Зависност од рум

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Зависност од рум

 

Зависноста од рум се јавува кога ќе станете физички и психички зависни од рум, алкохолен пијалок дестилиран од шеќер. Типот на шеќер што се користи во процесот на дестилирање потекнува од шеќерна трска, сируп или меласа, така што истакнатиот вкус е сличен на сладок, тост шеќер кој има одличен вкус во мешани коктели како даикирис или директно со прскање вода или неколку ледени коцки.

 

Румот е толку зависен поради неговата висока содржина на алкохол по волумен (ABV). ABV е светско мерење за да се процени јачината на алкохолниот пијалок. Колку е поголем ABV, толку повеќе алкохол содржи. Румот обично има 40% ABV, но има некои „преотпорни“ видови кои се дестилираат за да ги има помеѓу 57% и 75% ABV, што ги става над 100 докази.

 

Алкохолизмот е најсериозната форма на проблем со пиењето и опишува силна, често неконтролирана желба за пиење. Страдачите од алкохолизам често го ставаат пиењето над сите други обврски, вклучувајќи ја работата и семејството, и може да создадат физичка толеранција или да доживеат симптоми на повлекување ако престанат.

Како да станете зависни од рум и алкохол?

 

Румот е една од најзлоупотребуваните супстанции ширум светот. За многу луѓе тоа стана дел од нивниот секојдневен живот и се користи за релаксација и релаксација од стресниот работен ден. За време на викендот, кога луѓето ќе се соберат со пријателите и членовите на семејството, ќе донесат неколку литри рум за да им помогнат да се олабават и добро да се забавуваат.

 

Донесувањето алкохол на роденденски забави, скари, забави на плажа и празници како Божиќ и Денот на благодарноста стана нормализирано од општеството. Ако не пиете, повеќето луѓе ќе ве гледаат како нешто да не е во ред со вас. Поради фактот што румот има многу висок доказ во споредба со другите видови на алкохол, луѓето кои пијат рум можат да ја зголемат својата толеранција кон него и да го бараат во поголеми количини за да почувствуваат зуење.

 

Многу луѓе исто така прибегнуваат кон зависност од рум затоа што се обидуваат да избегаат од проблемите во нивните животи. Има многу мотиви некој да почне да пие, вклучително и да биде посоцијален, да се чувствува моќен, да избега од своите лични проблеми, да се опие, затоа што ужива во тоа или како дел од ритуал.

 

Без оглед на причината, зависниците од рум кои многу пијат, честопати не сфаќаат кога нивното пиење преминува од социјална навика во посериозна зависност од рум.

Статистика на зависност од рум

 

Прекумерното консумирање рум може да доведе до сериозни здравствени проблеми, хронични болести, па дури и смрт. Според Националното истражување за употреба на дроги и здравје од 2019 година, повеќе од 25% од луѓето на возраст од 18 години и постари само во Соединетите Држави биле вклучени во прекумерно пиење и тешка употреба на алкохол во изминатиот месец11.Ј. Спенсер, Rum Maniacs, Прес на Универзитетот во Чикаго; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://press.uchicago.edu/ucp/books/book/chicago/R/bo17116585.html.

 

Според Светската здравствена организација, потрошувачката на алкохол, како што е румот, придонесува за 3 милиони смртни случаи секоја година на глобално ниво. Исто така, води многу повеќе луѓе да развијат физички инвалиди и влошување на здравјето. Штетната употреба на алкохол е одговорна за над 5% од глобалниот товар на болести.

 

Се појавува тренд во прекумерното пиење наречено пиење со висок интензитет каде што луѓето консумираат рум на два или повеќе пати повеќе од препорачаното ниво.

 

Оние кои пијат со висок интензитет кои консумираат два пати поголема од препорачаната количина рум имаат 70 пати поголема веројатност да завршат во одделот за итни случаи, додека оние кои пијат три пати или повеќе од препорачаната количина имаат 93 пати поголема веројатност да им биде потребна медицинска помош.

Колку рум е премногу?

