Разбирање на зависноста од Викодин

[popup_anything id="15369"]

Разбирање на зависноста од Викодин

Напишано од М-р Џејн Скваер

Изменето од Хју Соамс БА

разгледани од страна на Филипа Голд

Викодин е популарен лек против болки кој со години е гламурозен од филмовите, телевизиските емисии и литературата. Дополнително на популарноста на Викодин е и користењето на познатите личности во нивниот приватен живот, а некогаш се чинеше дека тоа беше рецепт на избор од страна на многу лекари кои сакаа да им помогнат на пациентите кои живеат во болка. За жал, многу од поединците кои го повикале Викодин за помош се нашле себеси зависни од лекот против болки.

 

Лекот против болки може да ги следи своите корени уште во 1890-тите кога е забележана првата медицинска употреба на ацетаминофен. Сепак, дури во 1978 година, германската фармацевтска компанија Knoll комбинираше ацетаминофен со хидрокодон за да го создаде Викодин. Во текот на ноќта, беше создаден чудесен лек против болки и до 1990-тите, го користеа сите кои сакаа да се ослободат од болка за поединци кои бараат лек на рецепт како висок.

 

Викодин содржи 500 милиграми ацетаминофен и пет милиграми хидрокодон. Доаѓа во неколку форми, вклучувајќи сируп, капсула и таблета. Лекарите препишуваат Викодин за лица кои страдаат од различни форми на болка. Првично, пациентите го користеа како алтернатива кога другите опции не функционираа. Сепак, имаше време кога лекарите го препишуваа Викодин без да ги земат другите опции за ослободување од болка и пациентите станаа зависни од него. Зависноста од викодин доведе до опиоидна криза што ја доживуваат голем број земји во моментов.

 

Хидрокодон (Викодин)

 

Хидрокодонот се продава под брендот Vicodin, заедно со Norco, Lortab и други. Сите марки ја содржат истата активна состојка, опиоидниот аналгетик, оксикодон, како и активните состојки на Викадин. Некои луѓе со зависност од хидрокодон имаат зависност од опиоиди кои имаат слични ефекти во доволно големи количини, вклучувајќи морфин, кодеин и хероин.

 

Овој тип на претпочитање има и практични и психолошки причини, велат истражувачите. Хидрокодонот се врзува за рецепторите за болка во мозокот, специјално познати како Mu опиоидни рецептори. Ако се врзе за овие рецептори, сигналите за болка се ослабени или целосно блокирани.

 

Му опиоидните рецептори се исто така одговорни за позитивните аспекти на употребата на дрога, а кога се користат повеќепати, ефектите на опиоидите врз фронталниот кортекс ја ослабуваат способноста на мозокот да донесува одлуки и да го регулира расположението. Кога луѓето се обидуваат да ја прекинат или намалат употребата на Викодин, тие откриваат колку нивното тело станало зависно од лекови против болки. Тоа, исто така, воведува чувство на „добри“ сензации или еуфорија предизвикани од опиоиди, што исто така ги поттикнува луѓето повторно да ја земаат дрогата.

 

Иако Викодин обично се зема орално, некои кои го злоупотребуваат лекот ги кршат таблетите или го инјектираат прашокот. Бидејќи повеќето луѓе ја започнуваат својата зависност од хидрокодон со злоупотреба на рецептот што им го дал нивниот лекар, може да биде тешко да се откријат знаци на зависност. Злоупотребата на лекови на рецепт вклучува земање апчиња почесто отколку што е пропишано, земање апчиња надвор од пропишаната временска рамка или нивно земање повеќе од еден ден во еден ден наместо да земате по една таблета секој ден за одреден временски период, како што е пропишано.

Поединци може да доживеат повлекување ако го намалат или престанат да земаат Vicodin ладна мисирка. Дури и корисниците кои земаат Викодин според упатствата на нивниот лекар може да доживеат некои симптоми на повлекување.

Кои се знаците на зависност од Викодин?

 

Зависноста од викодин предизвикува негативни здравствени ефекти кај оние кои ја злоупотребуваат. Долготрајната употреба и зависноста може да го оштетат црниот дроб. Ако ацетаминофен се зема во големи количини, тоа ќе влијае на црниот дроб и може да предизвика негово исклучување. Комбинацијата на алкохол со Викодин може да има уште посериозни последици врз примателот. Постојат и други вообичаени знаци дека некое лице е зависно од Викодин и тие може да варираат од благи до серии.

