Зависност од фентанил

Напишано од М-р Џејн Скваер

Изменето од Хју Соамс БА

разгледани од страна на Мајкл Пор, д-р

Што е Фентанил?

 

Во 2016 година се тврдеше дека дрогата Фентанил е посмртоносна од хероинот. Тоа беше силна изјава, но онаа што можеби не е премногу далеку од вистината. Фентанил можеби не е лек што е вообичаено познат кај просечниот човек. Оние кои се запознаени со него знаат дека тоа е многу моќен опиоид од кој корисниците можат многу брзо да станат зависни.

 

Фентанил беше развиен во 1960 година од научникот Пол Јансен. Првично се продаваше како лек за лекување на умерена до силна болка. Лекарите им препишуваат Фентанил на пациентите за долготраен третман. Поради употребата на Фентанил за долготрајно олеснување на болката, корисниците можат да станат силно зависни од него.

 

Голем број земји се во средина на опиоидна криза со милиони поединци зависни од дрога. Фентанил стана опиоидна алтернатива кон која поединците се свртеа бидејќи е помоќен од хероинот. Корисниците можат да земаат помалку фентанил и да го добијат истиот резултат од поголема доза на хероин. Дозата од три микрограми фентанил може да убие возрасен маж со просечна големина. Лекот е достапен на рецепт и на улица.

 

Кога се користи соодветно, Фентанил е средство за ослободување од болка што може да биде исклучително афективно помагајќи им на пациентите. Сепак, злоупотребата на фентанил може да доведе до долготрајна зависност и потенцијална смрт.

 

Фентанил и други синтетички опиоиди се најчестите супстанции вклучени во предозирање смртни случаи од дрога во САД на Америка. Во текот на седумгодишниот временски распон (2010-2017), бројот на смртни случаи од предозирање со фентанил отиде од 14.3 проценти на 59.8 проценти.

 

Постои многу мала разлика помеѓу терапевтската доза и токсичната доза, што значи дека е многу лесно да се предозира. Фентанилот дејствува брзо во телото и може да предизвика респираторен дистрес и смрт многу побрзо од другите лекови.

 

Како пациентите земаат Фентанил?

 

Лекот против болки на рецепт доаѓа во различни форми. Пациентите можат да земаат Фентанил на:

 

 • Закрпи на кожата
 • Растворување орални таблети
 • Назален спреј
 • Фентанил шекерче
 • Пастили за грло
 • Течност за инјектирање
 • Филмски ленти што се раствораат

Фентанил е лек на рецепт со распоред II што обично се препишува за силна, оневозможувачка болка и болка по операцијата. Постои многу мала разлика помеѓу терапевтската доза и токсичната доза, што значи дека е многу лесно да се предозира. Фентанилот дејствува брзо во телото и може да предизвика респираторен дистрес и смрт многу побрзо од другите лекови.

Кои се несаканите ефекти од злоупотребата на фентанил?

 

Една од најголемите групи на луѓе кои користат Фентанил се лицата на кои им е препишан за ублажување на болката. Колку подолго поединците земаат фентанил, толку повеќе нивните тела се навикнуваат на него. Ова значи дека можеби ќе треба да земаат повисоки дози за да го добијат истиот претходен резултат за ослободување од болка. Злоупотребата на лекот може да резултира од зголемување на дозата. Корисниците може да земаат повисоки дози од пропишаните за да се справат со нивната болка.

 

Фентанил не е поефикасен со земање повисоки дози. Тоа едноставно предизвикува здравствени ризици за поединци кои земаат поголеми дози од задолжителните. Сепак, Фентанил често се злоупотребува со други фармацевтски препарати и зголемувајќи го коктелот на моќ и токсичност.

 

Несаканите ефекти од злоупотребата на фентанил вклучуваат:

 

 • Бавно/плитко/депресивно дишење
 • Поединци влегуваат во кома
 • Неможност да се почувствува болка/губење на сензација

Иако Фентанил е еден од најмоќните лекови во светот, тој не е најмоќниот опиоид на планетата. Дериватот на Фентанил наречен Карфентанил главно се користи за смирување на слоновите и големите цицачи со тежина од над 7,000 килограми.

