Зависност од оксиконтин

[popup_anything id="15369"]

Напишано од М-р Џејн Скваер

Изменето од Хју Соамс БА

разгледани од страна на Мајкл Пор, д-р

Зависност од OxyContin

 

OxyContin е исклучително заразна и смртоносна дрога. Во текот на последните 25 години, OxyContin стана лек за ублажување болка на рецепт што го препишуваат лекарите. Сепак, поради неговата зависност, пациентите станаа зависни од лекот. OxyContin стана лек по избор како високо ефикасен мускулно-скелетни релаксант, добиен преку легални и нелегални средства.

 

OxyContin е опиоид добиен од оксикодон. Поради неговата широко распространета употреба и како улична дрога и како лек против болки на рецепт, опиоидната криза се разви во неколку земји низ светот. Бидејќи многу пациенти, особено пред 20 години, добивале OxyContin преку рецепт од нивниот лекар, тие не знаеле колку лекот предизвикува зависност.

 

Тоа е пропишано за лица кои страдаат од екстремна болка. Во повеќето случаи, поединците немале никакво ослободување од не-опиоидни лекови. OxyContin треба да се користи само за постојано, деноноќно управување со болката. Сепак, премногу често луѓето станаа зависни од него поради користење за мала болка или рекреација.

 

Историја на OxyContin

 

Во 1916 година, германските научници развија оксикодон. Научниците создадоа оксикодон во обид да направат помоќен лекови за болка. Неговиот развој произлезе од морфинската криза во која пациентите станаа зависни од опиоидот. Во тоа време, се веруваше дека оксикодон нема да предизвика зависност. Сепак, набрзо стана најкористениот лек на сите времиња на рецепт.

 

Иако оксикодон првпат започна да се користи во Соединетите држави во 1939 година, дури во 1996 година беше произведен OxyContin. Purdue Pharma го разви OxyContin и набргу потоа почна да се користи низ САД. Само пет години откако OxyContin почна да се произведува, тој стана најпродаваниот наркотичен лек за ублажување болка на пазарот во земјата.

 

Зошто се препишува OxyContin?

 

Кога се зема, OxyContin ослободува оксикодон со текот на времето за да ја намали болката и да ги релаксира мускулите.

 

Некои од болките и повредите за кои лекарите препишуваат OxyContin се:

 

 • Артритис
 • Рак
 • Болка поради третман на рак
 • Долготрајна/хронична болка која поединците ја трпат деноноќно

 

Лекот содржи околу 10 до 80 милиграми оксикодон. Формулата за временско ослободување во OxyContin овозможува максимум 12 часа хронично олеснување на болката. Поединците кои стануваат зависни од OxyContin можат да станат толерантни кон лекот и да земаат повеќе таблети во текот на 12-часовниот прозорец.

 

Пациентите со хронична болка го фалат OxyContin за неговата формула за временско ослободување што им овозможува да се справат со болката во текот на денот.

 

OxyContin главно се произведува и продава во форма на таблети. Меѓутоа, ако овие таблети се смачкаат намерно или се скршат на половина од држачите за рецепти, механизмот за бавно ослободување е уништен, поплавувајќи го системот на корисниците и доведувајќи до често неочекувано, пријатно и зависно високо ниво.

Употребата на бупренорфин, налтрексон и субутекс му овозможува на корисникот да го замени OxyContin и полека да се одвикне од лекот. МАТ може да ја намали желбата на поединецот за лекот.

Несакани ефекти на OxyContin

 

Некои пациенти може да доживеат алергиска реакција на OxyContin. Коприва е честа реакција, но некои луѓе исто така може да развијат тешкотии со дишењето, оток на лицето, устата и грлото. Корисниците треба да побараат итна медицинска помош доколку доживеат алергиска реакција.

 

Опиоидните лекови ги релаксираат мускулите и го забавуваат дишењето. Корисниците можат да доживеат плитко здив, па дури и да престанат да дишат. Смртта може да настане ако поединецот престане да дише по земањето на OxyContin.

