Живеење со алкохоличар

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Како е да се живее со алкохоличар

 

Алкохолизмот е глобална епидемија откако првиот човек ја создал оваа опојна супстанција. Алкохолот е уништувач на многу поединци и семејства. Иако често се фокусира на поединецот, алкохолизмот влијае на повеќе луѓе отколку само на лицето кое консумира пијалок.

 

Тешко е да се живее со алкохоличар или со некој што има нарушување на употребата на алкохол. За жал, живеењето со алкохоличар е чест проблем во современото општество.

 

Споделувањето на домот со лице со нарушување на употребата на алкохол може да резултира со различни проблеми. Вашето ментално и физичко здравје се изложени на ризик кога живеете со алкохоличар.

 

Бројот на луѓе на глобално ниво кои бараат медицински третман и за ментални и физички здравствени проблеми поврзани со алкохолот е во милиони. Честопати, здравствените проблеми на една личност може да се поврзат со истата личност со која го делат домот, а која консумира премногу алкохол или постојано напредува низ фазите на алкохолизам.

 

Ризикот од злоупотреба на алкохол во семејната единица

 

Злоупотребата на алкохол е главна причина за семејно насилство во семејствата. Алкохолот е депресив и е исклучително моќен. Нејзините ефекти врз поединци може да бидат екстремни. Студијата спроведена од Универзитетот во Оксфорд откри дека мажите со нарушувања на употребата на алкохол имаат шест пати поголеми шанси да извршат насилни дејствија врз членовите на своето семејство.

 

Алкохолот може да влијае на личноста на поединецот. Едно лице може различно да реагира на ситуации кога е под дејство на алкохол во споредба со кога е трезен. Алкохолизмот може да ја натера личноста да дејствува на начини кои не се типични за неговата личност. Животот со алкохоличар обично е насилно непредвидлив.

 

Понекогаш може да има шема на семејно насилство, а друг пат тоа може да се случи случајно. Меѓутоа, секогаш оставајте емоционални рани и стравови кај оние што живеат со алкохоличар.

 

Повеќето алкохоличари не се инхерентно зли. Семејното насилство извршено врз членовите на семејството обично ќе изгледа одвратно за алкохоличарот кога е трезен. Меѓутоа, откако алкохоличарот е во затемнување, тој може (и често го прави) да изврши дела на сериозно и значително насилство врз членовите на своето семејство.

 

Затворите и затворите во светот се полни со алкохоличари кои повредиле и убиле членови на семејството кога се во мрак. Ова не е хипербола. Тоа е реално. И тоа се случува секој ден, во секоја земја, насекаде низ светот.

 

Нарушувањето на употребата на алкохол може да предизвика проблеми со менталното здравје. Алкохоличарот може да стане емотивен или реактивен во одредени ситуации. Животот со алкохоличар може да создаде несогласување помеѓу пар или родител и децата. Премногу е вообичаено да се распадне семејна единица затоа што еден од родителите страда од нарушување на употребата на алкохол11.Н. Шарма, Живеење со партнер алкохоличар: Проблеми со кои се соочуваат и стратегии за справување што ги користат сопругите на клиентите алкохоличари – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5248422/.

 

За жал, студиите открија дека децата на алкохоличарите веројатно самите ќе станат злоупотребувачи на супстанции. Кога е трезен, алкохоличарот може да се кае за своите постапки. Ова може да доведе до нивно лекување со алкохол од центар за рехабилитација или интензивна амбулантска програма. Кога алкохоличарот е во состојба на длабоко каење, тој може да признае дека има проблем и може да биде отворен за лекување.

 

Како да знаете дали живеете со алкохоличар

 

Пиењето е секојдневен дел од општеството. Поради тоа што е главен дел од секојдневниот живот на милиони луѓе, за некои може да стане голем проблем. Нарушувањето на употребата на алкохол е екстремна околност за дел од животот што е прифатен од повеќето делови од општеството.

 

Многу земји имаат култура на пиење во која повеќето возрасни учествуваат во консумирање алкохол. Повеќето од овие луѓе немаат нарушување на употребата на алкохол. Сепак, постојат сегменти од популацијата што пие.

 

Може да биде тешко да се знае дали некој близок има нарушување на употребата на алкохол. Алкохолот е широко достапен во ресторани, барови, кафулиња и продавници. За разлика од нелегалните дроги кои мора да се купат тајно, алкохолот може да се купи речиси во секое време од денот. Не само што е лесно достапен, туку и ефтин за добивање. Затоа, тоа е дел од животот на многу луѓе. Меѓутоа, ако препознаете специфични знаци на нарушување на употребата на алкохол кај некој близок, треба да ги поттикнете да добијат третман за нивните проблеми22.JS Lima-Rodríguez, MD Guerra-Martín, I. Domínguez-Sánchez и M. Lima-Serrano, Одговор на пациентите со алкохол на нивната болест: перспектива на пациентите и семејството – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4664018/.

