ЕМДР терапија за третман на зависност

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

EMDR за третман на зависност

 

Иако е релативно нова во однос на лекувањето на зависности, терапијата за десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите (EMDR) се користи за лекување на лица кои страдаат од траума и посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) неколку години. Експертите од EMDR веруваат дека ги намалува ефектите на ПТСН и им овозможува на поединците да живеат понормален живот.

 

Сеќавањата на трауматските настани го немаат влијанието како некогаш и поединците можат да ги стават тие слики и мисли во минатото. Како резултат на тоа, десензибилизацијата и преобработката на движењето на очите се повеќе се користат во најдобрите светски рехабилитации за да им помогнат на поединците кои страдаат од зависност од дрога и алкохол, нарушувања во исхраната и депресија.

 

Што е десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите

 

ЕМДР сè уште е прилично нова терапија за третман, развиена во 1989 година од психологот Франсин Шапиро11.Е. Therapy, History of EMDR – EMDR Institute – EYE MOVEMENT DESENSITIZATION AND REPROCESSING THERAPY, EMDR Institute – EYE MOVEMENT DESENSITIZATION AND REPROCESSING THERAPY.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.emdr.com/history-of-emdr/. Таа ги откри нејзините сопствени негативни мисли и емоциите се намалија кога нејзините очи се движеа од една на друга страна. Шапиро подоцна го користел методот на пациенти и открил дека создава позитивни одговори. Денес, има над 20,000 EMDR практичари.

 

ЕМДР спаѓа во областа на психотерапевтскиот третман. Првично беше дизајниран да ги ублажи проблемите поврзани со трауматските сеќавања. Третманот им овозможува на поединците кои доживуваат трауматски спомени да најдат решение за тие мисли. Успешните третмани за десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите се случуваат кога пациентите се ослободуваат од стресот и се гаснат негативните верувања.

 

Пациентите мора повторно да доживеат трауматско искуство или да предизвикаат искуства за време на третманот со EMDR. Епизодите се одржуваат кратки додека терапевтот ги насочува движењата на очите на поединецот. Експертите веруваат дека десензибилизацијата и преработката на движењето на очите е ефикасен третман за траума и ПТСН бидејќи раскажувањето на вознемирувачки спомени често е помалку вознемирувачко кога вниманието на поединецот се пренасочува. Ова го спречува пациентот да доживее силна психолошка реакција на спомените што се изложени.

 

И покрај тоа што нема опасни несакани ефекти од EMDR, сè уште има многу медицински професионалци кои не го гледаат како исплатлива алатка во третманот на траума и ПТСН22.Ф. Шапиро, Улогата на терапијата за десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите (EMDR) во медицината: Адресирање на психолошките и физичките симптоми кои произлегуваат од негативните животни искуства - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951033/.

 

ЕМДР за траума и ПТСН

 

Се верува дека луѓето кои страдаат од траума и ПТСН добиваат најмногу придобивки од десензибилизацијата и преобработката на движењето на очите. Терапискиот третман им овозможува на овие заболени повторно да ги видат своите трауматски спомени како никогаш досега. Поединци кои не сакаат или се борат да зборуваат за настани од минатото може да имаат голема корист бидејќи тоа може да ги натера да се фокусираат на прашања за кои не сакаат да зборуваат.

 

Утврдено е дека EDMR третира и акутни и хронични случаи на ПТСН. Благодарение на тековните докази од истражувањето за десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите, Одделот за ветерани и Министерството за одбрана на Америка силно препорачаа употреба на EMDR за лекување на пациенти кои користат терапевтски третман33.Стр. Ng, VA.gov | Работи на ветерани, десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите (EMDR) за ПТСН – ПТСН: Национален центар за ПТСН.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ptsd.va.gov/understand_tx/emdr.asp.

 

ЕМДР терапија за анксиозност

 

Иако постојат докази дека ЕМДР делува за лица кои страдаат и од траума и од ПТСН, нема доволно студии за јасно да се наведе дека ќе работи исто толку ефикасно за луѓето кои страдаат од анксиозност.

 

Експертите за десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите не се 100% јасни како тоа им помага на луѓето кои страдаат од анксиозност. Една од водечките теории е дека EMDR ги синхронизира двете хемисфери на мозокот. Другата теорија вели дека EMDR создава одвлекување на вниманието од сеќавањата што создаваат вознемиреност. Поединци кои биле подложени на десензибилизација и преобработка на движењето на очите поради анксиозност, тврдат дека тоа ги смирува нивните тела овозможувајќи им да се релаксираат. Засега, мора да се направат повеќе истражувања за да се одлучи како EMDR влијае на мозокот.

