Wired for Addiction™

Изложба на компанијата – Wired for Addiction

За Wired for Addiction™

 

Wired for Addiction™ е нова возбудлива компанија за анализа на ДНК која има за цел да им ги даде на центрите за третман информациите што им се потребни за да обезбедат насочен третман со помош на лекови (МАТ) заснован на докази за зависност.

 

Wired for Addiction™ беше ко-основан во 2021 година од експерт за зависности со 28+ години искуство и поранешен вработен во Конгресот на архитектот на Законот за попаметни казни од 2013 година. Нивниот тим се состои од лекари за зависности, експерти докторски научници и владини работи специјалисти кои се фокусираат на третман на зависност.

 

Основачите на Wired for Addiction™ имаат визија за тоа како генетското тестирање може да го промени пејзажот на лекување и рехабилитација од зависност. Нивниот најсовремен ДНК тест со заштитен знак ги открива прецизните генетски особини поврзани со нарушувањата на употребата на супстанции. Ова им овозможува на центрите за третман да обезбедат третман со помош на лекови (МАТ) заснован на докази за зависност и им дава на нивните професионалци за зависности подобро да ја разберат причината и најдобриот третман за нарушувањата на употребата на супстанции.

 

Wired for Addiction™, исто така, обезбедува услуги за адвокатите за подобро да ги застапуваат потребите на нивните клиенти на суд, со идентификување на случаи кога општеството ќе има поголема корист од поединецот кој е подложен на медицински третман отколку да биде осуден на затвор.

 

Разбирање на генетиката

 

Гените се мали делови од ДНК на една личност кои содржат „инструкции“ за тоа како да се направат одредени протеини во вашите клетки. Не зборуваме за протеинот со кој се опседнуваат бодибилдерите, туку за мноштвото протеини во вашите клетки кои ги извршуваат сите функции што му се потребни на вашето тело за да остане здраво.

 

Како луѓе имаме околу 20,000 гени, кои не прават она што сме. Од личност до личност, некои делови од нашите гени може да се разликуваат. Овие се познати како „генетски варијанти“. Токму овие генетски варијанти нè прават различни, причината поради која имате кафени очи додека вашиот пријател има сини или зошто некои од нас се изложени на поголем ризик од здравствени состојби како дијабетес и срцеви заболувања.

 

Ги наследуваме нашите гени од нашите родители, така што генетските „особини“ - физички и психолошки карактеристики одредени од вашите гени - можат да се пренесуваат низ генерации, како и генетските состојби како цистична фиброза и српеста анемија.

 

Нашето разбирање за генетиката порасна експоненцијално по завршувањето на проектот за човечки геном, првото мапирање и секвенционирање на сите гени на човечкиот геном, во 2003 година. Не само што сега сме во состојба значително побрзо да ги секвенционираме гените на поединецот, туку и знаат многу повеќе за тоа како гените на една личност влијаат на нивните карактеристики, однесување и здравствени ризици.

 

Генетика и зависност

 

Разграничувањето помеѓу природата и негувањето како причина за нарушувањата на употребата на супстанции отсекогаш било неверојатно сложено. Кога некое лице ќе порасне со родители кои користат супстанци кои предизвикуваат зависност, поголема е веројатноста дека тие самите ќе развијат нарушување на употребата на супстанции. Прашањето е дали тие станале зависни од супстанции затоа што научиле од тие однесувања или дали тоа е затоа што ги наследиле генетските особини поврзани со зависноста.

 

Во 2014 година ја откривме првата група на единечни нуклеотидни полиморфизми (SNP – вообичаена форма на генетска варијанта) кои се поврзани со зависност. Од ова откритие, истражувачите пронајдоа стотици генетски варијанти поврзани со нарушувања на употребата на супстанции.

 

Тестирањето за овие генетски варијанти е корисно за професионалците за зависности бидејќи помага да се утврди што предизвикало нарушување на употребата на супстанции кај една личност. Ако се открие дека поединецот кој страда од зависност има генетска варијанта поврзана со зависност, дефекти на метилација, нарушувања на расположението, психосоцијални состојби или воспаление, нивниот професионалец за зависности може да ги искористи овие информации за да ја избере најдобрата интервенција за лекување на нарушувањето на употребата на супстанции кај таа индивидуа.