Што му прави Фентанил на мозокот?

 

Фентанил им овозможува на поединците да чувствуваат олеснување на болката бидејќи се врзува за опиоидните рецептори. Овие рецептори се наоѓаат во мозокот каде што се контролираат болките и емоциите. Како и секој друг лек, мозокот еволуира и се прилагодува на лекот што се зема. Потоа се намалува чувствителноста на лекот и се зголемува толеранцијата кон лекот.

 

Фентанил ги поместува границите на телото за ублажување на болката. Во моментов е најмоќниот и најефикасен фармацевтски лек за справување со болка на планетата, и додека толеранцијата кон Фентанил е потешко да се постигне, ефектите со текот на времето стануваат се помали, оставајќи го корисникот во опасна и несигурна ситуација. Само неколку микрограми Фентанил може да го исклучат човечкото тело и да умре.

 

За да се стави количината на предозирање со Фентанил во појасни специфики, еден грам од кој било прав е еднаков на 1,000,000 микрограми.

 

Фентанил предизвикува дисфункција на мозокот кога се зема долги периоди. Допаминските рецептори во мозокот не функционираат кај поединци кои злоупотребуваат опиоиди. Тоа ги прави корисниците неспособни да живеат без опиоиди.

 

Фентанилот влијае на мозокот на неколку начини, вклучително и предизвикувајќи:

 

 • Екстремна среќа
 • Поспаност/поспаност
 • Гадење / повраќање
 • Несигурност/конфузија
 • Запек
 • Летаргично/седација
 • Проблеми со дишењето
 • Кома/несвест

 

Карфентанил: уште помоќен

 

Иако Фентанил е еден од најмоќните лекови во светот, тој не е најмоќниот опиоид на планетата. Дериватот на фентанил наречен Карфентанил главно се користи за смирување на слоновите и големите цицачи со тежина од над 7,000 кг.

 

Карфентанил се проценува дека е 10,000 пати посилен од морфинот и нема медицинска употреба за луѓето.

 

И Фентанил и Карфентанил може да се добијат во форма на прав и рутински се мешаат со улични дроги како херион и кокаин.

 

Дали изотонитазенот е новиот фентанил?

 

Изотонитазен, полесно познат како ISO или Тони собра уште повеќе наслови откако јавниот обвинител на Флорида издаде предупредување во кое го поврзува лекот со зголемување на предозирањето со лекови. Многумина го споредуваат со фентанил, а опасноста од ISO, се тврди, е тоа што е многу пати помоќен од фентанил.

 

Зависност од фентанил

 

Поединците лесно можат да развијат зависност од фентанил или други опиоиди со одредена група со висок ризик да бидат поединци кои се предиспонирани за зависност поради здравствени проблеми. Пациентите почнуваат да користат Фентанил за да им помогне со болката, но на крајот го злоупотребуваат лекот. Зависноста од опиоиди не се јавува само кај луѓе со проблеми со физичка болка. Луѓето кои имаат нарушувања на менталното здравје, исто така, можат да станат зависни од Фентанил преку самолекување.

 

Откажувањето од употребата на Фентанил може да предизвика сериозни симптоми на повлекување.

 

Симптомите може да се појават во рок од неколку часа од последното консумирање на фентанил од страна на лицето и вклучуваат:

 

 • Тешка болка во мускулите и коските
 • Несоница и несоница
 • Дијареа
 • Повраќање и гадење
 • Ладни морници и гуски испакнатини
 • Неконтролирани грчеви на нозете
 • Тешка желба за фентанил

 

Поради сериозноста и страшноста на симптомите на повлекување, поединците често се воздржуваат од прекин на употребата на Фентанил.

 

Третман за зависност од фентанил?

