Како да се справите со зависноста од видео игри

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Зависност од видео игри кај децата

Видео игрите не постоеле секогаш. Во 1950-тите, видео игрите се појавија на сцената и станаа многу популарни во видео аркадите на големите машини во 1970-тите. Дури во 1972 година тие станаа пошироко достапни со лични конзоли за игри. Како што технологијата продолжува да напредува, онлајн игрите стануваат сè попопуларни.

 

Индустријата за видео игри е успешна, која продолжува да расте брзо, со приход од 131 милијарда долари. Најголем дел од приходите доаѓаат од адолесцентни и млади возрасни играчи.

Што е зависност од видео игри?

Постојат два вида на зависност од видео игри. Првата е игри со еден играч или игри со улоги (RPG) кои вклучуваат една голема задача или мисија што треба да се заврши, како што е спасување принцеза или поразување на лошо момче. Зависноста од овој тип на игра обично е да се победи високата оценка или да се заврши некоја мисија.1Грос, Лусио и др. „Зависност од видео игри и емоционални состојби: можна конфузија помеѓу задоволството и среќата? – PMC.” PubMed Central (PMC), 27 јануари 2020 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6996247. Вториот тип на зависност од игри е поврзан со онлајн игрите со повеќе играчи, или MMO.

 

Овие игри може да се играат онлајн, или на гејмерска конзола или компјутер, и вклучуваат заедница на други луѓе кои ја играат истата игра заедно во реално време. Факторот за зависност за овој тип може да биде чувството на заедница и достигнување кога тимот ќе постигне помали цели заедно и може да продолжи речиси бесконечно.

 

Видео игрите се дизајнирани да бидат неверојатно зависни за да ги задржат играчите да се враќаат за да постигнат одредени цели, да ја победат играта или да комуницираат со колегите онлајн гејмери. Тие се дизајнирани да бидат доволно едноставни за играње, но доволно тешки за да не ја завршат играта или да не победат брзо, што создава предизвици за играчот. Ова може да биде опасно за помладите играчи бидејќи тие се вовлекуваат во многу зависен онлајн свет.

 

Зависноста од видео игри често се гледа како слична на зависноста од коцкање. Сепак, ова не е широко прифатена споредба бидејќи видео игрите се потпираат на стратегија, додека коцкањето вклучува пари и главно се заснова на среќа.

Како се манифестира зависноста од видео игри?

Зависноста од видео игри може да се манифестира на различни начини за различни луѓе, врз основа на нивната претпочитање на играта, системот за игри или други основни или истовремени нарушувања на менталното здравје. Често се гледа како играње видео игри, или на конзола или онлајн, прекумерно и генерално игнорирање на другите аспекти на животот.2Heiden, Juliane M. von der, et al. „Здружението помеѓу видео игрите и психолошкото функционирање - PMC“. PubMed Central (PMC), 26 јули 2019 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6676913.

 

Играњето може да биде позитивно искуство за повеќето луѓе бидејќи постои голема заедница во која можете да бидете дел ако сте гејмер, особено ако сте широко прифатена личност. Ова може да биде привлечно за децата и адолесцентите кои бараат потврда или пријателство.

 

Кај децата, зависноста од видео игри може да се манифестира како играње игри во тајност или лажење за времето поминато на играње. Децата, исто така, можат да станат раздразливи или лути додека не играат и можеби нема да бидат толку ангажирани како што обично се во нормалниот живот.

Како да препознаете дете со зависност од видео игри?

Случајното играње видео игри не значи дека вашето дете е зависно од игри. Сепак, видео игрите може брзо да прераснат во животен стил и да се претворат во зависност. Како родител на дете кое може да има зависност од игри.

 

Има неколку работи што треба да ги барате за да ја идентификувате зависноста од игри:

 

 • Занемарување – Запоставувањето може да се манифестира во многу форми, вклучувајќи лоши оценки во училиште, игнорирање задолженија или други обврски, заборавање или занемарување на пријателствата или недостаток на интерес за старите хоби и без интерес за нови хоби.
 • Премногу време поминато на игри – Децата и адолесцентите може да имаат тешко време да постават ограничувања на играта.
 • Раздразливост – Кога ќе бидат прашани или принудени да престанат да играат, децата може да се налутат или вознемират и да бидат раздразливи, макар и на кратко.
 • Повлекување – губење на апетит, недостаток на сон, возбуда сето тоа може да се случи ако играта се одземе, дури и накратко.
 • Бегство – Користење на видео игри како начин да се избега од реалноста, стресните ситуации или непријатноста дома или на училиште.

 

Покрај несаканите ефекти, постојат и други ризици од прекумерна зависност од игри или видео игри. Замор, слабо внимание на личната хигиена, главоболки или мигрена, синдром на карпален тунел и напади или повторливи повреди на стрес се некои од потешките што можат да ги погодат и децата и возрасните.

