Дневник во закрепнување

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Дневник во закрепнување

 

Вежбањето долго време се препорачува како корисно за нашето здравје, а неговата популарност се зголеми небо во велнес движењето во последните неколку години, при што во него учествуваат сите, од вашиот омилен инфлуенсер до вашата мајка. Сепак, здравствените придобивки значат дека овој тренд е корисен за сите нас, вклучително и оние кои минуваат низ тешки времиња во нивниот живот и оние кои минуваат низ закрепнување и трезвеност од злоупотреба на супстанции.

 

За оние кои се борат со сериозни проблеми со менталното здравје како овие, пишувањето дневник за закрепнување може да биде неверојатно корисна алатка која ќе им помогне да ги водат низ процесот. Ако ова е нешто што мислите дека би било корисно за вас додека поминувате низ закрепнувањето, постојат неколку начини на кои можете да го користите дневникот за да ви помогне и неколку типови на дневник за да изберете.

Како да пишувате за закрепнување

 

Најчестиот тип на дневник е водење дневник, со детали за вашите секојдневни активности и чувства за настаните, овозможувајќи ви да водите дневник на настани и како резултат да забележите какви било промени во однесувањето, без разлика дали се позитивни или негативни.

 

Ако подлабоко испитување на чувствата е покорисно за вас, можеби е подобро да водите дневник за размислување, каде што подлабоко ги објаснувате вашите емоции и испитувате зошто се чувствувате така како што се чувствувате или зошто сте реагирале на настаните во на одреден начин, што ќе ви овозможи подетално да ги испитате вашите предизвикувачи и да ги разберете знаците што може да ве направат поголема веројатност да се борите.

 

Списанијата за благодарност ви дозволуваат да размислувате наутро или навечер на работите за кои сте благодарни секој ден, што е докажано дека значително го зголемува позитивниот поглед на човекот за животот кога се одржува во текот на долг период. За возврат, попозитивен поглед на животот може да ве направи поспособни да ги избегнете предизвикувачите кои предизвикуваат да чувствувате потреба да се свртите кон дрога и алкохол.11.ЕЛ Гарланд и М.О. Хауард, Третман на зависност базиран на Mindfulness: моментална состојба на теренот и предвидување на следниот бран на истражување – Наука за зависности и клиничка пракса, BioMed Central.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://ascpjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13722-018-0115-3. Меѓутоа, ако физичките чувства се покорисни за вас отколку психолошките, здравствениот дневник може да биде најдобрата опција, бидејќи давате приоритет да ги следите физичките симптоми и менталните симптоми кои се директно поврзани со нив.

 

Други видови списанија кои се фокусираат на категориите за следење наместо да пишуваат детално за ситниците се списанието насочено кон целта и духовното списание. Целните списанија се фокусираат на краткорочни и долгорочни цели за тоа како сакате да го промените вашиот живот, додека духовните списанија имаат тенденција да имаат поширок фокус на вашата иднина, како ќе изгледа вашиот живот и духовното патување што го продолжувате додека посегнувате по тоа, без оглед на времето од денот.

 

Ако повеќе од еден од овие стилови на списанија звучи како да е корисно за вас, можете да комбинирате неколку различни типови на дневник во закрепнувањето - на крајот, вашето патување за опоравување е ваше, а вашето списание треба да го одразува и поддржува тоа колку што е можно повеќе.

Придобивки од новинарството

 

Без оглед на тоа каков вид на дневник ќе изберете да користите, тој може да биде исклучително корисен за закрепнување и трезвеност потоа како безбедно место за испуштање на чувствата, за ослободување од стресот и анксиозноста и за откривање на модели на однесување кои можат да го задржат вашето закрепнување под контрола.

 

Дневникот обезбедува терапија за само-разговор, што само по себе е моќна работа додека учиме како повторно да се смириме, обезбедувајќи емоционална свест и поинаква, подалечна перспектива на вашиот живот и вашите мисли. Таквото растојание значи дека можете да погледнете наназад додека се движите напред, забележувајќи обрасци и лековити притисоци што доведуваат до релапс додека ги забележувате предизвикувачите во записот за дневникот.

