Знаци за нарушување во исхраната кај тинејџерите

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Знаци за нарушување во исхраната кај тинејџерите

 

Во свет во кој притисоците од социјалните и традиционалните медиуми постојано се зголемуваат, а сите сме постојано насилно хранети со диета со естетско совршенство кон која сите треба да се стремиме. Не е изненадување што бројот на тинејџери и млади кои страдаат од нарушување во исхраната е поголем од кога било досега.

 

Како родители или старатели, таквите работи често се кријат подалеку од нас, во страв дека би можеле да се обидеме да ги поттикнеме да се вратат во светот на нормални обрасци на исхрана, додека верувањето дека нивниот начин на исхрана и вежбање триумфира севкупно.

 

Значи, како да ги забележиме знаците кога младите луѓе не ни веруваат да разбереме како се чувствуваат и се обидуваат да ги сокријат своите проблеми на секој чекор додека паѓаат сè подлабоко во канџите на овие нарушувања? Постојат неколку знаци кои можеме да ги забележиме, вклучително и физички, психолошки и знаци на однесување кои укажуваат дека нешто не е во ред со еден млад човек во нашите животи. И дека можеби страдаат од пореметување во исхраната како што се анорексија нервоза, булимија нервоза или нарушување во исхраната што не е поинаку одредено (EDNOS), кое вклучува прекумерно јадење и орторексија.

Физички знаци на нарушувања во исхраната кај тинејџерите и младите возрасни

 

Да почнеме со она што повеќето луѓе најмногу го поврзуваат со нарушувањата во исхраната, физичките знаци што може да се претстават. Тие се разликуваат во зависност од нарушувањето, но притисокот на општеството и врсниците околу сликата на телото се исто така огромни фактори за тоа зошто многу луѓе, особено млади луѓе, на прво место развиваат нарушувања во исхраната.

 

Физички знаци на нарушување во исхраната:

 

  • флуктуации во тежината
  • губење на тежина
  • чувствителност на студ
  • оток околу образите и вилицата
  • калуси на зглобовите на прстите
  • обезбојување на забите од повраќање
  • несвестица
  • губење на менструацијата кај девојчињата (познато и како аменореа)

 

Доколку сите овие симптоми продолжат, тие може да доведат до кревки состојби на коските како што се остеопороза, срцеви заболувања, откажување на бубрезите, па дури и смрт. Ако забележите некој од овие симптоми, особено некој во врска со други физички, психолошки или бихејвиорални симптоми на пореметување во исхраната, обидете се да ја кажете темата за храната со тинејџерот, можеби едноставна дискусија за тоа што да вечерате, и види како ќе реагираат.

 

Ако веднаш ја затворат темата или начинот на кој зборуваат за храна изгледа многу уреден и поставен, тогаш ова може да биде знак дека има проблеми со храната. Надвор од овој првичен разговор, престанете да разговарате со нив за диети или тела за храна, бидејќи тоа може да биде уште поштетно за нивното и онака кревко ментално здравје и да ги натера уште посилно да се наклонат кон нивното нарушување во исхраната. Наместо тоа, фокусирајте се на поздрави теми со нив кои се неповрзани и оддалечете ги разговорите од нив каде што можете.

Знаци за психолошко нарушување во исхраната кај тинејџерите

 

Колку и да се очигледни физичките знаци на нарушување во исхраната, тие обично се последни што стануваат видливи за надворешни лица, бидејќи физичката промена бара време и повторено однесување за да се спроведе, и позитивно и негативно. Психолошките симптоми на нарушување во исхраната се многу помалку очигледни, но често се првите што се појавуваат.

 

Тоа може да вклучува незадоволство од сликата за нивното тело, искривена слика на телото што резултира со постојано проверување како изгледаат во огледала или рефлексии на прозорците, ниска самодоверба, зголемена вознемиреност околу оброците, ригидно етикетирање на храната и опсесивно броење калории. Како што е наведено погоре, оние со нарушувања во исхраната се исклучително чувствителни на критики и дискусии околу храната, вежбањето, тежината и обликот на телото.

 

Значителен дел од критиките се шират низ разговорите на училиште и со пријателите, бидејќи тинејџерите го достигнуваат пубертетот и стануваат уште посвесни за тоа како изгледаат и како изгледаат во споредба со нивните врсници и идоли додека нивните тела минуваат низ значителни промени. Како резултат на тоа, ако сте доверлив возрасен во животот на тинејџер или млад човек, уште поважно е да не продолжите со ниедна од овие пораки и несигурности кои можеби доаѓаат од нивните врсници, и наместо тоа да избегнувате критики и понуди. вашата поддршка како некој да слуша ако сака да зборува за нешто.

 

Дури и ако не разбирате зошто или како тие развиле нарушување во исхраната, гневот или критиката од вас веројатно ќе го одвлечат тинејџерот од вас, особено ако ви верувале.

Знаци на однесување на нарушувања во исхраната кај тинејџерите

 

Однесувањата за кои треба да се внимава вклучуваат фокусирање на диета, броење калории, промени во преференциите за храна, фокусирано однесување околу храната што може да вклучува планирање и подготвување оброци за другите без да се јадат самите себеси, „заборавање“ на ручеци и избегнување прашања околу храната и колку тие можат. јаделе.

 

Честото брзање во тоалет веднаш по оброците, исто така, може да биде знак за прочистување со повраќање или употреба на лаксатив, и затоа треба да се внимава. Ако сакате да му помогнете на еден млад човек во вашиот живот да се оддалечи од овие однесувања, првото нешто што треба да направите е да се едуцирате за различните нарушувања во исхраната, како тие се појавуваат и како тие обично се лекуваат - често преку комбинација на психолошки третман, медицинско следење, хранење и антидепресиви.

 

Едуцирајте се за проблемот

 

Иако едуцирањето нема да го излечи тинејџерот во вашиот живот од нивното нарушување, тоа ви овозможува подобро да го разберете и да бидете посочувствителни кога ќе дојдат кај вас за помош и да дејствувате така што тие се чувствуваат удобно да го прават тоа. Откако ќе ви се отворат, важно е нежно да ги охрабрите да побараат помош, без да бидете премногу насилни да им сугерирате да го направат тоа и да им обезбедите насоки и ресурси каде што можете.

 

Нарушувањата во исхраната можат да станат сериозни проблеми до зрелоста кога не се контролираат, предизвикувајќи многу од здравствените проблеми што се дискутирани, иако е важно да се отвори оваа тема како позитивна промена наместо како казна за нивното однесување.

 

На крајот на краиштата, иако може да биде неверојатно тешко да гледате како млад човек за кој знаете дека се бори со пореметување во исхраната, најдобриот начин на кој можете да му помогнете е да се едуцирате себеси и да бидете колку што можете подршка и сочувствителни. Иако овие нарушувања можат да направат сите вклучени да се чувствуваат немоќни, постојат многу начини на кои некој може да добие помош, поддршка и третман што му е потребен.

 

 

Претходно: Дали нарушувања во исхраната Нарушувања на мозокот

Следно: Нарушувања во исхраната и совршен изглед

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.