Изотонитазен против Фентанил

Изотонитазен против Фентанил

Напишано од Џејн Скваерс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Дали изотонитазенот е новиот фентанил?

 

За оние кои не се вклучени во дроги - без разлика дали ги користат или работат со оние кои се погодени од нив - може да биде тешко да се следи. Нестрпливи да ги привлечат читателите, бурните наслови ќе извикуваат за опасностите од најновата дрога со тешко изговорливо име, но за повеќето луѓе можеби е првиот и последниот што ќе го слушнат за тоа.

 

Isotonitazene, more easily known as ISO or Toni, might be the latest of those drugs. It has garnered even more headlines after Florida’s Attorney General issued a warning linking the drug to an increase in overdose drugs. Many are comparing it to Fentanyl, a powerful opioid painkiller that is frequently used recreationally. The danger of Isotonitazene, it is claimed, is that it is many times more powerful than Fentanyl and just one hit can kill.

 

Што е изотонитазен?

 

ISO, like fentanyl, is an opioid. This class of drugs is frequently used medically for pain relief, and fentanyl is perhaps best known for treating chronic pain. However, because of the risk of addiction, opioid painkillers are strictly controlled. Fentanyl, for example, will generally only be prescribed when other forms of pain-relief are no longer effective, most commonly for cancer.

 

И Изотонитазенот и фентанилот се синтетички опиоиди - вештачки произведени наместо да се добиени од афионот - и се познати по својата сила. Обично се смета дека фентанилот е околу 100 пати посилен од морфинот, додека некои тврдат дека ISO може да биде и до 500 пати помоќен. Тешкотијата во проценката на јачината е во тоа што, бидејќи е направен незаконски, нема контроли за неговото производство или независна проценка на моќта или чистотата.

 

Perhaps some of its perceived danger comes from its origin. It is derived from benzimidazole opioids. First synthesized by CIBA Pharmaceuticals in the 1950s, the extreme potency of these drugs, between 1,000 and 1,500 stronger than morphine, means they have never had clinical use. Instead, for the first fifty years since their creation, their only purpose was for research.

 

Сепак, во доцните 90-ти, првиот пример на лек добиен од опиоид на бензимидазол беше пронајден во Европа. Потоа, во 2019 година, изотонитазенот беше идентификуван во неколку смртни случаи од предозирање во Северна Америка и Европа. Ненадејниот осип на смртни случаи, во комбинација со географското ширење, што следеше, ги зголеми стравувањата дека ISO станува сè пораспространета, а смртните случаи досега може да бидат само почеток на епидемија.

Дали изотонитазенот е скриен убиец...?

 

Опиоидните дроги можат да создадат чувство на задоволство и еуфорија кај корисниците. Но, како и секој лек, тие доаѓаат со низа несакани ефекти. Некои од нив може да се сметаат за релативно мали, како што е сува уста или запек. Сепак, постојат и позначајни опасности. Постои врска помеѓу долготрајната употреба на опиоиди и проблеми со срцето, вклучувајќи аритмија и зголемен ризик од срцев удар. Но, најголемиот непосреден ризик за корисниците и оние кои први реагираат е респираторната депресија.

 

Сите опиоиди делуваат на централниот нервен систем, тоа е една од причините зошто тие се толку ефикасни во ублажување на болката. Но, за жал, тие се нешто како тап инструмент, а исто така ги блокираат рецепторите кои управуваат со дишењето. Дишењето е, вообичаено, нешто за кое никогаш не размислуваме, тоа е несвесно и одговара на потребите на телото.

 

Опиоидите ефикасно го прават нервниот систем да ја потцени потребата за дишење, што значи дека помалку кислород доаѓа до мозокот, а повеќе јаглерод диоксид останува во телото. И, се разбира, колку е помоќен опиоидот, толку е посилен ефектот. И се верува дека јачината на изотонитазен е зад бранот предозирање. Корисниците кои бараат еуфорија, наместо тоа, се задушуваат до смрт.

 

Even when help is sought, an Isotonitazene overdose can still play some tricks. Since it’s a relatively new drug, it is usually not included in drug screens. An over-dosing patient might make it to hospital, but with nothing showing up on tests, treatment might end up fatally delayed. And even if treatment is given, the power of Isotonitazene means that the standard treatment of naloxone — the so-called Lazarus drug — is not always enough to overcome its effects.

 

Со оглед на тоа што дилерите често ги поврзуваат лековите со други соединенија за да го подобрат ефектот, а понекогаш и помалку од ригорозни услови на производство, опасноста од ISO може да биде во речиси секој лек. Без начин да се знае точно што е во пакувањето или јачината на содржината, секој лек може да содржи фатална количина ISO.

 

Стравот од изотонитазен е таков што дури и оние кои не земаат лекови се грижат за тоа. Опиоидите може да се апсорбираат преку кожата, фентанил, на пример, може да се администрира како фластер што полека се апсорбира. Ова резултираше со тоа што првите реагираа се загрижени за потенцијална изложеност, па дури и предозирање, кога присуствуваа на повици.

