Разбирање на зависноста од Xanax

Напишано од Пин Нг д-р

Изменето од Филипа Голд

разгледани од страна на Мајкл Пор, д-р

Што е Xanax и дали предизвикува зависност?

 

На десетици милиони луѓе секоја година им се препишува Xanax. Бројот на рецепти покажува колку е ефикасен лекот може да биде за лица кои страдаат од анксиозност. Сепак, Xanax е лек на рецепт кој се злоупотребува. Некои поединци кои земаат Xanax го користат на рекреативен начин, едноставно за да „го искористат предноста на денот“.

 

Лекарите во Соединети Држави Во последните 30 години е познато дека им дава рецепти на лекот на поединци кои тврдат дека имаат анксиозност. Многу од овие луѓе ги злоупотребиле лековите на рецепт, верувајќи дека се побезбедни од алкохолот и уличните дроги.

 

Генеричка форма на Xanax, позната како алпразолам, првично беше лансирана во 1981 година од компанијата Upjohn. Лекот прво беше одобрен за лекување на панично растројство и последователно, Апџон стана дел од фармацевтскиот гигант Pfizer.

 

Валиум стана еден од најпопуларните лекови на рецепт во САД во 1970-тите и алпразолам брзо влезе на пазарот по тој лек. Валиум не се користел за лекување панични напади а креаторите на алпразолам ја искористија можноста да ја пополнат празнината. Алпразолам беше одобрен во САД во октомври 1981 година. Девет години подоцна, Управата за храна и лекови одобри алпразолам за лекување на панично растројство.

 

Американската медицинска установа е виновна што подели Xanax како бонбони. Докторите напишаа 47 милиони рецепти само за Xanax во 2019 година. Тој е најпопуларниот и најчесто препишуван психијатриски лек во земјата.

 

Дали Xanax предизвикува зависност?

 

Xanax е високо зависност на пациентите без оглед на правилното користење. Лекот е а бензодијазепин лекови и има брзо дејство кога се консумира од пациентите. Тоа може значително да го промени мозокот за само краток временски период. Xanax се смета за еден од најпознатите лекови кои предизвикуваат зависност во семејството на бензодиазепини. Долготрајната употреба и злоупотреба на дрогата овозможува луѓето да станат зависни од неа.

 

Иако рекреативците и поединците кои едноставно сакаат да „да ја тргнат предноста“ злоупотребуваат Xanax, тој почесто се злоупотребува од луѓе со анксиозни нарушувања. Овие лица едноставно го користат лекот во обид да ги решат проблемите со нивната анксиозност.

 

Xanax е толку моќен и моќен што неговата употреба може да доведе до зависност дури и ако се зема на медицински начин. Првиот знак на зависност што корисниците ќе го забележат е толеранцијата кон лекот. Како и другите лекови, моќта на Xanax престанува да работи без разлика дали се зема како што е пропишано или рекреативно.

 

Заболените од анксиозност ќе доживеат симптоми уште еднаш и веруваат дека единствениот начин да се намалат е да земаат поголеми дози на Xanax. Мозокот станува позависен од Xanax, создавајќи зависност и зависност.

 

Зависноста од Xanax создава желба за дрога. Тоа е ментална зависност што го спречува корисникот да се оддалечи од дрогата додека не ја конзумира уште еднаш. Поединците треба да се воздржат од откажување од ладна мисирка и да побараат стручна медицинска помош за да ја прекинат нивната зависност од Xanax. Откажувањето од Xanax е неверојатно тешко поради контролата што ја има на умот на една личност.

 

Повлекувањето од зависноста од Xanax може да биде стресно и експлозивно. Тоа може многу да влијае на умот бидејќи мозокот станува зависен од лекот. Поединци може да доживеат периоди на несоница, депресија, параноја и раздразливост. Медицинската детоксикација им овозможува на медицинските професионалци да ги третираат повеќето симптоми на Повлекување на Xanax.

