Зависност од лажење

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Зависност од лажење

 

Патолошкото лажење не е клинички дефиниран поим. Без влез во Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања (ДСМ-5), стандардна референца за нарушувања на менталното здравје, лекарот едноставно нема да може да дијагностицира некого како патолошки лажго.

 

Познато како mythomania, pseudologia fantasticа, па дури и зависност од лажење, патолошкото лажење е однесување во кое поединецот ќе лаже компулсивно или вообичаено. Значи, иако повеќето луѓе можеби мислат дека би знаеле што е патолошко лажење, лекарот, наместо тоа, би можел да бара други причини за однесувањето, како што се нарцисоидно растројство на личноста или гранично растројство на личноста.

 

Разбирање на зависноста од лажење (Митоманија)

 

Важно е да се разликуваат патолошките лаги од другите лаги. Тие се, во суштина, лаги заради тоа. Сите ќе лажат одвреме-навреме, но патолошките лажговци не можат да си помогнат11.М. Pips, психијатрија онлајн, психијатриско истражување и клиничка пракса.; Преземено на 23 септември 2022 година, од https://prcp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.prcp.20190046.

 

Бели лаги наспроти зависност од лажење

 

Белите лаги не се класифицирани како зависност од лажење. Овие мали лаги обично се користат за да помогнат да се смират другите работи или да се избегне вознемирување. Навистина, постојат некои докази дека и покрај тоа што повеќето луѓе се воспитани да ја ценат чесноста, белите лаги имаат општествени придобивки. Ова значи дека дури и ако некој често употребува бели лаги, тоа не би било патолошко лажење или зависност од лажење.

 

Дури и лагите што почесто се препознаваат како погрешни, на пример, за да се избегнат негативните последици од некоја постапка или да му бидат од корист на кажувачот, не се патолошки. Иако тие се морално погрешни, тие се користат за одредена цел.

 

Зависноста од лажење обично нема директен мотив. Лажгото едноставно ќе им каже затоа што можат, нема да има директен мотив како што има во другите видови лага. И однесувањето ќе се прикажува често, патолошкиот лажго не само што ќе ја раскаже повремената претерана приказна за рибите што ги слетувале, туку ќе лаже речиси постојано.

 

Причини за зависност од лажење и патолошки лажење

 

Бидејќи не постои дефиниција за зависност од лажење, тешко е да се идентификуваат причините. Некои сметаат дека лажењето што произлегува од други негативни однесувања е митоманија сама по себе22.Р. Том, П. Теслиар и Р. Фридман, Pseudologia Fantastic во Одделот за итни случаи: Извештај за случај и преглед на литературата – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 23 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5442346/. На пример, лежи во а честото однесување кај зависниците, и е симптом на нарцисоидно растројство на личноста. Сепак, повеќето би сугерирале дека, во овие случаи, патолошкото лажење, дури и ако се проширило надвор од почетната причина, е симптом, а не состојба сама по себе.

 

Причини за митоманија

 

Кај некои луѓе, зависноста од лажење е поврзана со повреди на главата и трауми, што се чини дека влијае на социјалните проверки што ги користат повеќето луѓе. Ова сугерира дека во некои случаи може да има некое невролошко објаснување.

 

Исто така, беше предложено дека може да биде поврзано со недијагностицирани состојби на ментално здравје, како што е ПТСН. Патолошките лажговци често се ставаат во центарот на нивните лаги, можеби во улога на херој или жртва. Затоа, лагите може да бидат симптом на некои проблеми со самодовербата или форма на психолошка самозаштита.

 

Исто така, постои можност дека лажењето е зависност само по себе. Постојат неколку признати процесни зависности, каде што зависноста може да се формира од однесување, како што се коцкање или купување, менувајќи ги патеките за наградување на мозокот.

 

Застапниците на оваа идеја сугерираат дека може да биде во игра сличен механизам. Во овој случај, лагата во која се верува стимулира награда во мозокот. Со текот на времето, овој механизам за наградување резултира со лажго да употребува поголеми лаги и почесто додека тие развиваат „толеранција“.