 

Доколку поединецот доживее некој од овие несакани ефекти, веднаш треба да се контактира итен медицински персонал:

 

 • Бучно дишење или воздивнување
 • Плитко здив
 • Престанете да дишете
 • Бавен/намален пулс
 • Слаб пулс
 • Лесна глава и/или се чувствувам како затемнување
 • Конфузија/вртоглавица
 • Промена во мислите и/или однесувањето
 • Конвулзии и/или напади
 • Ниско ниво на кортизол
 • Гадење и / или повраќање
 • Губење на апетит
 • Слаб и/или уморен

Ако таблетите OxyContin намерно се смачкаат или се скршат на половина од држачите за рецепти, механизмот за бавно ослободување е уништен, поплавувајќи го системот на корисниците и доведувајќи до често неочекувано, пријатно и зависност.

Знаци на зависност од OxyContin

 

Поради тоа што предизвикува голема зависност, OxyContin може да се злоупотреби. Повеќето корисници на OxyContin не се обидуваат да станат зависни од лекот. Кога лекарите го препишуваат лекот, се верува дека тие го имаат на ум најдобриот интерес на пациентот. Сепак, пациентите можат да го злоупотребат лекот и брзо да станат зависни од него.

 

Знаците за злоупотреба на OxyContin не се секогаш јасни, иако може да вклучуваат:

 

 • Големи/проширени зеници
 • Апатија/летаргична
 • Поспаност/поспаност
 • Незаинтересираност или краток опсег на внимание
 • Чувство на смиреност
 • Седација

 

Комбинацијата на алкохол и OxyContin може да стане смртоносна мешавина. Составот на двете може да резултира со непредвидливи резултати. Двете супстанции се мешаат заедно за да ги зголемат негативните ефекти што ги доживува корисникот. Земањето алкохол и OxyContin може да доведе до кома и смрт.

 

Популарност на OxyContin

 

OxyContin е неверојатно популарен како улична дрога поради високите нивоа на оксикодон. Корисниците ги дробат таблетите OxyContin и го внесуваат прашокот преку устата или носот, или го мешаат во вода и го инјектираат со шприц. Земањето OxyContin е неверојатно опасно кога се консумира на овие начини бидејќи го негира аспектот на временско ослободување. Корисниците добиваат скоро инстант, интензивно високо ниво што е слично на хероинот. Еуфоричната состојба што се доживува е зошто OxyContin е толку популарен.

 

Во медицинската заедница во САД, OxyContin сè уште се препишува на пациенти. Сепак, повеќе лекари ги виделе негативните ефекти што лекот ги имал врз луѓето кога се во погрешни раце. Се тврди дека сега помалку лекари издаваат рецепти за OxyContin.

 

Како се лекува зависноста од OxyContin?

 

Корисниците на опијати можат да поминат низ интензивни симптоми на повлекување и застрашувачката мисла за реакцијата на телото ги спречува многумина да бараат помош. Експертите нагласуваат дека корисниците треба да побараат медицинска помош и детоксикација кај лекар кој ќе го надгледува процесот.

 

Лековите, групите за поддршка и терапијата можат да му помогнат на поединецот да ја ослободи навиката OxyContin и да ги намали шансите за релапс. Медицински потпомогнат третман (МАТ) е идеален за помош на корисниците. Употребата на бупренорфин, налтрексон и субутекс му овозможува на корисникот да го замени OxyContin и полека да се одвикне од лекот. МАТ може да ја намали желбата на поединецот за лекот.

 

Стационарните установи и рехабилитира обезбедете програми за ставање крај на зависноста од OxyContin. Овие капацитети содржат програми на МАТ, терапија и групи за поддршка кои градат доверба и ги едуцираат луѓето кои го злоупотребиле лекот.

 

Откажување од зависност од OxyContin

 

Симптомите на повлекување на OxyContin се слични на оние на другите опиоидни лекови за болка, но може да бидат потешки во зависност од видот на злоупотреба и дозата. Потенцијалот за зависност и последователни симптоми на повлекување се многу високи, особено со силни лекови како што е ОксиКонтин.

 

Типично, постојат две фази на повлекување на оксиконтин, кои комбинирани обично траат помеѓу две недели и неколку месеци. Штом некое лице ќе престане да го зема лекот, симптомот на повлекување може да биде акутен, со симптоми како што се немир, раздразливост, неконтролиран бес, анксиозност, грчеви, халуцинации и екстремна параноја.

