Зошто алкохолот предизвикува тресење

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Зошто алкохолот предизвикува тресење?

 

Тресењата и потресите се вообичаени кога поединецот кој страда од злоупотреба на алкохол ќе престане да пие. Треморите се неволни и се јавуваат во една или повеќе области на телото. Алкохолниот тремор може да се појави од време на време или постојано во телото на заболениот.

 

Постојат две потенцијални причини поради кои едно лице страда од потреси и потреси. Акутното одвикнување од алкохол и прекумерната злоупотреба на алкохол може да предизвикаат треперење на човекот. Областа на мозокот што го контролира движењето на мускулите е одговорна за треперењето што лицето го доживува во рацете, рацете, нозете или другите делови од телото.

 

Тресењата не се опасни по живот. Сепак, тие можат да бидат оневозможени и непријатни за личноста што ги доживува. Тресењата од повлекување или злоупотреба на алкохол може да му отежнат на лицето да ги заврши секојдневните задачи.

Одвикнувањето од алкохол може да биде опасно по живот поради траумата што телото ја доживува кога алкохолот го напушта системот. Лицето кое поминува низ одвикнување од алкохол треба да биде надгледувано од обучен медицински професионалец. Медицинскиот професионалец ќе го направи поединецот удобно и ќе се погрижи процесот да се одвива безбедно.

 

Програмата за детоксикација зависи од интензитетот на злоупотреба на алкохол на лицето. Детоксикацијата можеби нема да биде доволна за да спречи лице да пие и да злоупотребува алкохол во иднина. Секој зависник од алкохол треба да заврши програма за лекување додека практикува апстиненција од алкохол.

Кои се алкохолните шејкови

 

Алкохолните шејкови може да започнат во рок од пет до 10 часа по последниот пијалок на поединецот11.Р. Саиц, Вовед во повлекување алкохол – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761824/. Лицето кое консумира големи количини на алкохол може да се разбуди наутро страдајќи од шејкови. Ова може да влијае на лицето да консумира повеќе алкохол за да го стабилизира начинот на кој се чувствува.

 

Алкохолните шејкови може да го достигнат својот врв околу 24 до 78 часа откако ќе го конзумираат последниот пијалок. Треморот може да трае повеќе недели или дури и подолго. Откажувањето од алкохол може да предизвика благи до тешки несакани ефекти. Некои несакани ефекти може да бидат опасни по живот и да доведат до смрт.

 

Лицето кое има откажување од алкохол често ги има следниве симптоми:

 

 • потење
 • анксиозност
 • главоболки
 • гадење
 • несоница
 • треперење/тресење
 • повраќање

 

Во некои случаи, едно лице може да доживее халуцинации, напади и делириум тременс кога поминува низ повлекување. Шејковите предизвикани од алкохол не се исти како делириум тременс.

 

Делириум тременс се интензивни и потенцијално смртоносни22.А. Сачдева, М. Чудари и М. Чандра, Синдром на повлекување од алкохол: бензодиазепини и понатаму – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606320/. Може да доживеете забрзано чукање на срцето, континуирано потење, конфузија, живи халуцинации и заблуди кога ќе доживеете делириум тременс. Околу 4% до 5% од луѓето кои поминуваат низ одвикнување од алкохол страдаат од делириум тременс. Поединци кои страдале од долгорочна злоупотреба на алкохол се изложени на најголем ризик да доживеат делириум тременс.

 

Несаканите ефекти како што се потење и повраќање можеби не изгледаат сериозни. Сепак, овие симптоми се исто толку опасни како и другите. И тие можат да доведат до смрт. Сериозноста на детоксикацијата може да доведе до тешки последици и е причина да се има медицински надзор за да се надгледува секоја програма за детоксикација.

 

Зошто луѓето добиваат шејкови?

 

Алкохолот произведува депресивно дејство. Ги успорува функциите на мозокот и го намалува нивото на енергија. Мозокот се прилагодува на алкохолот со текот на времето и како што го зголемувате нивото на консумирање, вашиот мозок се навикнува на тоа. Мозокот се обидува да го надмине депресивното дејство на алкохолот и ја зголемува нервната активност. Ова е направено за да се одржи телото во состојба на зголемена будност.

