Етерични масла за третман на зависност

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Етерични масла за третман на зависност

 

Етеричните масла се предмет на многу тврдења, најмногу за здравствените придобивки што можат да ги донесат, особено кога се користат преку ароматерапија. Некои од нив ја вклучуваат нивната употреба за да помогнат во лекувањето на зависноста. Навистина, некои поддржувачи дури одат толку далеку што предлагаат специфични масла за одредени зависности.

 

Сепак, како и секоја алтернативна или комплементарна медицина, не постојат научни или клинички докази кои сугерираат дека есенцијалните масла можат да бидат ефикасен третман за зависност.

 

И покрај ова, тие можат да бидат дел и корисен дел од третманот на зависност. Клучот е да се сметаат за дополнителна форма на терапија која може да му помогне на пациентот на нивното патување кон живот без зависност11.Н. Дагли, Р. Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606594/.

 

Тврдења зад масла за третман на зависност

 

Застапниците на есенцијалните масла изнесоа различни тврдења за нивната ефикасност, кои имаат различен степен на веродостојност.

 

Можеби најмалку веродостојни се оние што се повикуваат на источните медицински традиции. Тие често ги припишуваат причините за лошото здравје, менталното и физичкото, вклучително и зависноста, на блокирање на протокот на енергија во телото. Тврдењето е дека ароматерапијата и другите алтернативни лекови можат да бидат ефективни со отстранување на овие блокади. Сепак, нема докази кои ја поддржуваат оваа традиција на медицина.

 

Почесто, а можеби и поверодостојно, тврдењето е дека маслата, преку нивниот мирис, ќе имаат хемиски ефект врз мозокот. Ова води до тврдења дека различните масла, со различни мириси, ќе имаат различни ефекти.

 

Примерите може да бидат дека камилицата може да помогне во ублажување на анксиозноста, па затоа помага во справувањето со желбите предизвикани од промените во хемијата на мозокот, или дека лавандата може да помогне во промовирањето на спиењето и да има седативно дејство, па затоа помага да се решат несаканите ефекти од зависноста или повлекувањето.

 

Вообичаена дефиниција за алтернативна или комплементарна медицина е недостатокот на докази, па дури и веродостојно објаснување за нејзината ефикасност. Студиите за етерични масла не нашле докази за поддршка на тврдените ефекти што им се припишуваат.

 

Научно мислење за есенцијални мириси за третман на зависност

 

Главната причина зошто есенцијалните масла, клинички, се сметаат за неефикасни е затоа што немаат активни состојки. Додека поддржувачите ќе припишат одредени квалитети на одредени масла, кога ќе се анализираат овие масла нема да содржат никакви состојки кои имаат психоактивни квалитети.

 

Ова е точно дури и кога изворот на маслото би можел веродостојно да има психоактивен ефект. Пример за ова е валеријаната, која навистина има некои соединенија кои можат да имаат седативно дејство, вклучително и врзување за рецепторите кои играат улога во зависноста, но преработката на есенцијалното масло ги отстранува или уништува сите активни соединенија. Навистина, дури и во форми кои задржуваат некои од тие состојки, тие се во концентрација што е толку ниска што не би се сметале за ефективни.

 

Многу од ефектите што им се припишуваат на есенцијалните масла може да се објаснат со плацебо ефектот. Со други зборови, истите ефекти може да се генерираат кога пациентот, несвесно, се третира со тотално инертна замена наместо есенцијално масло. Интересно, иако, иако медицинската наука сугерира дека есенцијалните масла сами по себе немаат директна корист, тие се повеќе се заинтересирани за плацебо ефектот, без оглед на причината.

 

Неодамнешните студии ја разгледаа клиничката ефикасност на стимулирањето на плацебо ефектот и дури открија дека пациентите кои знаат дека добиваат плацебо, таканаречено „плацебо со отворена ознака“, сепак ќе имаат корист.

 

Како може да се користат есенцијални масла за закрепнување?

