Зошто се случува исцрпеност

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Зошто се случува исцрпеност

 

Прегорувањето на претприемачите е олицетворение на акутен и навидум нерешлив стрес поврзан со работата. Според Harvard Business Review, околу 50% од луѓето страдаат од изгорување. Синдромот на прегорување на претприемачите е реален и во тешки случаи може да биде опасен по живот.

 

Всушност, Светската здравствена организација (СЗО) го препознава исцрпеноста како официјална медицинска дијагноза во својата меѓународна класификација на болести (МКБ).

 

Три карактеристики на исцрпеноста поврзана со работата:

 

 1. Чувство на ниска енергија и исцрпеност
 2. Зголемено ментално растојание од работата; или чувство на негативност
 3. Намален професионален капацитет

 

Луѓето со ризик да страдаат од исцрпеност имаат тенденција да се изолираат во неизвесност, без соодветни мрежи за поддршка.

 

Манифестациите на согорувањето на претприемачите влијаат на менталната и физичката благосостојба на една личност, од мали болести и блага депресија до ментални нарушувања, срцеви заболувања, а понекогаш и смрт. Тоа е состојба што треба да се сфати сериозно бидејќи може да има катастрофално влијание врз животот на една личност.

 

Разбирање на Burnout

 

Исцрпеноста е графички термин кој се користи за опишување на состојба на битие која вклучува ментална и физичка исцрпеност. Иако исцрпеноста не е официјална дијагноза, таа е широко прифатена како точен опис на реален феномен11.Стр. Куцимани, А. Монтгомери и К. Џорганта, Врската помеѓу исцрпеноста, депресијата и анксиозноста: систематски преглед и мета-анализа - PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6424886/.

 

Оние кои страдаат од исцрпеност чувствуваат дека веќе немаат ресурси или енергија да го прават она што го правеле порано, или го прават тоа со темпото што го правеле. Можеби сè уште го сакаат тоа, но ниту можат да направат личноста да се чувствува депресивно или отуѓено. Недостатокот на мотивација, губењето интерес за работа, па дури и недостатокот на физичка активност може да направи личноста да се чувствува депресивно, отуѓено или и двете.

 

Исцрпеност против депресија

 

Исцрпеноста и депресијата може да имаат слични симптоми, но тие се всушност две различни заболувања. Исцрпеноста е предизвикана од хроничен стрес поврзан со работното место, грижата за членовите на семејството и подигањето на семејството. Експертите не се согласуваат како да се дефинира согорувањето, бидејќи може да има широк спектар на симптоми.

 

Зошто се случува исцрпеноста се смета дека е предизвикана од хроничен стрес поврзан со работата и се идентификувани некои главни симптоми.

 

Главните симптоми на исцрпеност

 

 • Исцрпеност: емоционална или физичка исцрпеност и неможност да се справат поради недостаток на енергија. Физичките симптоми може да вклучуваат болка во телото или дигестивни проблеми.
 • Чувство на отуѓеност од активности поврзани со работата
 • Намалување на перформансите

 

Депресијата има симптоми кои исцрпеноста ги нема:

 

 • Ниска самодоверба
 • Чувства на безнадежност
 • Суицидни мисли

 

Оние кои страдаат од депресија и исцрпеност често откриваат дека одвојувањето време за да присуствуваат на рехабилитација за депресија ќе доведе до целосно закрепнување и во најмала рака ремисија од симптомите за подолг временски период. Луксузната депресивна рехабилитација, исто така, може да ја намали зависноста на поединците на традиционалните фармацевтски решенија за исцрпеност и депресија.

Претходно: Прегорување на претприемач

Следно: Дали исцрпеноста е ментална болест?

 • 1
  1.Стр. Куцимани, А. Монтгомери и К. Џорганта, Врската помеѓу исцрпеноста, депресијата и анксиозноста: систематски преглед и мета-анализа - PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6424886/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.