Зависност од шеќер

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Разбирање на зависноста од шеќер

 

Малку шеќер не е штетно за повеќето луѓе, но за жал, малку шеќер не е она што го консумираат повеќето поединци. Мнозинството луѓе јадат повеќе шеќер отколку што е препорачано, а премногу може да влијае негативно на нечие здравје.

 

Шеќерот го поттикнува нашиот мозок и честопати се гледа како награда11.DA Wiss, N. Avena и P. Rada, Frontiers | Зависност од шеќер: од еволуција до револуција, граници.; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2018.00545/full. Ова го прави нашиот мозок да сака повеќе шеќер и луѓето почнуваат да копнеат по него. Колку повеќе шеќер јадете, толку повеќе вашиот мозок верува дека го наградувате. Ова е навика која тешко се прекинува и може да доведе до зависност.

 

Исто како и конзумирањето премногу алкохол или употреба на дрога, злоупотребата на шеќер може да доведе до зависност што влијае на здравјето и благосостојбата. Иако некои луѓе се потсмеваат на тоа што шеќерот предизвикува зависност, фактот дека преку 70 милиони Американци се дебели, ги наведува многу експерти за исхрана да сметаат дека шеќерот е еден од најголемите проблеми со зависноста денес.

 

Истражувањето на Американците и потрошувачката на шеќер покажа дека три четвртини од земјата јадат премногу од слаткиот прав. Многу од овие луѓе би биле класифицирани како кои имаат зависност од шеќер. Шеќерот доаѓа во многу од храната што се јаде денес. Од крофни до ледено кафе до сода, шеќерот е насекаде околу нас. Во најголем дел, шеќерот може да биде тешко да се избегне.

 

Зависници од шеќер

 

Шеќерот нуди краткорочно високо ниво, слично како дрога, и обезбедува кратко засилување на енергијата. Допаминот се ослободува кога се консумира шеќер, што предизвикува поединците да уживаат во јадењето храна што ја содржи супстанцијата.

 

Додека високото произведено од шеќерот е краткорочно, физичките ефекти врз телото се долготрајни. Дијабетесот и дебелината се два од ефектите што го менуваат животот произведени од шеќерот. И двете можат да бидат штетни за нашето целокупно здравје што резултира со болест и прерана смрт.

 

Луѓето кои доживуваат стрес, промени во расположението и анксиозност се изложени на ризик од зависност од шеќер22.Ј. Фатима, Повлекување шеќер и диференцијално засилување на перформансите со ниска стапка (DRL) кај стаорци – ScienceDirect, Повлекување шеќер и диференцијално зајакнување на перформансите со ниска стапка (DRL) кај стаорци – ScienceDirect.; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938414006167. Поради принудата што се создава со јадење или потреба од шеќер, поединците можат да се најдат себеси во потрага по шеќер во текот на денот. Зависноста од шеќер е зависност од однесувањето што го менува начинот на кој размислуваме и дејствуваме.

Знаци на зависност од шеќер

 

Тешко е да се скрие зависноста од шеќер. Додека злоупотребата на дрога и алкохол може да се сокрие од очигледен поглед, истото не може да се каже и за консумирањето шеќер. Зошто е тешко да се скрие зависноста од шеќер? Наједноставната причина што е тешко да се скрие е тежината што ја добиваат оние кои консумираат слатка храна и пијалоци.

 

Поединците кои консумираат големи количини на слатки супстанции често се со прекумерна тежина. Може да видите и поединци кои консумираат високо ниво на храна и пијалоци исполнети со шеќер со свои очи. Тие често веруваат дека нема ништо лошо во јадењето на овие артикли, па не го кријте тоа од другите.

 

Покрај тоа, поединците можат постојано да консумираат храна поради повеќе причини, вклучително и досада или да се чувствуваат будни. По консумирањето шеќер може да ги натера да почувствуваат несреќа. Кога некое лице е зависно од шеќер, може да посегне по храна полна со шеќер за да ја подобри својата раздразливост, да ги подигне ниските емоционални нивоа или да го подобри своето расположение. Колку повеќе шеќер еден човек консумира за да ги поправи овие проблеми, толку е поголема веројатноста да стане зависник.

 

Ефекти од зависност од шеќер

 

Шеќерот не е лош за вас ако се јаде умерено. Тоа е природна супстанција која може да донесе неколку - доколку ги има - лоши ефекти ако се јаде одговорно. За жал, тоа е супстанца која не се јаде многу одговорно во денешно време. Кога се јаде во големи количини, доведува до зголемување на телесната тежина поради бројот на калории содржани во слатката храна.