 

Современата ДНК анализа може исто така да ги измери нивоата на невротрансмитери (хемикалии кои контролираат како делува мозокот) за да се утврди дали некому му е потребна дополнителна поддршка за нивните невротрансмитери во форма на лекови. Познато е дека нерамнотежата во невротрансмитерите предизвикува нарушувања на менталното здравје и е поврзана со зависноста, така што оваа информација може да помогне во закрепнувањето од зависноста.

 

Третман со прецизност

 

Медицината за зависности се води од научни докази за да се утврди кои третмани најдобро функционираат за кои состојби, а кои имаат најмалку штетни несакани ефекти. Многу центри за рехабилитација од зависност обезбедуваат третман со помош на лекови (МАТ) заснован на докази за оние кои страдаат од нарушувања на употребата на супстанции, но сепак користените докази генерално гледаат на големи сегменти од популацијата.

 

Упатствата кои препорачуваат една форма на третман во однос на друга обично се засноваат на студии кои ни кажуваат која интервенција (лекување, терапија или промена на животниот стил) функционира најдобро кај повеќето луѓе, најчесто. Ова е фантастичен начин да се развијат ефективни тераписки режими, но ги занемарува сите одвоени страни. Во рамките на студијата, мал дел од пациентите ќе нашле подобар ефект од другата интервенција.

 

Се обидуваме да го надминеме ова со проучување на ефективноста на медицинските интервенции кај различни сегменти од населението. Како пример, можеме да спроведеме студија за два лека за депресија. Во оваа студија можеме да одредиме кој од лековите делува најдобро за различни сегменти, како што се постари од 65 години или оние од одредени етникуми. Ова ни помага да го прилагодиме третманот, но резултатите никогаш не се вистински индивидуализирани.

 

Со користење на генетско тестирање за да се помогне во лекувањето на зависноста, можеме точно да ја одредиме причината и решението на зависноста. Наместо да ја гледаме популацијата како целина, ние сме хипер-фокусирани на личноста што ја лекуваме. Извршниот директор на Wired for Addiction™ развива протоколи за откривање и третман базирани на докази за нарушувања на расположението и зависност од 2006 година, овозможувајќи прецизен и индивидуализиран третман.

 

Друг проблем со современите протоколи за третман на зависност е тоа што ние често „пробуваме“ различни лекови пред да најдеме таков што одговара на пациентот. Ефективноста и несаканите ефекти на лековите варираат од личност до личност поради нивната генетика. Со напредно фармакогеномско тестирање - форма на ДНК анализа која одредува кои лекови ќе делуваат најдобро за таа индивидуа - можеме да го решиме овој проблем за да ја намалиме штетата, несаканите ефекти и времето до закрепнување.

 

Прилагоден генетски тест Wired for Addiction™

 

Прилагодениот генетски тест Wired for Addiction™ користи повеќе од 15 години научни докази во својот хиперпрецизен тест за анализа на ДНК. Ова им овозможува на капацитетите за рехабилитација да одредат персонализиран и третман базиран на докази на индивидуална основа.

 

Прилагодениот генетски тест има панел од 69 гени кои бараат генетски варијанти поврзани со:

 

  • Зависноста
  • Нарушувања на расположението
  • Психосоцијални состојби
  • Влијанието на воспалението врз зависноста

 

Wired for Addiction™, исто така, анализира над 300 анализи, 24 невротрансмитери и различни хормони за да помогне во индивидуализирање на третман со помош на лекови за зависност. Прилагодениот генетски тест може да им помогне на пациентите со:

 

  • Зависност од супстанции
  • Истовремени нарушувања
  • Состојби на ментално здравје отпорни на третман
  • Невролошки состојби
  • Хроничен релапс на зависност

 

Процесот е едноставен: од пациентот се зема ДНК примерок од брис од образ и се испраќа во лабораторија за генетика, а резултатите се враќаат за 5-10 работни дена од приемот на примерокот.

 

Резултатите се сумирани во извештај од 31 страница кој помага да се утврдат потенцијалните причини за и предложените интервенции за зависност. Фармакогеномскиот извештај дава и листа на лекови кои се сметаат за безбедни, треба да се користат со претпазливост или треба да се избегнуваат врз основа на гените на поединецот.

 

Со комбинирање на третман со помош на лекови со прилагодениот генетски тест Wired for Addiction™, центрите за третман на зависности можат да обезбедат побрз, побезбеден и поефективен третман за корисниците на нивните услуги.

Жичен за зависност

Со комбинирање на третман со помош на лекови со прилагодениот генетски тест Wired for Addiction™, центрите за третман на зависности можат да обезбедат побрз, побезбеден и поефективен третман за корисниците на нивните услуги.