Злоупотреба на дрога Малезија

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Злоупотреба на супстанции и дрога Малезија

Злоупотреба на супстанции во Малезија

Злоупотребата на дрога и супстанци не е ново прашање во светот. Многу земји ширум планетата имаат големи количини на население кое редовно комуницира со недозволени дроги. Повеќето земји поставија некаква легислатива или напори за да помогнат во ублажувањето на некои од овие прашања, но ниту една локација не посочи совршено ефикасно решение.

Малезија, како и многу земји ширум светот, редовно се занимава со злоупотреба на супстанции и дрога како сериозен здравствен проблем во земјата1Скорзели, Џејмс. „Проценка на ефективноста на програмите за едукација и рехабилитација за превенција од дрога во Малезија“. Проценка на ефективноста на програмите за едукација и рехабилитација за превенција од дрога во Малезија - ScienceDirect, 7 јуни 2002 година, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0740547288900487.. И како и многу и повеќето земји ширум светот, оние кои искусуваат и злоупотребуваат дрога се чини дека стануваат се помлади и помлади секоја деценија и покрај програмите што се воведени за да им се помогне на дрогата да изгледа помалку привлечна за таа популација.

Само во затворите во Малезија, речиси половина од таа популација е ставена во затвор поради обвиненија за злоупотреба на дрога во Малезија. Затворската популација брои околу 30,000, така што околу 15,000 од нив се ставени во затвор за злосторства поврзани со дрога. Во Малезија има над 250,000 регистрирани корисници на дрога2Чие, Киу Тинг и сор. „Злоупотреба на дрога, релапс и образование за превенција во Малезија: перспектива на универзитетските студенти преку пристап на мешани методи - PMC“. PubMed Central (PMC), 6 мај 2015 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4421936..

Ова зголемување и постојана евиденција за злоупотреба на супстанции и дрога во Малезија делумно се обвинуваат поради развојот на Малезија во помодерно општество3Норлиза, Ц., и сор. „[PDF] Преглед на истражување за злоупотреба на супстанции во Малезија. | Семантички научник“. [PDF] Преглед на истражување за злоупотреба на супстанции во Малезија. | Семантички научник, 1 Jan. 2019, www.semanticscholar.org/paper/A-review-of-substance-abuse-research-in-malaysia.-Norliza-Norni/5c8931e5c8aeaad9dcaf913307808ed07f744490.. Голем дел од истражувањата што беа завршени и програмите што беа создадени за да помогнат во ублажувањето на овие прашања беа создадени пред неколку децении и не ја привлекуваат сегашната популација.

Вообичаени дроги злоупотребени во Малезија

Најпопуларниот лек по избор во Малезија? Опијати4Роџлан Хасани, Ван Шакира и др. „Употреба на полисупстанција кај адолесцентите во Малезија: наоди од Националното истражување за здравје и морбидитет 2017 година“. Употреба на полисупстанци кај адолесцентите во Малезија: наоди од Националното истражување за здравје и морбидитет 2017 година | PLOS ONE, 21 јануари 2021 година, journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0245593.. Опиоидите редовно се користат во болниците во Малезија за да помогнат во ублажување на болката поврзана со процедури и сериозни здравствени состојби. Молекулите од овој лек патуваат низ вашиот крвоток и се прикачуваат на опиоидните рецептори - ефикасно ја маскираат болката и ја зголемуваат вашата способност за задоволство.

Тоа е она што ги прави привлечни, но ефектите што ги имаат врз широкиот опсег на корисници се сериозни. Кога правилно користите опиоиди за болка, како што е пропишано од лекар, тие можат да ја ублажат болката и да ве натераат да се чувствувате поспано - помагајќи ви да го надминете страдањето. Но, во големи, неточни и нелегални дози, тие можат да го направат истото до екстремен степен. Тие го забавуваат вашето срце и отчукувањата на дишењето - во некои случаи толку многу што лекот станува фатален. Тие се екстремно зависни и тешко се прекинуваат со употреба откако ќе започнете и ќе го искусите задоволството што доаѓа заедно со редовната употреба.