 

Зголемувањето на телесната тежина потоа се претвора во дебелина и може да се развие дијабетес. Дури и ако дијабетесот не е резултат на зголемување на телесната тежина, може да се развијат срцеви проблеми и оптоварувањето на зглобовите на телото може да предизвика доживотно оштетување.

 

Огромното мнозинство на шеќер што го консумираат луѓето доаѓа од безалкохолни пијалоци, конзерванси за храна и шеќер. Меѓутоа, други производи кои често се консумираат исто така го содржат. Спортските пијалоци, овошните сокови, колачињата, колачите, чоколадото, па дури и лебот, содржат различни количества шеќер што може да предизвикаат зависност и зголемување на телесната тежина.

 

Зависноста од шеќер може да се запре со промена на вашата исхрана. Ако сфатите дека сте зависни од шеќер, тогаш користењето на самоконтрола за да избегнете слатка храна е начин да ја елиминирате зависноста од него. Сепак, прекинувањето на потрошувачката на шеќер од ладна мисирка може да биде тешко, особено ако имате истовремени нарушувања на менталното здравје. Поединците со истовремени нарушувања на менталното здравје можат да најдат помош од здравствените практичари и да ја исфрлат својата зависност од шеќер засекогаш.

 

Третман на зависност од шеќер

 

Хипноза за додавање шеќер

 

Ако се борите со зависност од шеќер или желба за шеќер, Хипнозата може да ви помогне. Хипнозата за зависност од шеќер директно ги таргетира моделите на несвесно однесување во вашиот мозок.

 

Сесиите за хипноза или зависност од шеќер може да бидат доставени лично од хипнотерапевт, или едноставно можете да слушате снимена хипноза за аудио снимка за зависност од шеќер. Многу луѓе сакаат да ја додадат хипнозата како алатка за борба против нивните проблеми со шеќерот поради едноставниот и попасивен пристап што го нуди хипнозата.

 

Пораките во рамките на говорната сесија или снимање работат на вашиот потсвесен ум менувајќи ги вашите мисли и верувања за шеќерот во вашиот живот и создавајќи нов природен образец на размислување што ќе ве наведе да изберете поздрави опции за храна, да ја намалите желбата за слатка храна и Дали во некои случаи сте почнале да се движите кон тоа да не уживате ни во вкусот што шеќерот го носи на храната.

 

Програма од 12 чекори за зависност од шеќер

 

Истите принципи од дванаесет чекори кои можат да им помогнат на поединците да се опорават од зависноста од алкохол и дрога може да им помогнат на луѓето да се опорават од зависноста од шеќер. Луѓето зависни од шеќер се однесуваат како другите зависници: продолжуваат да јадат големи количини шеќер и покрај очигледните негативни последици и не успеваат да се откажат само преку волја.

 

Поединците кои ја користат програмата од 12 чекори за зависност од шеќер се соочуваат со нивниот неуспех да управуваат со шеќерот поставувајќи клучни прашања како што се:

 

 • Колку пати навистина сум се обидел да се откажам или да го намалам внесот на шеќер и не успеав?
 • Дали излегов во чудни часови за да купам шеќерни грицки или бонбони?

 

Поединците кои успешно ги користат принципите на програмата од 12 чекори за зависност од шеќер се отвораат кон извор на помош надвор од нас. За некои зависници од шеќер, Вишата сила е духовна, а за други тоа може да биде пријатели, семејство или група за поддршка на зависност од шеќер.

 

Дванаесетте чекори за зависност од шеќер вклучуваат преземање личен инвентар за да се увидат последиците што зависноста од шеќер ги има во нивните животи, како што се:

 

 • промени во расположението кои ги погодуваат другите членови на семејството
 • зголемување на телесната тежина и чувство на грдотија
 • несоница
 • желба за бонбони
 • чувство на безнадежност

 

Откажете го шеќерот еден ден во исто време

 

„Еден ден во исто време“. е слоганот на програмите од дванаесет чекори и програмата од 12 чекори за зависност од шеќер треба да го фокусира закрепнувањето во 24-часовни сегменти кои го прават закрепнувањето од зависноста од шеќер податливо и достижно.

 

Етерично масло за зависност од шеќер

 

Употребата на етерични масла во процесот на лекување на зависност од шеќер е донекаде контроверзна. И покрај тоа што не постои научен доказ за да се тврди дека есенцијалните масла помагаат во ефикасно лекување на зависноста од шеќер, многу луѓе велат дека есенцијалните масла апсолутно направиле разлика за нив лично со менување на нивната зависност од шеќер и олеснување на желбите.