 

Кога некој ќе престане да пие алкохол, мозокот продолжува да работи како да го надминува депресивното дејство на алкохолот. Мозокот се бори да се прилагоди на пониските нивоа на алкохол и почнуваат симптомите на повлекување. Мозокот се обидува да се врати во нормална состојба што предизвикува симптоми на повлекување.

 

Симптомите на повлекување се разликуваат кај секоја личност поради сериозноста и времетраењето на злоупотребата на алкохол. На симптомите може да влијае колку долго едно лице пие алкохол, колку консумира и колку редовно поединецот го консумирал. Полот, тежината, возраста, семејната историја на зависност и употребата на други супстанции кои предизвикуваат зависност, исто така, можат да играат улога во сериозноста на симптомите. Истовремените ментални или физички здравствени состојби може да бидат засегнати од симптомите на повлекување на една личност.

 

Третман за шејкови со алкохол

 

Надгледуваната детоксикација е најбезбедната опција за поединец за време на повлекувањето. Повлекувањето може да биде смртоносно во најлош случај, затоа, важно е да се има некој што ќе го надгледува за да се задржи лицето што е можно побезбедно.

 

Детоксикацијата е начин да се исчисти телото од алкохол и да се справат со симптомите на повлекување. Алкохолот ќе го напушти телото во рок од неколку дена откако ќе престанете да пиете алкохол. Желбата за алкохол, тресењето/треперењето и другите симптоми на повлекување може да траат подолго. Откако телото ќе се ослободи од алкохол, едно лице може да започне третман за зависност.

 

Програмите за лекување со алкохол може да бидат болнички или амбулантски. Тие често вклучуваат индивидуални и групни тераписки сесии. Поединецот може да присуствува и на семејно советување, едукација за алкохол, сесии за поддршка во 12 чекори и терапија за физички или психолошки потреби. Програмите за третман работат со и ги третираат клиентите на нивните истовремени нарушувања во исто време со третманот за обновување на алкохол.

 

Долгорочното и успешно закрепнување на алкохолот се случува кога поединецот е посветен на својата програма за одвикнување од алкохол. Едно лице мора да се посвети на промена на својот животен стил за да остане без алкохол.

 

Како да престанам да ми се тресе телото после алкохол

 

Постојат неколку начини на кои можете да ги прекинете шејковите со алкохол. Со завршување на овие чекори, можете да се погрижите да ги ограничите, намалите и/или стопирате шејковите со алкохол.

 

 • Пијте многу вода и пијалоци без кофеин. Останувањето хидрирано помага да се исчисти телото од токсините.
 • Започнете со хранлива диета и исфрлете ја слатката храна, која предизвикува влошување на шејковите со алкохол. Високо-протеинското, посно месо е добро за да му помогне на телото да стане поздраво.
 • Користете методи, техники и алатки за управување со стресот.
 • Останете зафатени со активности кои помагаат да се намалат желбите и да се намали стресот.
 • Спијте многу секоја вечер. Несоницата е проблем што често го доживуваат луѓето кои страдаат од злоупотреба на алкохол.
 • Изградете лична мрежа за поддршка за да ви помогне да управувате со стресот и да останете без алкохол.
 • Продолжете да присуствувате и да работите на вашата програма за рехабилитација.

 

Алкохолните шејкови може да го направат животот тежок, непријатен и срамен. Сепак, со мала помош и рехабилитација, можете да ги ублажите проблемите со алкохолните шејкови и да спречите нивно појавување.

 

Претходно: Дали сум функционален алкохоличар?

Следно: Живеење со алкохоличар

 • 1
  1.Р. Саиц, Вовед во повлекување алкохол – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761824/
 • 2
  2.А. Сачдева, М. Чудари и М. Чандра, Синдром на повлекување од алкохол: бензодиазепини и понатаму – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606320/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.