Зошто продолжувам да рецидив?

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Зошто продолжувам да рецидив?

 

Целосниот релапс или ризикот од релапс на употреба на дрога и/или алкохол е дел од патувањето до целосно закрепнување. Зависноста треба време да заврши и може да бидат потребни неколку искуства за рехабилитација за конечно да ја надминете зависноста. Постои честа заблуда меѓу луѓето кои никогаш не биле на рехабилитација дека самото влегување во вратите на центарот за лекување магично ќе ве излечи.11.Б. Peacs, третман и закрепнување | Национален институт за злоупотреба на дроги, Национален институт за злоупотреба на дрога.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://nida.nih.gov/publications/drugs-brains-behavior-science-addiction/treatment-recovery. Сепак, потребна е силна посветеност и постојан третман за да ве доведе до трезвеност со полно работно време.

 

Истражувањето покажа дека до 60% од луѓето кои го напуштаат домот на рехабилитација од дрога и алкохол рецидив во првите три месеци по завршувањето на нивната програма22.Ј. Менон и А. Кандасами, Превенција на релапс – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5844157/. Одењето на рехабилитација за третман во вредност од еден месец не ве „поправа“ автоматски. Потребни се стратегии за справување и можеби ќе биде потребно да присуствувате на рехабилитација повеќе од еднаш за да се придржуваат овие стратегии за справување.

Причини за релапс

 

Постојат повеќе причини поради кои повторно земате дрога и/или алкохол. Може да биде лудо да се повтори по долг период на трезвеност и навидум неодоливи нагони може да се појават од никаде.

 

Вообичаени причини поради кои може да се повторите поради дрога и алкохол

 

Стрес

 

Стресот и исцрпеноста често се главната причина за релапс на луѓето. Многу луѓе се борат правилно да се справат со стресот и веднаш се враќаат на супстанциите што им помагаат да се релаксираат. Повеќето луѓе користат дрога и/или алкохол за да се справат со животните стресови33.Е. Kabisa, E. Biracyaza, J. d'Amour Habagusenga и A. Umubyeyi, Детерминанти и преваленца на релапс кај пациенти со нарушувања на употребата на супстанции: случај на психотерапевтски центар Icyizere – третман, превенција и политика на злоупотреба на супстанции, BioMed Central.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://substanceabusepolicy.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13011-021-00347-0. Стресот може да биде предизвикан од врските, работата или семејството. Повторното прилагодување на животот по рехабилитација, исто така, може да предизвика стрес што доведува до релапс.

 

Ако можете да научите да се справувате со стресот на здрави начини, ќе си дадете шанса да продолжите со вашата трезвеност. Позитивните вештини за справување може да вклучуваат поминување време на отворено, вежбање, сликање, пишување, читање и други активности кои ве ангажираат физички и психички.

 

Недостаток на поддршка во закрепнувањето од зависност

 

Ќе ви треба силен систем за поддршка за да ви помогне да се опоравите од зависноста. Мрежите за поддршка се важни за закрепнување и тие можат да ве сметаат за одговорни за вашите постапки. Рехабилитацијата и закрепнувањето се речиси невозможно да се постигнат сами.

 

Од витално значење е да имате некого на кого да му се обратите за помош. Многу од поединците кои бараат третман ги запалиле мостовите со пријателите и семејството. Вообичаено е луѓето да имаат оштетена врска која треба да се поправи. Можеби ќе треба да најдете нова мрежа за поддршка со трезен тренер или групна рехабилитација во 12 чекори. Групата за поддршка може да биде она што ќе ве држи на правиот и тесен начин.

 

Недијагностицирани нарушувања на менталното здравје

 

Секогаш постои основна причина за зависност. Проблемите со менталното здравје обично се основна причина за зависност. Не се дијагностицираат сите проблеми со менталното здравје. Прашањата како што се анксиозноста и депресијата може да останат недијагностицирани што доведуваат до проблеми со вашата зависност. Дури и дијагностицираните проблеми со менталното здравје може да доведат до зависност и релапс.

 

Проблеми со работа со програма за рехабилитација

 

Сите зависности се единствени исто како и луѓето кои страдаат од зависноста. Вашите потреби за лекување се различни од потребите на другите. Можеби не сте кликнале со програма за рехабилитација бидејќи таа не одговара на вашите единствени потреби. Треба да пронајдете програма која одговара на вашите потреби, што би можело да ги намали вашите шанси за рецидив на дрога и/или алкохол.