 

Етеричните масла за кои луѓето пријавиле им помогнале во лекувањето на зависноста од шеќер

 

 • Маслото од копар за зависност од шеќер – суперѕвезда во борбата против желбите за шеќер и го стимулира центарот за ситост на мозокот, така што ќе почувствувате дека имате доволно шеќер и немате потреба од повеќе. Тоа ви помага да ја зголемите желбата за шеќер.
 • Маслото од анасон – помага во рамнотежата на нивото на шеќер во крвта и помага во потиснување на апетитот, така што помага да се отстрани попладневната потреба од шеќер во текот на денот и го намалува чувството на општ глад што вашиот ум може да го помеша со барање или изговор да јадете шеќер.
 • Окотеа масло – помага да се стабилизира нивото на шеќер во крвта и да се промовира чувството на ситост, повторно со стабилен шеќер во крвта, вашиот ум не притиска толку многу мисли за потребата од малку дополнителен шеќер за да ја зголеми вашата енергија и функцијата на умот.

 

Акупунктура за зависност од шеќер

 

Во кинеската медицина постојат пет основни вкусови кои се горчливи, кисели, лути, солени и слатки. Прекумерната желба за слатка храна и солена храна доведува до многу здравствени проблеми, вклучувајќи ја и нејзината улога во зависноста од шеќер33.ML Westwater, PC Fletcher и H. Ziauddeen, Зависност од шеќер: состојбата на науката – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174153/.

 

Потоа, третирајќи ја желбата за шеќер со акупунктура, лекарот генерално ќе ги таргетира точките што ја третираат слезината.

 

Теоријата на кинеската медицина вели дека слаткиот вкус е неопходен за зајакнување и балансирање на органот на слезината, но ако некој невообичаено го посакува слаткиот вкус, тоа значи дека неговата енергија на слезината е слаба и треба да се зајакне.

 

Слезината, во кинеската медицина, е одговорна за претворање на храната што ја јадете во енергија. Кога слезината не функционира правилно, тоа доведува до тоа храната наместо енергија да се претвори во маснотии, поради што се чувствувате уморни. Понекогаш доведува до циклус на јадење, чувство на замор и потоа конзумирање на повеќе слатка храна за да се добие енергија, што повторно не функционира и само ве остава повторно уморни.

 

Многу луѓе вклучуваат акупунктура во нивниот третман за зависност од шеќер, а консултацијата со акупунктурист кој знае за проблемите со шеќерот може да работи за вас.

 

Диета за зависност од шеќер

 

Постојат многу фактори околу исхраната кои можат да помогнат во лекувањето на вашата зависност од шеќер. Диетата не е единствено решение за сите. Нема специфична храна која делува за секого. Станува збор за промена на вашата исхрана заедно со третманите за зависност од цврст шеќер и лековите за поддршка на вашата работа за отстранување на шеќерот како проблем во вашиот живот.

 

Општите упатства кои го поддржуваат третманот за зависност од шеќер вклучуваат:

 

 • Јадење протеини – бидејќи на храната со висока содржина на протеини е потребно подолго време да се вари и да се чувствувате сити подолго време. Протеините го одржуваат шеќерот во крвта постабилен. Така, тоа е одличен почеток кога барате диета за поддршка на вашата зависност од шеќер. Ова не е за промовирање на екстремно висока протеинска диета, туку само за да бидете сигурни дека јадете доволно протеини и дека имате малку протеини во секој оброк. Јајца, ореви, месо, грав, обичен јогурт се одличен избор. Изберете што ви одговара.

 

 • Овошје за сладост – кога сакате нешто слатко обидете се да изберете овошје или посладок зеленчук наместо рафинирани јаглехидрати и шеќер. Идејата е полека да го намалите интензитетот на ударот на шеќерот и да ги промените вашите пупки за вкус за да почувствувате дека шеќерот е премногу сладок за нив. Ова бара време и е нешто кон што треба да работите во вашето патување.

 

 • Пијте доволно вода. Некои желби произлегуваат од тоа што се малку дехидрирани. Избегнувајте го ова само со тоа што ќе бидете сигурни дека имате доволно вода на дневна основа.

