Злоупотреба на ETOH

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Што е злоупотреба на ETOH?

 

Етил алкохолот е активната состојка која се наоѓа во алкохолните пијалоци. Исто така познат како етанол, етил алкохолот е состојката што доведува до интоксикација кога консумирате алкохол. Етил алкохолот се конзумира во разредена концентрација. Нивото на концентрација се мери и е попознато како доказ. Разредувањето на етил алкохолот го подобрува вкусот на пијалокот. Исто така, ја намалува силата на дејството на алкохолот врз вас.

 

Кога се консумира етил алкохол, телото реагира на него. Вашето расположение, емоции и однесување се менуваат поради тоа. Етанолот е направен од органска материја. Содржи високо ниво на шеќер и јаглехидрати. Ако консумирате етанол побрзо отколку што црниот дроб може да го разгради, тој станува потоксичен во вашето тело.

Видови на етил алкохол

 

Изопропил, метил и етил алкохол се трите главни типа на етил алкохол. Секој од нив е токсичен, а етанолот е единствениот од трите што може безбедно да се конзумира. Пиварите и дестилаторите обично се однесуваат на етил алкохолот како алкохолни пијалоци направени од зрна и јадлив материјал.

 

Етанолот се наоѓа во сите алкохолни пијалоци. Овие пијалоци можат да се поделат во две категории, дестилирани и недестилирани.

 

 • Дестилираните пијалоци се направени од ферментирани пијалоци. По ферментацијата, пијалоците се третираат за да се создаде поголема концентрација на алкохол. За да се постигне висока содржина на алкохол, алкохолот се одвојува од водата во ферментирана течност. Рум, вотка и виски се сите видови дестилирани алкохолни пијалоци.
 • Недестилираните пијалоци се ферментираат и со помош на бактерии или квасец за претворање на достапните шеќери во етанол. Пивото и виното се два примери на недестилирани алкохолни пијалоци.

Како се мери алкохолот?

 

Постојат два начина на мерење на алкохолот. Содржината на алкохол може да се мери со алкохол по волумен (ABV) и доказ. Двата методи ја мерат концентрацијата на алкохол во пијалокот. Алкохолниот пијалок ќе има ABV наведен на неговата етикета.

 

ABV е бројот на милилитри етанол на 100 милилитри, додека доказот е двојно поголем од ABV бројот. Затоа, пијалок со ABV од 40% има доказ за алкохол од 80. Мнозинството пива имаат ABV од 4.5%. Повеќето вина имаат ABV од 11.6%, додека тврдите алкохоли се околу 37%.

 

Ефектот на етанол алкохолот врз телото

 

Телото е под влијание на етанол на различни начини. Штом ќе стигнете до точката на интоксикација, ефектите се највидливи.

 

Ефектите врз телото вклучуваат:

 

 • Промени во однесувањето и расположението
 • Нејасен говор
 • Дијареа
 • Променето одлучување
 • Променета функција на моторот

 

Ефектите на етанол алкохолот врз вашето тело се влошуваат со прекумерно пиење. Прекумерното пиење е епизода на консумирање алкохол што предизвикува нивото на алкохол во крвта да достигне 0.08% или повеќе.

 

Жените обично треба да пијат четири или повеќе алкохолни пијалоци во период од два часа за да достигнат ниво на алкохол во крвта од 0.08%. Мажите обично треба да пијат пет или повеќе алкохолни пијалоци во текот на два часа за да имаат ниво на алкохол во крвта од 0.08%.11.JS Simons, KB Carey и TA Wills, Злоупотреба на алкохол и симптоми на зависност: Мултидимензионален модел на заедничка и специфична етиологија – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2800947/.

 

Централниот нервен систем е под влијание на прекумерна потрошувачка на алкохол во текот на краток временски период. Мамурлакот може да се произведе поради долготрајните ефекти од консумирањето алкохол.

Симптоми на интоксикација со алкохол

 

Може да имате долгорочни здравствени проблеми поради злоупотреба на алкохол. Исто така, постојат краткорочни здравствени ризици кои се јавуваат кај поединци кои злоупотребуваат алкохол.

