Разбирање и лекување на зависноста

автор: Филипа Голд  Уредник: Александар Бентли  Прегледано: Мајкл Пор

Зависноста

 

Кога ќе го слушнеме зборот зависност, често ни паѓаат на ум дрогата како алкохол, хероин и кокаин, но други супстанции како никотин, марихуана и лекови против болки на рецепт исто така можат да предизвикаат зависност. Однесувањата како што се коцкањето, видео игрите, сексот и трошењето исто така можат да предизвикаат зависност и тие се нарекуваат зависности од процесите.

 

Зависноста вклучува желба и губење на контрола со продолжување на употребата или активноста на супстанцијата, дури и ако тоа предизвикува штета. Ова може да вклучува проблеми со односите, работните места, училиштето, парите или вашето здравје.

 

Што предизвикува зависност

 

Зависноста е опишана како глобална хуманитарна криза. Тоа влијае на милиони луѓе ширум светот и е предмет на бројни медиумски прикажувања. Зависноста е потенцијално една од најстигматизираните состојби што постојат.

 

Зависноста не се должи на слабост или недостаток на волја. Наместо тоа, тоа вклучува промени во мозокот каде што милијарди нервни клетки (неврони) комуницираат преку серија сигнали и хемиски гласници. Онаму каде што пораките оставаат еден неврон, тие се прикачуваат на рецепторот на точката за примање11.Г. Џексон, Американско психолошко здружение, Американско психолошко здружение.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.apa.org/monitor/mar05/dopamine, како клуч што се вклопува во брава.

 

Во зависноста, овој процес на комуникација е нарушен. Се ослободуваат големи количини на мозочната хемикалија наречена допамин, што ги преплавува рецепторите и резултира со „високото“ што го доживуваат луѓето. За да го задржат чувството, тие ја земаат дрогата или постојано се вклучуваат во однесувањето.

 

На крајот, мозокот се менува и се прилагодува22.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Science of Addiction | Која е вистинската наука за зависноста?, Worlds Best Rehab.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab/science-of-addiction/, поттикнувајќи ги да бараат повеќе само за да го добијат истото чувство што се нарекува „толеранција“. Кога толеранцијата се зголемува или намалува, лесно е да се земе премногу супстанција или комбинација на супстанции. Ова го преплавува мозокот и го спречува да испраќа сигнали до остатокот од телото. Тоа е она што може да резултира со предозирање и сериозна болест, а често и смрт.

Млади луѓе и зависност

 

Младите се особено ранливи на зависност. Центарот за контрола на импулсите на нивниот мозок, познат како префронтален кортекс33.SV Siddiqui, Невропсихологија на префронталниот кортекс – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2738354/ не е целосно развиен, што ги прави посклони кон ризично однесување и употреба на супстанции кои можат да предизвикаат трајна штета на нивниот мозок во развој.

 

Ако мислите дека вашето дете можеби експериментира со супстанции, разговарајте со него за тоа. Родителите можат да помогнат со тоа што ќе ги научат своите деца поздрави начини за справување со животниот стрес. Запомнете, како и секоја друга болест како што се дијабетес или астма, зависноста може успешно да се лекува, па ако вие или некој што го познавате има проблем со зависност, разговарајте со вашиот лекар, професионалец за ментално здравје или специјалист за зависности.

Разбирање на зависноста

 

Научниците за прв пат почнаа сериозно да го проучуваат однесувањето кое предизвикува зависност уште во 1930-тите44.К. Ман, Д. Херман и А. Хајнц, СТО ГОДИНИ АЛКОХОЛИЗМ: Дваесеттиот ВЕК | Алкохол и алкохолизам | Oxford Academic, OUP Academic.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://academic.oup.com/alcalc/article/35/1/10/142396?login=false. Пред ова, нашироко се претпоставуваше дека луѓето со зависности на некој начин имаат морално недостатоци или немаат волја и ментална сила да ги надминат своите проблеми.

 

Иновативните техники за сликање на мозокот го револуционизираа нашето разбирање за тоа што се случува со мозокот на засегнатите луѓе. Сега можеме да видиме дека зависноста ја менува структурата на мозокот на начини кои можат да го сменат начинот на кој функционира и да обработуваат информации за да ги разбереме начините на кои тоа може да влијае на нивниот избор и однесување.

