Еуфорично потсетување и закрепнување од зависност

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Дефиниција за еуфорично потсетување

 

Без разлика дали се занимаваме со зависност од дрога, зависност од алкохол или друго прашање, еуфоричното потсетување потенцијално може да биде еден од најголемите проблеми со кои се соочуваат поединците кои се соочуваат и ги надминуваат таквите зависности. Тоа е затоа што еуфоричното потсетување е начин да ги натерате поединците да размислуваат позитивно за минатото користење на зависност, без да се сеќаваат на некое од негативните искуства поврзани со тоа.

 

„Знаете, смешно е, кога ќе погледнете некого низ розови очила, сите црвени знамиња изгледаат како знамиња“.
Wanda the Owl, BoJack Horseman (сезона 2, епизода 10)

 

Иако горенаведениот цитат е од анимирано шоу на Нетфликс, пораката совршено се применува кога се обидувате да опишете еуфорично потсетување. Проблемот со зависноста е тоа што го тера болниот да се осврне на злоупотребата на пијалок или дрога со фокусирање на она што тие го гледаат како позитивни искуства од тој настан, без прифаќање на негативните физички и ментални влијанија.

 

Разбирање на еуфорично потсетување

 

Еуфорично потсетување генерално е превидување на негативните последици поврзани со хемиска или алкохолна зависност или други зависни однесувања, и наместо тоа, само фокусирање на позитивните резултати од таквата зависност, како што се високите или неописливите емоционални вибрации на поврзаноста со пријателите или познаниците на даден момент во времето.

 

Обично придружени со зголемена самодоверба, привлечност и мир или одвоено чувство на достигнување, музиката и околината често се закотвуваат длабоко во потсвеста и можат особено да поттикнат за закрепнување.

 

Терминот „Еуфорично потсетување“ е во општа употреба меѓу лиценцирани медицински професионалци од најмалку 1989 година.11.H. Баумхен, Разбирање на еуфорично потсетување – патување до закрепнување, патување до закрепнување.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://journeytorecovery.com/understanding-euphoric-recall/. Тој истакна дека еуфоричното потсетување може да ги прикрие негативните влијанија на зависноста и да го отежне неговото надминување. Горски рече дека

 

„Кога сме во еуфорично сеќавање, се сеќаваме и преувеличуваме пријатни спомени од минатите епизоди од употреба на хемикалии. Потоа ги блокираме или потиснуваме нашите лоши спомени од употребата на дрога или ја негираме болката поврзана со нив“ Горски (1989)

 

Медицинските професионалци го истражуваа еуфоричното потсетување и во рецензираните студии заклучија дека тоа е вистински проблем, но кој може да се идентификува и управува.

 

Студијата објавена во Соединетите Американски Држави во списанието за развој на колеџот на Универзитетот Џон Хопкинс за начините на пиење на жените откри големо присуство на еуфорично потсетување кога истражувачите разговараа со 10 студентки за нивното однесување кон алкохолот.22.MA Smith и JB Berger, Project MUSE – Женски начини на пиење: жени на факултет, високоризична употреба на алкохол и негативни последици, Project MUSE – Женски начини на пиење: жени од факултет, употреба на алкохол со висок ризик и негативни последици. ; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://muse.jhu.edu/article/370840. Студијата покажа дека „негативните исходи беа одвоени од нивното искуство со пиење и минимизирани, додека позитивните беа истакнати и нагласени. Навистина, професионалците за злоупотреба на супстанции и зависност го дефинираат еуфоричното потсетување како сеќавање и преувеличување на пријатни искуства, додека ги блокираат вознемирувачките и болните.

 

Описот е еден од неколкуте начини да се повтори пораката дека еуфоричното потсетување е ефективно игнорирање на негативните аспекти на зависноста и фокусирање исклучиво на добрите чувства кои произлегуваат од неа.

 

Знаци на еуфорично потсетување

 

Еуфоричното потсетување е желба повторно да се долови минатото искуство што поединецот го памети како позитивна ситуација со целосно непочитување или намерно игнорирање на негативните аспекти на тоа искуство колку и да биле лоши.

 

Специфични знаци и симптоми на состојбата:

 

 • изрази на негативно ментално здравје
 • опсесија
 • депресија
 • промени на расположението

 

Еуфоричното потсетување од музиката може да биде и емотивно и физичко во презентација, при што страдалниците пријавуваат удари, треска, морници и пријатни чувства кои се движат низ нивното тело.

