Зависник од пари

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Зависник од пари

 

Зависноста најчесто се поврзува со дрога, лекови, алкохол или обложување. Сепак, можеби нема да сфатите дека можете да станете зависни од готовина исто како и од други супстанции. Зависноста од пари може да дојде до точка кога ќе почнете да користите готовина за да управувате со вашите проблеми. Може дури и да добиете брзање или многу од трошење или правење пари. Зависноста од пари може да излезе од контрола и да ве одведе во спирала надолу во која вашата финансиска сигурност може да испари.

 

Зависноста од готовина е вид на зависност во која поединецот учествува во вообичаено однесување и покрај фактот што тоа носи несреќни резултати. Неопходно е да се разбере дека навиката за готовина и зависноста од трошење не се слични прашања.

 

Поединец со зависност од готовина има приоритет на заштеда на пари отколку на важни активности во животот. Парите можат да станат нивна главна љубов во животот, а активностите како што се личните односи и здравјето можат да излезат низ прозорецот. Човек зависник од пари се плаши дека никогаш нема да има доволно пари за да живее среќно.

 

Ако сте зависни од пари, постојано размислувате за парите и за резултатите од немањето. Вашето однесување ќе се врти околу правење пари и собирање пари. Можеби постојано размислувате како да стекнете повеќе пари. Личноста која е зависна од пари често ја споредува својата самодоверба со сумата на пари што ги заштедила. Ако има многу пари во заштедата, нивната самодоверба е висока. Ниска сума на пари во банката и нивната самодоверба е исто така ниска.

 

Зависноста од пари може да доведе до ризично однесување. Обложување на спорт, коцкање во казина, играње на берзата или вложување пари во лонгшотови се сите однесувања во кои едно лице може да се вклучи. Крајната цел на личноста зависна од пари е да заработи повеќе пари и да ги заштеди без посебна причина.

 

Дали сте зависни од пари?

 

Трошењето пари и нивното заштеда не е проблем кога станува збор за зависност од пари. Вашите постапки се и дали ги користите парите како патерица. Поединец кој се чувствува виновен за трошењето пари, но добива многу од нивното заштеда, веројатно е зависник од готовина. Ако можете да си дозволите да трошите пари, тогаш навистина нема проблем одвреме-навреме да се натопите во вашите парични резерви.

 

Зависник од пари веројатно нема да има здрав однос со своите финансии. Зависниците од пари може да се издигнат кога ќе видат дека нивните банкарски сметки се зголемуваат, но немаат цел да заштедат пари. Наместо да заштедите пари без крајна цел на повидок, треба да разберете како вашите финансии можат да ви користат вам, на вашето семејство и на другите кога ќе ги користите. Наместо постојано да штедите пари, размислете за вашите идни цели во однос на вашите пари и како тоа може да работи за да ви го подобри животот.

 

Зависниците од пари можеби ја негираат нивната зависност. Тие можеби се недофатливи за нивната заработка, заштеди и долг. Зависниците од пари веруваат дека колку повеќе пари заштедуваат, толку ќе бидат посреќни. Ова не е секогаш случај и често е проблем. Среќата не доаѓа со повеќе пари на штедни сметки.

 

Зависност од пари наспроти градење богатство

 

Можеби се прашувате дали зависноста од пари и градењето богатство се иста работа. Тие не се. Можете да изградите богатство на повеќе начини кои не вклучуваат грижа за трошење долар или два. Зависноста од пари може да види како личноста живее неверојатно штедливо само за да заштеди неколку долари.

 

Додека градењето богатство може да направи да се чувствувате добро емоционално и ментално, зависникот од пари добива ментална и физичка висока температура како личност која користи супстанции11.Стр. Ng, Како парите го менуваат начинот на кој размислувате и се чувствувате, поголемо добро.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_money_changes_the_way_you_think_and_feel.

 

Можеби нема да трошите пари на себе или на саканите ако сте зависни од пари и покрај тоа што сте финансиски стабилни. Ова штедливо однесување се создава поради стравот дека никогаш нема да има доволно пари. Зависноста од пари создава изолација и депресија кај поединците, а зависникот од пари ќе престане да учествува во активности и ќе стане повлечен. Оваа повлеченост само ќе се зголеми и ќе се развие длабока депресија.

 

Ако парите се користат како ресурс за подобрување на вашиот живот и животот на вашето семејство, тогаш најверојатно ќе имате позитивен однос со парите. Ако постојано штедите пари и го трошите вашето време стискајќи пари без крајна цел, може да имате зависност од пари.

 

Третман за зависност од пари

 

Зависниците од пари имаат тенденција да имаат краткорочно чувство на еуфорија кога штедат пари. Задоволството од заштеда на пари не трае долго и тие почнуваат да смислуваат начини да заработат повеќе пари. Ако сакате да добиете помош со зависноста од пари, прво мора да разберете дека е потребна промена. Бидете искрени со себе дека мора да се направи промена за да се подобри животот.

 

За среќа, можете да добиете помош за вашата зависност од пари. Треба да размислите што значат парите за вас? Со одговор на ова прашање, можеби ќе можете да создадете поздрав однос со вашите финансии. Постојат различни книги на пазарот кои можат да ви помогнат да ја прекинете зависноста од пари.

 

Еден од најдобрите начини да добиете помош со зависноста од пари е да креирате план кој е поставен околу вашите цели во животот. Треба да креирате план кој ќе ги земе предвид парите како ресурс кој ви овозможува да ги постигнете финансиските животни цели на здрав начин. Заедно со правењето план, можете да креирате инвентар за трошење пари. Ова ќе ви даде слика за тоа колку пари трошите и заштедите.

 

Покрај тоа, постојат програми за закрепнување кои им помагаат на лицата со зависност. Зависноста од пари е многу слична со другите форми на зависност. Единствената разлика е во тоа што наместо да консумирате штетни материи, трупате готовина и опседнати со идејата за пари. Како и секоја зависност, таа е штетна за вашиот живот и за оние околу вас.

 

Може да имате нездрава зависност од пари. Тоа не ве прави лоша личност, но може да влијае на вашиот живот на повеќе начини. Ако вашата зависност резултира со ризично финансиско однесување, тоа може да ја направи зависноста од вашите пари уште голема.

 

Претходно: Зависност од декседрин

Следно: Зависност од шопинг

  • 1
    1.Стр. Ng, Како парите го менуваат начинот на кој размислувате и се чувствувате, поголемо добро.; Преземено на 21 септември 2022 година, од https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_money_changes_the_way_you_think_and_feel
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.