 

Одвојувањето време за да се погледне наназад во она што сте го напишале може да го зголеми чувството за перспектива што го дава дневникот додека сфаќате колку далеку сте стигнале и колку многу се промениле од претходните записи. Да се ​​биде во можност опипливо да се види овој напредок може да мотивира континуирана трезвеност, особено во ниски моменти или оние каде што се плашите дека може да се повтори21.С. Мешберг-Коен, Д. Свикис и Т.Ј. Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942795/. Вежбањето во закрепнувањето може да ви помогне да ги дадете приоритетите на целите, проблемите и одговорностите, кои се особено важни додека го напуштате лекувањето и се враќате на вашиот секојдневен живот со нова трезвеност.

 

Одржувањето на дневникот блиску, особено во првите денови од напуштањето на третманот, е клучно, бидејќи тоа значи дека можете да пишувате за мислите, ситуациите и чувствата додека се појавуваат, особено додека поминувате низ оваа неверојатно тешка транзиција во вашиот живот. Водењето дневник може да биде негов систем за поддршка, особено кога сè уште не се чувствувате способни целосно да споделувате со пријателите или кога сте отпуштени од вашиот терапевт за рехабилитација многу подоцна во вашето патување на трезвеност.

 

Важно е да запомните во текот на вашето закрепнување и во текот на вашето дневник дека треба да ја славите секоја победа, без разлика дали е голема или мала. Секоја победа е чекор во вистинската насока, без разлика за каква победа станува збор, и треба да се забележи во вашиот дневник, макар и само како кратка реченица. Вежбањето за закрепнување не мора да биде ниту голема посветеност - можете да го направите за 5 или 10 минути на мирно место и во мирна точка во вашиот ден. Сè што пишувате може да биде забележано долго или кратко колку што сакате. Само затоа што одлучивте да не пишувате страници и страници со детални детали, не значи дека вашето дневник може да биде помалку корисно или помалку ефикасно во помагањето на вашето закрепнување.

Совети за дневник

 

На крајот на денот, важно е да запомните дека пишувањето дневник е корисна алатка, но дека начинот на кој го користите дневникот е многу личен. Вашиот дневник е алатка и пријател, дизајниран да ви помогне да се дистанцирате од вашите мисли и чувства, да го препознаете вашиот напредок и да забележите предупредувања за активирање или модели на однесување, и треба да биде дизајниран да ви помогне да ги олесните овие работи што е можно повеќе, и да го извлечете максимумот од него, што може да се направи само со прилагодување на вашите потреби.

 

На крајот на краиштата, оние кои редовно пишуваат списанија покажуваат попозитивен став, имаат помала веројатност да се повторат и многу подобро се справуваат со проблемите на трезвениот живот од оние кои не го правеле тоа. Иако е во тренд, сепак е од корист за сите, без разлика дали сте во закрепнување или не.

 

Водењето дневник може да биде многу корисно за вашето ментално здравје. Дневникот ви овозможува да обработувате сложени мисли и емоции, како и да го зголемите вашиот фокус и продуктивност. Може да биде тешко да се знае од каде да се започне кога се води дневник, па еве неколку совети како да започнете:
? ️ Користете тајмер и пишувајте одредено време
? ️ Пишувајте брзо и не грижете се за совршенството
? ️ Изберете тема или прашање што неодамна ви е на ум

Дневникот е одличен излез за вашите емоции и мисли, затоа обидете се да останете доследни на дневникот и да пишувате секој ден - но не се чувствувајте виновни ако пропуштите некој ден!

 

  • 1
    1.ЕЛ Гарланд и М.О. Хауард, Третман на зависност базиран на Mindfulness: моментална состојба на теренот и предвидување на следниот бран на истражување – Наука за зависности и клиничка пракса, BioMed Central.; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://ascpjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13722-018-0115-3
  • 2
    1.С. Мешберг-Коен, Д. Свикис и Т.Ј. Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942795/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.