 

Справување со еуфорично потсетување

 

Еуфоричното потсетување е животен факт за повеќето луѓе во закрепнување, без оглед на зависноста од супстанција или процес. Во својата најосновна функција, мозокот создава пријатни чувства со цел да го измами телото да ги изврши старите дејствија кои се препознаваат со задоволство и награда, без разлика колку тие можат да бидат погубни или деструктивни.

 

Стратегии за справување за еуфорично потсетување

Негативно потсетување

 

Многу е полесно да се запаметат позитивните емоции отколку негативните, но сепак техниката на негативно потсетување го прави токму тоа. Поединците се фокусираат на реалноста на користењето наспроти чувствата на задоволство. Поединците често користат дневник или позитивна и негативна листа за да го одвлечат умот во повторното создавање на деструктивните елементи на зависноста, додека не помине епизодата на еуфорично потсетување.

 

заземјување

 

Најуспешната, но сепак тешка техника вклучува заземјување за да се запре пријатно потсетување. Техниките за заземјување често ги користат петте сетила - звук, допир, мирис, вкус и вид - за веднаш да се поврзат со овде и сега. На пример, пеење песна, триење на лосион на вашите раце или цицање на некоја кисела бонбона се сите техники за заземјување кои предизвикуваат сензации кои тешко може да се игнорираат или да ве одвлечат од она што се случува во вашиот ум.

 

Водена медитација

 

Мантри, афирмации и водена свесност и медитација можат да помогнат да се префокусира умот од негативноста во позитивност. Медитациите можат да бидат релаксирачки или комбинирани со различни елементи на јогата за да имаат подолготрајни ефекти. Сесиите на Satori Chair се докажани како особено успешни во борбата против хроничното еуфорично потсетување.

 

Еуфорично потсетување наспроти желба

 

Честопати, пријатното потсетување води до желба и понекогаш е поприсутно во ситуации или вознемиреност што предизвикува индивидуална анксиозност или стрес, дури и ако овие емоции не се веднаш признаени.

 

Следниве техники може да се користат за намалување на интензитетот на еуфорично потсетување и намалување на желбата:

 

 • Регулирано дишење
 • Аромотерапија
 • Акупунктурата
 • Чајни чаеви
 • Споделување со доверлив пријател
 • Физички преместување во друга средина

 

Разбирање на позитивната очекуваност и еуфорично потсетување

 

Позитивното очекување е уште еден резултат на еуфоричното потсетување. Променетата перцепција (или позитивното очекување) е дека употребата на супстанци го менува животот на поединецот на подобро, иако реалноста е дека ако има некои таканаречени позитивни страни тие краткотрајни и ограничени по природа. Нарушувањето на употребата на супстанции ги засилува чувствата на позитивно очекување со создавање невролошки промени кои го нарушуваат расудувањето, меморијата и контролата на импулсите, создавајќи ситуација Catch-22 каде што корисникот верува дека е на вистинскиот пат кон разумност и поисполнет живот без проблеми.

 

Анхедонија против еуфорично потсетување

 

Анхедонија се дефинира како ан неможност да се добие задоволство од нормално пријатни настани а особено е присутна во раното закрепнување. Анхедонија се манифестира како генерализирано „ниско“ чувство обично придружено со недостаток на мотивација за вклучување во нормални активности33.М. Migs, Psychiatry Online, The American Journal of Psychiatry.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2014.14060723. Бидејќи нарушувањето на употребата на супстанции и зависностите од процесите го киднапираат центарот за задоволство на мозокот, поединците во сите фази на закрепнување кои некогаш добивале задоволство од употребата на супстанција повторно бараат „чувство“.

 

Анхедонија е привремена состојба, но сепак хронична по природа. Што значи дека епизодите на општа малаксаност ќе се манифестираат во одредени периоди во патувањето за опоравување, иако како поединецот реагира на овие чувства се сведува на силата на нивното закрепнување и нивната подготвеност да го направат она што се бара.

 

Претходно: Калифорнија трезвено објасни

Следно: Стратегии за превенција на релапс

 • 1
  1.H. Баумхен, Разбирање на еуфорично потсетување – патување до закрепнување, патување до закрепнување.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://journeytorecovery.com/understanding-euphoric-recall/
 • 2
  2.MA Smith и JB Berger, Project MUSE – Женски начини на пиење: жени на факултет, високоризична употреба на алкохол и негативни последици, Project MUSE – Женски начини на пиење: жени од факултет, употреба на алкохол со висок ризик и негативни последици. ; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://muse.jhu.edu/article/370840
 • 3
  3.М. Migs, Psychiatry Online, The American Journal of Psychiatry.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2014.14060723
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.