Зависност од антидепресиви

Разбирање на зависноста од антидепресиви

автор: Пин Нг Уредник: Александар Бентли Прегледано: Метју Ајдл
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Дефиниција за зависност од антидепресиви

 

Антидепресивите се меѓу најчесто препишуваните лекови во светот. Тие се докажани како ефикасни во помагањето на луѓето да се справат со депресијата и да се опорават од депресијата и сами и со други третмани како што се терапии за зборување. Сепак, како и секоја дрога, постои потенцијал дека тие можат да бидат злоупотребени и злоупотребени и, за некои, постои можност за зависност.

 

Разбирањето на зависноста многу напредуваше со текот на годините. Така, иако лековите како антидепресивите не се сметаа за зависни во минатото - тие не создаваат типична „висока“ на пример - сега е познато дека постои можност пациентите да развијат зависност или зависност.

 

Зависноста од антидепресиви може да следи модел многу сличен на традиционалниот модел на зависност каде телото развива толеранција, што значи дека бара повисоки дози на лекот11. Флуоксетин за зависност од кокаин во метадон:... : Journal of Clinical Psychopharmacology, LWW.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://journals.lww.com/psychopharmacology/Abstract/1993/08000/Fluoxetine_for_Cocaine_Dependence_in_Methadone_.3.aspx, зголемување на толеранцијата и создавање циклус на зависност и зависност од антидепресиви.

 

Зошто се препишуваат антидепресиви?

 

Можеби очигледно, антидепресивите им се препишуваат на пациентите кои доживуваат депресија. Сепак, тие, исто така, често се препишуваат за да помогнат со анксиозност, која често се поврзува со депресија - пациентите често може да ги мешаат анксиозноста и депресијата бидејќи многу симптоми се слични.

 

Ситуациите во кои тие се препишуваат исто така може да варираат енормно, за некои тоа ќе биде долгорочен рецепт за справување со тековната депресија, додека други рецепти ќе бидат краткорочни за да се справат со една депресивна епизода или да помогнат во одговорот на одредена ситуација. .

 

Тие, исто така, често се препишуваат заедно со други третмани, на пример, земањето антидепресиви заедно со терапија за зборување како што е когнитивната бихејвиорална терапија е ефикасен третман за некои видови депресија22.JPMA – Journal Of Pakistan Medical Association, JPMA – Journal Of Pakistan Medical Association.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.jpma.org.pk/article-details/4810.

 

Како антидепресивите создаваат зависност?

 

Постојат неколку видови на антидепресиви кои најчесто се препишуваат. Современите антидепресиви како што се селективни инхибитори на повторно земање на серотонин (SSRI) се најшироко препишани, иако има многу други видови. Специфичниот антидепресив избран и препишан од лекар може да зависи од низа фактори, вклучувајќи дијагноза, претходно искуство со антидепресиви и одговорот на пациентот на нив, како и претпочитање на пациентот и загриженоста за специфични несакани ефекти.

 

Генерално, антидепресивите делуваат на ист начин, тие влијаат на начинот на кој мозокот ги обработува хемикалиите кои влијаат на расположението. Во случај на SSRI, на пример, лекот ќе ја забави реапсорпцијата на серотонин во телото. Серотонин игра многу улоги во телото, вклучително и многу поврзани со менталната функција и расположението, како и неколку физиолошки процеси како што е функцијата на цревата. Со забавување на апсорпцијата на серотонин, лековите ефикасно ја зголемуваат вкупната количина во телото и преку тоа помагаат да се подигне расположението. Со покачено расположение доаѓа и добар потенцијал за зависност.

 

Антидепресивите вообичаено не се сметаат за многу зависни како другите дроги како кокаин или хероин. Тие не го нудат истото високо како и другите лекови и ги немаат истите ефекти на повлекување. Сепак, ова не значи дека не може да се формира зависност.

Тековната наука за зависноста признава дека зависноста не е само резултат на хемискиот или физичкиот ефект на лекот, туку напротив, од промените во структурите и патиштата на мозокот. Ова е причината зошто однесувањето како коцкањето може да предизвика зависност.

 

Според тоа, антидепресивите можат да станат зависни бидејќи делуваат на двете нивоа. Тие влијаат на начинот на кој мозокот работи според дизајнот, менувајќи го начинот на кој се справува со серотонин, на пример, тие можат да играат улога во формирањето на нервните кратенки кои водат до зависност, создавајќи асоцијација помеѓу лекот и позитивното расположение, сензации или ефекти. Но, тие исто така можат да создадат зависност, при што телото формира толеранција и бара поголеми дози за да се постигнат саканите антидепресивни ефекти.

Кој е изложен на ризик од зависност од антидепресиви?

 

Едноставниот одговор е дека секој е изложен на ризик да создаде зависност од антидепресиви и невозможно е да се предвиди кој би можел, или не, да стане зависен од која било дрога. Сепак, постојат некои фактори на ризик кои се поврзани со поголем ризик од формирање на зависност.

 

Генетиката и семејната историја играат улога. Поединец со родител или баба или дедо со историја на зависност ќе има поголем ризик и самите да формираат зависност. Личната историја на зависност е исто така показател за поголем ризик затоа што нервните патишта создадени во таа зависност, дури и ако се стари, полесно можат да се прифатат во нова зависност или зависно однесување.

 

Ќе биде вклучена и личната ситуација. Поединец со стресен живот може да биде повеќе склон кон развој на зависност. И социјалните ситуации исто така ќе играат улога, како и притисокот од врсниците во ситуација во која земањето дрога, па дури и зависноста е нормализирано, што значи дека е поголема веројатноста поединецот и самиот да трпи зависност.