 

Додатоци за зависност од шеќер

 

Бидејќи вашето тело минува низ хемиските промени за намалување на зависноста од шеќер, додатоците понекогаш можат да го поддржат вашето тело и ум во процесот, помагајќи да се ослободите од стресот и анксиозноста. Со додатоците, тие се комплементарни со третманот што го примате и треба да погледнете што ви помага лично.

 

Овие додатоци се користат за лекување на зависност од шеќер

 

 1. Хром.
 2. Глутамин.
 3. Липаза.
 4. Витамини Б.
 5. Ко Q10.
 6. Рибино масло.

 

Покрај горенаведените, нерамнотежата или недостигот на нерамнотежа на калциум, цинк, хром и магнезиум може да се манифестираат како желба за шеќер. Можно е вашето тело да ги покажува овие недостатоци како желба за шеќер.

 

Документарен филм за зависност од шеќер

 

Знаете дека прашањето за зависноста од шеќер влезе во современата свест кога филм за зависност од шеќер ќе се појави на екранот и ќе стане вирално споделен.

 

Имањето филм за зависност од шеќер бесплатно достапен на главните ТВ-стриминг услуги го носи проблемот директно во дневните соби во светот. Сега се снимени неколку филмови и документарни филмови за шеќерот, зависноста на светот од него, корпоративните и политичките сили зад „големиот шеќер“ и здравствените последици од него.

 

8 документарни филмови за зависност од шеќер

 

 1. Тајните на шеќерот - Петтиот имот
 2. Шеќер: Горчливата вистина
 3. Шеќер обложена
 4. Шеќер Раш на Џејми Оливер
 5. Несреќа на шеќер
 6. Вистината за шеќерот
 7. Наситен
 8. Тој филм за шеќер

 

Има многу повеќе и нови кои излегуваат на екраните на секои неколку месеци. Ако имате зависност од шеќер, не сте сами. Некои од овие филмови водат до промени во законодавството и градење база на следбеници за да помогнат во намалувањето на зависноста на светот од шеќер и да им помогнат на оние со зависност од шеќер да ја разберат ситуацијата и начините да добијат помош за себе и за нивните семејства.

 

Подемот на зависноста од шеќер кај децата, како и врските помеѓу прашањата како што е зависноста од адхд шеќер, наведуваат многумина да ги принудат владите да ја решат зависноста од детски шеќер.

 

Напредокот што е забележан во борбата против зависноста од шеќер кај децата вклучува:

 

 1. Пробните забрани за слатка храна се рекламираат на детските телевизиски слотови
 2. Преместување на зашеќерените производи надвор од контролните линии
 3. Преместување на зашеќерените производи надвор од видното поле на децата во супермаркетите
 4. Забрана за шеќер во училишните оброци и училишните мензи
 5. Промена на законодавството за означување на храната за јасно да се прикаже количината на шеќер
 6. Воведување на максимум на шеќер во одредени видови храна.

 

Се разбира, треба да се помине долг пат, иако овие документарци за зависност од шеќер направија вдлабнатина во светот почнувајќи да го сфаќаат проблемот посериозно.

 

Зависност од шеќер наспроти желба за шеќер

 

Разликата помеѓу зависноста од шеќер и желбата за шеќер паѓа на општите описни граници на зависност и желба. Зависноста е желба што го контролира животот, се чини дека немате контрола над неа и вашето однесување како одговор станува претерано, опасно, измамливо или бизарно за да го добиете она што ви треба.

 

Желбата е желба која може да се управува со сила на волја и структура и не ви предизвикува опасност и не ве наведува на опасни дејствија за да го добиете она што го посакувате.

 

Пример може да биде зависник од шеќер, може да ги откаже плановите за вечера со пријателите за да остане дома и да јаде бонбони. Ова може да произлезе од загриженоста за луѓето кои сфаќаат дека имаат зависност од шеќер, или проценуваат за нивниот избор на храна или едноставно не сакаат да ја сокријат својата шема на храна од оние околу нив.

 

Некој со желба за шеќер може понекогаш да направи лош избор на храна, но тоа не влијае на другите области од животот.

 

Третман за желби за шеќер

 

Етерични масла за желба за шеќер

 

За да го најдете најдоброто Етерично масло за желба за шеќер, не барајте понатаму. Етеричните масла веќе долго време им помагаат на луѓето да ја намалат желбата за шеќер. Прашање е да ги испробате за да видите кои од нив најдобро функционираат за вас. Еве листа на најчестите.

