Зависност од кодеин

[popup_anything id="15369"]

Напишано од Пин Нг д-р

Изменето од Филипа Голд

разгледани од страна на Мајкл Пор, д-р

Кодеинот бил измислен во 1830 година од Французинот Жан-Пјер Робике за да ги замени дрогите кои предизвикуваат зависност, добиени од опиум, како што е морфинот. Лекот е обично безбеден ако се користи како што е препорачано под медицински надзор. Сепак, кодеинот може да предизвика зависност кога се злоупотребува.

 

Зависноста од кодеин е широко распространета. Проблемот со зависноста од кодеин е дел од актуелната опиоидна криза што ја доживуваат земјите ширум светот. Поединците зависни од кодеин доживуваат рутина во која бараат дрога, копнеат, користат, градат толеранција и поминуваат низ повлекување. Тоа е маѓепсан круг кој тешко се прекинува. Злоупотребата доаѓа во многу форми и поединците кои се зависни обично ќе бидат свесни за нивната зависност.

 

Кодеин: Што е тоа?

 

Кодеин спаѓа во две категории на лекови. Тоа е и опиоид и антитусив. Кодеин може да се користи за лекување на болка кај поединец. Кога се користи за промена на начинот на кој телото чувствува болка, тој се класифицира како опиоид. Кодеинот се користи и во сирупите и лекови за сузбивање на кашлицата. Кога се користи за сузбивање на кашлањето, кодеинот е класифициран како антитусив. Кодеинот може да ја намали активноста во делот од мозокот каде што се јавува реакцијата на кашлање.

 

Кодеинот може да се најде и во комбинација со други лекови, вклучувајќи ацетаминофен, аспирин, карисопродол и прометазин-кодеин. Тие често се наоѓаат во лековите за настинка и кашлица. Кодеинот е моќен и може да му помогне на поединецот да ги контролира симптомите на грип и/или настинка. Лекот не може да ги третира симптомите на настинка и/или грип, ниту може да ги елиминира. Постои вообичаена заблуда дека некои моќни лекови за настинка може да ги избрише симптомите што поединецот ги чувствува кога е под временски услови. Ова не е вистина.

 

Постојат некои имиња на брендови што се користат за кодеин кои вклучуваат:

 

 • Бронтекс (кодеин, гуаифенин)
 • Guiatuss AC (кодеин, гуаифенсин)
 • Nalex AC (бромфенирамин, кодеин)
 • Phenergan VC со кодеин (кодеин, фенилефрин, прометазин)
 • Robitussin AC (кодеин, гуаифенсин)
 • Ванакоф (кодеин, дексхлорфенирамин, фенилефрин)

Повеќето поединци кои стануваат зависни од кодеин почнуваат да го земаат лекот од медицинска причина. Знаците на кодеин на зависност се многу слични со другите опиоиди. Злоупотребата може да доведе до различни проблеми, вклучително и смрт доколку се консумираат големи дози.

Разбирање на зависноста од кодеин

 

Високите дози на кодеин може да предизвикаат опасни несакани ефекти. Поединецот може да стане зависник од дрогата со рутинска употреба. Веројатно со текот на времето ќе дојде до зголемување на дозата. Кодеинот е како другите опиоиди кои го потиснуваат централниот нервен систем, при што корисниците се чувствуваат опуштено, еуфорично, поспано и смирено додека нивниот пулс се забавува.

 

Повеќето поединци стануваат зависни од кодеин со тоа што на почетокот го користат случајно. Со текот на времето се создава физичка зависност додека поединецот продолжува да ја користи. Оваа физичка зависност доведува до целосна зависност.

 

Кодеинот е послаб лек против болки од морфинот, што може да ги наведе корисниците да веруваат дека не е штетен. И покрај верувањето дека кодеинот не предизвикува зависност, поединците продолжуваат да го користат. Сируп за кашлица а лековите може да бидат најчестиот начин на кој поединците го внесуваат лекот. Некои луѓе може да внесуваат сируп против кашлица да го внесат лекот во нивниот систем.

 

Големи количини на кодеин може да доведат до зависност. Колку повеќе човек внесува, толку е поголема веројатноста да стане зависник. Зависниците не можат да функционираат без дрога во нивниот систем откако ќе се создаде зависност. Толеранцијата кон кодеин може брзо да се развие. Зголемената побарувачка за лекот и немањето начин да се добие може да ги наведе поединците да земаат улична дрога. Меѓутоа, во повеќето случаи, корисникот ќе најде општ лекар или приватен лекар за да напише рецепт.

 

Кои се знаците на предозирање со зависност од кодеин?

 

Како што расте толеранцијата кај корисниците, тие можат да користат големи дози на кодеин. Зависноста од кодеин може да доведе до смрт поради предозирање. Ако дополнителните производи како алкохол или други опиоиди се комбинираат со кодеин, тоа може да доведе до предозирање.