 

До 44% од Корисниците на бензодиазепини стануваат зависни и зависни од дрогата што ја земаат, според Journal of Addictive Behaviors. Поединци може да доживеат зависност поради психолошки фактори и тие можат да влијаат на луѓето да продолжат да ја користат дрогата.

Американската медицинска установа е виновна што подели Xanax како бонбони. Лекарите напишале над 47 милиони рецепти за Xanax само во 2019 година. Тој е најпопуларниот и најчесто препишуван психијатриски лек во земјата.

Дали Xanax предизвикува физичка зависност?

 

Xanax има силен ефект врз умот и корисниците се борат да ги запрат мислите за лекот. Физичката зависност од Xanax е можна и за поединци кои злоупотребуваат Xanax. Физички симптоми на повлекување се јавуваат и кога поединците престануваат да користат Xanax.

 

Некои од најчестите симптоми на повлекување од зависноста од Xanax вклучуваат:

 

 • Заматен вид
 • Континуирано потење
 • Конвулзии/тресење
 • Повраќање
 • Гадење
 • Главоболки

 

Како што телото на една личност се навикнува на дрогата, физичката зависност од Xanax се развива и станува поочигледна. Недостатокот на Xanax во телото може да предизвика лицето да чувствува болка и болка. Колку повеќе телото го преработува лекот, толку посериозни се физичките симптоми.

 

Поединци често се обидуваат да детоксификација без медицинска помош. Ова може да испрати многу луѓе во собата за итни случаи бидејќи не можат да се справат со интензивните симптоми на повлекување. Лековите без рецепт може да се користат за лекување на некои симптоми, но не за сите. Се претпочита детоксикација под медицински надзор или во болнички услови или кај специјалист Установа за рехабилитација Xanax.

Xanax е толку моќен и моќен што неговата употреба може да доведе до зависност дури и ако се зема на медицински начин. Првиот знак на зависност што корисниците ќе го забележат е толеранцијата кон лекот. Како и другите лекови, моќта на Xanax престанува да работи без разлика дали се зема како што е пропишано или рекреативно.

Дали сум зависник од Xanax?

 

Зависноста од Xanax е како и секое друго искуство на зависност од поединци. Не е важно каква е супстанцијата, постојат некои звучни знаци на зависност кои се јасни за сите дроги. Овие знаци вклучуваат:

 

 • Употребата на Xanax се јавува кога се појавуваат симптоми на повлекување
 • Толеранцијата предизвикува да се земаат повисоки дози
 • Избегнувајте семејни, пријатели и социјални настани за да го земате лекот
 • Загрижени за снабдувањето со Xanax
 • Постојано размислувајте за следниот пат да земете Xanax
 • Продолжена употреба иако расте конфликтот поради земање Xanax
 • Неможност да се контролира колку се користи
 • Неможност да се контролира колку често се користи Xanax

 

Повлекување Xanax

 

Како депресив на централниот нервен систем, Xanax се користи за забавување на протокот на крв во мозокот и ослободување на невротрансмитери како што се серотонин и допамин за да се минимизира анксиозноста, стресот и паниката. Унапредувањето на ефектите од долготрајната употреба на Xanax треба да се направи полека и под медицински надзор. Нападите се добро документирани при повлекувањето на Xanax и може да бидат фатални, како што е документирано од страна на Американска академија на невролошки хирурзи

 

Како може да се лекува зависноста од Xanax?

 

Третманот со Xanax мора да ги запре менталните желби и физичките принуди што поединците ги имаат да го земаат лекот. Медицинската детоксикација може да им помогне на поединците да се спротивстават на физичката принуда што ја имаат да го земаат лекот. Детоксикацијата ќе ги одвикне корисниците од Xanax и може да се препишат други лекови кои ќе помогнат во процесот.

 

Когнитивна Бихејвиорална терапија (КБТ) потоа се користи за борба против менталната зависност. CBT е систем на советување што ја разгледува употребата на Xanax од страна на корисникот. Терапијата им овозможува на корисниците да создадат поздрав, попозитивен начин да го живеат својот живот.