 

Овој плацебо ефект ја зголемува можноста дека есенцијалните масла би можеле да играат улога во лекувањето на зависноста. Иако би било неетички да се сугерира дека тие се ефикасен третман за зависност за промовирање на плацебо одговор, тие сепак можат, за некои луѓе, да играат корисна улога во нивното патување кон закрепнување. Постојат неколку начини на кои есенцијалните масла можат да играат улога, дополнувајќи го конвенционалниот третман, за да му помогнат на зависникот што се опоравува.

 

Најочигледната придобивка е самиот плацебо ефект. Како што е наведено, дури и да се знае дека каков било ефект најверојатно ќе биде плацебо, во некои случаи не се чини дека ја отстранува плацебо користа. Во овој поглед, може да се смета дека, сè додека продолжи другиот докажан третман, нема што да се изгуби, а можеби и многу да се добие во употребата на етерични масла. Ова може да биде особено точно за оние пациенти кои веруваат во алтернативна медицина или едноставно го ценат похолистичкиот пристап што го нуди.

 

Втората придобивка е поврзана со структурата на мозокот и како мирисот може да помогне. Иако есенцијалните масла немаат активни состојки и немаат влијание врз хемијата на мозокот, мирисот и меморијата се обработуваат во лимбичкиот систем на мозокот и затоа се тесно поврзани.

 

Лимбичкиот систем е, во еволутивна смисла, еден од најстарите делови на мозокот и управува со процесите вклучувајќи мирис, долгорочни сеќавања, емоции и однесување. Ова е една од причините поради која многу луѓе ќе откријат дека некои мириси будат многу моќни, а често и многу стари спомени.

 

Зависноста може да се поврзе со траума од минатото. Затоа, веродостојно е дека есенцијалните масла може да се користат за да помогнат во потсетувањето на повеќе позитивни спомени и емоционални состојби, или дури и да се користат за создавање нови спомени за нив, кои ќе му помогнат на зависникот. Иако мирисот сам по себе нема да значи третман, можно е, во комбинација со терапија, да се користи за да се зајакне променето однесување преку обезбедување на релативно лесен начин за активирање и пристап до позитивни спомени кои можат да помогнат како дел од стратегиите за справување на пациентот. .

 

Трета, и последна придобивка е создавањето на нови ритуали и навики. Една од целите на терапијата често е да се идентификуваат предизвикувачите и однесувањата што доведуваат до тоа зависникот да ја храни својата зависност. Пример може да биде зависник кој се свртува кон супстанции како одговор на стрес: когнитивната бихејвиорална терапија ќе се обиде да го идентификува и промени одговорот и последователните однесувања за да идентификува начин да го прекине циклусот и наместо тоа, да се вклучи во активност што не предизвикува зависност.

 

Навистина, есенцијалните масла можат да бидат особено корисни за оваа намена. Многу зависници ќе развијат ритуал околу нивното однесување, од суеверија за „среќа“ пред да се коцкаат или ќе најдат задоволство во подготовката на лекот што треба да се земе. Опсегот на начини на кои може да се користат есенцијалните масла значи дека тие можат да го заменат стариот ритуал, но и да станат дел од практиката на внимателност, без разлика дали тоа е дел од нивното нанесување на телото, поставување дифузер или нивно подготвување во чај.

 

Придобивките од етерични масла за зависност

 

 • Подобрете го здравјето на вашата кожа
 • Подигнување на расположението
 • Намалете го стресот и вознемиреноста
 • Предизвика смиреност и ќе ви помогне да уживате во квалитетен сон
 • Намалете го воспалението на синусите и лекувајте настинка и грип
 • Намалете ја хроничната болка
 • Зголемете го вашиот имунолошки систем

 

Не се препорачува да се потпрете на масла за детоксикација

 

Кога зависник од дрога или алкохол ненадејно ќе ја прекине потрошувачката на супстанција, тие обично се соочуваат со некоја болна состојба. Овие се нарекуваат симптоми на повлекување бидејќи човечкото тело влегува во фаза на детоксикација. Без соодветен медицински надзор, детоксикацијата може да биде смртоносна и треба да се консултирате со медицински професионалци во центар за рехабилитација за да се ослободите од зависноста на безбеден начин.