 

Здравствените ризици вклучуваат:

 

 • Несреќи со моторни возила, несреќи и руини
 • давење
 • Паѓа

 

Знаци на интоксикација со алкохол

 

 • Нејасен говор
 • Променета координација
 • Крвави очи
 • Заглавено одење или нишање додека стоите
 • Дезориентација
 • Анксиозност
 • Раздразливост

 

Зависноста од алкохол може да создаде проблеми на работа, дома и/или на училиште. Може да го изгубите семејството, работата или да паднете на школските курсеви поради злоупотреба на алкохол.

Кои се симптомите на злоупотреба на ETOH?

 

Злоупотребата на ETOH може да доведе до зависност од алкохол. Симптомите на зависност од ЕТОХ вклучуваат:

 • Неможност да се ограничи потрошувачката на алкохол
 • Неуспешни обиди да се намали или запре консумирањето алкохол
 • Поминување значително време за пиење и/или закрепнување од пиење
 • Доживување желба за алкохол
 • Занемарување на обврските и обврските од домашниот или работниот живот
 • Продолжување со пиење алкохол и покрај физичката, емоционалната или социјалната штета
 • Употреба на алкохол во небезбедни ситуации, на пример, при возење
 • Занемарување на социјалните активности и хоби
 • Развивање на толеранција што ве принудува да пиете повеќе за да се опиете
 • Доживување на физички симптоми на повлекување

 

Злоупотребата на ETOH води до голем број опасности. Овие опасности може да вклучуваат:

Краткорочни ефекти од злоупотреба на EROH

 • Заматен вид
 • Вртоглавица
 • Конфузија
 • Нарушено одлучување
 • Губење на координација и свест
 • Неквалитетна меморија
 • Гадење
 • Повраќање
 • Дехидратација
 • Нејасен говор
 • Ризично сексуално однесување

 

Долгорочни ефекти од злоупотреба на ETOH

 • Оштетување на мозокот
 • Хепатална штета
 • Висок крвен притисок
 • Срцева болест
 • Проблеми со панкреасот
 • Зголемен ризик од рак
 • Ослабен имунолошки систем
 • Проблеми со учењето
 • Социјални, ментални и финансиски проблеми

Надминете ја злоупотребата на ETOH

 

Постојат неколку опции за третман за злоупотреба на ЕТОХ. Првото нешто што треба да направите е да утврдите дали вие или некој близок имате проблем со алкохолот. Ако го правите тоа, тогаш третманот е достапен. Можеби ќе можете да престанете да пиете ладна мисирка, но ако не можете, постојат програми кои ќе ви помогнат да престанете да консумирате алкохол засекогаш.

 

Рехабилитацијата во пациентот/станбената е веројатно најдобриот начин да се добие помош за злоупотреба на ETOH. Станбената рехабилитација ви овозможува да останете на лице место и да живеете во објектот. Програмите траат најмалку 30 дена и обезбедуваат интензивна помош за закрепнување. Програмите се состојат од групна и индивидуална терапија заедно со други активности.

 

Програмите за делумна хоспитализација (ПХП) се малку помалку интензивни од рехабилитацијата во домовите. Додека програмата е интензивна во текот на денот, ве праќаат дома во текот на вечерта да спиете пред да започнете следниот ден на рехабилитација.

 

Амбулантските програми се помалку интензивни и се вклопуваат во распоредот на зафатени, високо мотивирани поединци. Можете да ја искусите амбулантската програма додека ја завршувате вашата работа, школувањето и/или други задачи.

 

Ако страдате од злоупотреба на ETOH, постојат опции за да се стави крај на проблемите. Ако вие или некој близок страдате од злоупотреба на ETOH, третман е достапен. Без разлика дали сакате да имате интензивен престој во домот или да се вклопите во третмани околу вашата работа, можете да ја прекинете зависноста од алкохол денес.

 

Претходно: Разбирање на делириум тременс

Следно: Алкохолен нос

 • 1
  1.JS Simons, KB Carey и TA Wills, Злоупотреба на алкохол и симптоми на зависност: Мултидимензионален модел на заедничка и специфична етиологија – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2800947/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.