Емоционална занемарување во детството

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Емоционалното запоставување од детството е невидливо за око. Тоа е нарушување што е тивко и невидено од повеќето луѓе, па дури и од обучени психолози. Причината зошто емоционалното запоставување во детството останува невидено е поради тоа што има неколку физички знаци за тоа. Детето кое е физички малтретирано или запоставено покажува видливи знаци како што се модринки, неухранетост и недоволно нахрането и потенцијално неизмиено. Не постојат такви знаци за поединец кој доживува емоционална занемарување во детството.

За жал, емоционалното запоставување од детството обично не се појавува кај поединци додека не станат возрасни. Бидејќи се потребни години за да се манифестира кај некоја личност, емоционалното запоставување од детството не се манифестира до полнолетството за повеќето луѓе.

Како се формира емоционалната занемарување во детството?

Детето може да развие емоционално запоставување на различни начини. Тоа обично се должи на родителот или старателот и динамиката на врската што ја поседуваат двајцата. Емоционалното запоставување во детството може да се формира поради тоа што родителот не го слуша или не се концентрира на своето дете. Очекувањата од дете може да бидат нереално високи и да направат огромен притисок врз младите. Ова развива чувство дека никогаш не сте доволно добри. Родителот, исто така, може да го негира секое позитивно емоционално искуство кое детето го има што гради самосомнеж.

Емоционалното занемарување се формира кога не постои позитивност споделена помеѓу родителот и детето. Младиот поединец развива негативно чувство за себе наместо позитивно. Како што детето расте, овие емоционални проблеми стануваат посилни и се создаваат предизвици.

За разлика од физичката злоупотреба, емоционалното запоставување не е секогаш намерно. Се разбира, родителите можат намерно емоционално да ги запоставуваат своите деца. Сепак, тоа може да се случи и без родителот да сфати дека го прави тоа. Родителите не смеат да постапуваат според потребите на своето дете. Иако може да дојде до емоционално запоставување, родителот сепак може да му обезбеди на своето дете соодветни потреби и грижа. Родителот едноставно не успева емоционално да го поддржи детето.

Што предизвикува емоционално запоставување во детството?

Честопати, поединците кои биле емоционално запоставени како деца го прават истото како возрасните на своето дете. Тоа може да биде циклус во кој генерации деца се емотивно запоставени. Возрасните, исто така, можат емоционално да ги запостават своите деца поради проблеми со гнев и незадоволство.

Други причини за емоционално запоставување во детството вклучуваат:

 • Депресија
 • Дрога и алкохол
 • Ментални здравствени проблеми
 • Недостаток на емоционално исполнување
 • Недостаток на здрави родителски вештини

 

Симптоми на емоционална занемарување во детството

Родителите можеби не сфаќаат дека емотивно ги запоставуваат своите деца. Симптомите на емоционално запоставување може да бидат суптилни. Бидејќи знаците се суптилни, може да биде тешко за психолозите и лекарите да го дијагностицираат проблемот кај децата. Лесно може да се занемари благ случај на емоционално запоставување во детството. Во меѓувреме, тешките случаи на нарушување можат полесно да се дијагностицираат.

Повеќето симптоми на емоционално запоставување ќе се појават во зрелоста. Тие можат да вклучуваат, но не се ограничени на:

 • „Отепање“ или чувство на отсеченост од чувствата
 • Имате чувство дека нешто недостасува, но не сте сигурни што е тоа
 • Чувство на шупливо или празно внатре
 • Лесно преоптоварени, под стрес или обесхрабрени
 • Поседување ниска самодоверба
 • Очекувајќи се да биде совршено
 • Екстремна чувствителност на отфрлање
 • Недостаток на јасност за туѓите и сопствените очекувања
 • Депресија и анксиозност
 • Апатија кон тема или живеење воопшто
 • Злоупотреба на дрога и/или алкохол
 • Повлекување од пријателите и семејството
 • Избегнувајте емоционална интимност со другите

 

Како возрасните се погодени од емоционалното запоставување во детството?

Како што беше претходно наведено, емоционалното запоставување во детството се манифестира кај поединците за време на зрелоста.1Американскиот весник за психијатрија. „Американски весник за психијатрија“. Американски весник за психијатрија, 6 октомври 2022 година, ajp.psychiatryonline.org. Возрасните кои биле емоционално запоставени како деца мора да се справат со проблемите, тие се развиле. Поединците можеби не разбираат како да се справат со своите емоции што резултира со различни проблеми што ги засегаат нив и оние околу нив.