 

Знаци на предозирање со кодеин:

 

 • Тешкотии со дишењето/борење да здивнете
 • Прекумерна поспаност
 • Несвестица / губење на свеста
 • Ладно испотена кожа
 • Вртоглавица
 • Исклучително бавно чукање на срцето

 

Свртување на предозирање со кодеин

 

Во итен медицински случај, првите лица кои реагираат ќе најверојатно администрира Налоксон хидрохлорид (NARCAN® или EVZIO®) доколку е достапен. Налоксон може привремено да запре многу од опасни по живот ефекти од предозирање со опиоиди, да го врати дишењето и да ја промени седацијата и несвесноста кои се вообичаени за време на предозирање со опиоиди.

Не им треба долго време на корисниците на кодеин да развијат проблеми поради нивната употреба. Во рок од три недели од употребата, може да се создаде нарушување на спиењето и употребата на кодеин долги периоди може да предизвика неповратно оштетување на бубрезите и црниот дроб.

Несакани ефекти од зависноста од кодеин

 

Зависниците од кодеин ќе откријат голем број несреќни несакани ефекти. Корисниците на кодеин може да сметаат дека овие несакани ефекти се исклучително опасни што доведуваат до смрт. Симптомите може да варираат во зависност од личноста и може да бидат засегнати од должината на употреба, зависноста и дали корисникот има или не истовремени нарушувања.

 

Несаканите ефекти од зависноста од кодеин вклучуваат:

 

 • Гастроинтестинални проблеми
 • Заматено размислување
 • Нарушено расудување
 • Тага/депресија
 • Опасно паѓање во крвен притисок
 • Запирање на срцевиот ритам
 • Неисправност на црниот дроб и бубрезите

 

Не им треба долго време на корисниците на кодеин да развијат проблеми поради нивната употреба. Во рок од три недели од употребата, а нарушување на спиењето може да се создаде. Поединци, исто така, може да доживеат тага/депресија, запек и проблеми со варењето. Луѓето кои користат кодеин долго време може да развијат неповратно оштетување на бубрезите и црниот дроб.

 

Одредени однесувања како што се инјектирање кодеин со поткожна игла може да доведат до заразување со други болести. Болести како што се хепатитис Б, Ц и ХИВ можат да бидат заразени од корисници кои инјектираат кодеин. Покрај тоа, може да се развијат и срцеви проблеми.

 

Откажување од зависност од кодеин

 

Повеќето поединци кои стануваат зависни од кодеин почнуваат да го земаат лекот од медицинска причина. Кодеин знаци на зависноста се многу слични на другите опиоиди. Злоупотребата може да доведе до различни проблеми, вклучително и смрт доколку се консумираат големи дози.

 

Симптоми на повлекување од зависност од кодеин:

 

 • Лесна глава/вртоглавица
 • Чувство
 • Договорени ученици
 • Плитко/бавно дишење
 • Дезориентација/конфузија
 • сина боја во ноктите и/или усните
 • Гадење
 • Повраќање
 • Делириум и халуцинации
 • Напади
 • Губење на апетит
 • Губење на тежината
 • Ладно потење

 

Опции за третман на зависност од кодеин

 

Секој кој развива зависност од кодеин има физичка зависност. Ако поединците престанат да користат кодеин, тие ќе доживеат повлекување еднаш лекот го напушта нивниот систем.

 

Лицата кои бараат третман од зависност од кодеин, ќе започнат со лекување преку детоксикација. Поединците полека ќе ја намалуваат количината на кодеин што ја користат за време на детоксикацијата. Намалувањето на кодеинот продолжува се додека телото не може да функционира без лекот.

 

Зависниците треба да искусат детоксификација во стационарна установа под медицински надзор. Се претпочита период на стационарна рехабилитација по детоксикација, доколку е можно, поради високиот ризик од ослободување при рано закрепнување со сите зависности од опиоиди.

Последно ажурирано: 11 февруари 2022 година

Зависност од кодеин

Кодеинот ги имитира дејствата на ендогените опиоиди со врзување за опиоидните рецептори на многу места во централниот нервен систем (ЦНС).

 

Стимулацијата на опиоидните рецептори од му-подтип резултира со намалување на ослободувањето на ноцицептивни невротрансмитери како супстанцијата P, GABA, допамин и норадреналин.

Општо име

Кодиен

Имиња на брендови за Кодеин

Бронтекс, Гвајатус, Налекс, Фенерган, Робитусин, Ванакоф

Улични имиња

капетан Коди, Коди, малиот в

Зависноста од кодеин во вестите

Брендот на Џонсон и Џонсон попушта поради својата улога во опиоидната криза. Судски случај во Оклахома ја нагласува улогата на здравствениот гигант во епидемијата како водечки снабдувач на опиоидни состојки…[Кликнете за да прочитате повеќе]

Бавното, пробно закрепнување од зависноста на раперот 360 започна на подот на хотелот Great Northern. Бајрон Беј. Беше јануари 2015 година. Тој беше дел од турнејата од 16 датуми низ регионалната Австралија, патувајќи низ земјата со половина куфер облека и половина куфер лекови против болки…[Кликнете за да прочитате повеќе]

Помина една година откако препаратите со ниски дози на кодеин, како што се Нурофен Плус, Мерсиндол – и генериките на Панадеин, брендираниот производ што беше прекинат од ГСК – станаа „Само на рецепт“, позакажан од статусот „Само фармацевт“ што го уживаа…[Кликнете за да прочитате повеќе]