 

5 есенцијални масла за желба за шеќер

 

Масло од кора од цимет - ова мазно и балансирачко масло и водечко во борбата против желбата за шеќер - помага да се потисне апетитот, да се балансираат нивото на шеќер во крвта, да се бори против желбата за шеќер и да се минимизира прејадувањето

Маслото од коријандер - ова смирувачко масло - помага во балансирање на нивото на шеќер во крвта и помага да се минимизираат желбите за шеќер

Масло од ѓумбир - ова ревитализирачко масло - го стимулира центарот за ситост на мозокот и помага да се минимизира прејадувањето и прејадувањето

Масло од грејпфрут – Ова адстрингентно масло помага во сите желби за храна – помага во борбата против желбите за шеќер, го намалува апетитот, го минимизира прејадувањето и прејадувањето и помага при емоционално јадење.

Пеперминт – ова масло за разјаснување – го стимулира центарот за ситост на мозокот и помага да се минимизираат прејадувањето и прејадувањето, оставајќи ве весели, енергични и чисти умови.

 

Л-глутамин за желби за шеќер

 

Л-глутаминот е многу важен за здравјето на дигестивниот систем. Оваа аминокиселина помага во заздравувањето на ткивото во телото, особено на иритираното ткиво во дигестивниот тракт кое може да биде предмет на воспаление поради диета или болест. Тоа е смирувачка аминокиселина и е добра за намалување на анксиозноста, како и желбата за шеќер и алкохол. Ако сакате да ја намалите желбата за шеќер, вреди да се проба Л-глутаминот.

 

Билни суплементи за желба за шеќер

 

Многу култури долго време користат билки и зачини за лекување на многу проблеми, а желбата за шеќер или тенденциите за слатки заби е една од нив. Во овој пристап, циметот е главната билка за запирање на желбата за шеќер44.DA Wiss, N. Avena и P. Rada, Зависност од шеќер: од еволуција до револуција – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6234835/.

 

Цимет против желби за шеќер – за да ја намалите желбата за шеќер, додадете малку цимет во вашата храна. Малку цимет попрскан врз банана може да делува, можете да пробате масло од цимет или дури и само мирисот на цимет може да помогне. Навистина е прашање да го пробате и да видите дали циметот помага да ја намалите желбата за шеќер.

 

Желба за алкохол и шеќер

 

Алкохолот генерално ја зголемува желбата за шеќер. Ако се борите со желби за шеќер и зависност од шеќер, консумирањето алкохол ќе додаде потешкотии во справувањето со проблемите со шеќерот. Шеќерот и алкохолот делуваат слично на мозокот. Ова води кон врската помеѓу одвикнувањето од алкохол и желбата за шеќер55.NM Avena, P. Rada и BG Hoebel, Доказ за зависност од шеќер: Бихејвиорални и неврохемиски ефекти на наизменичното, прекумерно внесување шеќер – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/.

 

5 начини да се справите со одвикнувањето од алкохол и желбата за шеќер

 

1 – Пијте многу вода – дехидрираноста може да доведе до посилна желба и желба за слатки пијалоци.

2 – Јадете – имајте големи, исполнети, здрави оброци. Ќе чувствувате помалку желби на полн стомак.

3 – Спијте – наспиете добро

4 – Одмор – не правете никакви напорни вежби додека се откажувате од алкохол – ова ќе ви ја зголеми потребата за шеќер и не е добра идеја да го ставите телото под дополнителен физички стрес додека се откажувате од алкохол.

5 – Одвлечете го вниманието – оддалечете се. Имајте што да правите за да не сте толку склони да ве тераат желби за шеќер.

 

Претходно: Зависност од адреналин

Следно: Зависност од лажење

 • 1
  1.DA Wiss, N. Avena и P. Rada, Frontiers | Зависност од шеќер: од еволуција до револуција, граници.; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2018.00545/full
 • 2
  2.Ј. Фатима, Повлекување шеќер и диференцијално засилување на перформансите со ниска стапка (DRL) кај стаорци – ScienceDirect, Повлекување шеќер и диференцијално зајакнување на перформансите со ниска стапка (DRL) кај стаорци – ScienceDirect.; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938414006167
 • 3
  3.ML Westwater, PC Fletcher и H. Ziauddeen, Зависност од шеќер: состојбата на науката – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174153/
 • 4
  4.DA Wiss, N. Avena и P. Rada, Зависност од шеќер: од еволуција до револуција – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6234835/
 • 5
  5.NM Avena, P. Rada и BG Hoebel, Доказ за зависност од шеќер: Бихејвиорални и неврохемиски ефекти на наизменичното, прекумерно внесување шеќер – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.