 

Знаците на зависност од Викодин вклучуваат:

 

 • Поспаност/Поспаност
 • Вртоглавица/Заматеност
 • Опуштено и мирно чувство
 • Еуфорија
 • Запек
 • Анксиозност
 • Депресивни отчукувања на срцето/Депресивни отчукувања на дишење
 • Болки, болки, болки во мускулите и грчеви
 • Гадење и повраќање
 • Тага, чувство на ниска самодоверба и депресија

 

Долготрајната употреба на Викодин може да предизвика поединци да создадат толеранција на лекот. Корисниците можеби ќе треба да ја зголемат дозата на Викодин за да ги добијат истите ефекти што ги постигнале претходно. Зголемувањето на дозата на Викодин поради толеранција може брзо да ескалира и да доведе до целосна зависност.

 

Симптоми на повлекување од зависност од Викодин

 

Поединци може да доживеат повлекување ако го намалат или престанат да земаат Vicodin ладна мисирка. Дури и корисниците кои земаат Викодин според упатствата на нивниот лекар може да доживеат некои симптоми на повлекување. Не е потребно долго време за да започнат симптомите на повлекување бидејќи корисниците може да ги почувствуваат само шест часа по нивната конечна доза на лекот.

 

Откажувањето може лесно да се помеша со грип и корисникот може да не сфати дека страда од ефектите од прекинот на употребата на дрога.

 

Симптомите на повлекување вклучуваат:

 

 • Интензивна желба за Викодин
 • Потење
 • Гадење/повраќање/дијареа
 • Немир/Несоница
 • Водени очи
 • течење на носот
 • Зголемени зеници

 

Смрт од зависност од Викодин

 

Злоупотребата на опиоиди се зголемува во Соединетите Држави и во 2018 година, истражувањето покажа дека 128 луѓе умираат секој ден од предозирање. Во 1990-тите, како што се зголеми употребата на Викодин, американските лекари тврдеа дека поединците нема да станат зависни од лекот против болки. Тврдењето доведе до тоа повеќе поединци да земаат Викодин и други лекови против болки базирани на опиоиди. Тоа, исто така, доведе до тоа некои лекари, кои беа убедени дека Викодин не предизвикува зависност, да го препишат со високи стапки. Поради долгата историја на Викодин во американското општество особено, тој е лек на поп културата во модерното време.

 

Лековите на рецепт и таблетите без рецепт се едни од најзлоупотребуваните супстанции од тинејџерите, според Национален институт за здравство. Во 2017 година, истражувањето покажа дека 11.4 отсто од поединците на возраст меѓу 12 и 25 години рекреативно користеле лекови на рецепт.

Долгорочните корисници на Викодин треба да бараат лекарска детоксикација за да се одвикнат од дрогата што предизвикува зависност. Третманите со помош на лекови (МАТ) се достапни за корисниците кои сакаат да ја прекинат зависноста од лекот. Метадонот и бупренорфинот се користат како замена за опиоидите.

Зошто луѓето почнаа да користат Викодин?

 

Хидрокодон ги пресретнува пораките за болка кои стигнуваат до мозокот. Го менува начинот на кој корисниците реагираат на болка и им дава еуфорично чувство кога Хидрокодон се зема во големи дози. Повеќето, ако не и сите, поединци кои стануваат зависни од Викодин не започнуваат со мисија да станат зависни. Тоа е неволна зависност што се создава поради долготрајна, голема употреба на дози. Моќните ефекти на Викодин не треба да се игнорираат и само затоа што тоа е лек препишан од лекар, не значи дека е безбедно да се потпрете. Всушност, препишувањето од лекари, на кои поединците им веруваат, е она што доведе до широко распространети проблеми со зависноста.

 

Можете ли да управувате со болката без Викодин?

 

Поединци кои страдаат од болка можат да се справат со неа без употреба на Викодин. Постојат достапни алтернативи за ослободување од болка. Лековите кои не содржат опиоиди кои може да се користат наместо Викодин вклучуваат нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ). НСАИЛ ја блокираат болката и воспалението во мускулите и зглобовите предизвикани од повреди и/или исчашувања.