 

Подоцнежните фази на повлекување на Окси вклучуваат гадење, повраќање, дијареа, вртоглавица, главоболка, треперење и висок крвен притисок.

 

Додека OxyContin детоксикацијата и одвикнувањето може да се управуваат дома под медицински надзор на стационарен пациент, Oxy detox секогаш се претпочита бидејќи симптомите на повлекување се многу тешки за доживување. Релапсот е многу чест во раните фази на детоксикацијата на OxyContin.

 

Временска рамка за повлекување на OxyContin

 

Ефектите од таблетите со продолжено ослободување OxyContin почнуваат да се намалуваат 14 часа по последната доза. OxyContin, сепак, има полуживот од четири часа, а повлекувањето може да започне уште два до три часа по дозата, особено ако таблетите се скршени или смачкани за да се спречи делувањето на елементот за бавно ослободување.

 

Првиот цел ден од Повлекување на OxyContin може да се манифестира како тежок грип кај многу луѓе, а потипичните симптоми на повлекување се јавуваат на вториот ден. За разлика од другите опиоидни лекови, повлекувањето на Оксиконтин може да потрае 1-2 недели, но конечните симптоми може да се појават уште два до три дена по почетокот на првите симптоми.

 

Акутните симптоми обично се појавуваат во рок од три дена, но кај некои луѓе повлекувањето може да трае две недели или повеќе. Времетраењето на повлекувањето зависи од многу индивидуални фактори, вклучително и продолженото ослободување на OxyContin, видот на зависност во кој се наоѓа едно лице, колку долго го зема, и биолошките и генетските фактори кои исто така придонесуваат за состојба на зависност. Некои луѓе кои страдаат од тешка зависност може да имаат психолошки симптоми на повлекување со месеци откако ќе престанат да земаат OxyContin.

 

Помагање за повлекување од зависноста од OxyContin

 

Во некои случаи на повлекување на Oxy, лекарот може да препорача намалување на лекот. Други може да препишат психијатриски лекови како што е клонидин за да помогнат во ублажување на симптомите и да го одржат пациентот смирен и удобно. Клонидин е попрепознатлив под брендовите Catapres и Kapvey.

Последно ажурирано: 11 февруари 2022 година

Фармакологија Оксиконтин

Окси е полусинтетички опиоид со агонистичка активност на рецепторите на mu, каппа и делта. Еквивалентноста во однос на морфинот е 1:2. Неговиот ефект започнува еден час по администрацијата и трае 12 часа во формулацијата со контролирано ослободување.

 

Поголемиот дел од лекот се метаболизира во црниот дроб, додека остатокот се излачува преку бубрезите заедно со неговите метаболити. Двата главни метаболити се оксиморфон и нороксикодон.

Општо име

Oxycodone

Имиња на брендови за Оксикодон

Percodan, Endodan, Roxiprin, Percocet, Endocet, Roxicet, OxyContin

Улични имиња

Памук, апчиња, кикери, OxyCotton, Ox, OCs, Orange County, Oxy.

Зависноста од OxyContin во вестите

Повеќе од 400,000 луѓе починаа во националната опиоидна епидемија, која беше предизвикана од опиоиди на рецепт и се прошири на нелегална употреба на хероин и фентанил… [Кликнете за да прочитате повеќе]

Истражувањата покажуваат дека Purdue Pharma го фокусирала својот маркетинг во држави со полесна регулатива за рецепти, со смртоносни последици…[Кликнете за да прочитате повеќе]

Чувството за залудност на судскиот лекар беше јасно, бидејќи ја истражуваше смртта на уште еден Австралиец убиен од опиоиди на рецепт. Лекарите ширум земјата долго време ги повикаа официјалните лица да се справат со зголемената зависност од опиоиди во Австралија...[Кликнете за да прочитате повеќе]

Двајца од врвните владини научници ги открија првите знаци на појавата на опиоидната криза уште во 2006 година и се обидоа да ги предупредат здравствените власти и јавноста за претстојната катастрофа...[Кликнете за да прочитате повеќе]