 

Симптоми на повлекување на зависност од алкохол и дрога

 

 • грчеви во мускулите
 • Главоболки
 • Болки во телото
 • Замор
 • Несоница
 • Раздразливост
 • Желба за супстанции
 • Ненадејни промени во расположението
 • Зголемување на срцевата работа
 • Потење
 • Стомачни проблеми
 • Гадење
 • Недостаток на фокус
 • Анксиозност

 

Ризици за користење на масла и мириси

 

Во принцип, есенцијалните масла се безопасни. Бидејќи немаат активни состојки, тие имаат релативно мал ефект врз телото што може да предизвика штета. Ова е особено точно ако се користат чисто за ароматерапија, како и секој мирис, може да бидат пријатни или непријатни и може да будат спомени, но ефектите се ограничени на перцепцијата на мирисот.

 

Сепак, основните мириси може да претставуваат некои ризици доколку се користат на различни начини. Некои масла, ако се применуваат локално, може да предизвикаат иритација, особено ако поединецот има чувствителна кожа. Некои може да содржат и состојки кои можат да предизвикаат дигестивни проблеми доколку се проголтаат.

 

Важно е да се провери дали маслото е произведено за планираната употреба. Дури и тогаш, бидејќи есенцијалните масла не се регулирани на ист начин како лековите, мудро е да се користи со претпазливост, прво тестирајќи мала количина, за да се осигура дека нема негативни ефекти.

 

Оние кои се бремени или со претходно постоечка состојба треба да бидат особено внимателни, особено ако користат есенцијални масла за голтање. Ризикот од преостанати токсини или загадувачи може да претставува ризик во овие ситуации и затоа, оние кои се во оваа позиција најдобро ги избегнуваат есенцијалните масла.

 

Есенцијалните мириси не се замена за професионален третман на зависност

 

Можеби најголемиот ризик од есенцијалните масла е тоа што тие може да се користат како алтернатива на соодветен третман за зависност. За жал, има многу кои ќе кажат тврдења за алтернативна медицина кои едноставно не можат да се потврдат.

 

Исто како што има некои кои можат сами да ја победат зависноста со ништо повеќе од волја, ќе има и такви кои сметаат дека есенцијалните масла им помогнале да се исчистат. Сепак, факт е дека за огромното мнозинство луѓе најдобриот начин да се победи зависноста е со професионална поддршка и соодветен, конвенционален третман.

 

Професионална установа за зависности ќе биде добро опремена за да помогне во управувањето со процесот на детоксикација, рехабилитација и закрепнување на лекувањето од зависност. Ова ќе вклучува нудење работи како конвенционална медицина за да помогне во управувањето со повлекувањето и докажани терапии кои ќе помогнат да се подготви зависникот за нивниот живот без зависност, како и помагање да се решат сите истовремени состојби, како што е проблем со менталното здравје, кои може да бидат поврзани со зависноста.

 

А професионалната установа, исто така, ќе може да вклучи работи како есенцијални масла во третманот како комплементарна терапија. Без разлика дали тоа е затоа што зависникот има интерес за алтернативни лекови или едноставно како начин за поттикнување на внимателност, есенцијалните масла можат да помогнат со стимулирање позитивни спомени или само создавање нови ритуали на мир и смиреност.

 

Тешко е да се надмине зависноста. За жал, и покрај некои тврдења, есенцијалните масла не се чудотворен лек, но многу луѓе ги сметаат за корисни и, заедно со конвенционалниот третман, тие можат да бидат дел од патувањето од зависност до чист и трезен живот.

 

Претходно: Уметничка терапија за третман на зависност

Следно: КБТ за третман на зависност

 • 1
  1.Н. Дагли, Р. Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606594/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.