 

Експертите нагласуваат дека нема брзо решение за зависноста од фентанил. Поединците не можат да се опорават преку ноќ и да почнат да го живеат животот како што живееле пред да го земат. Тоа е долг пат до закрепнување од зависноста од фентанил. Процесот на закрепнување од зависност од опиоиди обично трае цела година. Многу корисници на опиоиди кои закрепнуваат учествуваат во шемите за медицинско одржување. Програмите им овозможуваат на корисниците да се одвикнат од Фентанил или други опиоиди со земање метадон или бупренорфин. Програмите за медицинско одржување се надгледуваат од лекари чија задача е да им помогнат на поединците да се исчистат.

 

Достапни се и други третмани за зависност од опиоиди. Холистички третман е достапен и за зависниците за да учествуваат и во. Лековите и јогата ги користат многу зависници од опиоиди кои се опоравуваат бидејќи ги зајакнуваат умот и телото. Комбинацијата на двете практики им овозможува на корисниците време да размислуваат за своето минато и да ја подобрат физичката и менталната благосостојба. Утврдено е дека и медитацијата и јогата го намалуваат стресот и анксиозноста кај оние кои ги практикуваат.

 

Заедно со другите методи на лекување за зависност од фентанил, се користи интензивна психотерапија која им овозможува на корисниците да ги споделат своите искуства. Советувањето им дава шанса на поединците да ги променат своите ставови кон употребата на дрога. Исто така, им овозможува на корисниците да научат за здравиот начин на живот и им овозможува да останат на лекови.

 

Три терапии кои можат да имаат огромен ефект врз корисниците на фентанил вклучуваат:

 

 • Когнитивна бихевиорална терапија
 • Управување со непредвидени ситуации
 • Мотивациско интервјуирање

 

Сите три терапии можат да го подобрат погледот на поединецот и да ја променат нивната перцепција за Фентанил.

 

Детоксикација од фентанил

 

Поединците кои имаат зависност од фентанил треба да разговараат со својот лекар за намалување на нивната потрошувачка. Важно е да се консултирате со а Доктор кој има постојана обука за зависности. На пациентите може да им се препише лек кој ќе помогне да се олеснат потенцијалните симптоми на повлекување, иако ќе се претпочита детоксикација под медицински надзор во болница или во болница за рехабилитација. Детоксикацијата од фентнил е особено непријатна и опасна по живот.

 

Налтрексон за зависност од фентанил

 

Налтрексон има двојна употреба во случаите со фентанил. Прво, може брзо поништување на предозирање со опиоиди преку инјектирање или назален спреј Narcan ® рутински се користи од First Responders. Налтрексонот може да се користи и за долгорочно закрепнување од зависноста од фентанил.

 

Иако Налтрексон најчесто се користи за лекување на зависност од фентанил, тој не ја спречува желбата за лекот. Поради оваа причина, третманот со налтрексон за зависност од фентанил обично започнува по фазата на детоксикација и повлекување, и само под медицински надзор.

 

Налтрексон е вообичаена марка пилула која вообичаено се препишува под имињата на брендовите ReVia и Depade и достапна во Соединетите Американски Држави, Канада и Европа. Инјектирачката форма со продолжено ослободување на лекот е често се продава под името Вивитрол и е достапен во различни форми во зависност од количината на лекови кои се потребни дневно.

 

Друга форма на Налтрексон е тип на имплант кој се користи во третманот кој е обликуван како мало пелети и се вметнува во долниот абдоминален ѕид. Уредот ослободува константна количина на Налтрексон при имплантирање, а лекот исто така може да се администрира преку продолжено ослободување со инјектирање секој месец.

 

Смрт на познати личности со фентанил

 

Неколку познати музичари беа изгубени во последниве години поради фентанил.

 

 • Мек Милер, американски музичар и продуцент случајно се предозирал со фентанил, кокаин и алкохол на 7 септември 2018 година на 26-годишна возраст.
 • Том Пети, американски пејач, текстописец се предозирал на 2 октомври 2017 година со коктел од фентанил и оксиконтин.
 • Музичарот Принс почина во 2016 година на 57-годишна возраст од случаен фентанил и викодин предозирање.
 • Ентони Дуранте, професионален борач, доживеа случајно предозирање со фентанил во 2003 година на 36-годишна возраст.