 

Знаци дека живеете со алкохоличар:

 

 • Мирисот на алкохол се задржува на здивот неколку часа по обилно пиење
 • Мирисаат на смрт. Гниењето на црниот дроб истекува од нивните пори
 • Тие се влажни навечер, а вината ја префрлаат на потта
 • Слабеење преку пиење наместо јадење
 • Сува кожа, кршливи коса и нокти
 • Зголемена појава на стареење и брчки
 • Скршени крвни садови на лицето и носот
 • Отечено лице и глуждови
 • Неможност да станете од кревет, дури и кога сте принудени
 • Наместо мамурлак, нивното тело оди во детоксикација и шок
 • Жолти очи и кожа од оштетување на црниот дроб
 • Апатија за живот
 • Пијте наутро за да ги спречите знаците на детоксикација
 • Возењето под дејство
 • Насилничко однесување
 • Несоодветно однесување
 • Лоша/нехигиена

 

Симптоми на нарушување на употребата на алкохол:

 

 • Често консумирање поголема количина на алкохол или тоа подолго од планираното
 • Сакате да го намалите или контролирате пиењето, но не можете да престанете
 • Поминете многу време пиејќи и чувствувајќи се лошо од последиците од алкохолот
 • Искусување на силни нагони и желби за пиење
 • Проблеми дома со семејството, работата или други обврски од пиење или разболување од алкохол
 • Продолжувањето со консумирање алкохол и покрај тоа што предизвикува проблеми со најблиските
 • Откажување од интереси, важни или пријатни хоби за пиење
 • Вклучување во ризично однесување за време или после пиење алкохол
 • Пиење и покрај тоа што сте депресивни или анксиозни
 • Пиењето повеќе алкохол за да се добие истиот ефект или да се најде вообичаената количина е помалку ефикасно од претходно
 • Искусување на симптоми на повлекување, проблеми со спиењето, треперење, раздразливо расположение, анксиозност, депресија, немир, гадење или потење кога алкохолот ќе помине

 

Надминување на нарушувањето на употребата на алкохол кога живеете со алкохоличар

 

Не можете да натерате некој да престане да пие алкохол. Ако некое лице сака да го прекине своето нарушување на употребата на алкохол, треба да добие професионален третман од установа за рехабилитација. Личноста треба сама да донесе одлука да добие помош наместо некој близок да го прави тоа наместо него. Сепак, можете да ги поттикнете да бараат третман.

 

Имате способност да влијаете позитивно на животот на некој близок33.К. Joutsenniemi, Аранжмани за живеење, обилно пиење и зависност од алкохол | Алкохол и алкохолизам | Oxford Academic, OUP Academic.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://academic.oup.com/alcalc/article/42/5/480/211232?login=false. Можете да ги поттикнете да побараат помош и да предложат опции за третман што се достапни. Процесот на закрепнување е долг и навивачки, но не може да се заврши освен ако некое лице не го направи првиот чекор за да добие помош.

 

Целосната програма за третман на зависност и резиденцијалниот центар за рехабилитација ги има алатките за да му помогнат на лицето да го прекине нарушувањето на употребата на алкохол. Не секој е подготвен да се посвети на долгорочно закрепнување. Некои луѓе можеби ќе изберат да присуствуваат на групи за поддршка и состаноци како што се Анонимни алкохоличари. Можете да поддржите некој близок да присуствува на состаноците за поддршка и да му помогнете во текот на целиот процес.

 

Присуството на состаноци може да му помогне на поединецот да сфати дека му треба повеќе помош и да присуствува на целосна рехабилитација во домот. Групите за поддршка за алкохол се достапни ширум светот и состаноците може да се лоцираат онлајн.

 

Ако живеете со алкохоличар, важно е да практикувате грижа за себе. Вашето ментално и физичко здравје е важно, а исто така и здравјето на вашите деца. Кога живеете со алкохоличар, животот може да стане тежок за семејството и пријателите. За целосно да се грижите за здравјето и благосостојбата на себе си и на вашето семејство, клучно е да се лекува вашата сакана со алкохол.

 

Претходно: Зошто откажувањето од алкохол предизвикува тресење?

Следно: Дали сум алергичен на алкохол?

 • 1
  1.Н. Шарма, Живеење со партнер алкохоличар: Проблеми со кои се соочуваат и стратегии за справување што ги користат сопругите на клиентите алкохоличари – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5248422/
 • 2
  2.JS Lima-Rodríguez, MD Guerra-Martín, I. Domínguez-Sánchez и M. Lima-Serrano, Одговор на пациентите со алкохол на нивната болест: перспектива на пациентите и семејството – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4664018/
 • 3
  3.К. Joutsenniemi, Аранжмани за живеење, обилно пиење и зависност од алкохол | Алкохол и алкохолизам | Oxford Academic, OUP Academic.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://academic.oup.com/alcalc/article/42/5/480/211232?login=false
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.