Зависност и третман од декседрин

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Зависност и третман од декседрин

 

Декседрин е лек базиран на амфетамин кој понекогаш се препишува за состојби како што се нарушување на вниманието и хиперактивност (АДХД) и нарушувања на спиењето, како нарколепсија. Лекот работи така што го промовира создавањето на допамин, како и го инхибира неговото отстранување од телото, така што е ефикасен за секоја состојба предизвикана од ниски природни нивоа на допамин.11.DJ Heal, Амфетамин, минатото и сегашноста – фармаколошка и клиничка перспектива – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3666194/.

 

Лекот понекогаш е познат по неговото генеричко име, декстроамфетамин, и е една од посилните лекови базирани на амфетамин.

 

Како силен амфетамин, Декседрин може, и се злоупотребува и може да предизвика голема зависност. Потенцијалот за злоупотреба и зависност се зголемува со релативната леснотија со која може да се добие; иако алтернативите како Адерал и Риталин обично се препишуваат прво, Декседрин сè уште се нуди кога другите третмани се неефикасни22.H. Палис, Употреба на декстроамфетамин со продолжено ослободување за третман на нарушување на употребата на стимуланси во услови на третман со агонисти на опиоиди со инјектирање во Канада: извештај за случај – весник за намалување на штети, BioMed Central.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://harmreductionjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12954-021-00500-9.

 

Како и секој лек на рецепт, кога се користи правилно може да има позитивни ефекти за пациентот, но злоупотребата и зависноста се потенцијално опасни.

 

Злоупотреба на декседрин

 

Злоупотреба или злоупотреба е, технички, употреба на кој било лек надвор од неговата медицински насочена цел. Пациент со валиден рецепт, според тоа, технички го злоупотребува лекот ако треба да земе дополнителни лекови, дури и ако смета дека тоа е медицински потребно, а тоа не е упатено од нивниот лекар. Најголемиот дел од злоупотребата на Декседрин има тенденција да биде мотивиран или од желбата за подобрување на перформансите или како рекреативна дрога.

 

Декседрин, заедно со другите амфетамини, најчесто се земаат со верување дека ќе ја подобрат когнитивната способност. Студиите кои се обидоа да го покажат овој ефект имаа мешани резултати, при што некои заклучија дека тие всушност може да им наштетат на перформансите, а некои открија дека можат да предизвикаат скромно, но мерливо подобрување.33.BE Ramtvedt и KS Sundet, клинички придобивки од вклучување и на декстроамфетамин и метилфенидат во испитувања за стимуланси - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842881/.

 

Без оглед на истражувањето, верувањето останува упорно. Некои истражувања сугерираат дека дури една десетина од средношколците користеле стимуланс на база на амфетамин со надеж за подобри оценки. Самопријавените анкети на студенти на ниво на колеџ сугерираат дека дури една третина користеле амфетамини со надеж дека ќе ги подобрат своите академски перформанси.

 

Амфетамините исто така се злоупотребуваат за да се подобрат атлетските перформанси. Декседрин ќе ја зголеми силата и времето на реакција, истовремено дозволувајќи им на спортистите да продолжат да настапуваат надвор од вообичаените граници на нивната издржливост. Иако употребата на амфетамин е забранета на натпревари, некои спортисти ќе преземат ризик или ќе користат амфетамини за да ја зголемат ефикасноста на нивниот тренинг кога се надвор од режимот на тестирање.

 

Кога Декседрин се злоупотребува рекреативно, тој ги зголемува нивоата на допамин во системот и создава позитивни сензации за корисникот. Лекот може да предизвика чувство на еуфорија и да делува како афродизијак. Бидејќи амфетамините исто така можат да ги натераат корисниците да се чувствуваат побудни и поенергични, тие исто така се поврзуваат со клубската култура.

 

Разбирање на зависноста од декседрин

 

Поради начинот на кој тие влијаат на хемијата на мозокот, амфетамините, особено моќните како Декседрин, можат да бидат многу зависни.

 

Допаминот се произведува природно од телото, и додека нивото природно ќе се зголемува и опаѓа, Декседрин вештачки ќе ги подигне тие нивоа кај луѓето чии нивоа се ниски. Ова го создава посакуваниот ефект што го бараат оние кои ја земаат дрогата рекреативно, но ќе го искусат и оние кои ја злоупотребуваат дрогата од други причини.

 

Ова чувство на задоволство и еуфорија може да го создаде она што е познато како мотивациско истакнување, во суштина когнитивен ефект што го тера поединецот да го повтори тоа однесување.

 

Меѓутоа, освен што е мотивирано да го повтори однесувањето на земање лекови, телото исто така ќе реагира со намалување на производството на допамин за да ги регулира нивоата. Ова ќе резултира со зависност, во која лекот станува потребен за нормално функционирање и, како што се зголемува толеранцијата на лекот, така се зголемува и потребата за повисоки дози.

