Зависност од социјалните мрежи

Зависност од социјалните мрежи

автор: Пин Нг  Уредник: Александар Бентли  Прегледано: Мајкл Пор
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Understanding Social Media Addiction

 

Зависноста од социјалните мрежи е сериозен проблем. Некои од најпаметните умови работат во врвни технолошки компании, намерно дизајнирајќи производи за да го привлечат вашето внимание и да ве задржат на нивната платформа. На крајот на краиштата, тоа значи повеќе приходи.

 

Signs of Social Media Addiction

 

  • преокупирана од социјалните мрежи
  • користете го за да ги намалите негативните чувства
  • постепено го користите сè повеќе за да го добиете истото задоволство од него, што во суштина е градење толеранција
  • трпиш неволја
  • жртвувате други обврски или предизвикувате штета на други области од животот

 

Ако одговоривте потврдно на некое од овие, во ред е. Вие не сте сами. Многу луѓе се зависни од социјалните мрежи. Постои решение.

 

Digital Detox – Treatment for Social Media Addiction

 

Some people recommend a digital detox. The idea of a digital detox is simple and occurs when an individual gives up their digital equipment for a period of time. Rather than use digital devices, individuals spend their time doing wellness and social activities11.B. C. Chen, M. Y. Chen, Y. F. Wu and Y. T. Wu, Frontiers | The Relationship of Social Media Addiction With Internet Use and Perceived Health: The Moderating Effects of Regular Exercise Intervention, Frontiers.; Retrieved September 23, 2022, from https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2022.854532/full.

 

It is a chance to recharge the batteries and become one with oneself again. Digital detoxes allow people to end stress, relieve anxiety, and overcome a dependency on devices including mobile phones, computers, tablets, and televisions.

 

During a digital detox, a person will refrain from using electronic devices. The detox could be completed at home by an individual or at a retreat. Regardless of the place in which the detox occurs, the aim is for the individual to get away from the stresses and зависност caused by digital technology devices.

 

What is a Digital Detox?

 

Прво избришете ги апликациите за социјални медиуми само еден ден, започнувајќи го овој процес со бришење на Instagram, Facebook, Twitter и сите други апликации за социјални медиуми што ги користите од вашиот телефон или само еден ден.

 

Doing this will set the bar low enough that it is easy and feasible to achieve, but it will also give you a taste of what life is like without the constant dopamine snacks. Now that you’ve taken a brief break from social media, come back to it with a fresh perspective, and the ability to more accurately determine what is actually bringing you value.

 

Ruthlessly unsubscribe and unfollow accounts on Instagram, Twitter, YouTube, Facebook, Reddit, and any other sites that are distracting you, and not providing value. Remember, be aggressive. And don’t worry, they will still be there later if you change your mind and want to re-subscribe. These platforms are ultimately tools, and it comes down to how you use them.

 

Reclaim your attention. There is an art and a science to setting up your phone for maximum productivity and minimal distraction. Disable notifications for all social media apps. That means no lockscreen notifications, no badges and no sounds.

 

This will prevent you from being distracted every time someone likes or comments on a new post. Taking this a step further, remove any distracting emails from your inbox. Move your phone out of sight. Sounds stupidly simple, right. Instead, put it in another room or elsewhere, out of your line of sight when you’re working.

 

Не можам да престанам да гледам во мојот телефон

 

Сега над 2.5 милијарди луѓе имаат паметни телефони, а на многу од нив им е тешко да ги спуштат. Започнува со исклучување на сите известувања, освен кога вистински човек се обидува да дојде до вас. Кога добивате повик или текст или порака, тоа е обично затоа што друго лице сака да комуницира со вас, но многу од денешните апликации го симулираат чувството на тој вид на социјална интеракција за да ве натераат да поминувате повеќе време на нивната платформа.

 

If Facebook sends you a push notification that a friend is interested in an event near you. They’re essentially acting like a puppet master, leveraging your desire for social connections so that you use the app more, but notifications didn’t always work like this.

 

When push notifications were first introduced for email on blackberries in 2003 they were actually seen as a way for you to check your phone less, you could easily see emails as they came in, so you didn’t have to repeatedly open your phone to refresh an inbox, but today you can get notifications from any app on your phone. So every time you check it, you get this grab bag of notifications that can make you feel a broad variety of emotions.

 

Тоа е истата логика зад автоматите, и слот машините заработуваат повеќе пари во САД од бејзболот, филмовите и тематските паркови заедно, и тие стануваат зависни околу три до четири пати побрзо од другите видови на коцкање. Некои апликации дури и го повторуваат процесот на влечење на рачката на автоматот со функцијата за влечење за освежување и тоа е свесен избор на дизајн.

 

Помага да се филтрираат апликациите што користат бесконечно лизгање. За разлика од пагинирањето, каде што корисниците треба да кликнат за да вчитаат нова содржина на друга страница, бесконечното лизгање постојано вчитува нов материјал, така што нема вградена крајна точка. Автоматската репродукција на видеото работи на сличен начин, овие интерфејси создаваат искуство без триење, но исто така го намалуваат чувството за контрола на корисникот и го отежнуваат запирањето.

 

Претходно: Зависност од храна

Следна: Вкрстена зависност

  • 1
    1.B. C. Chen, M. Y. Chen, Y. F. Wu and Y. T. Wu, Frontiers | The Relationship of Social Media Addiction With Internet Use and Perceived Health: The Moderating Effects of Regular Exercise Intervention, Frontiers.; Retrieved September 23, 2022, from https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2022.854532/full
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.