 

Антидепресивите може да се користат и како лекови против болки. Тешката болка може да предизвика депресија кај поединци, а антидепресивите може да го олеснат расположението на една личност, зголемувајќи ја нивната благосостојба. Локалните лекови, исто така, може да се применат на изворните области на болка. Кремите, мастите и фластерите можат да понудат олеснување за оние кои страдаат од болка.

 

Како да се лекува зависноста од Викодин?

 

Поединци кои имаат зависност од Викодин треба да разговараат со својот лекар. Корисниците треба да разговараат со своите лекари за намалување на потрошувачката на Викодин. На пациентите може да им се препише лек кој ќе помогне да се олеснат потенцијалните симптоми на повлекување. На некои пациенти може да им се советува да преземат заострен пристап за да ја прекинат нивната зависност од Викодин.

 

Долгорочните корисници на Викодин треба да бараат лекарска детоксикација за да се одвикнат од дрогата што предизвикува зависност. Третманите со помош на лекови (МАТ) се достапни за корисниците кои сакаат да ја прекинат зависноста од лекот. Метадонот и бупренорфинот се користат како замена за опиоидите. Лекот со метадон или бупренорфин може полека да се намалува со текот на времето со тоа што лекар ќе му дозволи на пациентот конечно да живее без дрога.

 

МАТ ги спречуваат интензивните симптоми на повлекување додека се детоксикација. Поединците можат да се фокусираат на закрепнувањето, а не на екстремните изнемоштени аспекти од тоа. МАТ може потенцијално да ги намалат шансите на лицето да се повтори за време на детоксикацијата. Детоксикацијата треба да биде проследена со сеопфатна терапија во сите случаи за да се ослободи поединецот од зависноста од опиоиди.

 

Налтрексон за зависност од викодин

 

Иако налтрексонот најчесто се користи за лекување на зависност од Викодин, тој не ја спречува желбата за лекот. Поради оваа причина, третманот со налтрексон за зависност од Викодин обично започнува по фазата на детоксикација и повлекување, и само под медицински надзор.

 

Налтрексон е вообичаена марка пилула која вообичаено се препишува под имињата на брендовите ReVia и Depade и достапна во САД, Канада и Европа. Инјектирачката форма со продолжено ослободување на лекот е често се продава под името Вивитрол и е достапен во различни форми во зависност од количината на лекови кои се потребни дневно.

 

Друга форма на Налтрексон е тип на имплант кој се користи во третманот кој е обликуван како мало пелети и се вметнува во долниот абдоминален ѕид. Уредот ослободува константна количина на Налтрексон при имплантирање, а лекот исто така може да се администрира преку продолжено ослободување со инјектирање секој месец.

Последно ажурирано: 10 февруари 2022 година

Викодин фармакологија

Викодин содржи 500 милиграми ацетаминофен и пет милиграми хидрокодон. Доаѓа во неколку форми, вклучувајќи сируп, капсула и таблета. Лекарите препишуваат Викодин за лица кои страдаат од различни форми на болка.

Име на бренд

Хидрокодон

Генерички имиња

Lortab®, Norco®, Vicodin®

Улични имиња

Банани, Dro, Fluff, Hydros, Tabs, Vikes, V-itamin, Watson-387, 357s

Викодин во вестите

47,590 луѓе починале од предозирање со опиоиди, а повеќе од 2 милиони страдаат од нарушување на зависноста од опиоиди, според податоците од Центрите за контрола и превенција на болести и Националниот институт за здравје… [Кликнете за да прочитате повеќе]

Бев толку преплашен кога се отрезнив од десетгодишното трчање на Викодин и алкохол. Бев преплашен да не бидам надвор. Бев преплашен од таблоидите. Чувствував дека таа слабост ќе биде откриена и потоа искористена…[Кликнете за да прочитате повеќе]

На мојата висина на Викодин, би земал 125 дневно“, рече тој. „Стана до точка да земам купче од 15 Викодини и да ги земам со чоколадно млеко...[Кликнете за да прочитате повеќе]