 

На корисниците им се даваат и вештини за да се справат со желбата да се вратат во деструктивниот свет на злоупотребата на Xanax. Установите за болничко лекување им овозможуваат на корисниците на Xanax да ја добијат потребната помош од обучени професионалци и преку медицинска детоксикација и терапија.

Разбирање на зависноста

Зависност: Непријатната вистина

Центар за зависности

Центар за зависности

Зависност од хероин

Зависност од хероин - знаци, симптоми, опасности и третман

Зависност од фентанил

Зависност од фентанил

Зависност од Викодин

Разбирање на зависноста од Викодин

Зависност од OxyContin

Зависност од оксиконтин

Зависност од тразодон

Зависност од тразодон

Зависност од кодеин

Зависност од кодеин

Зависност од кокаин

Зависност од кокаин - знаци, симптоми, опасности и третман

Вкрстена зависност

Вкрстена зависност - скриена опасност од закрепнување од зависност

Зависност од Вивитрол

Зависност од Вивитрол

Зависност од пропофол

Зависност и злоупотреба од пропофол

Зависност од габапентин

Зависност од габапентин

Зависност од Wellbutrin

шмркање Wellbutrin

Зависност од декседрин

Зависност и третман од декседрин

Зависност од антидепресиви

Зависност од антидепресиви

Зависност од Адерал

Долгорочни ефекти на Adderall

ДНК тест за зависност

ДНК тест за зависност

Зависност од рум

Зависност од рум

коцкање цигара

Лудопатија

Зависност од адреналин

Зависност од адреналин

Зависност од алкохол

Дефиниција за алкохоличар

Наука за зависности

Разбирање на науката за зависноста

Зависност од плевел

Како да престанете да пушите трева

Зависност од шеќер

Зависност од шеќер - Дали сум зависен од шеќер?

Храна што треба да се избегнува пред тест за дрога

Храна што треба да се избегнува пред тест за дрога

Розова зависност од дрога

Розова дрога

Уметничка терапија за зависност

Разбирање на уметничка терапија за зависност

Зависност од лажење

Зависност од лажење

Колку долго остануваат лековите во вашиот систем?

Колку долго остануваат лековите во вашиот систем

Филмови за зависноста

Филмови за зависноста

Зависник од пари

Зависник од пари

Зависност од шопинг

Зависност од шопинг

Разбирање на зависноста од пукнатини и третман

Последно ажурирање: 11 март 2022 година

Зависност од Xanax

Xanax е широко препишан и високо ефикасен лек кој се користи за лекување на анксиозност. Различни анксиозни нарушувања може да се третираат со употреба на Xanax, вклучително и анксиозност предизвикана од депресија. Лекарите им препишале Xanax на пациентите за лекување на панични нарушувања, страв од ситуации и дестинации, срам и беспомошност.

Општо име

Алпразолам

Брендови за Алпразолам

Ксанакс, Ксанор, Ниравам

Улични имиња

Xannies или Zannies, Handlebars, Bars, Blue Footballs, Ladders

Зависноста од Xanax во вестите

И покрај предупредувањата од експертите, постарите луѓе користат повеќе лекови против анксиозност и спиење, што ги става на ризик од сериозни несакани ефекти, па дури и предозирање…[Кликнете за да прочитате повеќе]

Лековите против анксиозност - често посмртоносни од опиоидите - ја поттикнуваат следната криза со дрога во САД…[Кликнете за да прочитате повеќе]

Бензодиазепините, или „бензос“, се класа на лекови кои вообичаено се препишуваат за лекување на состојби како анксиозност и несоница. Дури и ако не го препознавате терминот, голема е веројатноста дека сте запознаени со имињата на брендовите што спаѓаат во оваа категорија лекови како што се Xanax, Ativan, Valium и Klonopin…[Кликнете за да прочитате повеќе]

Xanax работи со зголемување на ефектите на мозочната хемикалија наречена ГАБА, која промовира смиреност и создава чувство на опуштеност. Лекот го намалува нивото на возбуда во мозокот за лекување на анксиозност и панични нарушувања...[Кликнете за да прочитате повеќе]

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.