Канабисот е следната најпопуларна дрога во Малезија и во моментов сè уште е нелегална во земјата. Секоја количина поголема од 200 грама или седум унци се смета за прекршок за трговија со дрога. По канабисот се стимуланси базирани на амфетамин. Најчест е Adderall, лек кој се користи за лекување на АДХД. Амфетаминските стимуланси често ги препишуваат лекарите за АДХД и се релативно безбедни за таа употреба кога се користат и се администрираат правилно. Сепак, стимулансите често се продаваат и купуваат нелегално поради „високиот“ и „фокусот“ што можат да му го дадат на корисникот. Тие се исто така неверојатно зависни и нивните корисници често стануваат екстремно зависни, како што покажаа многу студии за злоупотреба на дрога во Малезија.

Тинејџерска злоупотреба на дрога Малезија

Адерал е лек кој вообичаено го користат студенти низ светот. Незаконски и законски. Некои ученици имаат нарушување на дефицитот на внимание и им треба помош да се фокусираат во училницата. Некои студенти ја добиваат дрогата нелегално поради „фокусот“ и „возењето“ што им го обезбедува. Честопати, Адерал може да му помогне на студентот да научи цела ноќ да се фокусира и да се фокусира, што често е привлечно. Сепак, нерегулираната употреба на лекот во комбинација со недостатокот на сон резултира со сериозни когнитивни и физички дефицити.

Студентски злоупотреба на дрога Малезија

Студентите од колеџ во Малезија користат дроги за да помогнат да се справат со училиштето и стресот што може да дојде заедно со него, но тие не се единствената популација која редовно ја користи дрогата и училиштето не е единственото сценарио што ги наведува граѓаните на Малезија на злоупотреба на дрога. Во други земји, вообичаените причини за злоупотреба на супстанции вклучуваат семејни сценарија. Односите со родителите, злоупотребата во домот и класот често се типични причини кои се наведени за предизвикување голема употреба на дрога во многу земји.

Тоа е случај и во Малезија, но разбирањето за употребата на дрога во оваа земја е дека тоа често е предизвикано од притисокот од врсниците и општеството. Студентите на колеџ може да се чувствуваат под притисок од врсниците да се забавуваат на колеџ или може да чувствуваат притисок да се претстават академски. Младите тинејџери може да чувствуваат притисок да учествуваат во друштвени собири каде што дрогата е често во центарот на вниманието. Возрасните можат да злоупотребат дрога поради која било комбинација од тие причини. Злоупотребата на дрога во Малезија често доаѓа од длабока желба да бидете прифатени во општеството или групата во која сакате да бидете дел. Ако дрогата е честа појава во групата или класата со која сте поврзани, постои притисок и да учествувате за да се вклопите со кого сакате.

Злоупотреба на дрога во Малезија

Злоупотребата на дрога во Малезија доаѓа со сите различни возрасти, локации и економски статуси. Просечната возраст да се започне со употреба на дрога или да се доживее супстанција за прв пат во Малезија? 13-15 години. Речиси 35% од студентите од трета година ги исполнуваат критериумите за нарушување на злоупотреба на дрога или супстанции. Често се вклучени и оние кои работат под висок стрес - вклучително и здравствените работници. Лекарите и медицинските сестри во Малезија не се ослободени од притисокот да се претстават добро и ќе користат лекови за да им помогнат да се справат.