Возрасните може да доживеат голем број проблеми кои произлегуваат од емоционалното запоставување во детството, вклучувајќи:

 • Пост-трауматско нарушување на стресот (ПТСД)
 • Депресија
 • Емоционална недостапност
 • Лекови и алкохол2ScienceDirect.com. „ScienceDirect.com | Наука, здравство и медицински списанија, целосни текстови написи и книги“. ScienceDirect.com | Наука, здравство и медицински списанија, целосни текстови написи и книги., www.sciencedirect.com. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • Потенцијално нарушување во исхраната
 • Недостаток и несакање интимност
 • Невротичност3Прес и оценување на Универзитетот во Кембриџ. „Дома“. Прес и оценување на Универзитетот во Кембриџ, 6 октомври 2022 година, www.cambridge.org.
 • Лично се чувствувам длабоко погрешно
 • Чувство на празно одвнатре
 • Недостаток на самодисциплина
 • Вина и срам
 • Гнев и агресивно однесување
 • Алекситимија4Американско психолошко здружение. „Американско психолошко здружение“. Американската психолошка асоцијација, psycnet.apa.org. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • Тешкотии да им верувате на другите
 • Тешкотии да се потпираат на другите за да помогнат

 

Занемарувањето во детството може да резултира со циклус во кој личноста што ја доживеала како дете станува родител кој емоционално ги запоставува своите деца. Личноста која како дете страдала од емоционално запоставување можеби нема да разбере како да го негува сопственото дете емоционално.

Поединецот кој доживеал емоционално запоставување може да ги надмине неговите ефекти преку соодветен третман. Ефектите може да се третираат краткорочно и да се спречат понатамошни проблеми во иднина.

Каков третман е достапен за емоционално запоставување во детството?

Постојат три главни третмани кои помагаат во ублажување и потенцијално ставање крај на ефектите од емоционалното запоставување. Третманите вклучуваат:

 • Терапија - Детето може да разбере како да се справи со емоциите на здрав начин преку тераписки сесии со психолог или терапевт. Децата може да ги потиснуваат своите емоции и годините на држење во себе може да го отежнат изразувањето на емоциите како возрасни. Терапевтот може да им помогне на децата и/или на возрасните да ги идентификуваат, прифатат и изразат емоциите на здрав начин.
 • Семејна терапија - Детето и родителот можат да добијат помош преку сесии за семејна терапија. Родителите може да откријат како нивното емоционално запоставување влијае на детето. Покрај тоа, детето може да научи како да се справи со проблемите со емоционално запоставување во домот. Ако емоционалното запоставување е забележано рано, однесувањето на родителот може да се промени што резултира со позитивен исход.
 • Часови за родителство - Родителите можат да ги подобрат своите вештини со посетување на часови за родителство и да научат како да обезбедат подобра емоционална поддршка. Часовите ги учат родителите и старателите како да слушаат и да одговорат на емоционалните потреби на своето дете.

 

Емоционалното запоставување во детството може да се третира кај возрасни кои доживеале родителска занемарување како дете. Поединци кои доживуваат занемарување може дури и да го сменат со терапија. Ако емоционалното запоставување се открие рано, тоа може да се промени. За жал, нема видлив знак на емоционално запоставување од детството и може да биде тешко да се види со голо око.

 

Следна: Нарушување на сонот кај тинејџерите

 • 1
  Американскиот весник за психијатрија. „Американски весник за психијатрија“. Американски весник за психијатрија, 6 октомври 2022 година, ajp.psychiatryonline.org.
 • 2
  ScienceDirect.com. „ScienceDirect.com | Наука, здравство и медицински списанија, целосни текстови написи и книги“. ScienceDirect.com | Наука, здравство и медицински списанија, целосни текстови написи и книги., www.sciencedirect.com. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 3
  Прес и оценување на Универзитетот во Кембриџ. „Дома“. Прес и оценување на Универзитетот во Кембриџ, 6 октомври 2022 година, www.cambridge.org.
 • 4
  Американско психолошко здружение. „Американско психолошко здружение“. Американската психолошка асоцијација, psycnet.apa.org. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.