Зависност од адреналин

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Зависност од адреналин

 

Од искачување на Монт Еверест до нуркање со ајкули, скокање со јаже во Големиот кањон до нуркање со ајкула, типичните „зависници од адреналин“ популаризирани од медиумите секогаш изгледаат како да имаат трка за нивниот следен „поправка“. Сепак, концептот на зависност навистина се игра кај овие лица, иако основните причини се малку подлабоки.

 

Дефиниција за зависност од адреналин

 

За целосно да се разбере значењето на зависноста од адреналин, важно е прво да се разбере што е адреналин и која е неговата функција во телото. Со поттикнување на подлабоко учење на молекуларноста, експертите во оваа тема почнаа да разбираат зошто поединецот може да стане зависен.

 

Човечкото тело е сложена и високо организирана машина која се потпира на фин баланс на многу различни хемикалии, од кои едната се хормоните. Особено еден хормон, адреналинот, е гласник супстанција која пренесува сигнали помеѓу различни органи. Адреналинот е хормон кој се ослободува директно во крвотокот од надбубрежната жлезда.

 

Во време на криза, адреналинот го подготвува телото за она што стана познато како одговор „бори се или бегај“.11.К. Козловска, П. Вокер, Л. Меклин и П. Керив, Стравот и каскадата на одбраната: Клинички импликации и управување – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4495877/. Со други зборови, го подготвува умот и телото за битка или бегство од опасност.

 

Зависност од адреналин

 

Терминот „адреналински наплив“ се користи за опишување на знаците, симптомите и физичките ефекти на пулсот на адреналин низ телото.

 

Знаци на наплив на адреналин

 

 • зголемување на отчукувањата на срцето и притисокот
 • проширување на дишните патишта
 • длабоко и брзо дишење
 • зголемување на зениците
 • острење сетила
 • проток на кислород до мускулите

 

Ова е нормална реакција и важен механизам за преживување кој го подготвува телото психички и физички да се справи со опасноста22.РМ Хејрене, Д. Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5387785/. Значи, адреналинот игра клучна улога во справувањето со стресот и опасноста, но како се развива зависност од адреналин?

 

Разбирање на адреналинот

 

Кога луѓето се во стресни или опасни ситуации, низ телото се случуваат низа настани како што се зголемен пулс и зголемување на кислородот до мускулите. Ако одредена ситуација може да има смртни последици, хемикалиите како што се допамин, окситоцин, серотонин и ендорфин го преплавуваат нервниот систем за да го смират телото да се подготви за безболна смрт.

 

Информациите за потенцијалните опасности се пренесуваат на дел од мозокот наречен амигдала. Оваа структура, која се наоѓа длабоко во мозокот, игра важна улога во обработката на емоциите. Амигдалата пренесува информации до делови од мозокот како што е хипоталамусот, мала област одговорна за многу телесни функции, вклучително и ослободување на хормони.

 

Хипоталамусот испраќа сигнали до надбубрежната жлезда лоцирана во бубрегот, а жлездата реагира така што го ослободува хормонот адреналин во крвотокот33.Б. Хопкинс, надбубрежни жлезди | Џонс Хопкинс медицина, надбубрежни жлезди | Медицина Џон Хопкинс.; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/adrenal-glands. Овој хормон влегува во различни системи на органи во телото преку крвотокот и ги произведува симптомите поврзани со наплив на адреналин.

Зависници од адреналин

 

Адреналинот што се ослободува за време на криза е неопходен бидејќи ги изострува сетилата и го подготвува телото да се справи со опасноста. Сепак, некои луѓе развиваат зависност од овој хормон. Тие почнуваат да го бараат тоа чувство на ист начин како што поединците можат да ги бараат ефектите од дрогата и алкохолот.

 

Зависноста од адреналин може да доведе до компулсивно учество во опасни активности како што се екстремните спортови, но сепак има и други, помалку добро документирани манифестации на зависност од адреналин, како што се одредени полкови на вооружените сили, воените дописници, единиците за одговор при итни случаи и првите лица кои реагираат.

 

Постојат многу различни начини на кои зависноста од адреналин може да се манифестира, но сепак компулсивното учество го дефинира процесот на зависност. Поединците кои постојано и свесно бараат такви искуства се нарекуваат трагачи на возбуда, смели или зависници од адреналин и иако зависноста од адреналин е вид на зависност од однесувањето и нема докази дека се вклучени надворешни супстанции.