Центар за зависности

Центар за зависности

Разбирање на зависноста

Зависноста

Зависност од Xanax

Разбирање на зависноста од Xanax

Зависност од пукнатини и третман

Разбирање на зависноста од крек

Зависност од хероин

Разбирање на зависноста од хероин

Зависност од фентанил

Зависност од фентанил

Зависност од Викодин

Разбирање на зависноста од Викодин

Зависност од OxyContin

Зависност од оксиконтин

Зависност од тразодон

Зависност од тразодон

Зависност од кодеин

Зависност од кодеин

Зависност од кокаин

Зависност од кокаин - знаци, симптоми, опасности и третман

Вкрстена зависност

Вкрстена зависност

Зависност од Вивитрол

Вивитрол

Зависност од пропофол

Зависност од пропофол

Зависност од габапентин

Зависност од габапентин

Зависност од Wellbutrin

шмркање Wellbutrin

Зависност од декседрин

Зависност и третман од декседрин

Зависност од антидепресиви

Зависност од антидепресиви

Зависност од Адерал

Долгорочни ефекти на Adderall

ДНК тест за зависност

ДНК тест за зависност

Зависност од рум

Зависност од рум

коцкање цигара

Лудопатија

Зависност од адреналин

Зависност од адреналин

Зависност од алкохол

Дефиниција за алкохоличар

Наука за зависности

Разбирање на науката за зависноста

Зависност од плевел

Како да престанете да пушите трева

Зависност од шеќер

Зависност од шеќер

Храна што треба да се избегнува пред тест за дрога

Храна што треба да се избегнува пред тест за дрога

Розова зависност од дрога

Розова дрога

Уметничка терапија за зависност

Уметничка терапија за зависност

Зависност од лажење

Зависност од лажење

Колку долго остануваат лековите во вашиот систем?

Колку долго остануваат лековите во вашиот систем

Филмови за зависноста

Филмови за зависноста

Зависник од пари

Зависник од пари

Зависност од шопинг

Зависност од шопинг

Последно ажурирано: 10 февруари 2022 година

Фармакологија на фентанил

Фентанил е моќен синтетички опиоид со аналгетски и анестетички својства. Фентанил селективно се врзува за и го активира му-рецепторот во централниот нервен систем (ЦНС) и на тој начин ги имитира ефектите на ендогените опијати.

 

Фентанилот е до 100 пати посилен од морфинот од фармацевтска класа. Тоа е лек на рецепт со распоред II што обично се препишува за силна, оневозможувачка болка и болка по операцијата.

 

Ако страдате од проблеми со менталното здравје и компулсивно однесување, а терапевт или советник можеби ќе може да помогне.

Име на бренд

Фентанил

Брендови за Фентанил

Abstral, Actiq, Duragesic, Fentora, Lazanda, Sublimaze, Subsys

Имиња на улици за фентанил

Apache, China Girl, China Town, Goodfellas, He-Man, Jackpot, King Ivory, Убиство 8, Танго и кеш

Зависноста од фентанил во вестите

По долгогодишен американски притисок, Кина презема чекори за да го затвори недозволеното снабдување со смртоносни синтетички опиоиди. Но, не очекувајте крај на предозирањето… [Кликнете за да прочитате повеќе]

Една недела по последниот состанок на Холивуд Боул, Том Пети беше мртов. 66-годишникот случајно се предозирал мешајќи различни лекови. Она што семејството Пети го обвини: фентанил, исклучително моќен синтетички опиоид 30 до 50 пати помоќен од хероинот…[Кликнете за да прочитате повеќе]

Во центарот на случајот на Мартин се фалсификуваните таблети кои често наликуваат на оксикодон на рецепт, но наместо тоа содржат фентанил, синтетички опиоид кој може да стане фатален дури и во мали дози...[Кликнете за да прочитате повеќе]

Принс почина во 2016 година, на 57-годишна возраст, од случајно предозирање со лекот против болки фентанил, моќен опиоид...[Кликнете за да прочитате повеќе]

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.