 

За само неколку години, се чини, изотонитазен стана лек од кој никој не е безбеден.

Дали ISO паниката е лажна тревога?

 

Се разбира, идејата за смртоносен лек, кој може да убие само во една доза, има предности за некои. Никој не може да негира дека изворите на вести ги сакаат сензационалистичките приказни и има малку приказни кои го прават тоа подобро од трагедијата на смртта од само еден, глупав, експеримент со дрога. И тоа прави одлична приказна и за оние кои водат кампања против дрогата. Кога опасна дрога како ISO е таму, и може да биде во сè што ќе купите, зошто би ризикувале да умрете за удар?

 

Но, некои сугерираат дека опасностите од изотонитазен се преценети. Еден од најубедливите аргументи е дека додека ISO убива луѓе, речиси и не се запленети ISO. ISO ретко се појавува во бисти, а лековите што ги обновуваат органите на прогонот останаа во голема мера непроменети откако беа идентификувани првите смртни случаи од изотонитазен.

 

Изотонитазенот може да има свои мрежи за шверц кои досега не беа откриени, но тоа изгледа малку веројатно, особено затоа што дрогата, очигледно, се најде во рацете на корисниците. Некои сугерираат дека ова ја поткрепува загриженоста за смртноста на ISO, тој убива луѓе дури и без значителна понуда да се пробие на Запад.

 

Поврзан, ако и повеќе циничен, аргумент се дава за поттикот за дилерите на дрога. Помоќните дроги имаат придобивки за трговците и дилерите: колку е посилна, толку е поголема вредноста и полесна за транспорт на дрогата, но има пресвртница. Дилерите се потпираат на повторливи обичаи и нема деловна смисла во снабдувањето со лекови што може да ги убијат клиентите првиот пат кога ќе ги користат. Дури и да имаше залихи на лекот, тој брзо ќе беше заменет со нешто што имаше поголема одржливост.

 

И некои истражувачи за лекови тврдат дека изотонитазенот веќе бил и исчезнал додека се појавил на насловните страници. Користејќи ISO и лекот за кој веруваат дека бил неговиот наследник, брофинот, како пример, тие сугерираат дека таквите лекови имаат животен циклус од само 12-18 месеци. Во нивниот модел, лековите брзо доаѓаат до израз, станувајќи карактеристика на пазарот на лекови околу шест месеци или така, за време на кои органите на прогонот стануваат свесни за нив. Пазарот на лекови потоа почнува да се прилагодува, предвидувајќи промени во спроведувањето и регулативата, така што до моментот кога лекот ќе стане мејнстрим на знаење, производството и снабдувањето веќе продолжило.

 

... или прерано да се каже?

 

За жал, веројатно е невозможно да се каже точно какво место има Изотонитазенот на сегашниот пазар. Кога и трговијата со дрога и органите на редот мора да ја чуваат својата работа во тајност, можно е само да се соберат делови од приказната и да се обиде да ги спои. Со текот на времето, може да се појави поцелосна слика, бидејќи луѓето од двете страни на законот ги споделуваат своите тајни.

 

Дотогаш, можеме да донесеме само неколку цврсти заклучоци. Една од нив е дека изотонитазенот дефинитивно може да биде фатален. Добиено од неверојатно моќен синтетички опиоид, нема сомнеж дека предозирањето може да убие и дека веќе е одговорно за смртта на многу корисници на дрога. Она што е помалку јасно се околностите на тие смртни случаи. Не знаеме дали биле свесни дека земаат ИСО, или пак лекот што го земале бил исечен без нивно знаење.

 

И знаеме дека моќта на нелегалните дроги може да варира енормно. Иако илегалните лаборатории се често изненадувачки софистицирани, тие сè уште се далеку од стандардите за клиничко фармацевтско производство. Но, иако ова може да претставува ризик за оние кои земаат изотонитазен, тоа е ризик што отсекогаш бил присутен кај нелегалните дроги. На крајот на краиштата, оној што зема дрога мора да се потпре на синџирот на доверба што оди се` од нивниот дилер до производителот. И иако убивањето на нивните клиенти можеби не е во нивни интереси, тешко е да се тврди дека тоа е синџир на снабдување воден од морален интегритет.

 

Изотонитазенот можеби е новиот фентанил, а брофинот можеби е новиот ISO, и, порано или подоцна, нешто друго ќе го заземе нивното место. Едно нешто во кое можеме да бидеме сигурни е дека индустријата за дрога - легална и нелегална - постојано иновира, а органите за спроведување на законот постојано реагираат, а вестите со тешко изговорливи имиња на лекови ќе бидат со нас уште долго време.

 

Претходно: Фентанил хистерија

Следна: Нарушување со употреба на супстанции наспроти нарушување индуцирано од супстанции

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.