Предупредувачки знаци на релапс

 

Постојат неколку знаци и симптоми кои се јавуваат кога ќе се појави релапс. Ако ги знаете знаците на релапс, тоа ќе ви помогне да спречите повторно паѓање во зависност пред тоа да се случи. Важно е да ја користите вашата мрежа за поддршка, ако чувствувате дека ќе се случи релапс. Симптомите може да бидат огромни, а најдобро решение би можело да биде доброволно одење во центар за рехабилитација.

 

Знаците на релапс вклучуваат:

 

 • Зголемување на стресот
 • Преголема самодоверба за време на трезвеност
 • Не се придржувате кон третманите за злоупотреба на супстанции или упатствата за последователна нега
 • Промена на вашата дневна рутина и откажување од добрите навики
 • Нерационално одлучување
 • Промени во вашиот социјален круг
 • Не ставајќи ја трезвеноста на прво место во животот

 

Како да престанете да се повторувате

 

Најдобар начин да се запре релапсот пред да се појави е да се планира и спречи. Ова се две клучни компоненти на долгорочната трезвеност.

 

Ако ви се случи релапс, преземете ги овие чекори за да спречите да се повтори:

 

Променете ги методите на лекување

 

Ако програмата за обновување што првично ја избравте не се залепи, можеби е време да се префрлите на друга, како што е SMART наплата. Внесувањето на истата програма за лекување само за да продолжите со рецидив докажува дека ви треба нов метод за закрепнување. Постојат неколку различни методи за лекување на зависноста. Пробајте нешто ново ако единствените методи не функционираат.

 

Проверете на стационарна рехабилитација

 

Докажано е дека долготрајната рехабилитација во домот им помага на луѓето посериозно да ја сфатат трезвеноста. Исто така, се покажа дека рехабилитацијата во домот е поефикасна од амбулантата. Ако се оттргнете од секојдневниот живот и опкружувањата кои создадоа зависност со целосно посветеност на лекувањето, вие сте повеќе поттикнати и мотивирани да останете чисти и трезвени.

 

Опкружете се со позитивна поддршка

 

Позитивниот систем за поддршка ќе ви помогне да останете на правиот и тесен. Мрежите за позитивна поддршка ве прават одговорни за вашите постапки.

 

Идентификувајте лични предизвикувачи

 

Лоцирањето на причините за вашиот релапс е клучно за закрепнување. Идентификувањето зошто сте користеле овозможува да се воспостават соодветни заштитни мерки за да се спречат понатамошни рецидиви. Ако се пронајдат предизвикувачите кои доведоа до вашиот релапс, истите предизвикувачи може да се елиминираат во иднина.

 

Колку повеќе знаете за нашите лични предизвикувачи и предупредувачки знаци, толку полесно ќе биде да разберете дали на хоризонтот се појавува релапс. Планот за превенција од релапс може да биде ефективна алатка за да се осигура дека нема да се случи друг релапс. Не можете да гарантирате дека нема да дојде до релапс. Многу е важно да се запознаете со фазите на зависност и како тие можат да влијаат на релапсот и закрепнувањето.

 

Намалете го ризикот од релапс

 

Можете да преземете мерки на претпазливост за да го намалите ризикот од релапс. Ова е најдобриот начин за лекување на враќањето во старите стапици на зависност. Ваше е да препознаете дека релапсот е сериозен и мора веднаш да се реши. Рецидивот не е неуспех, но секој пат кога ќе се вратите, дава потенцијал да се вратите во деструктивно однесување со полно работно време.

 

Следно: Калифорнија трезвено објасни

 • 1
  1.Б. Peacs, третман и закрепнување | Национален институт за злоупотреба на дроги, Национален институт за злоупотреба на дрога.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://nida.nih.gov/publications/drugs-brains-behavior-science-addiction/treatment-recovery
 • 2
  2.Ј. Менон и А. Кандасами, Превенција на релапс – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5844157/
 • 3
  3.Е. Kabisa, E. Biracyaza, J. d'Amour Habagusenga и A. Umubyeyi, Детерминанти и преваленца на релапс кај пациенти со нарушувања на употребата на супстанции: случај на психотерапевтски центар Icyizere – третман, превенција и политика на злоупотреба на супстанции, BioMed Central.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://substanceabusepolicy.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13011-021-00347-0
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.