Награда за зависност и допамин

 

Длабоко во мозокот се наоѓа наградната и невронската патека која ги поврзува кластерите на неврони за различни области на високо организиран начин, исто така познат како мезолимбичен пат.55.C. Helbing, Улогата на мезолимбичниот допамински систем во формирањето на одговорите зависни од нивото на кислород во крвта во медијалниот префронтален/преден цингулатен кортекс при високофреквентна стимулација на перфорантната патека на стаорци – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5363663/.

 

Примарната функција на патеките за наградување е да ги зајакне групите на однесувања, па ако се потсетиме на еволутивните времиња, корисно беше да имаме механизам што нè наградува за однесувања корисни за преживување, работи како наоѓање храна или бегство од извор на опасност.

 

Примарната патека за награди ги „наградува“ дејствата што ги преземаме кои помагаат да останеме живи за да можеме да ја повториме следниот пат кога ќе се најдеме во слична ситуација. Патот на наградата го постигнува сето ова првенствено преку употреба на особено невротрансмитер наречен допамин, следејќи соодветно дејство.

 

Мал излив на допамин се ослободува од патеката за наградување. Ова предизвикува да почувствувате мал тресок на задоволство, кој делува како награда за одржување на себе во живот, поттикнувајќи ве да го повторите истото однесување во иднина.

 

Допаминските сигнали, исто така, делуваат на областите на мозокот вклучени во меморијата и движењето, што ни помага да изградиме сеќавања за она што е добро за преживување и го олеснува повторното повторување.

 

Допаминот се ослободува и кога ни се случуваат добри работи, наградувачките искуства како победа во игра или добивање комплимент на работа, испраќаат сигнали за ослободување на изливи на допамин, поиндиректно.

 

Ако земате лекови против болки, како опиоид, или пиете алкохол, одредени неврони во вашиот централен нервен систем работат на потиснување на чувствата на релаксација кои произлегуваат од тоа со скок на допамин. Овој скок на допамин го отвора патот и за зависности од дрога и за зависност од дрога, бидејќи секогаш кога се користат дејство или супстанции, како што се прекумерно коцкање, алкохол или дрога, системот на награди го преплавува целото коло со нивоа на допамин, до 10 пати повисоки од природна награда, во зависност од начинот на администрација66.А. Алкаро, Р. Хубер и Ј. Панксеп, Бихејвиорални функции на мезолимбичниот допаминергичен систем: афективна невроетолошка перспектива – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2238694/.

 

Ова може да се случи речиси моментално, при што ефектите траат многу подолго од природен стимул. Преголемата стимулација на природниот механизам за наградување на мозокот произведува интензивно еуфорични и пријатни сензации кои делуваат како силно мотивирани луѓе да бараат повеќе настани.

 

Разбирање на толеранцијата на зависност

 

Толеранцијата се јавува кога треба да искусите повеќе и повеќе супстанција или дејство за да го ослободите истото количество допамин. Ова го објаснува однесувањето на барање доминација што вообичаено се гледа при долгорочна зависност, бидејќи на крајот се засегнати области надвор од патеките за наградување. Овие други области вклучуваат мозочни региони вклучени во донесувањето одлуки, па дури и меморијата, почнуваат физички да се менуваат со додавање на неврони на некои области, а некои области изумираат77. HR Kranzler и TK Li, Што е зависност? – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860451/.

 

Целокупниот ефект е дека однесувањето на барање дрога и алкохол станува водено од навики, наместо од свесни мисли, речиси како рефлекс. Всушност, мозокот на таа личност стана киднапиран и концентриран на единствената цел да бара се повеќе и повеќе од супстанцијата што создава зависност, без оглед на цената.

Како некој станува зависник?

 

Не секој што пробува дрога ќе стане зависник, па зошто некои луѓе развиваат силни зависности, додека други не? Можеме да го поделиме одговорот на три главни причини; генетика, животна средина и развој.

 

Многу луѓе се опишуваат себеси како личности кои предизвикуваат зависност88.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Дали имам нарушување на личноста која предизвикува зависност? | Знаци на зависна личност, најдобра рехабилитација во светот; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab/addictive-personality-disorder/. Неодамнешното истражување сугерира дека до 75% од веројатноста за развој на зависност потекнува од вашата генетика, овие биолошки разлики може да го направат лицето повеќе или помалку ранливо на зависност и може да влијаат на јачината на сите симптоми на повлекување кои ќе се појават доколку се обидат да се откажат.