 

Знаци на зависност од декседрин

 

Исто како што не може да се предвидат несаканите ефекти на лекот кај поединецот, знаците на злоупотреба ќе варираат од личност до личност. Сепак, постојат многу заеднички симптоми. Благите симптоми ќе вклучуваат сува уста, главоболки и губење на апетит. Продолжената злоупотреба може да резултира со губење на тежината, несоница и проблеми со циркулацијата, како што се зголемен крвен притисок, па дури и болка во градите.

 

Повеќе тешка злоупотреба и зависност може да резултира со проблеми со менталното здравје, како што е зголемена анксиозност, но може да предизвика промени во расположението и промени во однесувањето, халуцинации и психоза.

 

И, како и секоја зависност, на оние со проблем ќе им биде тешко да престанат и ќе треба да земаат сè поголеми дози за истиот ефект. Тие, исто така, ќе имаат негативно влијание врз нормалниот живот, како што се откажување од други социјални активности, проблеми во односите со другите и усвојување на однесувања за да се скрие нивната употреба на дрога.

 

Имиња на улиците Декседрин

 

Попознат по имињата на улиците (црна убавина, горен дел и брзина), раните предупредувачки знаци на зависност вклучуваат раздразливост и гадење, а Декседрин предизвикува голема зависност и може да предизвика значителна физичка, психолошка и социјална штета. Откако ќе станат зависни, корисниците можат да развијат срцеви компликации, халуцинации и параноја. Силната толеранција на лекот се развива брзо, принудувајќи го корисникот да земе повеќе од лекот за да ги постигне истите ефекти.

 

Декседрин делува така што дозволува ослободување на хормони кои ја зголемуваат будноста и енергијата. Ова го прави исклучително ефикасен во намалувањето на немирот и зголемувањето на способноста на личноста да се концентрира, а исто така го зголемува распонот на вниманието. И покрај тоа што Декседрин треба да се набави легално на рецепт од давател на здравствена заштита, тој може да се најде на црниот пазар поради неговата висока улична вредност. Декседрин е достапен во таблети со јачина од 5, 10 и 15 mg. (Филипа Голд, Лек благосостојба)

Третман на злоупотреба на декседрин

 

Првиот чекор е да се признае проблемот и да се разговара за него со медицински професионалец, тој ќе биде најдоброто место да советува за ефективен третман. Кога зависноста е блага, може да биде возможно да се справите во амбулантско опкружување. Сепак, за секоја зависност од дрога, стационарниот третман обично се смета за најдобра опција44.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Worlds Best Rehab | Најдобрите рехабилитанти за третман на зависност во светот, најдобрата рехабилитација во светот; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab.

 

Првата фаза од лекувањето на зависноста е секогаш детоксикација, обично позната како детокс. Ова е природен процес за време на кој телото ќе се ослободи од токсините, како што се амфетамините. Обично му треба околу една недела за телото да се ослободи од сите траги на лекот. Во овој период, зависникот може да доживее сериозно повлекување и желби.

 

Дополнително, тие ќе мора да управуваат со ефектите предизвикани од адаптацијата на нивното тело на лекот, како што се ненормално ниските нивоа на допамин. Стационарното лекување не значи само дека тие се во чиста средина, со што се намалува ризикот од релапс или развој на зависност од замена, туку значи и дека помошта е постојано достапна.

 

Рехабилитацијата ќе започне заедно со детоксикација и ќе започне транзиција кон живеење живот без дрога. Ова ќе вклучува терапија, каде што зависникот може да ги истражи причините за нивната зависност, како и развивање стратегии за спречување на релапс. Исто така, веројатно ќе вклучи и групна работа, како што е група од дванаесет чекори која ќе стане постојана поддршка.

 

Конечно, зависникот ќе биде подготвен да започне закрепнување. Ова ќе биде приспособено за задоволување на индивидуалните потреби и ќе направи транзиција од стационарно лекување во нормален живот. Закрепнувањето е доживотна фаза, за која зависникот е подготвен од нивната установа и ќе ги користи стратегиите што ги научил, заедно со поддршката од група, за да живее живот без дрога.

 

Претходно: ДНК тест за зависност

Следно: Зависник од пари

 • 1
  1.DJ Heal, Амфетамин, минатото и сегашноста – фармаколошка и клиничка перспектива – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3666194/
 • 2
  2.H. Палис, Употреба на декстроамфетамин со продолжено ослободување за третман на нарушување на употребата на стимуланси во услови на третман со агонисти на опиоиди со инјектирање во Канада: извештај за случај – весник за намалување на штети, BioMed Central.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://harmreductionjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12954-021-00500-9
 • 3
  3.BE Ramtvedt и KS Sundet, клинички придобивки од вклучување и на декстроамфетамин и метилфенидат во испитувања за стимуланси - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842881/
 • 4
  4.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Worlds Best Rehab | Најдобрите рехабилитанти за третман на зависност во светот, најдобрата рехабилитација во светот; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.