 

Знаци на зависност од адреналин

 

 • Принуда за учество во активност со висок ризик
 • Страдање од симптоми на повлекување како фрустрација што не учествува
 • Губење на интерес за други активности
 • Продолжување со учество и покрај негативните последици

 

Зависниците по дефиниција се оние кои продолжуваат да се занимаваат со опасни активности и покрај физичката повреда или оштетувањето на односите, и додека ДСМ 5 сè уште нема поставено специфична самостојна дијагноза на зависност од адреналин, тоа е процес на барање природна интоксикација што може до одреден степен споредете го искуството со злоупотреба на супстанции.

 

Медицински докази за зависност од адреналин

 

Една неодамнешна студија за скокачите со падобран покажа дека многу зависни особини се силно поврзани со нивниот спорт. На пример, беше откриено дека зависноста од адреналин кај скокачите со падобран е мала, но како и кај зависноста, сериозноста е во корелација со времетраењето на употребата.

 

Студијата на планинари покажа дека учесниците искусиле симптоми на повлекување како анксиозност и депресија кога не учествуваат во спортот.

 

Дали е сè BASE Jumping и Wing-suiting?

 

Многу од карактеристиките на зависноста од адреналин се слични на оние на злоупотребата на супстанции и зависноста е дефиниција што може да се примени на луѓе со однесување кое бара адреналин кои продолжуваат да се занимаваат со опасни активности и покрај физичката повреда или оштетување на односите.

 

Има очигледни зависници од адреналин кои продолжуваат да се пријавуваат за активности, но зависноста од овој процес може да се манифестира на многу посуптилни начини. Зависноста не мора да биде екстремна за да го попречи животот на поединецот.

 

На пример, чекањето до последен момент да поднесете училишна задача или ве фатат додека правите нешто незаконско, може да предизвика наплив на адреналин. Некои луѓе најдобро работат со енергијата и возбудата генерирани од избезумената потреба да се заврши некој проект.

 

Зависноста од адреналин може да биде дури и одржување на полн работен или социјален распоред и никогаш немање доволно време44.RM Heirene, Зависност во екстремните спортови: Истражување на состојбите на повлекување кај планинарите на карпи – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5387785/. Забележано е и кај луѓе кои сакаат да започнат разговор на тема за која жестоко се дебатира, бидејќи уживаат во возбудата да се скараат со другите.

 

Импликации врз здравјето на зависноста од адреналин

 

Зависноста од адреналин може да предизвика потенцијално опасни ситуации како што се:

 

 • забрзување
 • агресивно однесување
 • лажење
 • крадење
 • алкохол и дрога

 

Импликации врз здравјето на зависноста од адреналин

 

Ударот на адреналин предизвикува надворешни и внатрешни промени на телото и неговите функции, а овие одговори се дизајнирани за ситуации во лет или борба.

Повторената изложеност може да ги предизвика следниве здравствени проблеми:

 

 • оштетување на крвните садови
 • срцеви проблеми
 • депресија
 • анксиозност
 • несоница
 • мигрена
 • депресија

 

Третман на адреналинска зависност

 

Избегнувањето на стимуланси како што е кофеинот, доволно спиење и практикување на внимателност и медитација се сите корисни техники со кои поединецот може да започне. Програма за обновување @home можеби вреди да се истражува. За понапредните фази на зависност од адреналин, рехабилитација во домот може да помогне, особено поединци за кои зависноста од адреналин или принуда имаа негативно или ослабувачко влијание врз нивниот живот и оние околу нив.

 

Претходно: Зависност во НФЛ

Следно: Зависност од шеќер

 • 1
  1.К. Козловска, П. Вокер, Л. Меклин и П. Керив, Стравот и каскадата на одбраната: Клинички импликации и управување – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4495877/
 • 2
  2.РМ Хејрене, Д. Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5387785/
 • 3
  3.Б. Хопкинс, надбубрежни жлезди | Џонс Хопкинс медицина, надбубрежни жлезди | Медицина Џон Хопкинс.; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/adrenal-glands
 • 4
  4.RM Heirene, Зависност во екстремните спортови: Истражување на состојбите на повлекување кај планинарите на карпи – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 22 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5387785/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.