 

Дали сте родени со зависност?

 

Зависноста е сложена особина и најверојатно е под влијание на повеќе различни гени. Никој не е роден предодреден да развие зависност. Значи, што друго е на работа овде?

 

Социјалното опкружување игра значајна улога во повторното поврзување на вашиот систем за наградување. На пример, ако имате стабилна врска или одлично се снаоѓате на работа, ќе се чувствувате добро. Се смета дека луѓето кои немаат многу стимулација на нивните патеки за наградување преку социјалните средини или интеракции, имаат поголема веројатност да бараат зависнички активности како начин да ги стимулираат сопствените запоставени патишта за наградување.

 

Една студија покажа дека мајмуните пониски на социјалната хиерархија, кои не добивале толку многу социјални бенефиции, како што е чешлањето, имаат многу поголема веројатност сами да администрираат кокаин во лабораторија отколку мајмуните повисоки во социјалната скала.99.SS Negus, Брза проценка на изборот помеѓу кокаин и храна кај мајмуните резус: ефекти од манипулациите и третманите со животната средина со д-Амфетамин и флупентиксол – Невропсихофармакологија, Природа.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.nature.com/articles/1300096.

 

Младите полесно стануваат зависници

 

Зависноста може да се случи на која било возраст, но знаеме и дека колку порано во животот некој пробува дрога, толку е поголема веројатноста дека ќе развие зависност бидејќи мозокот не завршува со развојот до средината на 20-тите.

 

Една област од мозокот која продолжува да созрева за време на адолесценцијата е префронталниот кортекс, кој е дел од мозокот одговорен за расудување, држење на вашите емоции под контрола и донесување одлуки.

 

За жал, тоа значи дека адолесцентниот мозок е подготвен за преземање ризици и донесување лоши одлуки. Ова се протега на работи како што се пробување лекови или продолжување со нивно земање, поради што интервенцијата во оваа група е особено важна за да се спречат доживотни проблеми. Никој не избира како ќе реагира неговиот мозок, и не постои ниту еден фактор што одредува дали некоја личност ќе стане зависна или не, сепак, тоа е вистински проблем со кој се соочуваат милиони луѓе секој ден.

Зависност од дрога

 

Лекот се дефинира како секоја супстанција која има физиолошки ефект кога се внесува. Затоа, дрогите може да варираат од нешто толку вообичаено како аспирин или кофеин до алкохол и сите недозволени или халуциногени супстанци кои обично ми паѓаат на ум при секоја дискусија за дрога.

 

Во контекст на био-психологијата, феноменот на зависност од дрога е од значаен интерес. Што значи да се добие зависник од дрога? Како се случува ова? И како изгледа соодветната мозочна активност?

 

Што се случува кога земате дрога?

 

Лековите може да се внесат орално како пилула, да се инјектираат во крвотокот, да се вдишат во белите дробови или да се апсорбираат преку која било од надворешните мукозни мембрани на телото. На крајниот крај може да се пука во уво, во око и под ноктите.

 

Штом ќе влезе во телото и ќе се апсорбира во крвотокот, лекот ќе продолжи да го има својот посебен ефект додека не се метаболизира со ензими, кои во суштина ги сечат додека не можат повеќе да вршат никаква функција.

 

Физичка зависност

 

Физичката зависност може да се појави со широк спектар на супстанции. Неколку вообичаени се тутунот, алкохолот, кокаинот и опијатите. Со тутунот има многу соединенија кои се внесуваат и многу од нив се штетни за здравјето, но она што предизвикува зависност е никотинот. Ова делува на никотинските холинергични рецептори во мозокот. Тие обично реагираат на ацетилхолин. Но, никотинот е агонист и за овие рецептори. Ова предизвикува рецепторите да се отворат, дозволувајќи им на јоните да влезат, што на крајот резултира со ослободување на невротрансмитери како допамин, што генерира пријатна сензација.

