Дали алкохолизмот е генетски

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Дали алкохолизмот е генетски?

 

Алкохолизмот е една од екстремните болести со кои се справува човештвото уште откако откривме како се прави алкохол. Иако причините зошто поединецот постојано се свртува кон пиење за да ги реши своите проблеми е проблем на лично ниво, дали некои луѓе имаат поголема веројатност да развијат зависност од другите? Дали се виновни нашите околности и опкружување, или уште поважно, дали постои генетска врска што го прави детето на алкохоличари поверојатно да стане такво?

 

Идејата за наследен алкохолизам е нешто за што се зборува колоквијално со години, а исто така се спроведуваат научни студии за да се потврди дали изјавата е вистинита или не, бидејќи теоријата беше изнесена во 1990 година.

 

За многу обични луѓе, прашањето дали алкохолизмот е генетски е вообичаено прашање, особено кога ги гледаме членовите на семејството околу нас кои се алкохоличари или силно зависни од алкохол и се прашуваме дали тоа значи дека и тие ќе станат алкохоличари како резултат.

 

ДНК тестови за зависност

 

Тоа е толку вообичаено прашање за многумина што речиси стана митологизирано во факти, или можеби докажано во митологија. Научниците докажаа дека еден единствен ген не одредува дали некој ќе стане алкохоличар или не, откако направиле повеќе студии следејќи ги семејствата, вклучувајќи ја и склоноста кон близнаците кои биле посвоени и одделно израснати да станат алкохоличари. Комбинација од 10011.HJ Edenberg и T. Foroud, Генетика и алкохолизам – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056340/ или така гените би можеле да ја зголемат веројатноста да станат зависни од алкохол.

 

Некои комбинации на овие гени се со поголема веројатност да предизвикаат алкохолизам од другите, иако вреди да се забележи дека бебето не може да се роди со зависност од алкохол, за разлика од некои други супстанции. Другите гени, иако не се секогаш способни директно да влијаат на зависноста како алкохолизмот, може да предизвикаат проблеми во однесувањето, што пак може да влијае на нечија склоност да пие прекумерно.

 

Овие прашања вклучуваат ментални болести како депресија или шизофренија, кои се многу почести кај луѓето кои имаат семејна историја на овие состојби.

Дали гените се целосно виновни за зависноста од алкохол?

 

Значи, гените играат улога во тоа дали некој може или не станете алкохоличар, но гените не се целосно виновни. Друга важна причина што треба да се земе предвид е улогата на околината во доведување до алкохолизам. Факторите на животната средина често се сметаат за подеднакво важни како и генетските фактори кога станува збор за развој на зависност од алкохол.

 

Фактори кои можат да го зголемат ризикот вклучуваат недостаток на родителски надзор, агресивно однесување во детството, лоши социјални вештини, достапност на алкохол и почеток на експериментирање со алкохол или дрога на рана возраст.

 

Децата кои ги гледаат нивните родители како пијат многу, исто така, имаат поголема веројатност да гледаат на обилно пиење како нормално, прифатливо однесување. Ако заедницата што ја познаваме и ја гледаме околу нас додека растеме го цени и прифаќа тешкото пиење, или во некои случаи дури и го гламурозира, тогаш и ние сме како впечатливи млади луѓе.

 

Родителите кои стануваат насилни или агресивни како реакција на конфликт, исто така може да биде влијание. Секој што е изложен на фактори на околината како овие може да стане зависен од алкохол, но луѓето со правилна комбинација на гени се изложени на уште поголем ризик да станат зависни од двете групи фактори.

Личен елемент на генетскиот алкохолизам

 

Последниот тип на фактор што мора да го земеме во предвид дека игра огромна улога во тоа дали поединецот ќе стане алкохоличар или не е аспект на избор. Индивидуалниот избор е исто така најнепредвидливиот фактор, некој може да ги има сите генетски и еколошки ризици да стане алкохоличар, но оние кои не сакаат да станат нема.

 

На секој човек е да одлучи дали ќе ги следи шаблоните што ги гледа околу себе или дали гледањето на оние околу него како жртви на такви пороци ќе го одведе во спротивна насока, можеби целосно во тетотализам како обид да се обиде и прекинат со историјата и да престанат да се повторуваат истите ситуации во нивниот живот како со нивните родители.

 

Ова е личниот елемент и оној кој иако е најнепредвидлив е и оној над кој луѓето имаат најголема контрола. Дури и во моменти на сомнеж, тие можат да допрат до секого во секое време и да ја добијат потребната помош, поддршка и третман.

 

Заедницата е многу важна, и со менување на нивните средини, како и нивните умови за да се одрази кои сакаат да бидат во нивните животи, без разлика од каде доаѓаат, секој кој е предиспониран за злоупотреба на алкохол или други супстанции може да се потпре на оние околу нив и на понудени различни видови поддршка за да се избегне повторување на моделите на претходните фамилијарни генерации.

Севкупно, можеме да видиме дека иако постојат докази за поддршка на генетиката која има улога во тоа дали некој би можел да стане алкохоличар, тоа не е причина сама по себе, бидејќи постојат други фактори како што се еколошки и индивидуален избор кои мора да се преземат. во предвид кога се разгледува веројатноста да станете алкохоличар.

 

Само затоа што некој родител или член на семејството бил алкохоличар, не значи дека и вие сигурно ќе бидете алкохоличар. Има неколку други фактори кои дејствуваат, па дури и ако некој има поголем ризик поради неговите гени, тоа не значи дека тоа е сигурно.

 

Нашата околина и околу кого растеме, исто така, имаат големо влијание врз тоа кои ќе бидеме возрасни, а некој без наследен алкохолизам може да биде под влијание на околината и да избере да почне да пие до зависност.

 

Меѓутоа, влијанието на нашите одлуки е поголемо од влијанието на нашите гени или влијанието на нашата околина. Кога веќе сте зависни, многу е тешко само да се избере да престанете, но изборот да почне да пие на прво место зависи од поединецот, иако не мора да значи без притисок да го стори тоа, или лични околности што прават да изгледа дека пиењето е единственото опција.

 

Дури и тогаш, најважното нешто што треба да се запамети е дека помошта е секогаш достапна. Алкохолизмот, или зголемената веројатност за алкохолизам, не прави никого помалку достоен за лекување или помош22.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Worlds Best Rehab | Најдобрите рехабилитанти за третман на зависност во светот, најдобрата рехабилитација во светот; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab.

 

Претходно: Ќерки на татковци алкохоличари

Следно: Зависност од рум

  • 1
    1.HJ Edenberg и T. Foroud, Генетика и алкохолизам – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056340/
  • 2
    2.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Worlds Best Rehab | Најдобрите рехабилитанти за третман на зависност во светот, најдобрата рехабилитација во светот; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.