 

Конечно, медицинската историја ќе има улога. Еден краткорочен рецепт за антидепресиви веројатно нема да резултира со зависност. Сепак, долгорочниот курс на антидепресиви треба да го прегледа лекар за да се осигура дека рецептот останува соодветен и да се разгледа дали другите опции за третман може да имаат подобри резултати.

Кои се знаците на зависност од антидепресиви?

 

Важно е да се напомене дека зависноста од антидепресиви обично ќе се манифестира поинаку од другите зависности од дрога. За разлика од, да речеме, кокаинот, антидепресивите се дизајнирани да му овозможат на примателот да работи нормално во секојдневниот живот. Затоа, зависникот може да може да го продолжи својот нормален живот и да изгледа целосно функционален на другите и покрај тоа што има формирано зависност. И додека антидепресивите може да се подготват да се земаат со шмркање или инјектирање, скоро сите зависници ќе продолжат да ги земаат нормално. Ова значи дека често е доста тешко за странец да открие зависност од антидепресиви.

 

Зависноста од антидепресиви често нема да доведе до значителни промени во однесувањето што би ги предупредиле другите за зависност. Ова е особено точно кога зависноста е развиена поради зголемената толеранција. Навистина, знаците на зависност најверојатно се оние кои се несакани ефекти или дури и посакувани исходи од редовна употреба, како што се променето расположение, послаб сон или промени во апетитот.

 

Постојаното добро расположение и мирното однесување кое не се менува како одговор на животните подеми и падови може да биде последица. Меѓутоа, на подолг рок зависноста може да доведе до полоши резултати за менталното здравје, на пример, зголемен ризик од самоубиствени идеи.

 

Постојат потешки, но релативно ретки, ефекти на зависност, вклучувајќи губење на либидото, летаргија и серотонин синдром. Серотонинскиот синдром се јавува кога има вишок серотонин во системот и може да биде предизвикан од предозирање со лекови како SSRI. Симптомите може да бидат благи, вклучително и висока температура, но може да вклучуваат потешки симптоми, вклучувајќи висока температура, тремор и напади. Во екстремни случаи тоа може да биде фатално.

 

Може да има и промени во однесувањето. Како и другите зависници, тие може да се повлечат од нормалниот социјален живот или да ги занемарат аспектите од нивниот живот, како што се работните или семејните обврски. Нивното однесување околу лековите, исто така, може значително да се промени, на пример, да ги „губат“ за да добијат свеж залихи, да складираат вишок лекови, можеби на невообичаени места или да менуваат лекар со надеж дека ќе добијат дополнителни рецепти.

 

Може ли да се предозирате со антидепресиви?

 

Иако ризикот од предозирање е помал од другите лекови, предозирањето сè уште е можно, особено кога се зема со други лекови кои можат или да комуницираат или да имаат слични ефекти. Вообичаен пример е алкохолот, кој делува како депресив и, според тоа, значи дека е потребна поголема доза на антидепресиви за да се спротивстават на ефектите на алкохолот пред да може да даде корист. Симптомите на предозирање ќе варираат во зависност од поединецот и конкретниот антидепресив, но благи симптоми може да вклучуваат сува уста, додека потешки симптоми ќе бидат конфузија, тремор, промени на крвниот притисок, депресивно дишење и можеби смрт.

 

Симптоми на повлекување на прекин на антидепресивите

 

Бидејќи зависноста од антидепресиви е главно психолошка, има малку физички ефекти на повлекување. Сепак, некои луѓе може да доживеат релативно благи симптоми како гадење, главоболки и вртоглавица.

 

Психолошките ефекти најверојатно ќе бидат подлабоки и, ефективно, враќање на симптомите кои прво резултираа со земање антидепресиви како депресија и анксиозност. Сепак, можно е да има и други проблеми со менталното здравје кои се развиваат. Најчеста е анксиозноста, но можно е да се појават и потешки состојби како биполарно растројство или шизофренија.

 

Поради веројатното враќање на претходните симптоми, како и ризикот од развој на други проблеми со менталното здравје, важно е повлекувањето да не се обидува без поддршка.

 

Добивање помош за зависност од антидепресиви

 

Постојат многу центри кои можат да помогнат со зависноста од супстанции, но важно е, кога се справувате со зависност од антидепресиви, да се најде центар кој е опремен да помогне со другите проблеми со менталното здравје што може да произлезат од повлекувањето.

 

Најверојатниот исход е враќање на депресијата, па затоа е важно да се најде центар кој може да управува со депресијата, особено затоа што повратната депресија може да биде потешка од епизодата за која првпат биле препишани антидепресиви. Сепак, ризикот од развој на други, понекогаш посериозни проблеми со менталното здравје значи дека е мудро да се избере центар што може брзо да ги идентификува и помогне во лекувањето веднаш штом ќе има дијагностичка презентација.

 

Претходно: Дали Psilocybon може да ја излечи депресијата?

Следна: Врската помеѓу депресијата и анксиозноста

Нашиот пријател д-р Трејси Маркс разговара за зависноста од антидепресиви

  • 1
    1. Флуоксетин за зависност од кокаин во метадон:... : Journal of Clinical Psychopharmacology, LWW.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://journals.lww.com/psychopharmacology/Abstract/1993/08000/Fluoxetine_for_Cocaine_Dependence_in_Methadone_.3.aspx
  • 2
    2.JPMA – Journal Of Pakistan Medical Association, JPMA – Journal Of Pakistan Medical Association.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.jpma.org.pk/article-details/4810
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.