 

Мозокот реагира преку невро адаптација, влијаејќи на местата за врзување на никотинот, кој предизвикува симптоми на повлекување, со што се воспоставува толеранција и зависност. Зависноста од никотин може да се појави многу брзо, дури и по само неколку недели редовна употреба.

 

Во алкохолните пијалоци, активниот агенс е етанол. Ова е во интеракција со мозокот на различни начини. Во церебралниот кортекс, бихејвиоралните инхибиторни центри се депресивни, што ја намалува инхибицијата на однесувањето и се забавува обработката на информациите, влијае на центарот на движење и рамнотежа во малиот мозок, како и на медулата, кои влијаат на дишењето и свеста.

 

Долготрајната изложеност на алкохол предизвикува невролошки промени, што резултира со толеранција, што потоа предизвикува возбудување на одредени невротрансмитерски системи, како и симптоми на повлекување во отсуство на лекот. Кокаинот од друга страна е стимуланс, што значи дека ја зголемува нервната активност. Дејствува така што го инхибира повторното навлегување на допамин од синаптичкиот простор, со што ги одржува нивните нивоа доста високи.

 

И конечно, опијатите како хероинот и морфинот се врзуваат за опиоидните рецептори кои вообичаено се врзуваат за ендогени невротрансмитери како ендорфините, така што имитираат вродени механизми за намалување на болката, предизвикувајќи еуфорија. Хероинот нашироко се смета за супстанца која создава најголема зависност за која знаеме.

 

Многу висок процент на корисници на дроги кои минуваат низ рехабилитација и целосно се ослободуваат од физичката зависност, сепак ќе релапсираат и ќе се вратат на дрогата, што илустрира дека желбата за пријатни физички својства на дрогата е огромен фактор кај зависноста.

Како зависноста од дрога и алкохол влијае на мозокот

 

При долготрајна злоупотреба на алкохол и дрога, мозокот физички се менува, се намалува и ја губи својата способност да обработува информации. Тоа е затоа што долготрајната зависност од алкохол и дрога оштетила дел од мозокот наречен лимбички систем, кој поддржува различни функции, вклучително однесување со емоции, мотивација и долгорочна меморија.1010.Б. Добс, Лимбичкиот систем – Институт за мозок во Квинсленд – Универзитет во Квинсленд, Лимбичкиот систем – Институт за мозок во Квинсленд – Универзитет во Квинсленд.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://qbi.uq.edu.au/brain/brain-anatomy/limbic-system.

 

Ефекти на зависноста врз лимбичкиот систем

 

Кога некој пие или се дрогира, лимбичкиот систем испушта допамин, супстанцијата што прави да се чувствуваме добро. Со продолжена злоупотреба, мозокот престанува да произведува толку многу допамин како порано. Како резултат на тоа, системот за наградување на мозокот добива многу малку информации, а личноста тешко може да доживее задоволство од секаков вид. Затоа, многумина кои злоупотребуваат дрога и алкохол повеќе не се заинтересирани за работите што порано им носеле радост.

 

Ефекти на фронталниот лобус

 

Страда и фронталниот лобус на мозокот, тој се собира и ја губи способноста да функционира правилно. Овој дел од мозокот ги регулира одлуките, изборите и способноста да се знае разликата помеѓу правилното и погрешното. Кога фронталниот лобус не работи како што треба, не можете да го контролирате импулсот да пиете или да земате дрога.

 

Амигдалата

 

Амигдалата е контролирана од фронталниот лобус и е емоционален центар на мозокот. Без соодветна контрола од фронталниот лобус, амигдалата станува премногу чувствителна на стрес. Во оваа состојба, некој може да има екстремни промени во расположението и да остане заробен во состојба на паника и грижа. Поради ова, многу зависници и алкохоличари постојано се плашат и ретко се чувствуваат безбедно.

 

Ефекти на зависноста врз клеточната структура на мозокот

 

На клеточната структура на мозокот влијае и обилно пиење и употреба на дрога. Сивите клетки го контролираат размислувањето и чувството, додека белите клетки обезбедуваат врска и комуникација помеѓу сивите клетки. Тие се како мрежни кабли, кои пренесуваат информации од една сива ќелија во друга.

 

Постојаната употреба на дрога и алкохол ги убива белите клетки во мозокот. Ова ги прекинува комуникациските патишта, така што информациите не се пренесуваат правилно. Мозокот може да ги пренасочи овие комуникациски патишта користејќи ги преостанатите клетки, но бара апстиненција и време за тоа да се случи.