 

Како функционира EMDR?

 

Сè уште не е познато како точно функционира EMDR и затоа медицинските експерти се поделени околу употребата на терапијата за лекување на пациентите. За време на сесиите за третман, терапевтот му овозможува на пациентот да се потсети на болно сеќавање. На пациентите ќе им биде пренасочено вниманието со што ќе се намали влијанието на емоционалните сеќавања што им се враќаат.

 

Терапијата со EDMR обично се завршува во 12 сесии и третманот може да се подели на осум фази.

 

 • Историја и планирање на третман – Терапевтот ја прегледува историјата на пациентот и одлучува за практичен процес на лекување. Поединци ќе зборуваат за нивната траума и ќе ги идентификуваат можните трауматски спомени за лекување.
 • Подготовка – Терапевтот ќе им помогне на пациентите да научат различни техники за управување со стресот.
 • Оценка – Терапевтот ќе идентификува специфични спомени што треба да ги насочи за време на третманот.
 • третман (фази од четири до седум) - Пациентот ќе започне со EMDR терапија за лекување на целните сеќавања. За време на сесиите, пациентите ќе се фокусираат на негативна мисла, меморија или слика. Во исто време, поединците ќе прават специфични движења на очите. Стимулацијата може да вклучува и допири или други движења. По билатералната стимулација, пациентот ќе го остави својот ум да остане празен и ќе ги забележи мислите и чувствата што ги доживеал. Пациентите може повторно да се фокусираат на истата меморија или да се префрлат на друга. Поединците треба да доживеат помалку вознемиреност поради мислите, сеќавањата и сликите бидејќи овие предмети постепено исчезнуваат.
 • Евалуација – Пациентите го оценуваат процесот на терапија на лекување во завршна фаза.

 

Опасности од EMDR терапијата

 

EMDR им овозможува на пациентите да се подложат на третман без употреба на лекови кои предизвикуваат голема зависност. Зависноста од лекови на рецепт е прашање што пациентите и терапевтите мора да го земат предвид, а EMDR нуди опција за третман без лекови.

 

На поединците можеби ќе им требаат голем број EMDR сесии за лекување на траума и ПТСН. Тоа е терапија за третман што не делува точно преку ноќ и пациентите мора да бидат во тек со сесиите за да ги максимизираат нивните придобивки. Сесиите може да предизвикаат екстремно емотивни спомени. Фокусот е зголемен со терапијата и раните сесии може да бидат стресни.

 

EMDR несакани ефекти

 

Поединците ќе доживеат зголемена свест откако ќе се подложат на третман. Зголемената свест не се намалува кога завршуваат сесиите и може да потрае некое време по третманот за да се намали свеста на поединецот. Поединците, исто така, може да доживеат лесна глава и живописни соништа кои потсетуваат на траумата. EMDR може да создаде стрес кај поединци, иако ова чувство исчезнува подоцна. Терапевтите можат да им понудат на пациентите помош за справување со несаканите ефекти од третманот со EMDR.

 

EMDR се користи за ефикасно лекување на мажи и жени кои страдаат од ПТСН и траума. Иако некои медицински експерти не се согласуваат за неговите заслуги, тој досега им помогна на илјадници поединци да се опорават од нивните безброј проблеми. Десензибилизацијата и преработката на движењето на очите се користи за лекување на други проблеми како што се анксиозност, зависност од дрога и алкохол и нарушувања во исхраната.

 

Претходно: Терапија на дивината за третман на зависност

Следна: Дијалектичка бихејвиористичка терапија за третман на зависност

 • 1
  1.Е. Therapy, History of EMDR – EMDR Institute – EYE MOVEMENT DESENSITIZATION AND REPROCESSING THERAPY, EMDR Institute – EYE MOVEMENT DESENSITIZATION AND REPROCESSING THERAPY.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.emdr.com/history-of-emdr/
 • 2
  2.Ф. Шапиро, Улогата на терапијата за десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите (EMDR) во медицината: Адресирање на психолошките и физичките симптоми кои произлегуваат од негативните животни искуства - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951033/
 • 3
  3.Стр. Ng, VA.gov | Работи на ветерани, десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите (EMDR) за ПТСН – ПТСН: Национален центар за ПТСН.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ptsd.va.gov/understand_tx/emdr.asp
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.