Злоупотреба на дрога Третман во Малезија

Во Малезија, оние кои се идентификувани и регистрирани како корисници на дрога се испраќаат на двегодишни програми за рехабилитација и лекување5Там, Каи Лиан и др. „Образование за злоупотреба на дрога, релапс и превенција во Малезија: перспектива на универзитетските студенти преку пристап на мешани методи“. Злоупотреба на дрога, релапс и образование за превенција во Малезија: перспектива на универзитетските студенти преку пристап на мешани методи, www.researchgate.net/publication/274963414_Drug_Abuse_Relapse_and_Prevention_Education_in_Malaysia_Perspective_of_University_Students_Through_a_Mixed_Methods_Approach. Пристапено на 11 октомври 2022 година.. Ова е наложено со закон и ја чини владата значителна сума пари секоја година. Но, - поради големата потреба и големата употреба на супстанции, тој беше создаден и се одржуваше како начин да им помогне на граѓаните на земјата да го најдат својот пат од прашањата за кои можеби биле под притисок од врсниците или општествените очекувања.

Во моментов има образовни програми во училиштата кои помагаат да се ублажи дел од атрактивноста или употребата на дроги, и се покажа релативно успешно. Сепак, постарите тинејџери и млади луѓе предложија владата да ги спроведе овие образовни програми кога учениците ќе бидат малку постари. Тие тврдат дека овие образовни програми на учениците им се претставени на 9 или 10, што е неколку години пред да започне притисокот. Тие сметаат дека воведувањето на овие образовни програми за време или непосредно пред очекуваниот општествен притисок може да биде поефективно.

Малезиската влада е добро запознаена со прашањата кои се шират низ нивната земја и има имплементирано образовни и рехабилитациони програми за да им помогне на граѓаните да се справат со резултатите од злоупотребата на дрога или притисокот да почнат да користат дроги. Граѓаните веруваат дека додавањето на обука и образование за поддршка на семејството ќе помогне да се спречи понатамошна употреба и рецидиви кај тинејџерите и студентите.

Постојат голем број приватни центри за третман на злоупотреба на дрога во Малезија кои се добро воспоставени. Овие центри за третман на злоупотреба на дрога во Малезија третираат и се грижат за низа поединци и обезбедуваат поддршка за нивните семејства. Повеќето центри за третман на злоупотреба на дрога во Малезија се наоѓаат во главниот град на Малезија, Куала Лумпур.

Рехабилитации во Малезија

Малезија

 • 1
  Скорзели, Џејмс. „Проценка на ефективноста на програмите за едукација и рехабилитација за превенција од дрога во Малезија“. Проценка на ефективноста на програмите за едукација и рехабилитација за превенција од дрога во Малезија - ScienceDirect, 7 јуни 2002 година, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0740547288900487.
 • 2
  Чие, Киу Тинг и сор. „Злоупотреба на дрога, релапс и образование за превенција во Малезија: перспектива на универзитетските студенти преку пристап на мешани методи - PMC“. PubMed Central (PMC), 6 мај 2015 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4421936.
 • 3
  Норлиза, Ц., и сор. „[PDF] Преглед на истражување за злоупотреба на супстанции во Малезија. | Семантички научник“. [PDF] Преглед на истражување за злоупотреба на супстанции во Малезија. | Семантички научник, 1 Jan. 2019, www.semanticscholar.org/paper/A-review-of-substance-abuse-research-in-malaysia.-Norliza-Norni/5c8931e5c8aeaad9dcaf913307808ed07f744490.
 • 4
  Роџлан Хасани, Ван Шакира и др. „Употреба на полисупстанција кај адолесцентите во Малезија: наоди од Националното истражување за здравје и морбидитет 2017 година“. Употреба на полисупстанци кај адолесцентите во Малезија: наоди од Националното истражување за здравје и морбидитет 2017 година | PLOS ONE, 21 јануари 2021 година, journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0245593.
 • 5
  Там, Каи Лиан и др. „Образование за злоупотреба на дрога, релапс и превенција во Малезија: перспектива на универзитетските студенти преку пристап на мешани методи“. Злоупотреба на дрога, релапс и образование за превенција во Малезија: перспектива на универзитетските студенти преку пристап на мешани методи, www.researchgate.net/publication/274963414_Drug_Abuse_Relapse_and_Prevention_Education_in_Malaysia_Perspective_of_University_Students_Through_a_Mixed_Methods_Approach. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.