 

Стандардна порција е 1.5 унци рум отпорен на 80, што е еднакво на приближно 40% ABV.

 

Прекумерното пиење е прекумерно пиење, обилно пиење, пиење од бремени жени или оние кои се под законска возраст.

 

Прекумерното пиење се дефинира како:

 • Конзумирање на 4 или повеќе пијалоци како жена
 • Конзумирање 5 или повеќе пијалоци како маж

Обилното пиење се класифицира како:

 • 8 + пијалоци неделно за жени
 • 15+ пијалоци неделно за мажи

Ефекти од зависноста од рум и злоупотреба на алкохол

Зависноста од рум може да има и краткорочни и долгорочни здравствени ризици, а прекумерната употреба на рум има непосредни ефекти што може да го зголеми ризикот од одредени здравствени состојби кај оној кој пие.

 

Ризици од прекумерно пиење:

 

 • Сериозни повреди како сообраќајни несреќи, паѓање, давење и изгореници
 • Насилство – убиство, самоубиство или сексуален напад
 • Труење со алкохол
 • Ризично сексуално однесување како незаштитен секс или секс со повеќе партнери. Ова може да резултира со ширење на СПИ, несакана бременост или дури и ХИВ
 • Спонтан абортус, раѓање на мртво дете или фетален алкохолен синдром

 

Прекумерната употреба на рум во подолг временски период може да доведе до повеќе хронични болести и проблеми како што се:

 

 • Висок крвен притисок
 • Срцева болест
 • Мозочен удар
 • Болест на црниот дроб
 • Дигестивни проблеми
 • Рак на устата, грлото и црниот дроб
 • Ослабен имунолошки систем
 • Деменција
 • Депресија и анксиозност
 • Социјални проблеми, семејни проблеми и невработеност

Третман на зависност од рум

Третман на зависност од рум

 

Румот предизвикува зависност и физички и психички. Третманот за зависност од рум вклучува долг период на детоксикација како дел од првиот чекор. Третманот за детоксикација треба да се случи под грижа на лиценциран медицински професионалец за да се осигура дека некој е во близина за да му помогне на зависникот да се справи со симптомите на повлекување.

 

Исто така, исклучително е важно зависникот од рум да добие психолошка поддршка од семејството и пријателите со цел да се спречи релапс. Програмите за модификација на однесувањето се исто така достапни како болнички и амбулантски установи за да им помогнат на оние со зависност од рум да ја задржат доживотната слобода од нивната зависност од рум и други супстанции.

 

Патот до закрепнување не застанува тука. По излегувањето од програмата за рехабилитација, важно е зависникот да најде постојана поддршка за да му помогне да ја задржат својата трезвеност.

 

Да се ​​отрезниш е животна обврска која бара самосочувство и трпение. Некои од почестите услуги, наречени анонимни алкохоличари (АА) нудат програми од 12 чекори каде што ви се доделува ментор покрај редовните посети на терапевт или советник.

Резиме за зависност од рум

 

Додека многу луѓе можат да пијат умерено количество рум со нула последици, за други еден пијалок рум може да доведе до сериозни последици. Зависноста од рум се сведува на негативните ефекти на зависноста врз животот на една личност.

 

Оние кои имаат проблеми на работа, дома или финансиски поради нивната врска со рум, веројатно имаат проблем со пиењето што треба да се третира. Моделите на нездрави навики за пиење може да се разликуваат по сериозност. Долготрајната употреба може да резултира со ментални проблеми, зависност од алкохол и алкохолизам.

 

Проценката на зависноста од рум може да биде тешка, но ако се дијагностицира рано, некои од ефектите од оваа зависност може да се поништат. Ако вие или некој што го познавате има зависност од рум, контактирајте со вашиот локален лекар или давател на ментално здравје.

 

Претходно: Дали зависноста од алкохол е генетска?

Следно: Дефиниција за алкохоличар

 • 1
  1.Ј. Спенсер, Rum Maniacs, Прес на Универзитетот во Чикаго; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://press.uchicago.edu/ucp/books/book/chicago/R/bo17116585.html
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.