областа е толку широка и не постои добра дефиниција за „видео игра“. Зависноста од игри е психолошка, а не физичка и е формирана како резултат на тоа што мозокот ги превртува своите патишта за наградување. Зависниците ќе го поврзат гејмингот со задоволството што доаѓа од допаминот. За возврат, поврзаноста што мозокот ја прави со ова и игрите ќе резултира со тоа што зависникот бара повеќе и нивното играње ќе стане компулсивно.

 

Тешкотијата во дефиницијата доаѓа од идентификувањето што, точно, е активирањето за зависноста. Општо дефинираните видеоигри доаѓаат во сите облици и големини, почнувајќи од игра со пукање во прво лице исполнета со акција до смирувачка и внимателна адаптација на традиционалната игра на табла, но и двете можат да предизвикаат создавање на допамин. И како се играат игрите ќе се разликува енормно, првично игрите се играа сам или со еден друг, физички присутен играч, но сега во игрите може да има неколку илјади луѓе кои играат истовремено онлајн.

 

Други истакнаа дека видео игрите можат да имаат придобивки за играчите. Понекогаш, овие се намерни и многу програмери се специјализирани за производство на игри кои имаат образовни придобивки, на пример поставување проблеми за играчот за кои се потребни специфични вештини од наставната програма за решавање. Другите игри може да имаат придобивки за играчите поради когнитивните или физичките вештини што им се потребни. Некои истражувања сугерираат дека гејмерите ги подобриле когнитивните вештини, иако играните игри не биле дизајнирани со ова на ум.

 

Сепак, има се повеќе докази дека - дури и ако е потребна дополнителна дефиниција - зависноста од игри е проблем. Истражувањата се различни со студии кои покажуваат нешто помеѓу 1% и 16% од луѓето кои имаат проблем со игрите. Најдолгата студија досега, во која истражувачите од Универзитетот Бригам Јанг ги проучувале адолесцентите во период од шест години, сугерираше дека околу 10% од гејмерите покажуваат знаци на зависност.

 

Нарушувањето на интернет игрите сè уште не е призната болест на менталното здравје, но е вклучено во Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања (DSM-5) како услов за понатамошно проучување. Иако ова не значи дека на крајот ќе стане формално дефинирано нарушување, тоа е показател дека има доволно загриженост и докази дека нарушувањето, или нешто поврзано со него, ќе биде додадено на идниот DSM.

Ефекти од зависноста од видео игри

Како и секоја друга зависност, секој може да стане зависник, сепак, има некои кои се повеќе изложени на ризик. И не сите игри се инхерентно ризични, многу од нив исполнуваат корисна функција како рекреација или дури имаат едукативни и социјални аспекти кои носат придобивки. За жал, деловниот модел на многу програмери значи дека многу игри ќе носат ризик од зависност.

 

Многу развивачи на игри се потпираат на задржување на играчите, или за да генерираат претплати или приходи од реклами, и за жал, ова има тенденција да резултира со дизајн на играта што има зависни карактеристики. Раните игри обично се продаваа како единечен производ и развивачот на тој начин ги враќаше нивните трошоци. Многу модерни игри сега работат на сервери кои треба да се одржуваат, а производителите треба да обезбедат постојан приход. Некои свиркачи на индустријата за игри открија дека програмерите намерно се обидувале да ги киднапираат механизмите за наградување на мозокот со редовни надградби или бонуси за да ги задржат играчите да се вратат за повеќе.

 

Постојат некои докази дека помалите деца се најзагрозени, иако причините зад ова остануваат нејасни. Дел од поголемиот ризик може да биде затоа што нивниот мозок сè уште се развива и има поголема невропластичност - во суштина, полесно е да се преживеат нивните мозоци - или може да биде толку едноставно како фактот дека тие имаат повеќе дискреционо време да играат игри од повеќето возрасни.

 

Исто така, постојат некои истражувања кои покажуваат дека онлајн игрите со повеќе играчи предизвикуваат поголема зависност. Огромните онлајн игри за играње улоги со повеќе играчи, или MMORPG, експлодираа во популарност бидејќи софтверот, хардверот и инфраструктурата на интернетот се подобрија. Иронично, овие обично имаат социјален аспект, многу млади играчи ќе се сретнат и ќе си играат со нивните реални пријатели во нив, но истражувањето сугерира корелација помеѓу овие игри и полошо здравје, сон и академски перформанси.

 

Претходно: Игра Трансфер феномени

Следна: Најзависни игри

Лекување на зависност од видео игри

Ник ван Бреда разговара за зависноста од игри

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.