 

Исцелување на мозокот од зависност

 

Овие негативни ефекти кои дрогата и алкохолот ги имаат врз мозокот се застрашувачки. Но, има добри вести. Ако некој може целосно да престане да пие и да зема лекови, мозокот почнува да заздравува, когнитивната функција и намалувањето на мозокот може да се сменат, нови патишта во мозокот може да се фалсификуваат и лицето може да се врати на нормалната мозочна функција. Ако некој може да научи да живее без дрога или алкохол, постои надеж за целосно физичко закрепнување.

Третман на зависност

 

Дали зависноста може успешно да се лекува?

Да, зависноста е состојба која може да се лекува. Истражувањето на науката за зависност и третман на нарушувања на употребата на супстанции резултираше со создавање на пристапи засновани на истражување кои им помагаат на луѓето да престанат да користат дроги и да продолжат со продуктивниот живот, состојба позната како закрепнување.

 

Дали зависноста се лекува?

Третманот за зависност од дрога, како третман за други хронични нарушувања, како што се срцеви заболувања или астма, ретко е лек, иако зависноста може успешно да се контролира. Третманот им овозможува на луѓето да ја вратат контролата врз нивните животи со спротивставување на деструктивните ефекти на зависноста врз нивниот мозок и однесување.

 

Дали релапсот на употреба на дрога е знак дека третманот не успеал?

 

Не. Бидејќи зависноста е континуирана, релапсот или враќањето на употребата на дрога по обидот за прекин може да биде дел од процесот за некои луѓе. Стапките на релапс на лекови се споредливи со оние за други хронични медицински болести и луѓето имаат поголема веројатност да релапсираат ако не се придржуваат до нивниот план за медицински третман.

 

Иако релапсот е вообичаен дел од процесот на закрепнување, тој може да биде исклучително опасен, па дури и фатален. Ако некое лице ја конзумирало истата количина од лекот како и пред да престане, постои ризик од предозирање бидејќи неговото тело повеќе не е приспособено на претходното ниво на изложеност на дрога.

 • 1
  1.Г. Џексон, Американско психолошко здружение, Американско психолошко здружение.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.apa.org/monitor/mar05/dopamine
 • 2
  2.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Science of Addiction | Која е вистинската наука за зависноста?, Worlds Best Rehab.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab/science-of-addiction/
 • 3
  3.SV Siddiqui, Невропсихологија на префронталниот кортекс – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2738354/
 • 4
  4.К. Ман, Д. Херман и А. Хајнц, СТО ГОДИНИ АЛКОХОЛИЗМ: Дваесеттиот ВЕК | Алкохол и алкохолизам | Oxford Academic, OUP Academic.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://academic.oup.com/alcalc/article/35/1/10/142396?login=false
 • 5
  5.C. Helbing, Улогата на мезолимбичниот допамински систем во формирањето на одговорите зависни од нивото на кислород во крвта во медијалниот префронтален/преден цингулатен кортекс при високофреквентна стимулација на перфорантната патека на стаорци – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5363663/
 • 6
  6.А. Алкаро, Р. Хубер и Ј. Панксеп, Бихејвиорални функции на мезолимбичниот допаминергичен систем: афективна невроетолошка перспектива – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2238694/
 • 7
  7. HR Kranzler и TK Li, Што е зависност? – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860451/
 • 8
  8.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Дали имам нарушување на личноста која предизвикува зависност? | Знаци на зависна личност, најдобра рехабилитација во светот; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab/addictive-personality-disorder/
 • 9
  9.SS Negus, Брза проценка на изборот помеѓу кокаин и храна кај мајмуните резус: ефекти од манипулациите и третманите со животната средина со д-Амфетамин и флупентиксол – Невропсихофармакологија, Природа.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.nature.com/articles/1300096
 • 10
  10.Б. Добс, Лимбичкиот систем – Институт за мозок во Квинсленд – Универзитет во Квинсленд, Лимбичкиот систем – Институт за мозок во Квинсленд – Универзитет во Квинсленд.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://qbi.uq.edu.au/brain/brain-anatomy/limbic-system

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.