Зависност од криптовалути

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Зависност од криптовалути

 

Криптовалутите како Bitcoin и Ethereum станаа познати имиња во последните 10 години. Она што започна како дигитална валута во која се занимаваа неколку луѓе, сега стана светски феномен со банки, големи корпорации и други финансиски институции кои инвестираат во неа.

 

Откако дебитираше криптовалутата, тргувањето со валутата стана популарна активност на инвеститорите. Овие инвеститори се движат од почетници купувачи на дигитални валути кои ги користат нивните паметни телефони до искусни фондови од Вол Стрит. Сепак, за разлика од тргувањето со фиат валути или акции, вредностите на криптовалутите растат и паѓаат со навидум поголема нестабилност.

 

Поради природата во која криптовалутата може да се вреднува со многу пари еден ден, а многу малку следниот ден, тоа доведе до тоа некои поединци да станат зависни од тргување со неа.

 

Зависноста од криптовалути е многу реална работа на ист начин како што зависностите од Интернет и видеоигри се присутни кај некои поединци. Проблемот со зависноста од криптовалути е тоа што може да доведе до поединец да инвестира и/или да ја изгуби целата своја животна заштеда. Зависноста од криптовалути треба да се гледа повеќе како зависност од коцкање11.L. Rennert, DSM-5 Gambling Disorder: Prevalence and Characteristics in a Substance Disorder Disorder примерок – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4019046/ бидејќи директно се занимава со финансиите на една личност.

 

Дефиниција за зависност од криптовалути

 

Лице со зависност од криптовалути компулсивно тргува со дигитални валути преку Интернет. Компулзивните активности поврзани со криптовалутите, како што се постојаното проверување на порастот и падот на вредностите и читањето на секоја ситна вест од дигиталните валути, исто така се дел од зависност.

 

Зависноста од криптовалути е категоризирана како зависност од однесувањето како што е зависноста од коцкање. Тоа може да го промени и наруши начинот на кој една личност го живее својот живот. Исто така, може да ги уништи врските и другите животни определби. Како и коцкањето преку Интернет, трговијата со криптовалути и дигитални валути се нов феномен. Луѓето сè уште откриваат што е тоа и како функционира.

 

Кој е во ризик да биде зависен од криптовалути?

 

Истражувањето покажа дека зависноста од криптовалути влијае на одредени луѓе. Додека зависностите од дрога и алкохол веројатно ќе се појават кај различни луѓе, одредени поединци можат да станат зависни од купување, продавање и тргување со дигитални валути. Зависноста од криптовалути најчесто се забележува кај мажите; сепак, се верува дека ова е точно само поради помалку жени кои моментално се занимаваат со криптовалути.

 

Други кои се потенцијално ранливи на зависност од криптовалути се млади возрасни и тинејџери. Поради тоа што младите луѓе често се онлајн, тргувањето со криптовалути може да започне на млада возраст. Поединци со директни членови на семејството кои се занимаваат со криптовалути се исто така подложни на зависници од тргување. Покрај тоа, луѓето кои се зависни од онлајн коцкање и брзањето што го чувствуваат од победата, веројатно ќе станат зависници од криптовалути.

 

Поради тоа што просечниот човек може да купува, продава и тргува со криптовалути, секој може да стане зависен. Бариерите и ограничувањата за учество во криптовалути се ниски, а губењето на се е реална можност дури и за оние кои лежерно тргуваат.

 

Знаци на зависност од криптовалути

 

Експертите открија дека постојат некои знаци за поединци кои страдаат од зависност од криптовалути. Овие знаци вклучуваат:

 