 

Исто така, постојат голем број други несакани ефекти за кои треба да се грижите ако вашето дете е зависник од видео игри:

 

 • Седентарен начин на живот – Прекумерното играње може да вклучи седење на едно столче или положба со часови. Ова може да доведе до нездраво зголемување на телесната тежина и лошо држење на телото.
 • Проблеми со вниманието – Видео игрите можат да бидат со брзо темпо и да вклучуваат брзи движења што може да предизвикаат недостаток на концентрација кај гејмерите. Поради овој пад на долготрајната концентрација и распонот на внимание, децата имаат помала веројатност да бидат заинтересирани за читање или завршување на други задачи кои бараат подолго време и внимание.
 • Избегнување – Видеоигрите може да се користат како бегство, а потоа може да ја попречат способноста на детето да расте во развојот. Играта со преправање и видео игрите со играње улоги со фантазија може да бидат корисни за да му се овозможи на детето да научи за себе и да го примени она што го научил во секојдневниот живот, доколку се користат одговорно. Меѓутоа, почесто се усвојува стратегија за избегнување.
 • Недостаток на социјален ангажман – Некои игри, претежно онлајн игрите со повеќе играчи, нудат заедница на пријатели за играње и разговор само преку интернет. Тоа може да биде проблематично за децата бидејќи тие сè уште развиваат социјални вештини и користат техники за социјализација за да се поврзат со своите врсници.
 • Зголемена агресија - Истражувањата покажаа дека децата кои играат игри кои се вртат околу борби или борби се зголемени агресивни, пасивни агресивни или насилни однесувања. Ова не важи за секое дете, но важно е родителите да бидат свесни за содржината во видео играта што нивното дете ја игра.

 

Ако забележите дека вашето дете покажува некој од горенаведените несакани ефекти или може да биде изложено на ризик за некои од потешките несакани ефекти, како на пр. феномени на пренос на игра може да размислите да побарате третман за зависност од видео игри или во најмала рака правење дигитална детоксикација.

Третман за зависност од видео игри

Дали треба да побарате третман за зависност од видео игри за вашето дете?

 

Зависноста од видео игри не мора да биде опасна сама по себе и може да се гледа како несериозна или несериозна. Може да се појави истовремено со други проблеми со менталното здравје. Ако е така, можеби е време да се размисли за наоѓање третман и за зависноста од играта и за истовремениот проблем со менталното здравје. Зависноста од видео игри моментално не е класифицирана како нарушување на менталното здравје, но нашироко се смета за нарушување на контролата на импулсите и има установи и професионалци со искуство во лекувањето. За деца, овие истовремени проблеми со менталното здравјесе исто толку важни.

 

Некои истовремени проблеми со менталното здравје поврзани со зависноста од видео игри се:

 

 • Анксиозност - Играње и анксиозноста може да оди рака под рака, особено за децата ако користат видео игри за да избегаат од тешкотии или стресни фактори во нивниот живот. Играњето игри исто така може да предизвика социјална вознемиреност бидејќи децата поминуваат повеќе време во комуникација со врсниците на интернет и помалку време за негување пријателства лично.
 • Депресија - Имаше студии кои покажаа директна корелација помеѓу игрите и депресијата. Слично како анксиозноста, игрите може да се користат за справување со веќе постоечката депресија или за изолирање од животни стресови.
 • АДХД - АДХД и зависноста од видео игри често се поврзани. Деца и возрасни со АДХД имаат тенденција да имаат неограничена игра и да играат прекумерно. Ова може да биде предизвикано од лошо управување со времето и хипер-фокусирање. Видео игрите нудат награда за краток опсег на внимание.

 

Видео игрите имаат и позитивно и негативно влијание врз децата. Некои игри имаат едукативен карактер или промовираат креативно размислување или решавање проблеми. Другите игри може да бидат насилни по природа и да промовираат зголемена агресија. Поради интеракцијата во видео игрите, мозокот е во постојана состојба на „борба или бегање“. Ова е опасно кај децата, бидејќи нивниот мозок сè уште се развива и постојаната состојба на хипервозбуда може да предизвика стрес. Третманот за зависност од видео игри може да понуди поддршка.

 

Одењето на „ладна мисирка“ со видео игри или технологија можеби не е целосно изводлива опција, бидејќи технологијата стана сè подоминантна во општеството и станавме позависни од неа. Наместо целосно да го одземат игрите, некои родители може да размислат за спроведување построги временски ограничувања и да ги научат своите деца подобро да управуваат со своето време со видео игрите и технологијата. Ако одлучите да побарате третман за вашето дете, погрижете се да разговарате со професионалец и да го процените вашето дете за да се утврди колку е сериозна или може да биде неговата зависност. Терапевтскиот интернат е исто така опција за некои семејства.

 

Има и други работи што можете да ги направите за да му помогнете на вашето дете со зависноста од видеоигри, како што е поставување временски ограничувања или време без игри или технологија. Моделирањето на саканото однесување со видео игри или компјутери, исто така, може да помогне да се поттикне подобро однесување кое вклучува игри.

 

Одржувањето на животниот баланс е важно, особено за децата, а зависноста од видео игри може да биде опасна и да го попречи нивниот животен баланс. Видео игрите постојат повеќе од половина век и продолжуваат да напредуваат со технологијата. Случајното играње видео игри не се изедначува со зависност од видео игри, но лесно може да се претвори во зависност од игри кај децата доколку не се следи правилно.

Понекогаш периодот на дигитална детоксикација е корисен за контролирање на дополнувањата на видео игрите, а во други случаи потребна е посеопфатна програма од 12 чекори за зависност од игри.

 

Претходно: Нарушување на игри - Водич за загрижени родители

Следна: Зависност од аниме

Нашиот пријател Патрик Винсент дискутира за зависноста од видео игри кај деца и млади возрасни

Зависност од специфични видео игри

 • 1
  Грос, Лусио и др. „Зависност од видео игри и емоционални состојби: можна конфузија помеѓу задоволството и среќата? – PMC.” PubMed Central (PMC), 27 јануари 2020 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6996247.
 • 2
  Heiden, Juliane M. von der, et al. „Здружението помеѓу видео игрите и психолошкото функционирање - PMC“. PubMed Central (PMC), 26 јули 2019 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6676913.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.