 

Бидејќи нема договорени причини, не постои договорен третман за патолошкото лажење. Во повеќето случаи, лекар или терапевт би се обидел да ја идентификува основната причина и, наместо тоа, да ја третира.

 

Симптоми на зависност од лажење

 

Бидејќи не постои договорена дијагноза, нема договорени симптоми. Сепак, постојат некои фактори кои се вообичаени меѓу патолошките лажговци.

 

Зависноста од лажење започнува млада

 

Зависноста од лажење често започнува во детството или нивните тинејџерски години. Иако лажењето како дете е вообичаено, тие не растат од ваквото однесување.

 

Кажаните лаги се драматични

 

Лагите нема да имаат очигледна цел; тие ќе бидат лаги навидум заради лажење. Меѓутоа, лажливецот честопати на некој начин ќе биде централен во лагата, а лагите честопати ќе бидат драматични и детални. Тие нема да лажат дека прават рутински шопинг, но можеби лажат за драматична несреќа што ја виделе на пат, поминувајќи низ страшните повреди што ги виделе додека херојски помагале, на пример.

 

Честопати, лагите ќе го направат раскажувачот жртва на забележена злоупотреба или напад, а по поголема анализа, лажго често ќе има одмазда против една или група поединци.

 

Лажго често ќе биде одличен раскажувач и луѓето всушност сакаат да ги слушаат лагите бидејќи се забавни и драматични. Навистина, заедно со деталите, многу патолошки лажговци веруваат во лагите што ги кажуваат. И покрај тоа, тие обично не се заплашуваат со тоа што ќе бидат фатени, иако некои може да почувствуваат вознемиреност поради откривањето на нивните лаги.

 

Однесувањето е долгорочно. Сите ние претеруваме и раскажуваме приказни, а понекогаш тоа однесување може да биде во одреден временски период, кога запознаваме нови луѓе или се обидуваме да импресионираме потенцијален партнер. За патолошки лажго, сепак, нема да има крај на однесувањето.

 

Справете се со патолошки лажго

 

Може да биде тешко да се забележи патолошки лажго. Тие се искусни во тоа, како и забавни, а луѓето имаат тенденција да им веруваат и, дури и ако имаме недоверба, ни е непријатно да ги предизвикуваме другите. Сепак, постојат некои стратегии за справување со патолошки лажговци.

 

Запомнете дека тоа обично не е лично

 

Патолошки лажго всушност не лаже за да измами или измами некого, тие лажат само за себе. Тие, исто така, може да имаат потешкотии во поврзувањето и сочувствувањето со другите луѓе, па затоа едноставно не ја сфаќаат штетата што може да ја предизвикаат.

 

Очекувајте да го негираат нивното однесување

 

Ако предизвикувате патолошки лажго, очекувајте да го негираат нивното однесување, па дури и да бидат лути. Сепак, важно е да не одговарате со лутина, туку да останете смирени и нестрасни. И никогаш не се занимавајте со лагата, ниту со тоа што ќе ја охрабрите, дури и ако е забавна приказна или ќе ја предизвикувате. Јасно кажете дека е лага и одбијте да продолжите да бидете дел од неа.

 

Бидете поддржувачи

 

Конечно, поддржете му, дајте му на лажгото да знае дека не треба да лаже и предложете му да добие помош. Лажењето нема никаква цел, а патолошкиот лажго, кога е поддржан, може да води многу поцелосен - и поискрен - живот кога ќе го напуштат своето однесување во корист на чесноста.

 

Претходно: Зависност од шеќер

Следно: Процесна зависност

  • 1
    1.М. Pips, психијатрија онлајн, психијатриско истражување и клиничка пракса.; Преземено на 23 септември 2022 година, од https://prcp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.prcp.20190046
  • 2
    2.Р. Том, П. Теслиар и Р. Фридман, Pseudologia Fantastic во Одделот за итни случаи: Извештај за случај и преглед на литературата – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 23 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5442346/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.