 • Поединец кој троши многу време за тргување со криптовалути22.М. Arias-Oliva, променливи кои влијаат на употребата на криптовалутите: Модел за прифаќање технологија во Шпанија – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6436067/, размислување за тргување и проверка на цените на дигиталните валути. Овие активности ги надминуваат нивните животи што резултира со незавршување на работата, вежбањето, дружењето и другите аспекти од нивниот секојдневен живот.
 • Зголемени долгови и финансиски прашања поврзани со загуба на пари настанати од тргување со криптовалути.
 • Лажење на пријателите и семејството за активности или проблеми настанати со тргување со криптовалути.
 • Сокривање на времето поминато преку интернет тргување, како и износот на изгубени пари кога се случуваат девалвации на дигиталните валути.
 • Брзи промени во расположението, депресија и ниска самодоверба.
 • Анксиозност, тремор, потење и стомачни проблеми поради чувство на вознемиреност.
 • Нереални гледишта за заработка, „среќа“ и верување дека е време да се победи следната.
 • Бркање загуби
 • Неподготвеност да научат какви било нови стратегии за тргување со Биткоин
 • Обид за контрола на трговијата со криптовалути без никаков успех.

 

Еден од најголемите проблеми со криптовалутите е тоа што има многу од нив на интернет. Има некаде помеѓу 1,500 и 3,000 криптовалути достапни за купување, продавање и тргување. Секој ден, нова криптовалута доаѓа на Интернет со многу од монетите што ги нудат онлајн стартапите кои се користат за собирање капитал за инвестирање. Овие криптовалути, на крајот, можат да бидат безвредни. Сепак, другите криптовалути може да вредат многу кога ќе се заработат за фиат валути.

 

Според Филипа Голд, клинички директор на Remedy Wellbeing, „претходно, криптосот би ги опишал како „удели на стероиди“; сега би рекол дека се акции со џет-пак и бустери, а потоа некои“.

 

Идејата дека акциите на криптовалутите можат да експлодираат за неколку минути правејќи ги акционерите голема сума пари, ја имаат многу трговци. Сепак, со толку многу криптовалути на пазарот, многу од кои никогаш нема да вредат како Биткоин и Етереум, повеќето трговци едноставно ќе купуваат и продаваат без да заработат значителни суми пари. Можеби на крајот најмногу ќе имаат загуби.

Ефекти од зависноста од тргување со криптовалути

 

Финансиските проблеми најверојатно ќе бидат најголемиот ефект што трговците го доживуваат. Слично е на она што го поседуваат лицата со зависност од коцкање, но може да биде полошо поради износот на пари што може да се изгуби од купувањето акции.33.М. Даглас, Надолната спирала на трговската зависност, Инвестопедија.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.investopedia.com/articles/investing/071713/downward-spiral-trading-addiction.asp.

 

Ефектите од зависноста од криптовалути вклучуваат:

 

 • Неможност да се платат сметките
 • Позајмување пари за да остане во живот финансиски
 • Натрупување долгови
 • Заложување или продажба на лични предмети за плаќање долгови или поттикнување на зависноста од криптовалути
 • Губење дом преку запленување или иселување
 • Одземен имот како што е автомобил
 • Неисполнување на месечните плаќања
 • Вршење незаконски дејствија како кражба
 • Извршување проневера или измама за финансирање на тргување со криптовалути
 • Прогласување тотален банкрот

 

Постојат начини за подобрување на зависноста од криптовалути. Поединците не треба да го гледаат тоа како нивен примарен начин да заработат пари. Овие можат да го спречат лицето да ги брка своите загуби. Трговците кои се чувствуваат потрошени од активноста треба да го ограничат времето што го поминуваат за купување и продавање крипто. Дополнително, треба да се ограничи износот на пари што се користи за купување и продавање дигитални валути.

 

Парите можат да го изнесат најлошото кај луѓето, особено кога некој нов феномен, како што е криптовалутата, го прави да звучи лесно да се стане богат преку ноќ. Зависноста од криптовалути е многу реална и достапна е помош за оние луѓе кои сметаат дека не можат да престанат да тргуваат.

 

Претходно: Дали зависноста е болест или избор

Следно: Наука за зависности

 • 1
  1.L. Rennert, DSM-5 Gambling Disorder: Prevalence and Characteristics in a Substance Disorder Disorder примерок – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4019046/
 • 2
  2.М. Arias-Oliva, променливи кои влијаат на употребата на криптовалутите: Модел за прифаќање технологија во Шпанија – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6436067/
 • 3
  3.М. Даглас, Надолната спирала на трговската зависност, Инвестопедија.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.investopedia.com/articles/investing/071713/downward-spiral-trading-addiction.asp
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.